Dodaj do ulubionych

Święta, prezenty itd.

27.10.11, 08:19
Szanowni,

w tym roku przygotowania do świąt rozpoczynam na początku listopada. Chce zacząć kupować prezenty, ozdoby itd.
Nie wiem, czy to oszczędność pieniędzy, ale czasu i nerwów na pewno. Ale mam też wątpliwości. Dopiero w grudniu w sklepach zaczynają się fajne promocje i zestawy. Może sama się przechytrzę?

Co o tym myślicie? Za oczywiste sugestie w stylu "kup teraz coś, co nie będzie w promocji lub świątecznym dwupaku, na resztę poczekaj" - dziękuję.
Obserwuj wątek
    • henia04 Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 08:43
      Ja też zaczynam i staram się kończyć przygotowania prezentowe w listopadzie. Jeszcze się nie przechytrzyłam - kupuję przeważnie rzeczy od rzemieślników, z małych wytwórni, robię sama. Przy takim podejściu okazuje się, że oni też już wtedy są gotowi do świąt, a w połowie grudnia to właściwie już nie mają towaru.
      Nie kupuję w prezencie kosmetyków, różnych "durnostojek" - jak prezent ma być jakimś drobiazgiem, to wolę zrobić słój gruszek albo jakiś bardziej wymyślny przetwór, niż kupować coś na odczepnego. Całkowicie symboliczne prezenty robię ze wstążek od prezentów z zeszłego roku - takie splatane gwiazdki.
      Ozdoby (w tym roku lampki na choinkę) kupiłam na allegro w maju...
    • agattka_84 Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 09:27

Ja też zaczynam już teraz. Mamy do obdarowania kilkoro dzieci i kilkanaście osób dorosłych. Nie wiem, czy zaoszczędzę, ale na pewno podzielę wydatki świąteczne na 2 miesiące i uniknę mega tłumów w sklepach.

Tak przy okazji - może będziemy się w tym wątku dzielić pomysłami na prezenty?
      • gosiaczek278 Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 10:46
        super pomysł, z tym dzieleniem się pomysłami na prezent.

ja przygotowaniami do gwiazdki zaczęłam od stycznia (wtedy sklepy pozbywały sie lampek, serwetek, łańcuchów, zielonych podkładów na ozdoby na stół - na 1 listopada się przydadzą bo sama tez robię wieńce na groby itp.) a z prezentami zawsze mam gorzej, bo nie mam do tego głowy
        • joko5 Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 11:49
          Prezenty kupuję tylko swoim dzieciom i chrześniakom, w sumie czworo dzieci, więc to nie jest wielki problem. Kupowanie prezentów całej rodzinie uważam za głupotę, Koleżanka kupuje ok. 20 prezentów dla dorosłych i 20 dla dzieci. Dorośli dostają durnostojki typu słonik, wazonik, świeczki, szklane kule itp. dzieci też dostają mnóstwo badziewnych zabawek, niektóre do końca wigilii lądują już popsute w koszu na śmieci.

Na zabawki dla moich dzieci składamy się z moimi rodzicami i kupujemy im coś co sobie wymarzyły, a na które zawsze brak kasy ze względu na ich wysoką cenę. Teściowie kasą kasę + drobny prezent.
          • anula36 Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 12:05
            tez bym tak chciala,ale co zrobic jesli od osob doroslych dostaje prezenty? Glupoio sie nie zrewanzowacsad
            • linn_linn Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 13:17
              Wiele z tych prezentow to prezenty z tzw. odzysku. Wystarczy tylko miec dobra pamiec i nie dac przezentu osobie, od ktorej sie go dostalo. Ostatecznie zostaje allegro.
          • grouse1 Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 12:58
            Ja zawsze obiecuję sobie robić zakupy prezentowe w listopadzie, ale zazwyczaj nic z tego nie wychodzi. Może w tym roku?? smile
            A co do liczby prezentów to na Mikołaja robimy paczki dla dzieci naszych (2), chrześniaków i dzieci siostry. Łącznie 12 paczek, ufffff. Pod choinkę kupowaliśmy prezenty dla wszystkich, którzy mieli być na Wigilii, ale dwa lata temu siostra zaproponowała losowanie - każdy losuje komu kupi prezent. Średnio się to sprawdziło, bo część osób nie miała pojęcia co kupić. W zeszłym roku natomiast kupowaliśmy prezenty takie "wypasione" tylko dla siebie (tzn u nas ja, mąż i 2 dzieci) i tak każda rodzina i wszystko razem pod choinkę. Dla "nie nas" umówiliśmy się na kupno książki do 30 zł. Wszyscy byli zadowoleni. Dla swojego męża i dzieci wiesz co kupić, a listę lektur każdy przygotował na miesiąc przed świętami, więc każdy dostał to co chciał. W tym roku robimy tak samo.
            • gingers73 Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 13:15
              Ja zaczynam też w listopadzie żeby potem nie kupować za 1 razem 5 zestawów palmolive w promocji wink

Zwykle staram się kupować coś sensownego ale nie zawsze się udaje
              i też u nas kupujemy i dla dzieci i dla dorosłych
              ale nie durnostojki
              zwykle nie wink
              w tym roku mam już - kubek termiczny dla teścia bo wiem że mu się przyda w podróży, książkę dla męża szwagierki - kryminał, szkatułkę - pozytywkę dla 6 letniej córeczki szwagierki, grę dla jej 5 letniego synka - patrzyłam co dostało nagrodę Przyjazne dzieciom,
              w zeszłym roku mojej mamie kupiłam masażer z bąbelkami do stóp,
              mąż sobie sam kupił e-booka,
              19 -letnią chrześnicę i jej 14 letnią siostrę zawsze pytam co chcą - w zeszłym roku były to serie książek o wampirach i kosmetyki do prostowania włosów,
              itd itd
    • kina1 Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 12:12
      Ja na święta odkładam miesięcznie 50 złotych, więc w grudniu mam juz 600 zl. na ten cel. Prezenty kupuję w listopadzie, choć w tym roku mam już mnóstwo zabawek dla dzieciaków, bo skorzystałam z wyprzedaży w Cartoon. A ceny na allegro rosną przed świętami a w sklepach są obniżki, ale ja nie lubię czekać na ostatnią chwilę
    • kinga_owca Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 12:49
      dla dzieci prezenty chomikuję przez cały rok wink
      korzystam z wyprzedaży i kupuję wtedy fajne ciuszki na wyrost
      podobnie z zabawkami - szukam promocji, korzystnych rabatów (tchibo, mothercare, smyk, sklepy internetowe)
      dla dorosłych jest trudniej, ale np. mam już kilka kosmetyków kupionych w rossmanie ze znizką z kodów, nie są głównym prezentem ale dodatkiem
      staram się nie zostawiać kupowania na ostatnią chwilę głównie z oszczędności czasu
    • wuwujama Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 13:43
      Nowych ozdob nie kupuje od lat, te ktore mamy sa zupelnie dobre, nie potrzebuje dizajnerskiej choinki co roku w innym kolorze bo takie sa trendy. Prezenty robie tylko dla dzieci, nasza corka, siostrzeniec, bratanek, dwoch bratankow meza, tesciowej, mamie i mezowi oczywiscie. Laczna kwota, ktora moge przeznaczyc to 400 zl. Kupie na wyprzedazach w tesco/realu jak co roku. Na Mikolaja w tym roku prezent od nas dostanie tylko corka, pozostala czworka dzieci w rodzinie to nastolatki, prezenty dla nich sa niestety kosztowne, a u nas krucho z kasa i lepiej nie bedzie.
    • czekolada72 Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 15:31
      Jezeli chodzi wystroj adwentowo-mikolajowo-swiateczny - to juz raczej jestem na etapie niedokupowania, a wykorzystywania tego co mam.
      Prezenty.
      U nas "sezon rozpoczyna sie od listopadowych urodzin Malej, potem Mikołaj, urodziny brata, Gwiazdka, urodziny Mamy, imieniny Malej.
      Poniewaz ta najblizsza rodzina nie jest wielka - to u nas tak - panuje tradycja, ze obdarowani zostaja wszyscy, zwlaszcza, ze z dzici ponizej 18 jest juz tylko jedno.
      Dla doroslych sa to raczej prezenty symboliczno-przydatne, w kwocie ok 30 zl.
      I my poprostu sluchamy przez caly rok kto o czym marzy, ko czego potrzebuje, szuka itd. i zdobywamy, kupujemy smile
      Mała moja woli dostac kase, lub wedrowke po konkretny zakup, natomiast bratankowi zalozylam konto i zamiast konkretnego preentu - dostaje od nas symboliczny + wplata na to konto.
    • triss_merigold6 Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 15:31
      Prezenty kupuję tylko dla kilku osób i raczej symboliczne książkowo-kosmetyczne niż drogie.
      Teraz zamówiłam parę książek i audiobooków w Merlinie właśnie z myślą o Mikołajkach i świętach.
      • zuzanna56 Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 15:57
        Ja podobnie. Kupujemy tylko dla moich rodziców i teściowej i dla własnych 2 dzieci. Koniec. Dla dzieci to różnie, są to czasami prezenty droższe; dla teściowej i rodziców kosmetyki, książki, czy płyty. Żadnych pierdółek.
        • triss_merigold6 Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 16:08
