Dodaj do ulubionych

nasze zęby

09.10.11, 10:18
czy wybieracie tylko białe plomby czy te srebrne darmowe też? Na przód proszę o te lepsze a na tył te srebrne.A co do aparatu ortodontycznego nosicie?Dalibyście te 3 tys żeby mieć proste zęby -mam tu na mysli osoby po 30-40 tetnie.Jakie kosmetyczne zabiegi oprocz mycia plombowania wykonujecie w tym wieku?
Obserwuj wątek
    • monisia900 Re: nasze zęby 09.10.11, 10:35
      plomby tylko i wylacznie swiatloutwardzalne-nie ma znaczenia czy na przodzie, czy tyle. a aparat wlasnie zdjelam pol roku temu, a mam teraz ponad 35 latsmile
      • korniz Re: nasze zęby 09.10.11, 11:04
        i jaki efekt noszenia aparatu? Zadowolona jesteś z ząbków na 100 %?
        • monisia900 Re: nasze zęby 09.10.11, 11:07
          przy mojej wadzie i paradontozie nigdy zeby nie beda idealne, bo jusialabym zoperowac szczeke. ale to co teraz mam jest i tak bliskie idealu i jestem zadowqolona.
    • angazetka Re: nasze zęby 09.10.11, 10:41
      To ktoś jeszcze chce mieć srebrne plomby? Do gowy mi to nie przyszło...
      Przydałoby mi się jeszcze na skaling iść, ale ciężko się zebrać.
      • lestrange_e Re: nasze zęby 09.10.11, 12:40
        angazetka napisała:

> To ktoś jeszcze chce mieć srebrne plomby? Do gowy mi to nie przyszło...
        > Przydałoby mi się jeszcze na skaling iść, ale ciężko się zebrać.
        Scaling naprawde POLECAM, bo kamień nazębny może doprowadzić właśnie do paradontozy, ogólnie osłabia korzenie zębów, nawet mam przypadki, gdzie pacjenci bardzo długo z kamieniem nic kompletnie nie robili, i w końcu ,,doczekali'' się stanów zapalnych przyzębia. Ogólnie powinno się go powtarzac co pół roku, ale to też zalezy od innych czynników.
    • troll_only Re: nasze zęby 09.10.11, 10:46
      no i nie słyszałam o wyprostowaniu zebow za 3 tys, całosc sporo wiecej kosztuje smile
      • monisia900 Re: nasze zęby 09.10.11, 11:05
        aparat 1200 zl/1 szczeka+100 zl/m-ac wizyta. i tak przez 3 lata, bo mialam duza wade. plus specjalne szczotki, pasty i dodatkowe plomby po zdjeciu aparatu, rentgeny pantom.
        • thea19 Re: nasze zęby 27.11.11, 21:37
          oj to tanio - moja siostre podliczyli na 6 tysi, samo zdjecie luku 1,2 ma kosztowac
    • bonamibo Re: nasze zęby 09.10.11, 11:36
      Robię, co dentysta zaleci.Mycie - szczoteczka, szczoteczka międzyzębowa, nitka i płyn. Wymiana plomb w razie potrzeby (na światłoutwardzalne). Czasem wybielanie. Piaskowanie kilka razy do roku. czasem żel z fluorem (w gabinecie). Gdyby był potrzebny aparat - założyłabym, oczywiście. Zastanawiam się nad zrobieniem licówek, ale trochę nie podoba mi się pomysł zdzierania zdrowego szkliwa.
      • my.mojenowekonto Re: nasze zęby 09.10.11, 13:51
        A ja zafundowalam sobie porcelanowe koronki w zeszłym roku na górną i dolną szczękę. Polegalo to na calkowitym zeszlifowaniu starych zębów do postaci takich wampirzych kielków i przyklejeniu nowych porcelanowych ząbków. Trochę to kosztowalo, bo 7 tys. za 20 zębów (tych tylnich nie robilam) i efekt jest niesamowity. Mam uśmiech bielusieńki i cudny jak z reklamy pasty do zębów. Ten zabieg mnie po prostu uszczęśliwil. Polecam smile
        • totylkowiem Re: nasze zęby 09.10.11, 19:23
          7 tys. za 20 zębów... To chyba tanio? (jak za koronki oczywiście) Wychodzi po 350 zł za ząb... Mam brzydkie zęby i od jakiegoś czasu poważnie zastanawiam się nad koronkami. Marzy mi się uśmiech od ucha do ucha, a nie tak jak teraz - półgębkiem... Zdradź proszę, gdzie robiłaś koronki..?
          • troll_only Re: nasze zęby 09.10.11, 21:50
            na zdrowe zeby nie zaklada sie koronek, nie rob tego jesli nie musisz. Pod koronka tez zeby sie psuja ale wtedy koszty leczenia sa dosyc wysokie.
        • bonamibo Re: nasze zęby 09.10.11, 19:41
          Właśnie nie chcę wampirzych kiełków smile Na licówki (przynajmniej tak mi mówiła dentystka) spiłowuje się lekko szkliwo. Cena jest chyba ok. 1500 zł za ząb.
    • black_halo Re: nasze zęby 09.10.11, 11:37
      Jesli nie ma sie powaznej wady zgryzu tylko lekko wykrzywione zeby to mozna zrobic licowki porcelanowe, ja np. sobie zrobilam na gorne jedynki bo po tym jak wyrosly osemki jedna zaczela nachodzic na druga. Jakos nie usmiechalo mi sie chodzic 2 lata z aparatem, szczegolnie ze mam slabe szkliwo.

W kwestii plomb - dobry dentysta i plomby swiatloutwardzalne. Mam jedna srebrna ale siedzi tak dobrze, ze nawet moja denstystka stwierdzila, ze nie ma co ruszac takze. Ale glowna inwestycja w wyglad zebow to dobra szczoteczka i pasta do zebow i regularne mycie conajmniej 2 razy dziennie. dziury w zebach pojawialy sie u mnie gdy nieco jakby te czynnosci zaniedbywalam a wtedy jeszcze dodatkowo jadlam mnostwo slodkiego.
      • lestrange_e Re: nasze zęby 09.10.11, 12:34
        Z racji wykonywanego zawodu (sama jestem stomatologiem) to się staram dbac o zęby jak najlepiej (odpowiednie szczotkowanie, odpowiednią szczoteczką - przynajmniej 2-3 minuty), płyn do ust Listerine (lub jakikolwiek inny, np. Colgate Plax) - wiadomo: docierają tam, gdzie nie dociera szczoteczka, przyczyniają się też do redukcji istniejącej płytki bakteryjnej, i zapobiegają tworzeniu się nowej, ale trzeba ich używać zgodnie z zaleceniem producenta, nie za często, gdyż zbyt częste stosowanie, niezgodne z zaleceniem, może spowodować, że na zebach zaczną pojawiać się przebarwienia. Do tego regularnie nici dentystyczne - to tez technika, bo niepawidłowe stosowanie nie jest skuteczne, do tego może uszkodzić dziąsła (i są dwa rodzaje nici dentystycznych, ja osobiście polecam najbardziej nici dentystyczne z włókna pojedynczego PTFE) . Teraz najczęściej stosowane wypełnienie to kompozyty, a ich ceny są różne, (moga być światło lub chemoutwardzalne) . Na pewno mają jeden minus - są mniej trwałe, niż inne wypełnienia. Najlepsze wypełnienia to tzw. wypełnienia wykonywane laboratoryjne, przede wszystkim tzw. pełnoceramiczne (tyle, że mają jedną spora wadę: sa dość drogie, ale o wiele bardziej trwalsze, niż kompozyty). Dużo ludzi w ogole zapomina, żeby odwiedzać kontrolnie dentyste raz na pół roku. Do tego nieleczona lub źle leczona próchnica czy paradontoza - chyba nie musze mówic, czym się może skończyć. Do tego lekceważanie dolegliwości zębów, dziąseł - ogólne zakażenie organizmu, osłabienie serca, wzroku.
        Teraz stomatologia idzie do przodu, jest coraz więce nowoczesnych i w zasadzie bezbolesnych metod leczenia zebów, ale wiąże się to, niestety, ze porymi kosztami. A z drugiej strony - uważam, że lepiej przeznaczyć odpowiednia kwotę na leczenie zębów, gdyż lekceważenie dolegliwości związanych z jamą ustną naprawde może być niebezpiecznie, i może być przyczyną zakażenia.
        I mozna jak najbardziej po 30 roku życia używać aparatów ortodontycznych, gdyż wady zgryzu też przynoszą nieprzyjemne dolegliwości, przede wszystkim osłabiają zęby, do tego często są przyczyną nadwrażliwości. Ale tutaj też trzeba odpowiednio dbać o zeby i o aparat, trzeba unikac pewnych pokarmów, które mają tendencje do osiadania na aparacie. I trzeba pamiętać, że obecnie istnieją rózne rodzaje aparatu, także tzw. aparaty lingwalne, które zakłada sie od wewnętrznej strony zębów, ale wiadomo - ich cena jest bardzo wysoka.
        • sa_lsa Re: nasze zęby 09.10.11, 13:34
          Czy możesz mi polecić jaką stronę z dobrym opisem metod leczenia zębów bez bólu?
          Z moją fobią nie jestem w stanie zmusić się do wizyty u dentysty leczącego zeby borowaniem...
          • lestrange_e Re: nasze zęby 10.10.11, 15:34
            sa_lsa napisała:

> Czy możesz mi polecić jaką stronę z dobrym opisem metod leczenia zębów bez bólu
            > ?
            > Z moją fobią nie jestem w stanie zmusić się do wizyty u dentysty leczącego zeby
            > borowaniem...
            Borowanie też może byc bezbolesne. Można zastosować znieczulenie (zastrzyk). Jak jesteś bardzo wrazliwa na ból, to możesz poprosić swojego stomatologa, aby przed zastrzykiem posmarował Ci miejsce wkłucia albo żelem znieczulającym albo popsikał sprayem (znajdują się w kazdym gabinecie stomatologicznym, ale stomatolodzy zazwyczaja ich nie proponują, dlatego jak jesteś wrazliwa, to się o ten żel upomnij, a dentysta na pewno go zastosuje).
            To tez zależy, jak masz bardzo zaawansowaną próchnicę, bo można tez zastosować inne metody leczenia, ale jak pisze: zalezy, w jakim stadium masz ubytki. Dlatego najlepiej idź na kontrolę do dentysty to będziesz wiedziała, na czym stoisz.
            • nvv Re: nasze zęby 10.10.11, 17:51
              > > Z moją fobią nie jestem w stanie zmusić się do wizyty u dentysty leczącego
              >> zeby borowaniem...

> Borowanie też może byc bezbolesne.

No tak. Problem w tym, że jeśli ktoś ma fobię, czy "uraz z dzieciństwa", to nawet zupełnie bezbolesne (ze znieczuleniem) borowanie kosztuje dużo stresu.

Dodatkowo, chyba nigdy nie ma gwarancji, że przy danym borowaniu nie będzie czuć bólu (przynajmniej mi zdarzały się sytuacje, u różnych stomatologów, że czasem
    • gk102 Re: nasze zęby 09.10.11, 13:03
      Srebrne plomby - nigdy w życiu, przy głębokim uśmiechu wyglądają jak wielkie czarne dziurska w zębach - do tego niezdrowe.
      Co do aparatu - córka nosi - koszt - 3 tys? dodaj drugie tyle w opcji "oszczędnej".
      U nas na razie koszty:
      2 * 1400 (metalowy), co 5 tyg. wizyta - 140 zł( na razie 18 takich wizyt), plus zdjęcia, na koniec aparat retencyjny (500-600 zł), i nie wiem co jeszcze..
      Ale efekt jak na razie - BOMBA! (a było tragicznie).
      • b-b1 Re: nasze zęby 09.10.11, 13:51
        Na zębach nie oszczedzam. Plomby światłoczułe,koronki porcelanowe, co pół roku piaskowanie i ściąganie kamienia, wybieliłam sama-kupując żele , z których korzystają dentyści na Allegro(opalescence).
        Obydwa dziecięta mają zalecenie aparatu-jedna zaczyna "przygodę" w listopadzie, druga pół roku po pierwszej.
        • johana75 Re: nasze zęby 09.10.11, 21:30
          Mam ladne równe i dośc biale zęby, niestety psuja się. prawie wszystkie mam juz pląbowane i 2 po kanałówce dwóch brak. Na jednym będe robiła odbudowe zęba na włóknie szklanym, potem będzie koronka. Nie wybielam, piasakuje i usuwam kamień. Jak cos się dzieje to wymieniam stare plomby na nowe, mam kilka starych jeszcze....
          • nelamela Re: nasze zęby 09.10.11, 21:36
            Na zebach nie oszczedzam.Regularne przeglady,plomby swiatloutwardzalne.Do zrobienia zostala tylko martwa lekko sina jedynka(wybielenie i nowa plomba).No i przydaloby sie je wypiaskowac.
            Pozdrawiam.
    • pederastwa Re: nasze zęby 10.10.11, 14:03
      Ostatnią srebrną plombę wymieniłam w zeszłym miesiącu. Miałam ją od kilkunastu lat, ale dobrze się trzymała i była w górnej siódemce, więc nikt poza dentystką nie miał szansy jej zobaczyć.
      Sporo pieniędzy wydałam ostatnio na ponowne otwarcie i oczyszczenie kanałów w 2 zębach, które miałam leczone kanałowo jeszcze w szkole podstawowej. Teraz będę robić na nich koronki. Łącznie koszt jednego zęba wyniesie pewnie ok. 1500zł, ale mam nadzieję, że to już inwestycja do końca życia wink
      Aparatu na szczęście nie potrzebuję, ale chyba nie zdecydowałabym się już. Kilka moich koleżanek już po 30 nosiło, dopóki nie założyły, to autentycznie nie widziałam żeby miały krzywe zęby.
      • czteryramki Re: nasze zęby 27.11.11, 20:29
        Zapraszamy do nas! W komfortowyvh warunkach i z godnymi zaufania specjalistami zdrowe zęby w zasięgu ręki.
        A w grudniu promocja na skaling połączony z fluoryzacją i polerowaniem zębów - tylko 99 zł!

NOVA ESTETICA Klinika Dentystyczna
        www.n-e.com.pl
    • motylek_82 Re: nasze zęby 28.11.11, 05:59
      mam fioła na punkcie pieknych zębów i strasznie o nie dbam. Na codzien to wiadomo podstawowa higiena: mycie 4 x dziennie + nić+ obowiązkwo płyn (nawet w pracy), 2 razy w roku wizyta u stomatologa, do tego skaling, piaskowanie i fluoryzacja. Ostatnio wybieliłam zęby lampą w gabinecie koszt 2000 zł efekt olśniewający. Na szczescie narazie odpada mi leczenie zębów bo mi sie nie psują, mam 30 lat i jedą plombę zalozoną 15 lat temu.
      • etna22 Re: nasze zęby 28.11.11, 08:19
        Ja tez teraz bardzo dbam o zeby-jestem dzieckiem lat 80-ych, pamietam jeszcze czasy dentystów w szkole, ktorzy sie "nie pitolili" z dziećmi. Po tych wizytach zostal mi uraz-panicznie balam sie dentystow-jak widzialam babkę która "mnie torturowała"w szkole podstawowej na fotelu dentystycznym to dostawałam dosłownie gęsiej skórki.
        Teraz mam super Pania Doktor-ktora leczy bardzo duzo dzieci i wrażliwych doroslych.Mam zrobione wszystkie zęby-zainwestowalam dużo (lata zaniedban-niestety) ale bylo warto
    • lemonna Re: nasze zęby 28.11.11, 11:52
      w warszawie światłoutwardzane na przednich zębach jak i skaling jest na NFZ, dowiedziałam się przypadkowo na wizycie kontrolnej po prostu, więc to też jakiś sposób oszczędzania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka