Dodaj do ulubionych

rachunki za ciepło

25.04.12, 13:36
witam, mam okazje wynajac bezczynszowe mieszkanie 55m za 600zl odstepnego miesiecznie martwie sie jednak ze mieszkanie ma niezalezny piec dwufunkcyjny na gaz i czy rachunki mnie nie przerosną, dodam żenie lubimy gdy jest zbyt ciepło, jesli ktoś jest w stanie orientacyjnie okreslic wysokość rachunków zimą i latem z doświadczenia, proszę o pomoc dziękuje
Obserwuj wątek
    • od-dzisiaj-oszczedzam Re: rachunki za ciepło 25.04.12, 14:15
      Witaj,
      podam Ci na moim przykładzie koszty związane z używaniem takiego pieca.

Parter: zimny, nieocieplany blok, mieszkanie 51m, narożne, często jedyne zamieszkane w swoim pionie. 2 dorosłe osoby.
      Oczywiście mieszkanie ocieplone od środka przez nas.

Zimną w mieszkaniu temperatura na poziomie 16* (więcej nie da rady się nagrzać, bez ciągłej, szalonej pracy pieca) w najzimniejszym pokoju (w nim jest termostat).

Koszty gazu zimą: ok. 400-500zł/miesiąc
      Pory przejściowe: ok. 300zł/miesiąc
      Koszty gazu wiosna/latem: 100-200zł/miesiąc

Moim zdaniem sporo, rachunki często załamują, szczególnie przy studenckich dochodach.

Staram się je ograniczać ustawiając odpowiednie godziny dla określonych temperatur. Tzn. w czasie kiedy jesteśmy w domu temp troszkę wyższa, gdy śpimy lub wychodzimy niższa o ok 1*.

Mam nadzieję, że pomogłam smile
      • anyx27 Re: rachunki za ciepło 25.04.12, 14:22
        To zależy w jakim budynku i jak połozone jest mieszkanie, jaka izolacja itd. Ja za 75mkw na parterze, narożne płacę zimą max. 300zł, wiosną/latem tylko za grzanie wody, więc ok. 80zł. A temp. mam zimą na 21st ustawioną.
    • pn26 Re: rachunki za ciepło 25.04.12, 14:26
      Dzięki to rzeczywiście sporo, w naszym przypadku to nowy blok ocieplony, nowe okna mieszkanie nie wysokie ale mamy niemowlaczka,
      • od-dzisiaj-oszczedzam Re: rachunki za ciepło 25.04.12, 15:19
        W taki razie koszty będą zdecydowanie niższe. Moim zdaniem warto, abyś przyjęła założenia wychodzące z doświadczenia anyx27 smile Warto oczywiście założyć sobie wydatki extra.

Nie wiem jak to jest w przypadku wynajmowanego mieszkania, ale mi (mieszkanie własne) dochodzi jeszcze coroczny koszt przeglądu i czyszczenia pieca w kwocie ok. 150zł.

Oczywiście piec dwufunkcyjny to świetna sprawa. Szczególnie jeśli jest nowoczesny. Wtedy nie musisz się o nic obawiać, bo w razie jakiejkolwiek awarii czujniki go wyłączą.

Tylko poproś właściciela o książkę z instrukcją (kodami błędów) bo jeśli takie wystąpią to warto je zapisać i zgłosić czy właścicielowi czy fachowcowi od napraw smile
        • naturella Re: rachunki za ciepło 25.04.12, 15:41
          U mnie mieszkanie 84 m, okna na trzy strony (tylko z jednej strony sąsiad), temp. w dzień 22-23 stopnie, w nocy 21 stopni. suszymy często pranie na kaloryferach (podobno to zwiększa koszty), ale przy dwójce małych dzieci nie daję rady suszyć "naturalnie". Koszty zimą 400-500 zł, w okresie przejściowym 200-300 zł.
          • nelamela Re: rachunki za ciepło 25.04.12, 17:30
            Mam 65 metrów,parter wysoki,blok kamienica dobrze ocieplona.Piec dwufunkcyjny.Za gaz zima-do 200 złotych,latem-50-80złotych.Tak wyszło średnio za ostatnie dwa lata.Zobaczymy jak bedzie w tym roku bo gaz podrożal a rozliczenie przychodzi raz na pół roku.Pozdrawiam.
          • od-dzisiaj-oszczedzam Re: rachunki za ciepło 25.04.12, 20:02
            Suszenie prania przyśpiesza urządzenie pochłaniające wilgoć. Jeśli nie masz zbyt suchego mieszkania to szczerze polecam wink
            Ja włączam po każdym praniu i po paru godzinach zbiera się około 2litrów wody (wraz z nią cześć zanieczyszczeń powietrza).

Świetna sprawa, no i pranie schnie jak marzenie smile
            • naturella Re: rachunki za ciepło 25.04.12, 21:23
              Mieszkanie jest chyba w normie jeśli o wilgotność chodzi bo ok. 40% - nie mogę sztucznie wysuszac ze względu na podłogę drewniana. W tym roku było już lepiej bo to druga zima, ale w zeszłym roku nawilzacz chodził non stop, jak tylko wilgotność spadała to podłoga zaczynała skrzypiec, była w październiku kladziona.
    • johana75 Re: rachunki za ciepło 25.04.12, 18:08
      U nas ok 50 m2. Kamienica nieocieplona (ale grube mury). Mieszkanie na 2 piętrze, sufit ocieplony wełną (nad nami mieszkanie na strychu), wysokość 2.90m, okna na jedną stronę, mieszkanie środkowe.
      Gaz płace za dany miesiąc i rzeczywiste zużycie:
      luty koszt 250zł
      marzec 170zł
      lato ok. 100zł
      Temp. w dzień 21 st.C
      w nocy 17 st. C
      W tę kwotę wliczone jest gotowanie na gazie , ogrzanie wody i CO
      Rodzina 2+1
      • pn26 Re: rachunki za ciepło 26.04.12, 07:58
        dzięki za odpowiedzi chyba się zdecyduje na to mieszkanko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się