          Ja kupuję dla ojca, siostry, swojego partnera i swoich dzieci. Dla małej symbolicznie, bo będzie mieć w święta 5 miesięcy, dla starszaka też coś średnio drogiego, bo zabawki typu "duży zestaw lego" ma kupowane bez okazji i dość często. Z partnerem umawiamy się czego chcemy, nie znoszę niespodzianek.
          Jedną z książek da starszak swojemu ojcu, sam by nie kupił więc robię tak w jego imieniu.
          • zuzanna56 Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 16:12
            My też się z mężem umawiamy na konkretną rzeczsmile np perfumy.
    • agpagp Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 18:15
      ja już mam. Kilka dni temu trafiłam na znajomego kierownika działu zabawki i dostałam do wyboru parę rzeczy bo bardzo obniżonych cenach. Wzięłam dla córki i siostrzeńca. Oni są monotematyczni - młoda wszystko co może samodzielnie zrobić - biżuteria, pierścionki,malowanie wazoników, mały chemik itp, dla małego wszystko co auta i ciastolina. Do tego wzięłam jeszcze 2 zabawki ekstra - będzie na akcję "Gwiazdka" na Pomocnych ememach.
      • ewma Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 19:16
        Ja pierdziele,a ja nie mam pomysłu na prezenty tym bardziej ,że córka ma teraz urodziny,potem Mikołaj i Gwiazdka,więc kumulacja.
        • agpagp Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 23:11
          to u mnie jest mikołaj , imieniny , gwiazdka ... przy czym na imieniny to moje dziecko jest przeszczęśliwe jak może iść do kina apotem na sushi smile
    • black_halo Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 20:36
      Kupuje caly rok, jak tylko upatrze cos w promocji. Wrzucam do wielkiego kufra a przed swietami przegladam i rozdzielam. oczywiscie nie kupuje na chybil trafil, zastanawiam sie komu moglabym to czy cos innego dac. W tym roku na wyprzedazy zakupilam mamie jedwabna apaszke za 47 zlotych, przeceniona ze 120. Jesc nie wola a lezy od lipca. Juz rok temu w styczniu na zimowych wyprzedazach zakupilam tacie sweter, swojemu facetowi portfel a przyjaciolce ksiazke. Dzeciom kupuje caly rok bo choc wlasnych jeszcze nie mam to w rodzinie i wsrod najblizszych przyjaciolek do obdzielenia jest 8 sztuk, z czego czworka ma urodziny grudzien/styczen. Jakbym miala tyle prezentow naraz kupic to chyba bym zbankrutowala.
      • duchess85 Re: Święta, prezenty itd. 27.10.11, 21:45
        Ja tak samo jak Ty smile No, może nie od stycznia, ale od wakacji na pewno.
        • czarneoczy Re: Święta, prezenty itd. 28.10.11, 09:37
          no to ja się pod wami oburącz podpiszę wink
          prezenty zaczynam kupować od stycznia mniej więcej - jak się tylko zaczynają promocje poświąteczne na zabawki... trochę drobnicy się plącze po rodzinie i znajomych, więc na raz to koszt byłby dość spory... korzystam też z wyprzedaży "normalnych" i promocji w księgarnaich - dzięki temu dla Kluski mam cały zestaw książeczek z misiem Paddingtonem i samego misia kupionego w Znaku z 50% wyprzedażą, a dla zaprzyjaźnionych dzieciaków Słowniki obrazkowe Janoscha i zbiór opowiadań Panama, też za śmieszne pieniądze kupione smile
          • angazetka Re: Święta, prezenty itd. 28.10.11, 14:14
            Nie boisz się, że od stycznia do grudnia trafisz na jakieś ciekawsze prezenty, bardziej trafiające w gust odbiorcy?
            • duchess85 Re: Święta, prezenty itd. 28.10.11, 21:01
              Ja kupuję wcześniej wyłącznie te prezenty, o których wiem, że idealnie trafią w gust odbiorcy smile
            • black_halo Re: Święta, prezenty itd. 28.10.11, 22:45
              Troche sie boje ale u mnie w rodzinie jest raczej tradycja kupowania rzeczy "praktycznych" ale takich jakich ktos sam sobie nie kupi. Wiec np. doskonale wiem, ze moja mama nie wyda 200 zlotych na skorzane rekawiczki ani nie znajdzie ich w promocji w internecie ale ze ja jestem biegla w tych sprawach to zawsze cos znajde. praktykuje sie u nas zreszta liste prezentow, kazdy wpisuje pare rzeczy, ktore by chcial miec i ta liste ma kazdy wiec z grubasza wiadomo co kupic.
      • harrison_bergeron Re: Święta, prezenty itd. 28.10.11, 09:19
        Abstrakcyjne to co piszesz.
        Mam tak, że nie mogę kupować prezentów za wcześnie bo od razu chciałbym je wręczać.

Trzymać coś rok czasu, brrr.
        • verdana Re: Święta, prezenty itd. 28.10.11, 14:03
          O, o własnie. Ja kupuję prezenty ze sporym wyprzedzeniem - i zawsze, ale to zawsze nie wytrzymywałam w przypadku dzieci i dawałam wcześniej.
    • sposobuzycia Re: Święta, prezenty itd. 29.10.11, 09:00
      My, ze względu na ślub w święta, darujemy sobie prezenty w tym roku. Kasa idzie na wesele. Poszalejemy za rok. Tyle tylko, że będę mogła kupić dekoracje smile
    • gooralka Re: Święta, prezenty itd. 29.10.11, 12:50
      Zawsze rozbrajają mnie takie tematy wink bez urazy oczywiście smile
      A tak poważnie: jedna z Was pisz, że w styczniu na wysprzedaży kupiła swojej przyjaciółce!
      Ale do świąt to cały rok, co jak przyjaciółka sobie ja kupi?
      • pindzia.lindzia Zabawa w Mikołajki - jak przekonać rodzinę 29.10.11, 16:10
        Przeczytałam na Oszczędzaniu o pomyśle na Święta, który zapobiegłby zadłużaniu się na resztę roku: o zabawie w Mikołajki. W mojej rodzinie wyglądałoby to tak, że dorosły (albo para, np. Dziadkowie) losują jednego dorosłego i jedno dziecko do obdarowania. Mamy ustaloną kwotę, np. 50 zł na prezent, a każdy może zasugerować co chce dostać żeby nie było świątecznych bubli pod choinką.
        Niestety usłyszałam już głosy sprzeciwu i to od jednej z biedniejszych osób w rodzinie. Zastanawiam się, bo czytałam już o tym w Polityce, kiedy skończymy leczyć swoje kompleksy na zakupach? Drodzy Forumowicze, jak przekonać rodzinę do takiej "zabawy"?
        • verdana Re: Zabawa w Mikołajki - jak przekonać rodzinę 29.10.11, 17:06
          Nie wyobrazam sobie zdrowych na umyśle dziadkow, którzy obdarują tylko jednego wnuka, naprawdę. Zazwyczaj oni chcą dać wszystkim wnukom prezent, zobaczyć ich radość, miec jakiś wkład w przyjemnosć Jasia, a nie tylko Zosi.
          Proponuję modyfikację pomysłu. dzieciom kupuje sie prezenty jak kto chce, a doroslych się losuje.
          • dekaskow Re: Zabawa w Mikołajki - jak przekonać rodzinę 29.10.11, 18:43
            a my własnie ze wzgledów finansowych i multum "szybko rozpadających" się zabawek dla dzieci robimy w tym roku zrzutkę na jedną konkretną zabawkę. Od kilku lat (jak dzieci i stron było po równo) robiliśmy losowanie- jedna rodzina (dorośli) kupowali prezent drugiej+ jednemu z dzieci. Było 3 rodziny i trójka dzieci. W tym roku już tylko dla dzieci, a dla dorosłych życzenia od serca o lepsze jutro.
          • pindzia.lindzia Re: Zabawa w Mikołajki - jak przekonać rodzinę 29.10.11, 20:47
            Nawet jak ma się 8 wnucząt (3 dorosłych), jedną emeryturę i mieszka się w dużym mieście?
            Dziadkowie od lat kupują dzieciom tylko słodycze, których dzieci i tak mają tonę z racji różnych świątecznych paczek.
            • verdana Re: Zabawa w Mikołajki - jak przekonać rodzinę 29.10.11, 20:54
              Tak. Podejrzewam, ze te prezenty to jedna z większych przyjemności dziadków, a nie tylko obowiazek. I dlatego nie chcą zrezygnować z obdarowywania.
              • sposobuzycia Re: Zabawa w Mikołajki - jak przekonać rodzinę 29.10.11, 21:00
                My się jednak zabawimy inaczej - ustaliliśmy limit prezentu na 10 zł, co nie wyklucza rękodzieła smile - będzie i zabawnie i tanio i dla każdego, bo nikt nie wyda więcej niż 80-90 zł.
                Ja zamierzam zrobić biżuterię dla pań, bo ją robię (albo wybiorę coś z tego co mam już zrobione), dla Panów uszyję może coś, zobaczymy. Zawsze się znajdzie Tania Książka z obniżkami. Dzieci nie będzie jeszcze w tym roku, ale podejrzewam że nasz maluszek już jakieś ubranka dostanie.
                • herkson Re: Zabawa w Mikołajki - jak przekonać rodzinę 30.11.11, 11:12
                  W ramach oszczędności - na eurobobas.pl/ proponują 5% zniżki na zabawki.
                  Tak więc można taniej wink
                  • chill Re: Zabawa w Mikołajki - jak przekonać rodzinę 04.12.11, 14:01
                    U nas w tym roku wreszcie rozsądnie! Od jakiegoś czasu namawialiśmy z mężem jego rodzinę (liczną) do ograniczenia liczby prezentów. Było tak, że każdy kupował prezenty dla wszystkich pozostałych-czyli nasza dwójka musiała nabyć prezenty dla 12 osób-dość męczące i kosztowne. Tym bardziej, że co roku większość prezentów to były rzeczy delikatnie ujmując nietrafione, żeby nie powiedzieć zupełnie zbędne i tandetne.
                    Było to tym dziwniejsze, że kilka osób w rodzinie męża nie od dziś ma poważne problemy finansowe. Na szczęście wreszcie zmądrzeli! Dlatego w tym roku robimy grupę składkową-każdy składa się po 50zł i deklaruje, co mniej więcej w tej kwocie chciałby dostać. Można też za ustaloną kwotę samemu kupić sobie wcześniej prezent smile
                    Nie dotyczy to dzieci-np. dla naszej córeczki reszta rodziny męża składa się po 10zł od osoby, my dokładamy resztę i kupujemy wymarzone klocki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka