Dodaj do ulubionych

Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy?

16.02.12, 14:01
Są bezpłatne szkoły policealne - ok. Zapisałam się.

Jak jeszcze mogę podnieść swoje kwalifikacje, nie mogąc wyłożyć nawet stówki miesięcznie?

Szukałam w internecie bezpłatnych szkoleń, ale pomimo dużej ilości stron, po dokładnym przejrzeniu ich okazuje się, iż szkolenia te są jednak płatne.

Bezpłatne są kierowane głównie do osób bezrobotnych zarejestrowanych w UP, ja jednak pracuję.

Macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • mar-yka Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 16.02.12, 14:13
      nie da sie. Pracujesz, wiec chyba jesteś w stanie odłożyć.
      Ja niedługo idę na emeryturę.
    • ziuniek Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 16.02.12, 14:24
      Nauka języków bezpłatnie:
      czytasz zagraniczne strony, wchodzisz na zagraniczne fora, korzystasz z bezpłatnych serwisów dla osób uczących się
    • joanna_poz Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 16.02.12, 14:29
      są bezpłatne szkolenia finansowane przez Unię w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
      z tym, ze są to szkolenia dla pracowników - trzeba być skierowanym przez swojego pracodawcę, nie można zgłosić się samemu "z ulicy".

ja ostatnio byłam na takim.
      • ada16 Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 16.02.12, 14:36
        Można.
        Ja byłam na szkoleniach z funduszy europejskich , jako osoba zagrożona bezrobociem.
        ( a w zasadzie czująca zagrozenie)
      • do.de Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 16.02.12, 14:36
        Są również szkolenia dla pracowników, którzy z własnej inicjatywy chcą podnieść swoje kwalifikacje...
        Bazy szkoleń i projektów współfinansowanych z EFS na stronach:
        www.inwestycjawkadry.info.pl/
        www.projekty.efs.gov.pl/
    • poziomek86 Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 16.02.12, 18:01
      Jeżeli znasz angielski to polecam przyjrzeć się iniciatywie MITx ( mitx.mit.edu/ ) Jedna z najlepszych uczelni technicznych na swiecie. Na wiosne staruja z nicjatywa MITx. Beda bezplatnie udostepniac kursy online z mozliwoscia zdania egzaminu i otrzymania certyfikatu ukonczenia. Podono nie wszystkie kursy beda tylko i wylacznie techniczne smile
      • aga90210 Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 18.02.12, 15:27
        Weszlam na te strone, ale certyfikatu a) nie dostaniesz za darmo b) nie będzie na nim nazwy tego uniwersytetu. No, ale materiały mają być za darmo.

web.mit.edu/newsoffice/2011/mitx-faq-1219.html
        • poziomek86 Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 18.02.12, 18:40
          O widzisz. Nie doczytałem. Niemniej jednak udostępniają materiał za darmo. Co dla ludzi szukających konkretnej wiedzy w danej dziedzinie może się okazać zbawieniem smile
    • janiseya Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 16.02.12, 20:36
      Ja jestem bezrobotna i szukałam dla siebie kursów, jakoś tylko dla osób pracujących były.A tak w ogóle to w jakiej tematyce szkoleń szukasz?
      • goodlokacja Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 18.02.12, 12:51
        Ja ostatnio kupowalam gazety z kursami na CD dolaczanymi do gazet. Excel z "Gazeta Prawna", Corel z "Rzeczpospolita". Dla mnie sa dobre i pozwalaja czegos nowego sie nauczyc. Na stronie www.inwestycjawkadry.pl znalazlam sobie szkolenie z dofinanowaniem dzialalnosci, ale to rzeczywiscie dla bezrobotnych. Najlepiej dzwonic do firm organizujacych szkolenia i wypytywac. Oni sami maja balagan najczesciej, wiec trudno sie dziwic, ze czlowiek "z ulicy" nie potrafi znalezc szkolenia dla siebie. Warto tez wypytywac w urzedach pracy - moze cos beda wiedzieli. Zwlaszcza teraz na poczatku roku jest sporo nowych programow uruchamianych.
    • nodah Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 18.02.12, 16:29
      Trudno doradzić, jeśli nie wiadomo jaka tematyka Cię interesuje. Czy podnosisz kwalifikacje czy je zdobywasz.

Uważam, że zdobycie nowej umiejętności nie jest dzisiaj żadnym problemem. Co do kursów... Nie chciałabym generalizować, ale z reguły to, co jest za darmo, jest też na darmo.

W moich czasach szkolnych, w mieście rodzinnym nie było żadnej możliwości, żeby uczyć się angielskiego, żadnego nauczyciela, niewiele źródeł i materiałów. Uczyłam się sama słuchając piosenek i z książek, które masowo kupowałam (a więc inwestycja), kserowałam i przepisywałam.
      Wkraczam już w wiek balzakowski, świat się zmienił. Moje dzieci nie chcą w to wierzyć, a nauka to niemal kara, bo mają wszystko, na wyciągnięcie ręki i za darmo.
      Włącz internet. Czytaj, słuchaj, oglądaj.
      Jedyna inwestycja, jaka jest niezbędna to determinacja.

Ktoś kiedyś powiedział, że człowiek dla zachowania sprawności i młodości umysłu powinien co pół roku nauczyć się nowej umiejętności, biegłości w jakiejś nowej dziedzinie.
      Dwa lata temu wymyśliłam sobie, że stworzę własną stronę internetową. Z książek i internetu nauczyłam się htmla i css, śledziłam fora i stworzyłam coś, co znalazło uznanie. Nikt z ludzi którzy to czytali nie domyślał się, ile lat może mieć osoba, która za tym stoi...
      W tym roku zdobyłam nowy tytuł, zawód, ale to już na płatnym kursie, więc nie będę tego rozwijać.

Wybacz, ale dziwi mnie Twoje pytanie. Żaden kurs, nawet najdroższy, nie nauczy Cię niczego. Pokaże tylko pewną drogę. Do tego samego możesz dojść sama, kosztem jest Twój wysiłek, ale satysfakcja niewspółmiernie większa...

Powodzenia smile
      • el-an Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 18.02.12, 18:02
        Naucz się bezwzrokowego pisania na klawiaturze. W Ameryce to umiejętność powszechna, u nas prawie wszyscy piszą dwoma palcami. W każdej pracy biurowej czy sekretarskiej będziesz mieć kolosalną przewagę nad konkurencją. W necie są programy do nauki, kiedyś chyba była nawet z tym płyta dołączana do książki do informatyki w gimnazjum. Trzeba tylko trochę poćwiczyć.
        • aga90210 Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 18.02.12, 18:24
          Kolosalną przewagę?? Chyba żartujesz... Czas dyktowania listów sekretarkom dawno minął...
          • turzyca Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 18.02.12, 22:25
            Owszem minal. Ale dzieki tej przydatnej umiejetnosci i wyrobionemu odruchowi pracy z klawiatura bez uzycia myszki przy wielu zadaniach zaskakiwalam moich szefow wielokrotnie szybszym niz oczekiwane tempem pracy. I zawsze mocno mi to punktowalo.
          • izzunia Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 23.03.12, 18:23
            ale znajomość worda to już inna bajka - ostatnio firma, w której pracuję szukała osoby z dobrą znajomością worda i excela, aby potrafiła scalać dokumenty, uporządkować style, etc. do realizacji były 2 zadania - jedno dot. worda jedno excela - 98% ludzi poległo na tym.
            i nie była to jakaś wyszukana magia
      • anais_ do nodah 19.02.12, 13:39
        wiesz, że kobieta w wieku balzakowskim to kobieta trzydziestce?
        • nodah Re: do nodah 19.02.12, 13:57
          He he, no dobrze - już wkroczyłam... wink))
          Swoją drogą Balzak mocno zdziwiłby się, gdyby spotkał dzisiejsze trzydziestki i czterdziestki...
          • anais_ Re: do nodah 24.03.12, 08:43
            tyż prawda smile
    • eressea Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 18.02.12, 19:33
      Zdarzają się oferty darmowych studiów podyplomowych. Przez kilka lat na pewno miała je Politechnika Poznańska. Są to oferty skierowane do osób, które posiadają już wykształcenie wyższe techniczne.

Przykładowo z zeszłego roku:
      www.ei.put.poznan.pl/dokumenty/studia_podyplomowe

• el-an Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 18.02.12, 20:33
        Do mojej pracy przyjmowani są ciągle młodzi ludzie na różne staże, mam pracę, w której się bardzo dużo pisze i NIKT nie umie biegle pisać, to znaczy w tempie mówienia. Nie wspominając o błędach ortograficznych i literówkach. Tak samo jest z obsługą klawiatury numerycznej, czy to w kompie czy w telefonie. Zauważ, że chyba żadna pani na kasie nie umie obsługiwać kasy bezwzrokowo, a pani np. w skarbówce, też pisze jednym palcem. Ta umiejętność w niczym autorce wątku nie zaszkodzi.
        • janiseya Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 19.02.12, 11:39
          Bardzo dobry pomysł z tym kursem bezwzrokowego pisania. Ja w każdym razie skorzystam, już sobie znalazłam na internecie. Na razie wystarczy aby zacząć. Jeśli ktoś ma sprawdzony, to poproszę o polecenie.
          • nodah Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 19.02.12, 12:40
            Piszę bezwzrokowo od jakichś 18 lat. NIGDY żaden pracodawca nie wykazał zainteresowania tym punktem w moim cv. Owszem, można zaimponować znajomym albo wykorzystać tę umiejętność dla własnych celów, ułatwienia/usprawnienia sobie pracy.
            Teraz dzieciaki dwoma palcami radzą sobie niewiele wolniej...
            • babeth Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 20.02.12, 07:08
              Zdarzają się dobre kursy bezpłatne. Przypadkiem natknęłam się na ogłoszenie szkolenia z zakresu obsługa klienta (to akurat dla osób prowadzących DG lub pracodawca mógł wydelegować pracownika)- kurs 100 % refundowany, solidnie i ciekawie przeprowadzony, zakończony certyfikatem. Teraz z kolei za pośrednictwem tej samej instytucji zapisałam się na dofinansowany w 80% stacjonarny kurs językowy (120 godzin). Także życzę powodzenia w poszukiwaniach dobrych, dofinansowanych kursów. Tak na marginesie dodam, że mieszkam na prowincji także widzisz że warto szukać.
    • agnzimka Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 20.02.12, 20:51
      To mi jeszcze przyszła do głowy "wymiana usług": nauczę Cię angielskiego w zamian za niemiecki albo gry na skrzypcach w zamian za fortepian itd. Tylko trzeba znaleźć kogoś do pary
    • janiseya Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 23.03.12, 12:56
      Dziś znalazłam i wklejam www.euroKobieta.pl. Kurs umiejętności informatycznych jeśli ktoś jest zainteresowany, bezpłatnie.
    • pyzzi Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 23.03.12, 13:55
      Iść na bezpłatny staż.
    • poziomek86 Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 23.03.12, 16:38
      Można też samemu uczyć się języka w domu.
      Anlgieski z BBC: www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/
      • teacherka Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 23.03.12, 17:55
        Samemu, z internetu mozna co najwyzej podszlifowac jezyk - glownie slownictwa, mozna pocwiczyc gramatyke, ale najwazniejszego - komunikacji - nie da sie samemu 'cwiczyc'. Nie piszcie, ze mozna rozmawiac na skypie czy czacie, bo chodzi o rozmawianie z kims, kto wskaze bledy, powie nad czym popracowac, powie jakie mamy problemy, np. jesli chodzi o wymowe, akcent, intonacje, itp.
        Wiec jesli autorka watku juz mowi po angielsku, to systematycznie korzystajac z zasobow internetu moze sie podciagnac. Jesli nie, to istnieja setki darmowych szkolen z EFSu dla pracujacych rowniez.
        • astrum-on-line Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 23.03.12, 21:07
          Litości Teacherko. Materiały BBC są naprawdę świetne i pozwalają nauczyć się bardzo dużo. Nie wiem czy od podstaw czy nie, bo podstaw uczyłam się w liceum, gdzie nauczycielka korygowała wszystkie błędy w wymowie czy gramatyce i w efekcie człowiek bał się odezwać po angielsku. Niech Bóg broni przed takimi nauczycielami. Ważniejsze jest wiedzieć co się chce powiedzieć i umieć to powiedzieć, rozumieć co do ciebie mówią i być zrozumianym, zamiast martwić się o prawidłowość intonacji i akcentu.
          • teacherka off topic 25.03.12, 11:46
            Nie wiem czy zrozumialas, co mialam na mysli - nie da sie nauczyc mowienia przez internet, nawet przez strony BBC, ktorym nic nie ujmujesmile) Zeby umiec mowic trzeba mowic, najlepiej do kogos, kto potrafi odpowiednio zareagowac.
            Sama piszesz, ze uczylas sie w liceum, czyli masz podstawy, a teraz rozwijasz zasob slownictwa, cwiczysz czytanie itp. To jest szlifowanie jezyka, a nie nauka od podstaw.
    • janiseya Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 23.03.12, 22:44
      Wolontariat, o którym tak dużo się teraz mówi. Mimo tego podobno i tak w Polsce nie jest popularny.Myślę, że może być dobrą formą nabycia/wzbogacenia doświadczenia zawodowego. Czy ktoś ma w tym temacie praktykę?
      • zabol58 Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 24.03.12, 09:26
        Całe studia byłam bardzo aktywna, działałam w 2 organizacjach studenckich. Moje przemyślenia są takie:
        1. Trzeba wiedzieć czego się chce, a wolontariat, działalność w organizacjach, praktyki, staże pomaga odpowiedzieć sobie na to pytanie. Nie wiem jak jest w innych szkołach, w moim LO, trochę upraszczając ale jednak, liczyło się tylko żeby się nauczyć, bo jak się człowiek nauczył to zdawał egzamin na dobre studia. Ja w LO nie wiedziałam co mam dalej ze sobą zrobić, nie odkryłam żadnego swojego talentu. Zrobiłam to dopiero działając na studiach.
        2. Pracodawców moim zdaniem w ogóle to nie obchodzi. I jeśli ktoś chce być inżynierem to niech nie chodzi do schroniska żeby sobie w cv wpisać tylko jak najwcześniej poszuka pracy w zawodzie. I w wielu dziedzinach żadne kursy, szkolenia, książki na początku nic nie dadzą. Najpierw praktyka, trzeba popracować w danym zawodzie, zobaczyć co się z czym je, a potem iść na kurs. Wtedy można o coś zapytać, można się wypowiedzieć, a nie tylko sobie posłuchać czy poczytać. Nie wiem czy można pójść do firmy X i powiedzieć, że chce się przychodzić za darmo żeby się czegoś nauczyć.
        3. Ja w organizacjach nauczyłam się bardzo dużo, ale wiedziałam jakie są moje słabe strony i nad nimi pracowałam, np. przełamałam swoją nieśmiałość. Ciężko tam pracowałam i dzięki temu miałam sukcesy. Bo są ludzie, którzy gdzieś się zapiszą, raz w tygodniu czy raz na dwa pójdą na spotkanie, ale są wolontariuszami albo działają w organizacji Y. Może dlatego pracodawcy nie zwracają tak bardzo uwagi na taką działalność.
    • tapatik Re: Jak podnieść swoje kwlifikacje nie mając kasy 05.04.12, 08:01
      Pytanie podstawowe - na jakie szkolenia chcesz chodzić. I czy mają to być szkolenia "dla papierka" czy rzeczywiście chcesz po nich uzyskać lepsze kwalifikacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka