Dodaj do ulubionych

Czy składając PIT przez internet...

21.02.12, 10:24
Pytanko do doświadczonych w składaniu e-deklaracji: czy składając PIT przez internet szybciej dostaliście zwrot z US?
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Czy składając PIT przez internet... 21.02.12, 10:48
      Moi znajomi, którzy w tym roku już się rozliczyli przez internet otrzymali już zwrot podatku. W zeszłym roku mój Nm dostał zwrot po 3 tygodniach, rozliczał się w kwietniu.
      • anetapzn Re: Czy składając PIT przez internet... 21.02.12, 11:09
        Podobno dużo szybciej. Moi znajomi w ub. roku póżniej ode mnie składali (ja tradycyjnie), a wcześniej nadpłatę otrzymali. W tym roku będę próbowac przez internet.
        • zabeczka84 Re: Czy składając PIT przez internet... 21.02.12, 12:44
          czy mozę to wynikać z faktu ze niewiele osób jeszcze rozlicza się internetowo i dlatego szybciej można otrzymać zwrot??
          Jeszcze zapytam, czy pobierajac w zeszłym roku zasiłek chorobowy z zus przez okres dwóch miesięcy zus powinien przysłac mi jakiś PIT? Bo nie wiem czy już sie rozliczać czy jeszcze czekać...
          • be.a Re: Czy składając PIT przez internet... 21.02.12, 12:56
            czekac , ja dostała wczoraj
          • aurinko Re: Czy składając PIT przez internet... 21.02.12, 13:04
            zabeczka84 napisała:

> Jeszcze zapytam, czy pobierajac w zeszłym roku zasiłek chorobowy z zus przez ok
            > res dwóch miesięcy zus powinien przysłac mi jakiś PIT? Bo nie wiem czy już sie
            > rozliczać czy jeszcze czekać...

ZUS musi wysłać PIT, może to zrobić nadając list nawet 29 lutego uncertain Mnie niestety też ZUS "blokuje" z rozliczeniem sad
          • araceli Re: Czy składając PIT przez internet... 21.02.12, 13:14
            zabeczka84 napisała:
            > czy mozę to wynikać z faktu ze niewiele osób jeszcze rozlicza się internetowo i
            > dlatego szybciej można otrzymać zwrot??

Raczej z tego, że formularz przelicza się sam i nie można popełnić w nim błędu. Formularze składane papierowo sprawdzają (na kalkulatorach!) pracownicy US co trwa...
        • lizbetka Re: Czy składając PIT przez internet... 21.02.12, 13:05
          Rozliczałam się przez internet 15.02 a zwrot otrzymałam wczoraj 20.02.
          Pierwszy raz otrzymałam zwrot w takim tempie.
    • jamajka79 Re: Czy składając PIT przez internet... 21.02.12, 13:14
      rok temu po około dwóch tygodniach, w tym jeszcze czekam a wysłałam 10.02
      • ti-gisiowa Re: Czy składając PIT przez internet... 21.02.12, 14:02
        Zależy jaka kwota do zwrotu, bo zdaje się powyżej chyba 3 lub 4 tys. jest sprawdzany i może potrwać to dłużej.
        • sunday1974 Re: 3 dni 21.02.12, 16:24
          Ja w ubiegły poniedziałek tj. 13 marca złożyłam osobiście PIT. W czwartek 16 marca dostałam zwrot podatku na konto - kwota dość spora bo dwoje dzieci, internet. Zawsze się szybko rozliczałam i dostawałam dość szybko pieniądze, ale w tym roku MEGA szybko. Do dziś jestem w lekkim szoku
          Urząd Skarbowy Warszawa - Mokotów
          • em-k-a Re: 3 dni 21.02.12, 17:31
            w zeszłym roku składałam w połowie lutego i w ciągu tygodnia miałam zwrot na koncie
            smile
    • quri3 Re: Czy składając PIT przez internet... 21.02.12, 17:40
      Rozliczam się tylko przez internet. Zwrot różnie, zazwyczaj nie dłużej niż 4 tygodnie.
      • akacjax Re: Czy składając PIT przez internet... 21.02.12, 18:10
        Zwrot miałam niewielki czekałam najdłużej jak można było (poprzednie lata)...raczej zależy to od wpływów do danego US, od operatywności itp.
        • rudamarta4 Re: Czy składając PIT przez internet... 22.02.12, 23:44
          A jak można złożyć PIT przez neta? Pewnie wymagany jest podpis elektroniczny?
          • dona_1986 Re: Czy składając PIT przez internet... 23.02.12, 09:50
            a ja mam inne pytanie, może ktoś z Was zna odpowiedź. W zeszłym roku do 26 stycznia byłam na L4, a potem na macierzyńskim do czerwca. W PIT z ZUSu mam sporą zaliczkę na podatek (mąż o tych samych zarobkach przy całym roku przepracowanym ma połowę tego co ja). Czy ja to mogę odpisać od podatku (ulga na dziecko)?
          • akacjax Re: Czy składając PIT przez internet... 26.02.12, 21:28
            www.e-deklaracje.gov.pl/
            podpis elektroniczny nie jest wymagany, potwierdzeniem są dane z roku poprzedniego
    • sommerrrzeit.33 Re: Czy składając PIT przez internet... 24.02.12, 09:01
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Dziś (24.02.) dostałam zwrot. Deklarację złożyłam 15-go lutego. Także zdecydowanie jest szybciej przez internet.
    • iziak80 Re: Czy składając PIT przez internet... 24.02.12, 09:17
      my rozliczyliśmy się 10 lutego wieczorem i jeszcze zwrotu nie mamy. Ale mamy mandat do potrącenia, więc może dlatego to tyle trwa.
      A podawaliście w jakiś sposób nr konta bankowego do zwrotu? W tym roku rozliczaliśmy się już trzeci raz przez net i numeru konta nie podawałam...
      • sommerrrzeit.33 Re: Czy składając PIT przez internet... 24.02.12, 11:33
        Nie podawałam numeru konta. Z tego, co pamiętam, jeśli raz złożyłaś NIP aktualizacyjny z numerem rachunku bankowego, każda nadpłata podatku jest zwracana na numer konta podany w NIP-ie.
        • iziak80 Re: Czy składając PIT przez internet... 24.02.12, 12:47
          własnie mi wpłyneło smile
    • aagnes Re: Czy składając PIT przez internet... 24.02.12, 12:51
      Czy w e-deklaracjach mozna zlozyc zalacznik ZAP3? chyba slepa jestem, bo nie widze, ale w sumie dlaczego mialoby nie byc?
      chodzi o zmiane nr konta.
      AHa - rozmawialam ze znajoma, ktora dopiero co skladala PIT (pocztą, klasycznie) i po 2 tygodniach miala pieniadze na koncie (warszawa bemowo), wiec jeszcze tragedii nie ma, ale trezba sie spieszyc.
    • aniakoles 2 tyg od wysłania 24.02.12, 13:22
      równo po 2 tyg. dostałam zwrot. w zeszłym roku nie wysyłałam elektr. to po 2 miesiącach dopiero dostałam
    • aga90210 Re: Czy składając PIT przez internet... 25.02.12, 17:22
      Czy wszyscy dostaja zwrot podatku? ja nie dostaję sad
    • tequila_sunrise78 Re: Czy składając PIT przez internet... 25.02.12, 23:20
      Ja złożyłam 11.02, a 22.02 miałam zwrot na koncie.
      • zabeczka84 Re: Czy składając PIT przez internet... 28.02.12, 12:24
        kurcze nie wiem co jest, ale chyba nie umiem wysłac e-deklaracji sad Wczoraj pół dnia m. walczył z komputerem bo nie był w stanie zainstalować wtyczek. W końcu się udało, wypełniłam dzisiaj pit i kliknełam "wyślij" i... i zadek tongue_out wciaz kreci się takie kółeczko, a jak przechodze do menu głównego to zegar siękręci czyli coś się dzieje, ale nic, zadnego potwierdzenia nie mam jak na razie o wysłaniu czy coś.. no gupia jestem jak nic sad
    • joanna_poz Re: Czy składając PIT przez internet... 28.02.12, 12:33
      a ja wysłałam pocztą 1.02 i 15.02 miałam zwrot.
      generalnie składając w styczniu/ lutym zwrot się dostaje stosunkowo szybko - takie są moje doswiadczenia z PIT wysylanych pocztą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka