salamandra71 22.02.12, 15:30 Z wątkiem komunijnym podrzucam -prezent na Chrzest Nie jestem matką chrzestną , zatem prezent nie drogi ale jakiś z pomysłem do 100 zł Podpowiedzcie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milou_milou Re: Prezent na chrzest 22.02.12, 15:40 Moze personalizowany album na zdjecia? Wykonany specjalnie dla dziecka, z jego imieniem i data chrztu?... Odpowiedz Link
kaga9 Re: Prezent na chrzest 22.02.12, 20:08 Przede wszystkim zorientowałabym się, czy dla rodziców dziecka chrzest jest uroczystością religijną czy nie (znak czasu?) i od tego uzależniłabym wybór prezentu. Mnie się to, jaki charakter ma uroczystość, do pewnego momentu wydawało oczywiste. Potem przeczytałam, jak to rodzice przechowują religijne pamiątki w piwnicy, bo kto to widział, żeby takie rzeczy na chrzest kupować. A Ty skłaniasz się ku prezentowi świeckiemu czy związanemu z charakterem dnia? Odpowiedz Link
dorotkak Re: Prezent na chrzest 22.02.12, 22:02 U nas sie tak przyjelo, ze prezent typowo religijny kupuja chrzestni. z innych a ciekawych prezentow moj siostrzeniec dostal lyzeczke z wygrawerowanym imieniem, data urodzin, godzina, waga i dlugoscia w momencie urodzin. identycznego na allegro nie znalazlam ale mniej wiecej cos takiego: allegro.pl/show_item.php?item=2157030546 Odpowiedz Link
salamandra71 Re: Prezent na chrzest 23.02.12, 07:21 Myślę raczej o jakimś świeckim prezencie. Odpowiedz Link
beatrix_75 Re: Prezent na chrzest 23.02.12, 11:10 moim zdaniem prezent powinien podobac sie dziecku , nie rodzicom czy ofiarodawcy przykład z łyżeczką bardzo fajny , ale myslisz ,ze dziecko wieku 9 lat to doceni ?? Odpowiedz Link
agatazieba Re: Prezent na chrzest 23.02.12, 21:29 z tą łyżeczką to taka tradycja, nie wiem skąd się wzięła. daje się srebrne. znane mi dzieci kochają bawić się łyżeczkami, a nie mają jeszcze roczku. tylko czy zaraz do zabawy dawać srebrną? może i jest sens, w końcu srebro jest bakteriostatyczne. Odpowiedz Link
agattka_84 Re: Prezent na chrzest 29.02.12, 10:21 > Przede wszystkim zorientowałabym się, czy dla rodziców dziecka chrzest jest uro > czystością religijną czy nie (znak czasu?) i od tego uzależniłabym wybór prezen > tu. Mnie się to, jaki charakter ma uroczystość, do pewnego momentu wydawało ocz > ywiste. Z perspektywy matki, która niedawno chrzciła dziecko (i dla której chrzest był przede wszystkim uroczystością religijną): pamiątki typowo chrzcielne są owszem, mile widziane, ale trudno zagospodarować trzy srebrne obrazki (a tyle dostaliśmy). Dlatego moim zdaniem pamiątki religijne powinni kupować chrzestni. Autorko wątku - my dostaliśmy książki z wierszami, zabawki edukacyjne "na wyrost", klocki drewniane - wszystkie te prezenty okazały się trafione. Odpowiedz Link
agnzimka Re: Prezent na chrzest 23.02.12, 13:37 Wyszywam krzyżykami pamiątki chrztu (to była reklama ) Jest wiele wzorów, świeckich i nie, aniołki, zwierzątka, można wyszyć imię, daty, wzrost, wagę... Co tylko chcesz Z tym, że jest to czaso- i pracochłonne -- HAFT KRZYŻYKOWY Odpowiedz Link
solejrolia Re: Prezent na chrzest 23.02.12, 20:48 własnie otrzymałam zaproszenie na chrzest, budżet skromny (bo dzień wcześniej mamy wesele) wymyśliłam, że kupię dziecku zabawkę, może rowerek trzykołowy (lekko powyżej 100zł), albo namiot (do 100zł), albo domek dla lalek, fajne i trwałe są zabawki Wadera- dziewczynka będzie mieć prawie 1,5roku, więc to musi być coś lekko na wyrost- na teraz to ma dużo wszystkiego, na roczek dostała wypasione prezenty. Odpowiedz Link
zabeczka84 Re: Prezent na chrzest 23.02.12, 23:15 Bratankowi męża zakupiliśmy bardzo grubą księgę z bajkami, na pierwszej stronie oczywiście dedykacja, kosztowało coś około 70 zł. Rodzice bardzo z prezentu ucieszeni. Odpowiedz Link
solejrolia Re: Prezent na chrzest 24.02.12, 10:05 spytałam mamę dziecięcia, się okazuje, że: rowerek to ma (po starszej siostrze), domek dla lalek- eee za malutka na domki, coś do ogrodu- no pomyślę...ubranka- to już mamy... zła jestem, bo teraz to faktycznie nie mam pomysłu. a książka- dla mnie pomysł bomba, byłabym zachwycona każdą, ale dla nich nie bardzo, to rodzina typu: mają dużo książek, po co im trzecia i bądź tu mądry... Odpowiedz Link
agnzimka Re: Prezent na chrzest 24.02.12, 10:28 Ha! Może chcą uprzejmie powiedzieć, że oczekują kopertki Mój synek dostał trochę ubrań, złoty krzyżyk od chrzestnego, album na zdjęcia, taką książkę-pamiątkę, do której wszyscy się wpisali, wkleiliśmy zdjęcia. A może właśnie sesję zdjęciową, karnet na basen itp., coś niematerialnego, skoro wszystko mają... Lokatę z pierwszą wpłatą Odpowiedz Link
solejrolia Re: Prezent na chrzest 24.02.12, 11:04 ja już kupiłam wózek dla lalek-wybór na allegro bardzo duży, zmieściłam się w 100zł, a sam prezent fajny i efektowny pozdrawiam. PS. kopertom, lokatom itp. jestem przeciwna, to musi być prezent, z którego dziecko ucieszy się. Odpowiedz Link
agnzimka Re: Prezent na chrzest 24.02.12, 12:24 PS. > kopertom, lokatom itp. jestem przeciwna, to musi być prezent, z którego dziec > ko ucieszy się. Ja w sumie też nie A dziecko na pewno ucieszy się za wszystkiego... za jakiś czas Odpowiedz Link
babeth Re: Prezent na chrzest 24.02.12, 13:58 Najlepiej zapytać rodziców co mają. Dla naszego 3 dziecka poprosiliśmy o zrzutkę na wózek spacerowy. Bratankom -jako że nie byliśmy rodzicami chrzestnymi zakupiliśmy zestawy lego duplo- zabawka na lata. Odpowiedz Link
solejrolia Re: Prezent na chrzest 28.02.12, 17:57 Ratunku, właśnie dowiedziałam się, że jesteśmy zaproszeni na kolejny chrzest. (Więc mamy wesele, następnego dnia chrzest, i w następną niedzielę znów chrzest- taka fajna kumulacja) Tym razem chłopczyk, chyba stanie na ciężarówce z przyczepą lub kupimy traktor z przyczepą (firmy Wader), innego nie mam pomysłu jak na razie ... Odpowiedz Link
zooba Re: Prezent na chrzest 29.02.12, 11:05 Z mojego doświadczenia matczynego odradzam zabawki robiące dźwięki (chyba, że nie lubisz rodziców dziecka) i zajmujące dużo miejsca. Klocki zawsze są fajne, moim zdaniem. Odpowiedz Link
sommerrrzeit.33 Re: Prezent na chrzest 29.02.12, 12:29 Lego Duplo - super pomysł. Lego u mnie sprawdza się od małego, a syn ma już 6 lat. Odpowiedz Link
hela_mela Re: Prezent na chrzest 01.03.12, 18:28 Dziwią mnie takie pomysły na prezent. A z perspektywy mamy, która niedługo będzie chrzciła mogę podać listę prezentów jakie chciałabym dostać: Podgrzewacz do butelek Nawilżacz powietrza. Gdybym nie miała to chciałabym nosidełko ale ono kosztuje ponad 400PLN i ciężko od kogoś tego oczekiwać. W ostateczności może być krzesełko do karmienia fakt przyda się za kilka miesięcy i do tego czasu będzie długo stało. pieniądze są również mile widziane lepiej kasa na szczepionki niż niepotrzebna badziewna zabawka (do 7 miesiąca koszt szczepień w PL wynosi 2000 - 2500PLN). Dużym zabawkom, zabawkom o nieprzyjemnym dźwięku stanowczo mówię nie. Odpowiedz Link
agnzimka Re: Prezent na chrzest 01.03.12, 18:34 Słusznie zauważyłaś, że z perspektywy mamy Niektórzy kierują się w wyborze tym, że mam być to prezent dla dziecka, a nie dla rodziców Poza tym nawilżacz w końcu samemu się kupi, jak będzie potrzebny, a na klocki może braknąć. Choć nie powiem i takie prezenty są mile widziane, kasa na szczepionki też jak najbardziej (choć osobiście nie lubię kopert). W wyborze prezentu staram się kierować zainteresowaniami obdarowywanego jak i tym, że ma być to trochę "zbytek" czyli coś, czego się sobie raczej nie kupuje (nawet jeśli jest praktyczne). Tu wszystko zależy od statusu materialnego obu stron. Odpowiedz Link
solejrolia Re: Prezent na chrzest 01.03.12, 20:56 Ja także kupuję prezent dla dziecka, nie żeby zadowolić rodziców. Ma być kolorowy i sprawić dziecku radość. A ponieważ nie widujemy się zbyt często to z takiej okazji wolałabym, żeby prezent od ciotki był dodatkowo okazały. I z całych sił starałam się, by prezent nie był badziewny (sporo jest firm, które są postrzegane jako porządna marka, np. wcześniej wspomniany przeze mnie Wader) A poza tym trzeba wiedzieć komu się daje duży prezent. Może gdyby rodzina siedziała w wynajętej kawalerce, to wzięłabym to pod uwagę, ale w moim przypadku obie rodziny mieszkają w domach, z podwórkami i ogródkami, jedni mają też działkę, a nawet 2działki (budowlana i wypoczynkowa), drudzy to w ogóle mają całe gospodarstwo.I jeśli wózek dla lalek lub jeździk-traktor będzie zawalał w mieszkaniu, to wystawią, i dziecko będzie mogło bawić się na zewnątrz. I jestem przeciwna kopertom. Wiem ile mniej więcej się daje, przykro mi, ale nie dam w kopercie "do 100zł", bo źle bym się z tym czuła, oraz jestem przekonana, że zostałaby to odpowiednio skomentowane (oczywiście, że za mało). Z tego towarzystwa to ja żyję najskromniej, a w dodatku mam kumulację imprez, i zależy mi, żebym nie wypadła jak uboga krewna. Bo choć minimalnie, to o moje dobre samopoczucie też tu troszeczkę chodzi (a autentycznie cieszę się na te uroczystości). I nie będę wyręczać rodziców w utrzymywaniu swoich pociech. Nie wiem, czy mają przewijak, podgrzewacz, szczepienia (krzesełko jedna z tych rodzin ma, bo widziałam) nie wiem czy byliby zadowoleni z takich prezentów. Prawdopodobnie to wszystko już mają, bo nie robiliby imprezy na +-50 osób, tylko właśnie przeznaczyliby pieniądze na szczepienia, czy inne. Chyba, że mają inne priorytety, ale o tym nie wiem. Odpowiedz Link
martha666 Re: Prezent na chrzest 02.03.12, 08:57 moja córka była chrzczona gdy miała półtora roku i jej 2 ulubione prezenty to: gąsienica taka na kółkach ze sznurkiem do ciągnięcia www.swiat-zabawek.pl/index.php?p732,playskool-gasienica-na-sznurku, a drugi to zestaw zabawkowy do herbaty typu filiżanki, łyżeczki itd, bawiła sie tym barrrdzo długo. Odpowiedz Link
chester28 Re: Prezent na chrzest 02.03.12, 10:16 Mój synek miał chrzest w ubiegłym roku. Nic nikomu nie sugerowaliśmy, ale też nikt nas o nic nie pytał Tylko ojciec chrzestny powiedział od razu, że zamiast kombinowania i ryzyka nietrafionego prezentu woli dać pieniądze i dał 700zł -uważam, że dużo za dużo, aż było nam "głupio". Matka chrzestna kupiła bardzo fajną zabawkę z fisher price i dała obrazek w ramce-pamiątka chrztu świętego. Od dziadków z obu stron kasa, od mojego rodzeństwa kasa. Może w naszych stronach taka moda panuje? Bo na wesele też nic nikomu nie sugerowaliśmy, nikt nas też nie podpytywał i rodziny z obu stron i znajomi co do jednego dali koperty. Jedna z cioć dała kopertę i garnki. Zabawką od chrzestnej mały chętnie się bawił, co jakiś czas do niej wraca. Obrazek stoi w pokoju na półce. Odpowiedz Link
ewa.83.11 Re: Prezent na chrzest 04.09.12, 00:57 Moja córcia dostała pozytywkę z wygrawerowanymi życzeniami od chrzestnego (crystals.pl/index.php) i dyplom błogosławieństwa papieskiego (www.dyplompapieski.pl/). Oprawiony dyplom wisi na ścianie a pozytywka jak już będzie miała więcej lat napewno się przyda Odpowiedz Link
akacjax Re: Prezent na chrzest 29.09.12, 20:31 Ostatnio przybyło dzieci w rodzinie...na chrzest kupuję łańcuszki ze złota. Takie 150- 200 zł Albo dokładam kasę, albo nie -zależy jak bliska rodzina..i niech sobie wtedy podgrzewacze nawet kupują...jeżeli zechcą zachować dziecku pamiątkę od cioci...ja mam taki łańcuszek z innej okazji...ciocia dawno nie żyje, a ja patrząc na niego właśnie ją wspominam. Odpowiedz Link
mama-tymona Re: Prezent na chrzest 29.09.12, 20:48 My mielsimy chrzciny w zeszlym tygodniu. Skormna impreza - bez szalenstw. Zabawek dzieciaki maja juz mnostowo, dlatego chcialam bardziej cos na pamiatke. Tak wiec Laura dostala: dwa zlote lancuszki, wisiorek z aniolkiem, wisiorek z literka L, zlote kolczyki, komplet sztucow i kase... Ja jestem zadowolona Odpowiedz Link
miwusia1977 Re: Prezent na chrzest 29.09.12, 22:31 My chrzcilismy 2 lata temu ale..mlody dostal aniolka gipsowego i pchacza od chrzestnego, chrzestna kupila ubranko do chrztu ( jedna wielka pomylka nie trafiona rozmiarowo i 100% poliestrowe na upal 30 stopni) Reszta gosci dala kase. Kupilismy za nia mate edukacyjna, nosidelko i fotelik samochodowy aaa a jedni dziadkowie kupili krzeselko do karmienia. Zaluje bardzo ze mlody nie dostal czegos bardziej pamiatkowego np srebna lyzeczka.. Odpowiedz Link
joko5 Re: Prezent na chrzest 30.09.12, 10:08 Córka dostała złoty łańcuszek z medalikiem, którego nigdy nie założyła i pewnie nie założy bo nie lubi złota, syn dostał grawerowaną łyżeczkę dla mnie te prezenty są takie sobie a tym bardziej dla dzieci. Poza tym od dziadków dostali koperty i z tego skorzystały dzieci tzn. dla siebie nic nie wzięliśmy. Jestem praktyczna i takie wolę prezenty, a najlepiej jak sama je wybieram lub dokładnie mówię co to ma być. Prezenty typu leżaczek-bujaczek, fotelik do karmienie, porządny fotelik samochodowy, pchacz, rowerek są ok, pod warunkiem, że dziecku jest to potrzebne tzn. rodzice już wcześniej nie kupili. Odpowiedz Link
akacjax Re: Prezent na chrzest 01.10.12, 20:30 ja swojego prezentowego łańcuszka tez nigdy nie założyłam, ale reszta jak napisałam powyżej Pewne prezenty są niepraktyczne, maja po prostu coś przypominać. Chrzest jest wydarzeniem katolickim...coś znaczy... Odpowiedz Link
zurekgirl Re: Prezent na chrzest 01.10.12, 22:39 Moj maz (obecnie lat 33) na swoj chrzest dostal lyzeczke ze swoim imieniem i data urodzin i do dzis jak jestem u tesciow to slysze historie o tej jego specjalnej lyzeczce i jak to lata cale jest w szufladzie i jaka to niespodzianka, ze znow ja dostaje do ciasta czy herbaty. Wszyscy w rodzinie znaja i kochaja lyzeczke a ja zaluje, ze takiej nie mam Pewnie sie nie ucieszyl jak mial 3 miesiace, ale odkad zaczal lyzeczka jesc, to ma po dzis cos tak bardzo wyjatkowo swojego. Odpowiedz Link
joko5 Re: Prezent na chrzest 11.10.12, 18:35 Pewnie 2-miesięczne dziecko sobie pogra, albo podciągnie się w matmie. Odpowiedz Link
etna22 Re: Prezent na chrzest 11.10.12, 18:52 Jestem mamą chłopca który był chrzczony parę miesięcy temu-bardzo praktyczną mamą-moj syn ma piękne zdjecia i swiecę która beda mu przypominac ten wyjatkowy dzien-u nas nie sprawdzily by sie srebrne lyzeczki, ikony,obrazki-synek dostal praktyczne prezenty z których korzystamy do tej pory np.lezaczek, Odpowiedz Link
chrzestnabeata Re: Prezent na chrzest 14.10.12, 19:55 A ja kupiłam na chrzest srebrny smoczek w chrzest.co Pamiątka na zawsze z wygrawerowaną data chrztu, którą się czesto zapomina. Odpowiedz Link
chrzestnabeata Re: Prezent na chrzest 15.10.12, 17:48 Zapomniałam podać link do smoczków.Oto on smoczki Odpowiedz Link
chrzestnabeata Re: Prezent na chrzest 15.10.12, 18:03 chrzestnabeata napisał(a): > A ja kupiłam na chrzest srebrny smoczek w chrzest.co Pamiątka na zawsze z wygra > werowaną data chrztu, którą się czesto zapomina. Odpowiedz Link
yahus Re: Prezent na chrzest 12.11.12, 21:01 Grawer na pamiątce Chrztu to na prawdę fajna sprawa, warto czasem zapłacić kilka złotych więcej przy tej okazji. W końcu to pamiątka będąca prezentem na chrzciny i ma przypominać o tym wydarzeniu, gdy za kilka lat rodzic, albo samo dziecko weźmie je do rąk. Ja swojej chrześnicy kupiłem bardzo podobny do tego smoczka prezent na chrzest. Dołączono do niego tabliczkę z wygrawerowaną datą chrztu i imieniem chrześnicy. Odpowiedz Link
etna22 Re: Prezent na chrzest 14.11.12, 10:19 Kochani mysle sobie ze warto jest sie zorientowac jak do spraw prezentowych podchodza rodzice dziecka-ja chce wchować synka w przeświadczeniu ze nie warto gormadzic rzeczy wokół siebie-wazne są wzajemne realcje, doswiadczenie, to co człowiek przezyje- sama nie daję pamiątowych prezentów, które leża w szafkach i się kurzą-bo co niby miałabym zrobić ja albo mój syn ze srebrnym smoczkiem?nawet jakby mial grawer z datą chrztu (date mam wpisana na zdjeciach-wiec nie zapomnę na pewnoZastanówcie się proszę - nie mam do nikogo nic personalnie na tym forum-przykład ze smoczkiem jest pierwszy z brzegu Odpowiedz Link
milionwminute A ile teraz daje się pieniążków w kopercie? 15.11.12, 21:00 Mam pytanko ile dajecie na chrzest w kopercie? Dodam, że impreza w lokalu (idziemy we dwójkę) jesteśmy znajomymi, zaproszeni jako goście nie chrzestni. Bo ja myślałam o 200 zł do koperty (mało?) + dodatkowo książkę dziecka /już kupiłam / taką pożądaną z twardymi kartkami (taka do wypełniania ważnych wydarzeń w życiu dziecka z miejscami na zdjęcia) i ewen. ubranko/grzechotkę dodam, że dziecko ma dwa miesiące Odpowiedz Link
angazetka Re: A ile teraz daje się pieniążków w kopercie? 15.11.12, 21:24 200 zł to dużo. Daje się tyle, na ile kogo stać. Odpowiedz Link
nives1 Re: A ile teraz daje się pieniążków w kopercie? 15.11.12, 23:12 Dzieciaki od znajomych dostawały po 50-100 pln plus na ogół ciuszek. To chyba trochę zależy od regionu. Moje warszawskie koleżanki nie dają mniej niż 200, u mnie 100 to już jest dobra suma Z kolei wujek męża chyba zrobił najlepszy prezent i na chrzcinach syna mojego pojawił się z 3 paczkami ....pampersów!!! Bardzo praktycznie!!! Odpowiedz Link
d.d.00 Re: A ile teraz daje się pieniążków w kopercie? 19.11.12, 17:55 pampersy, super duża paczka oryginalnych kosztuje koło 50 zł Odpowiedz Link
t-unia Re: Prezent na chrzest 16.11.12, 11:41 Kupiłam anioła, ma ponad metr! Jest cudny i wisi w pokoju w Ani. Anioł jest ręcznie wykonany, zrobili go na moje zamówienie. Kto ma ochotę może tutaj obejrzeć: www.canil.pl/index.php/cPath/24 Odpowiedz Link
zuzu-and-more Re: Prezent na chrzest 19.11.12, 20:57 Moja córka miała chrzest dwa lata temu, nikt nas nie pytał co kupić tylko wszyscy dawali kasę- ja byłam zadowolona bo mogłam kupić dziecku to co bylo mi potrzebne i nie mialam problemu z nietrafionymi prezentami. fajny pomysł z pampersami- tego nigdy za dużo my dostawaliśmy pampersy jak ktoś przychodził w odwiedziny do córki- mieliśmy zapasy na parę miesięcy Mi osobiście podoba sie pomysł z aniolkiem Odpowiedz Link