12.02.12, 18:49
Mam prośbę do osób mieszkających w Krakowie i mających jakie takie rozeznanie w jego "życiu kulturalnym". Gdzieś rzucił mi się w oczy plakat Madama Butterfly. Weszłam na stronę opery, ale ceny biletów lekko mnie przeraziły (25-120zł!). Może macie jakieś sprawdzone miejsca (kina, teatry, muzea), gdzie można obejrzeć coś ciekawego bez rujnowania portfela? Póki co korzystałam głownie z biletów na poniedziałkowe seanse w kinie Kijów (14zł), ale mają mocno okrojony repertuar i nie zawsze mogę wygospodarować czas akurat w poniedziałek. Jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: Kraków 12.02.12, 19:37
      Bilety do teatrów bardzo podrozały. podobnie opera.
      • anula36 Re: Kraków 12.02.12, 19:49
        W poniedzialki w kilku kinach sa tanie bilety, takze w ARS i Pod baranami.
        w Kinie sfinks w Hucie karnety na 5 seansow za 35 zl, bilety po 12-13 zl, z darmowa karta stalego widza wychodza po 10 zl.
        Srody z Orange w Multikinie.
        Czasami sa fajne koncerty w domach kultury ( NKC, SIOK ul.MIkolajska), czasami w klubach, na miasteczku.
        Opera jest bardzo droga, to prawda.
        Jesli lubisz sluchac Radia Krakow czesto maja darmowe wesjciowki do roznych teatrow, na koncerty,
        Czasami mozna dobre znizki upolowac na City Team.
        • anula36 Re: Kraków 12.02.12, 19:52
          z muzeow, np podziemia rynku sa darmowe w poniedzialki.
          • ula27121 Re: Kraków 13.02.12, 09:44
            www.rajska.info/aktualnosci.html
            www.bj.uj.edu.pl/akt/wyst1_pl.php
            www.bj.uj.edu.pl/akt/salon1_pl.php
            Radzę prześledzić, co oferują biblioteki. Bardzo często filmy, spotkania, wystawy bardzo ciekawe a darmowe. Wiele bibliotek ma w ofercie nie tylko książki ale i audiobooki, filmy....naprawdę biblioteki to moje odkrycie. Od dwóch lat nie mogę się nadziwić, że tak wiele ciekawych wydarzeń, o których w ogóle się nie słyszy.
    • lawenda1610 Re: Kraków 13.02.12, 10:11
      Podaję link:
      krakow.ministrona.pl/muzea-za-darmo-nie-tylko-w-noc-muzeow/
      Znalazłam go niedawno,ale najlepiej jeszcze zadzwonić i się upewnić w który dzień jest darmowy wstęp.

Polecam kino agrafka - tanie bilety,swego czasu w poniedziałki były bilety na wybrane filmy za 5 złotych.

Poza tym śledzę oferty na każdy dzień tygodnia w sklepie ikea.

Na stronie naszemiasto też często są umieszczane różne wydarzenia np. wystawy,prelekcje itp.
      Pozdrawiam
      • anula36 Re: Kraków 13.02.12, 10:21
        w Teatrze Slowackiego darmowy salon poezji w niedziele.

Naprawde mozliwosci w Krakowie jest duzo,na tania rozrywke rowniez.
    • bav Re: Kraków 13.02.12, 10:27
      Akademia Muzyczna - wstęp na koncerty 10-30 zł lub bezpłatnie smile
      www.amuz.krakow.pl/pl/3/6/142/Koncerty
    • moira88 Re: Kraków 13.02.12, 17:18
      dziękuje za wszystkie propozycje, chętnie się rozejrzę. Sfinks już mi się podoba, szczególnie że niedługo będzie "Dziennik zakrapiany rumem" wink
      • marajka Re: Kraków 13.02.12, 17:33
        "Dziennik..." jest słaby, warto zapłacić jedynie za Dżoniego i za widoczki wink
    • marajka Re: Kraków 13.02.12, 17:32
      > Weszłam na stronę opery, ale ceny biletów lekko mnie przeraziły (25-120zł!).

Nie obraź się, ale 25 zł za operę to drogo? Miejsca za tę cenę są OK, wszystko dobrze widać, słychać, operę trzeba utrzymać, zapłacić orkiestrze, śpiewakom... Więcej ludzi jest zaangażowanych niż w spektakl teatralny. Nie rozumiem zdziwienia i przerażenia, choć rozumiem, że dla kogoś i 25 zł to spora suma. Ale skoro chadzasz do kina za 14 zł, to można za 2 takie wyjścia raz wyskoczyć do opery.

Pomysły:
      seanse w Agrafce za 5 zł
      seanse w Mikro (poniedziałek za 10 zł, seanse z psychoanalizą 10 zł)
      Tajemniczy Pokaz Specjalny w Arsie - 12 zł, zawsze przedpremiera, zawsze w piątki o 23.50.
      wszelkie darmowe wejścia do muzeów - trzeba sprawdzić kiedy i gdzie, archeologiczne w niedziele
      teatr PWST - 12 zł
      teatry wiadomo, różnie, ja korzystam jeszcze ze zniżek, więc w "zwykłych" cenach się nir orientuję, ale Słowacki ma niedrogie spektakle chyba.
      polecam www.mykulturalni.pl można na bieżąco śledzić różne wydarzenia kulturalne, głównie z Krakowa i okolic
      • moira88 Re: Kraków 13.02.12, 18:01
        Własnie co do miejsc miałam wątpliwości, nigdy w operze nie byłam, nie wiem jak to wygląda.
        Raz faktycznie można iść ,co niezmienia faktu, że przy innych spektaklach ceny są już wyższe i niestety 2-3 takie wyjścia raczej bym odczuła w budżecie sad. W muzeum archeologicznym załapałam się na niedzielne zwiedzanie, ale chyba odczekam z następną wizytą ( mina pracownika po tym jak włączyłam przypadkiem alarm przy sarkofagu-bezcenna wink ).
        • marajka Re: Kraków 13.02.12, 20:20
          Miejsca są dobre, byłam, potwierdzam wink Warto iść. Nie musisz co miesiąc przecież. Za 25 zł miałam miejsca na balkonie. Na droższych jeszcze nie byłam, nie widzę potrzeby.
          • czekolada72 Re: Kraków 13.02.12, 20:55
            Tyle, ze zeby dostac sie do opery - trzeba zarezerwowac kilka miesiecy wcesniej i miec bardzo duze szczescie, zeby sie to w ogole udalo...
            • marajka Re: Kraków 13.02.12, 21:38
              No tak, to prawda, 3 miesiące wcześniej warto rezerwować. Jak się rezerwuje wcześniej to nie trzeba aż bardzo dużego szczęścia. Mnie się w lutym udało na koniec marca wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka