Dodaj do ulubionych

transfer pieniedzy zza granicy

14.11.11, 10:37
Witajcie
Mam niemałą kwotę dolarów australijskich do przesłania na moje polskie konto. Jak zrobić to żeby jak najmniej stracić na przelicznikach banku? Czy lepiej otworzyć konto walutowe w dolarach amerykańskich lub innej walucie (frank, funt, euro) czy zlecić przesłanie w złotówkach? Nigdy tego nie robiłam i nie wiem za bardzo jak to powyliczać, poza tym kursy walut zmieniają się codziennie. Doradźciesmile
Obserwuj wątek
    • johana75 Re: transfer pieniedzy zza granicy 14.11.11, 11:18
      Ogólnie banki przy przewalutowaniu płaca mniej niz w kantorze. Kurs przeliczany jest z dnia zaksięgowania, wiec raczej nie masz za dużego wpływu na to bo przelew moze "iść" dzień lub kilka dni. Wydaje mi się że jeśli nie mozesz przelać pieniedzy na konto walutowej (w danej walucie) to nie opłaca sie przylutowywać 2 razy. czyli z dolarów australijskich na inna walutę i z tej waluty na złotówki. Dzisiaj zapytam się koleżanki która pracuje w banku to wieczorem ci cos skrobnę, jak mi coś doradzi.
      • gouda10 Re: transfer pieniedzy zza granicy 14.11.11, 11:42
        O dzieki, bo ja juz byłam w kilku bankach i albo nie potrafią mi udzielic takiej informacji albo to może ja nie potrafię tego obliczyć. Myslalam, że jak bym wysłala w USD to pójdę sobie potem do kantora i zamienię na złotówki po lepszym kursie, ale faktycznie wtedy dwa razy zmieniam walutę. Więc bardzo bym byla wdzięczna za informację.
        • johana75 Re: transfer pieniedzy zza granicy 14.11.11, 23:49
          Koleżanka poradziła wymienić na miejscu walutę (tam gdzie dobrze placą np. kantor) na dolary USA lub euro (to musisz sama policzyc na co bardziej się opłaca) i w takiej walucie przelać do Polski na konto walutowe. I w Pl. możesz sobie przewalutować (znowu tam gdzie dobrze placą). W kantorach większe kwoty zawsze możesz negocjować idx i zapytaj w kilku ile daja za określona kwotę w danym dniu. Jesli ci sie nie spieszy to mozesz poczekać na bardziej sprzyjający kurs. pozdrawiam smile
          • gouda10 Re: transfer pieniedzy zza granicy 17.11.11, 11:48
            Dziękuję Ci bardzo za te informacje. Bylam wczoraj w banku i okazuje się, że można podpisać taką umowę, że waluta będzie zamieniona po lepszym kursie, w dzień kiedy będzie najlepszy kurs.
            • zielona-oliwka Re: transfer pieniedzy zza granicy 17.11.11, 15:43
              Ale zawsze będzie to gorszy kurs niż ten w kantorach. Lepiej przelać na konto walutowe dolary, wypłacić w Polsce i sprzedać w kantorze.
            • norra.a Re: transfer pieniedzy zza granicy 17.11.11, 23:39
              Ja tak właśnie robię przy transferze pieniędzy z zagranicy. Przelewam na konto walutowe w Polsce, wypłacam gotówkę w kantorze, idę z nią do kantoru i wracam do banku, żeby wpłacić na konto w PLN. Nigdy w banku nie dostaniesz lepszego kursu niż w kantorze, nawet negocjując kurs. Niestety łażenie tam i z powrotem z gotówką w plecaku może być ciut uciążliwe smile
            • johana75 Re: transfer pieniedzy zza granicy 18.11.11, 20:27
              Tak zawsze będzie to gorszy kurs niz w kantorze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka