Dodaj do ulubionych

Co zrobić z pęczakiem?

10.11.11, 12:41

Pomóżcie zagospodarować pęczak smile Mąż kupił przez pomyłkę zamiast kaszy jęczmiennej i tak sobie leży ten nieszczęsny pęczak...Jedyne znane mi zastosowanie to do łowienia ryb, ale w listopadzie raczej średni pomysł. wink

Macie jakieś sprawdzone przepisy z pęczakiem?
Obserwuj wątek
    • havana28 Re: Co zrobić z pęczakiem? 10.11.11, 12:55
      pęczak gotuje się i je tak samo jak inne kasze (w tym jeczmienna)
    • kinga_owca Re: Co zrobić z pęczakiem? 10.11.11, 13:09
      mój Śp Dziadek gotowal pyszny pęczak - dodawał listek laurowy i jakies przyprawy, gotowal tak, jak normalną kaszę i jedlismy jako dodatek do obiadu - z mięsem i sosem
      ja nie gustuję, ale pamiętam, że jak byłam dzieckiem to bardzo mi smakował
      i robił też z niego krupnik - taki gęsty bardzo, też lubiłam
      • czekolada72 Re: Co zrobić z pęczakiem? 10.11.11, 13:21
        potraktowac jak ryz i zrobic risotto lub inna paelle wink
    • roseanne Re: Co zrobić z pęczakiem? 10.11.11, 13:30
      jak kazda inna kasza

jest swietny przygotowany wedlug te samej procedury co risotto

doskonale komponuje sie z pomidorami, grzybami

dodawalam nawet go golabkow, ugotowany na pol miekko

do mleka, na sniadanie

jako nadzienie do pieczonej gesi
      • annielika Re: Co zrobić z pęczakiem? 10.11.11, 13:50
        Ja go bardzo lubie dodawac do zimnych "makaronowych" salatek, zamiast wlasnie makaronu.

Swietnie nadaje sie tez do salatek w sloiku (przyklad
        lifehacker.com/5857420/make-salad-in-a-jar-for-an-easy-grab+and+go-lunch-that-stays-fresh-for-days)
        Ogolnie uzywam go w zastepstwie ziemniakow, makaronow, ryzu. Zazwyczaj ugotowany podsmazam z cebulka na oliwie.

Pycha.
        • apapon Re: Co zrobić z pęczakiem? 10.11.11, 13:53
          annielika napisała:

> Zazwyczaj ugotowan
          > y podsmazam z cebulka na oliwie.
          >
          > Pycha.
          Uwielbiam pęczak, ale takiego podanie nie znałam. dzisiaj wypróbuję big_grin
        • anatefka Re: Co zrobić z pęczakiem? 10.11.11, 13:56
          www.mniammniam.com/Peczak_z_pieczarkami-8791p.html
          U nas to rewelacja - jako samodzielne danie, jako dodatek do mięs.
          Dzieci potrafią to wyjadać też na zimno, ale to zdecydowanie zimowe danie na ciepło smile

Uwielbiam też dodawać pęczak do sałatek zamiast ryżu; wszędzie tam, gdzie w recepturze jest ryż, zastępuję go pęczakiem.

• verdana Re: Co zrobić z pęczakiem? 10.11.11, 16:31
            U nas pęczak jemy do miesa z sosem - do gulaszu np. Albo można zapiec z białym serem, cebulka i boczkiem. Można też zapiec z grochem (albo cieciorka), fasolą, boczkiem, cebuklą i majerankiem. Można dodac do krupniku. A moj mąż najbardziej lubi pęczak jako dodatek do smazonego sera.
    • coralin Re: Co zrobić z pęczakiem? 10.11.11, 17:41
      Wykorzystaj tak jak kaszę jęczmienną, która chciałaś. Gotuje się trochę dłużej od niej, ale ma mniej intensywny zapach. Rewelacyjnie sprawdza się w risottach zamiast ryżu.
      • annielika Re: Co zrobić z pęczakiem? 11.11.11, 10:47
        Znalazlam, dosc stary, ale fajny artykul wlasnie na temat peczaku... polecam:

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96945,6135000,Kuchnia_Swiata.html
    • mazel_tov Re: Co zrobić z pęczakiem? 11.11.11, 11:24
      Ja dodaję garść do zup warzywnych lub robię sałatki na zimno. Pęczak ma dość neutralny, zbożowy smak, zjesz to praktycznie ze wszystkim.
      • ewa9717 Re: Co zrobić z pęczakiem? 11.11.11, 11:36
        Ugotowany jak inne kasze i podany ze skwareczkami z boczku. Mniam wink
    • ladyjm Re: Co zrobić z pęczakiem? 11.11.11, 20:45
      ja lubię pęczak na słodko - z miodem i bakaliami, pyszny na sniadanie smile
    • xxxtabxxx Re: Co zrobić z pęczakiem? 13.11.11, 22:00
      Ja pęczaku dodaję do kapuśniaku z kiszonej kapusty - zamiast lekkiej zupki robi się treściwa zupa, a jak ugotuję to jeszcze na golonce to mój mąż ma uśmiech od ucha do ucha wink
    • agattka_84 Dzięki! 14.11.11, 09:15

Po tylu smakowitych pomysłach mam wątpliwości, jak go wykorzystać - wszystkie kuszą big_grin
    • coralin Re: Dzięki! 03.11.12, 11:18
      Dobrze, że podniosłaś wątek, bo kasze na zimę są znakomite. Oryginalne risotto z grzybami leśnymi wypada marnie przy pęczaku. Ktoś wyżej zauważył, że ma dość neutralny smak więc można zastąpić nim ryż.
      • niebieska_kotka Re: Dzięki! 04.11.12, 15:48
        Golabki robie tylko z peczakiemsmile A kaszotto- kiedy zastapimy ryz peczakiem- jest genialnesmile))
        Polecam na sezon jesienno-zimowysmile Kasze rozgrzewaja organizmsmile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka