Dodaj do ulubionych

Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki?

21.04.12, 15:33
Czy na tym można/ warto zaoszczędzic? Na pewnie nie zrezygnuję z depilacji brwi u kosmetyczki, ale inne rzeczy? Dbacie siebie w dużej częsci same czy chodzicie do kosmetyczki (na maseczki, masaże, depilacje)? A jak same, to w jaki sposób?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 21.04.12, 15:44
      Nigdy w życiu nie byłam u kosmetyczki. Nie widze potrzeby przy dobrej cerze - być moze przy trądzikowej mowiłabym co innego. Obserwując znajome, nie widszę żadnej różnicy w wyglądzie pomiędzy tymi, które chodzą, a tymi, które nie chodzą.
      • ula27121 Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 21.04.12, 16:00
        verdana napisała:

Obserwując znajome, nie widszę ża
        > dnej różnicy w wyglądzie pomiędzy tymi, które chodzą, a tymi, które nie chodzą.
        >

No właśnie...ja się wybierałam, ale te co mnie namawiały wyglądały według mnie tak samo przed jak i po wizycie. Odpuściłam.
      • aurinko Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 21.04.12, 16:09
        verdana napisała:

> Nie widze potrzeby przy dobrej cerze - b
        > yć moze przy trądzikowej mowiłabym co innego.

Cera nie dzieli się tylko na "dobrą" (jaka to jest cera "dobra"?) i trądzikową.
        Jest mieszana, tłusta, sucha, z "pajączkami", może być czasowo zmęczona, niedotleniona, zniszczona na skutek klimatyzacji, leczenia itd...

Obserwując znajome, nie widszę ża
        > dnej różnicy w wyglądzie pomiędzy tymi, które chodzą, a tymi, które nie chodzą.

Porównanie trochę nietrafione, co innego porównywać stan cery u jednej osoby przed i po zabiegach kosmetycznych.
    • aurinko Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 21.04.12, 16:13
      Również nie zrezygnuję z depilacji brwi. Dodatkowo przerzucam się na kosmetyczkę w kwestii depilacji pach i nóg. Oszczędzam na zabiegach z kwasu migdałowego - koszt 1 zabiegu u mojej kosmetyczki to 80zł. Ja kupuję fiolkę kwasu migdałowego za 45zł i mam ją na 6-8 zabiegów. Maseczki też robię sama.
      Nigdy też nie zrezygnuję z fryzjera.
    • woman-in-the-city Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 21.04.12, 16:42
      Do żadnej kosmetyczki już nie pójdę. Problemy z cerą zawsze trzeba najpierw skonsultować z dermatologiem , który zdiagnozuje i wyleczy przyczyny kłopotów. Dopiero potem można, jesli zajdzie potrzeba zlikwidować to i owo w gabinecie kosmetycznym juz bedąc wyleczonym. Kosmetyczka od depilacji, tapetowania facjaty tak, ale nie od leczenia poważnych niekiedy skórnych schorzeń. Zdrowa dieta i to co jemy też ma wpływ na cerę. Wszystko w zasadzie umiem zrobić sama , więc jak najbardziej to co zaoszczędzę na kosmetyczce wydam i wolę przeznaczyć na dobrego fryzjera i kosmetyki. Znam wiele kobiet , które są uzależnione (skóra się przyzwyczaja i rozleniwia ) do zabiegów i jakaś szału nie widzę. Przypuszczam, że lepsza niekiedy byłaby wizyta u dobrego dermatologa ewentualnie kosmetologa, ale ja nikogo na siłę nie przekonam.
    • allybb Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 21.04.12, 21:29
      Z usług kosmetyczki korzystałam tylko raz, przed ślubem (były to chyba 2 lub 3 wizyty ale traktuję to jako jednorazową przygodę). Miałam wtedy robiony manicure (nie znoszę tipsów ani innych nienaturalnych poprawiaczy paznokci), jakąś maseczkę, po której strasznie zaczęła mnie piec skóra i najfajniejsze chyba ze wszystkiego: parafina na dłonie. No i oczywiście makijaż.
      Nie odczuwam potrzeby korzystania z usług gabinetu kosmetycznego.
      O cerę i paznokcie dbam sama - peeling, tonik i maseczka głęboko oczyszczająca, od czasu do czasu maseczka np. z serii Planet Spa z Avonu albo glinka z Perfecty bodajże (takie saszetki z Rossmanna). Raz za czas parówka z ziół. No i dobre kremy oczywiście.
      Brwi nie depiluję, mają ładny kształt. Może kiedyś sobie zakupię coś z groupona -jakiś masaż albo maseczkę czekoladową na ciało,ale to też będzie jednorazowa przygoda.
    • marzeka1 Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 21.04.12, 21:37
      O brwi dbam sama, od kiedy lata temu kosmetyczka nadał im w końcu ładny i pożądany kształt; teraz tylko pilnuję, by nic mi nie pozarastało, usuwam na bieżąco zbędne włoski;
      • alfa36 aurinko 21.04.12, 21:54
        Czym depilujesz pachy i nogi? Woskiem? W zeszlym roku kosmetyczka depilowala mi woskiem bikini i, nie powiem, efekt m sie podobał, ale bolało okrutnie , więc chyba sie nie zdecyduję na powtorkę.
    • johana75 Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 21.04.12, 23:08
      Brwi robię sama, u kosmetyczki byłam raz na oczyszczaniu twarzy nie zauważyłam różnicy...więc robię to sama w domu. Pachy, nogi i bikini robię depilatorem. W tym roku chciałam kupic sobie laser domowy IPL, ciągle się zastanawiam.
      Jedyni z masaży nie zrezygnuje, ale to robi mój masażysta a nie kosmetyczka. Raz do roku idę na 8-10 masaży.
    • black_halo Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 22.04.12, 01:37
      To zalezy czy masz cere malo problemowa czy nie. generalnie jak kogos nie stac to i tak nie pojdzie, a reszta roznie. Niektorzy nie potrzebuja a inni raczej tak. Ja chodze na oszczyszczanie bo rabia mi sie wagry i jak powyciskam sama to mam pelno pryszczy wiec wole zeby robila to kosmetyczka. Kupuje zabiegi glowie przez grupera jak jestem w Polsce bo tak normalnie to nie mam niestety czasu a na urlopie tak. W zeszlym roku kupilam sobe mikrodermabrazje i 5 zabiegow wyszczczuplajacych plus dwa masaze i sie przez tydzien podreperowalam troche. Efekty sa widoczne ale podejrzewam , ze trzeba chodzic regularnie.
    • guderianka Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 22.04.12, 11:35
      Nie chodzę w ogóle bo...nie mam zwyczaju, nie lubię by dotykał i macał mnie kto inny, a może nie mam-jeszcze-potrzeby ?
      Sama robię sobie maseczki (ziaja), smaruję kwasem hialuronowym (bc), sama robię sobie od lat uhuhu chyba z 15 peeling z kawy-regularnie raz w tygodniu (poza okresem ciąży), ćwiczę, pływam, dobrze się odżywiam. Brwi depiluję sama-mam ładny kszałt więc niewiele tam roboty, owłosiona mocno nie jestem więc resztę zbędnego owłosienia też usuwam sama (maszynka)
      • ofelia1982 Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 22.04.12, 12:59
        guderianka, napisz coś o tym kwasie hialuronowym. Gdzie kupujesz, jak używasz i jakie daje efekty?
        • guderianka ofelia-link 23.04.12, 08:00
          Kupuję tutaj
          biocosmetics-polska.pl/
          mają świetne maseczki, mnie uwiodła czekoladowa

Kwas jest 1% , smaruję nim całą twarz, Nic nie czuć, nie piecze, nie boli itp, leciutko jakby ściąga. Po kwasie maseczka (ichnia) albo ziaja. Uzywam w normalnym trybie ok. 1 raz w miesiącu (w normalnym bo teraz jestem w ciązy i nie używam). Nie wiem czy są efekty-ja generalnie nie mam problemów z cera, stosuję bardziej dla zabicia sumienia wink Skóra jest jakby bardziej gładsza, ale może to tylko subiektywne odczucie ?
    • ofelia1982 Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 22.04.12, 12:58
      Kiedyś chodziłam do kosmetyczki na manicure oraz hennę i regulację brwi, a czasem na depilację woskiem.
      Ale wszystkiego nauczyłam się sama na podtsawie..tutoriali na internecie (polecam youtube) - manicure robię sama, maseczki co tydzień też (ważniejsza jest regularność niż wypasione maseczki, ja kładę Ziaję i bardzo mi służy), hennę też robiłam dopóki nie zainwestowałam w permanentny.
      Wszystko się da, trzeba tylko troszkę chęci..
      • seidthe Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 22.04.12, 13:34
        Zgadzam się odnośnie regularności, to jest moim zdaniem klucz do sukcesu, a nie szarpniecie się raz na pół roku na wyjście do kosmetyczki smile) Ja zrezygnowałam z chodzenia do fryzjera (tutoriale w necie o obcinaniu plus farba w piance), pisałam zresztą o tym w innym wątku. Sama robię sobie pedicure i manicure, kwestia nie tylko oszczędnościowa ale i czasowa - ciężko byłoby znaleźć kokoś kto zająłby się tym po godzinie 22, kiedy mam chwilę dla siebie. Robię peelingi kawowe i maseczki na twarz oraz depilację (krem i żyletka, woski dla mnie zbyt klejąco-lepiące, a depilator odrzuciłam jako niedokładny).
        Jedyne czego mi brakuje to masaż taki mocny, "z łokcia", ale tu myślę że jak z czasem będzie lepiej to w końcu nadrobię. Albo nauczę córę łazić mi po plecach smile))
    • komyszka a wytłumacz mi prosze 22.04.12, 13:25
      - pytam bez złośliwości, czysto poznawczo- czy sama nie możesz sobie wyrwac w domu odrastających brwi pęsetą? czy pod słowem "depilacja" kryje się jakas inna metoda niedostepna droga domową? mam kilka kolezanek które tez biegaja usuwac brwi do kosmetyczki (pesetą) i choc nie jest to w sumie drogie, lecz dla mnie kompletnie pozbawione sensu.
      jęsli zas chodzi o meritum- kosmetyczke odwiedzam 2-3 razy do roku, w sumie dla kaprysu. żaden bowiem z zabiegów, które miałam nie zachwycił mnie na tyle, zeby zmusić/zachęcić mnie do powrotu. mam (na szczescie) dobrze dobrane i sprawdzone kosmetyki pielęgnacyjne, które bez problemów aplikuje w domu osiągając często efekt lepszy niz "salonowy". więc po co? moze gdybym miała o wiele wiecej pieniędzy do dyspozycji- uczeszczałabym z lenistwa (wszystko zrobia koło mnie) ale i tak przeciez trzeba dojechać, przygotować się, odczekać, wrócić- ech, za dużo zachodusmile wyjątek robie dla masażu- w domu tego nie załatwię, choc mam dyplomsmile. dobry masaż dodaje skrzydeł i przynosi ulgę fizyczną i psychiczną.
      • johana75 ps 22.04.12, 14:05
        Zapomniałam jeszcze że włosy farbuje henną i 2x tyg. nakładam na nie olej na noc. Włosy farbuja mi uczennice mojej przyjaciółki która ma salon fryzjerski więc nie chce mi się bawić w to w domu bo bym tylko łazienkę zabrudziła i pewnie miała pół henny na uszach i szyi zamiast włosów. Pewnie to też kwestia wprawy jak wszystko wink
        Paznokcie mam najczęściej krótkie więc sama sobie je pielęgnuje. Byłam raz na pedicure i byłam zadowolona, chociaż porównywalnie zrobię to w domu, tylko pomalować tak nie potrafię.
    • agni71 Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 22.04.12, 16:19
      Ja mam chyba o tyle łatwo, że nie lubię chodzić do kosmetyczki.

Brwi reguluje sama, nogi depiluję depilatorem el. (mam słabe owłosienie smile, równiez chyba od wieloletniego korzystania z depilatora.

Okolice bikini depilowałam tylko u kosmetyczki woskiem, ale strasznie to nieprzyjemne, więc kupiłam sobie trymer specjalny do tych okolic.

Planuje zakup sprzętu do pedikiuru, bo tez strasznie nie lubię tego robić u kosmetyczki. Przy okazji, może ktoś ma i moze cos polecić?
      Przykładowy produkt pierwszy z brzegu z Allegro:
      allegro.pl/profesjonalna-frezarka-profi-dr-288-tylko-239zl-i2243199316.html
    • kinga_owca Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 22.04.12, 17:05
      Sama farbuję włosy - nie znoszę zapachu farby i nie byłabym w stanie wytrzymac w gabinecie - w domu zawsze farbuję przy otwartym oknie, w zimie też
      na włosy stosuję naturalne składniki - 2 razy w miesiącu myję włosy rozbełtanym jajkiem i płuczę w rumianku z dodatkiem soku z cytryny
      teraz zamierzam używac oleju kokosowego, zobacze jakie efekty będą
      na rzęsy - olej rycynowy
      sama robię manicure i pedicure, łacznie z malowaniem paznokci (na dłoniach rzadko maluję bo odkąd mam dziecko krótko obcinam paznokcie)

natomiast u kosmetyczki reguluję brwi - jesli ktos się dziwi co jest trudnego w samodzielnej regulacji to znaczy, ze nie ma moich brwi wink
      u kosmetyczki robię też hennę na rzęsy, szczególnie w okresie letnich wyjazdów bo wtedy praktycznie się nie maluję
      • ofelia1982 Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 22.04.12, 20:17
        > sama robię manicure i pedicure, łacznie z malowaniem paznokci (na dłoniach rzad
        > ko maluję bo odkąd mam dziecko krótko obcinam paznokcie)

Pytam czysto z ciekawości, niezłośliwie - co ma długość paznokci do ich koloru? Zwłaszcza, że od kilku już lat najmodniejsze są krótkie kolorowe paznokcie..

https://img4.realsimple.com/images/0907/bright-nail-polish_300.jpg
        • alfa36 Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 22.04.12, 20:56
          Miałam taki czas (po trudach budowy stwierdziłam, ze czas zadbac o siebie), ze sporo (tzn więcej niż przez ostatnie 2 lata) wydawałam na kosmetyczkę i ciuchy. Wczesniej chodzilam tylko na wspomnianą regulację i do fryzjera. Wyregulować brwi (spore mam) nie potrafię tak ładnie jak moja kosmetyczka. Niestety, teraz muszę zacisnąć pasa, bo okazuje się, ze mi pieniądze przez palce przelatują i nie udaje mi się nic zaoszczędzic. A nie tak ma byćsmile No i zukam możliwości, dlatego trafiłam na to forum, namiętnie je czytam i zadaję pytania.
          • komyszka ale gdzie jest problem z tymi brwiami?? 23.04.12, 07:22
            jestem dociekliwa- i pytam ponownie (vide wyżej)- przecież usunąć pesetą odrastajace brwi (wyraźnie krótsze od pozostałych, zatem wiadomo, co rwać) to pięć minut w domu. kosmetyczka tak naprawde reguluje raz (nadaje porzadany kształt). chyba że nagle zamarzy się inny kształt- wtedy trzeba sie nieco namęczyć.
            co do fryzjera- wiele zależy od tego, w jakiej fryzurze ci do twarzy. są takie które z palcem w nosie łatwo utrzymasz domowymi sposobami (fryzjer raz na pół roku) ale i takie, które wymagaja comiesięcznych wizyt w salonie. tu musisz zastanowić sie sama.
            • alfa36 Re: ale gdzie jest problem z tymi brwiami?? 23.04.12, 09:53
              Nie wiem, czy problemwink ale zawsze po kosmetyczce brwi są ładniejsze. Mam gęste brwi i zdarzyło mi się wyrwac nie to, co powinnam. Kosmetyczka nadała moim brwiom odpowiedni kształt, ale zawsze wyrywa mi również brwi ze środka.
        • kinga_owca Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 23.04.12, 08:01
          Jakos nie mogę się przełamać w tej kwestii wink
          odkąd niechcący zajechałam dziecko paznokciem na policzku obcinam bardzo krótko (krócej niz pani na zdjęciu) i kolorowy lakier gryzie mi się z taką długością - maluję bezbarwnym
    • maciejka_73 Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 22.04.12, 21:40
      depilacja wszędzie poza bikini: depilator
      brwi: pensetka
      pilingi migdałowe, glikolowe i inne maski: trzeba obczaić jak kupić profesjonalne, czyli dostępne dla gabinetów kosmetycznych. Mają nawet po 10x większe stężenie niż te z rossmana
      pryszcz: witamina A+E doustnie (przeciwskazana w ciąży!!!)
      pryszcz do usunięcia: przebić jałową igłą, średniej grubości, lepiej zbyt gruba niż zbyt cienka

Do kosmetyczki czasem chodzę, ale uważam to za fanaberię, relaks. Obiektywnie, namacalnych zmian nie obserwuję.
      No może złamię się co do fal radiowych: efekt jest (słaby, ale jest), a sprzętu raczej do domu nie zakupimy wink
      • panikorbka-to-ja Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 23.04.12, 09:57
        ja bym się bała robić sobie w domu peelingi chemiczne, wiadomo, że można poczytać w necie i spróbować, ale moim zdaniem można sobie zaszkodzić i tyle.
        Ja mam rozszerzone pory i dobrze mi robi kwas migdałowy a na wiosnę kawitacja, rzadko sobie pozwalam, ale efekty są zdecydowanie lepsze niż domowa pielęgnacja
        • zuzanna56 Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 23.04.12, 10:35
          Nie chodzę w ogóle do kosmetyczki, nie czuję takiej potrzeby. Raz w życiu byłam na depilcji cukrowej, raz na manicure a jestem po czterdziestce. Wiem, że może to dziwnie dla kogoś brzmieć, ale nie mam kompletnie takiej potrzeby, dbam o siebie sama. Do fryzjera chodzę regularnie, choć czasami mam taki okres że sama farbuję włosy w domu. Ostatnio akurat chodzę farbowac do fryzjera, a robię to średnio raz na 5 tygodni.
    • motylek_82 Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 23.04.12, 13:13
      chodze do kosmetyczki regularnie co 2-3 tyg. Robie brwi i paznokcie u rąk, pedicure robie latem co miesiąc., zima co 2 meisiace. Nie tykam brwi samej w domu bo schrzanie a dlonie i stopy to dla mnie tez relaks wiec chodze sie tez po częsci odstresowac. Koszt nie jest duzy bo brwi (regulacja + henna) to 10zl, dlonie 25zl to 35 zl a stopy 40zl. Fryzjer obowiązkowo co 5-6 tyg bo mam wlosy farbowane na jasny blond wiec musze regularnie farbowac, koszt - 120zl z podcinaniem końcówek - mam dlugie, proste wlosy scięte od liniki więc tylko na prosto podcinam końcówki. Reszta zabiegow pielegnacyjnych robie w domu: peelingi, maseczki na cialo, twarz i wlosy.
    • yoko0202 Re: Jak o siebie zadbac bez kosmetyczki? 23.04.12, 17:32
      brwi robię sama, regulacja + henna, trochę to trwało ale się wreszcie nauczyłam, zresztą ja mam jakieś dziwne brwi bo w zasadzie mi nie rosną, więc jak pójdę na wosk raz na pół roku to potem dosłownie raz w tygodniu wyrwę pęsetą dwa włoski na krzyż i jest ok.

nogi - depilator, ręce bikini krem - ale to mnie wnerwia, i planuję zrobić w tym roku głębokie bikini laser, IPL.
      manicure i pedicure robię sama
      koloryzacja włosów wyłącznie u fryzjera
      oczywiście robię maseczki pilingi itp., ogólnie w ogóle nie narzekam na cerę, wręcz znajome zwracają uwagę, że mam szczęście ogromne bo zero wyprysków, zdrowy kolor, skóra jędrna i elastyczna itp., ale kiedyś byłam na serii zabiegów u kosmetyczki (standard - peeling kawitacyjny, maski itp.), i różnica była - aż się sąsiadka zapytała czy nie jestem w ciąży, bo nadzwyczaj ładnie wyglądam hehe. No z tym że to było w zimę, wtedy suszy mi się skóra i ogólnie wyglądam moim zdaniem nieciekawie, nie to co na wiosnę/w lato.

zastanawiam się, czy nie zacząć chodzić na rzęsy, ogólnie mało się maluję na codzień, jakbym robiła te rzęsy (+ sama hennę na brwi), to bym miała święty spokój z malowaniem (no oczywiście ewentualnie w zimę jakiś podkład, róż itp.).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka