Dodaj do ulubionych

Tani i dobry wozek dla dziecka

31.07.12, 07:54
stoję przed dylematem czy kupić wózek nowy czy uzywany ? Niestety nie mam nikogo w rodzinie od kogo mogłabym dostac uzywany wozek (czy cokolwiek) po małym dziecku. Z tego co czytałam to drogie wozki sa wygodniejsze (zamierzam duzo jezdzic na spacery o ile bedzie to mozliwe w sezonie jesien/zima). Czytalam też ze powinien miec duże koła pompowane. Ale czy to wystarczy? Proszę podzielcie się swoim zdaniem. Pozdrawiam

Aha jeszcze jedno czy z wozkiem dzieciecym mozna wchodzic do sklepów na zakupy?
Obserwuj wątek
    • hugo43 Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 31.07.12, 08:33
      kup dobry,ale uzywany.my mielismy quinny speedy i byl ok.
    • kwietniowka2011 Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 31.07.12, 08:57
      potwierdzam, kup dobry i używany
      natomiast jeśli chodzi o cechy wózka to wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz, jakie masz drogi, czy będziesz jeździć po chodnikach czy wertepach, czy będziesz targać po schodach/podjazdach (waga), jeździć samochodem/autobusem z tym wózkiem (waga, wielkość), czy TY/mąż jesteście wysocy (chodzi o regulację rączki), czy będziesz wozić zakupy (kosz, torba)
      nie ma jednego idealnego wózka dla wszystkich

wchodzić do sklepów można, tylko nie do każdego się da
      no i na mamę z wózkiem ponoć patrzą jak na potencjalną złodziejkę wink
      • naturella Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 31.07.12, 09:02
        Nie wiem, co znaczy tani, a co znaczy drogi. Miałam ok. 16 wózków, przeróżnych, z dolnej i górnej półki (w sumie średniej, jeśli brać pod uwagę Stokke i inne takie najdroższe), i generalnie na wózkach nie ma co oszczędzać. to jednak długo użytkowana rzecz, a np. brak skrętnych kół może utrudnić życie, podobnie jak zbyt duża waga wózka itp.

Najlepszy wózek, jaki miałam to Maclaren Mx3. I gorąco go polecam, wersję z gondolą, potem gondolę się odpina i zostaje bardzo, bardzo wygodna spacerówka - lekka, łatwa do prowadzenia, wygodna dla dziecka, z dużym koszem na zakupy. Na allegro używane można kupić za 800-900 zł.
        • joanna_poz Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 31.07.12, 10:47
          i generalnie na wózkach nie ma co oszczędzać.
          > to jednak długo użytkowana rzecz,

to chyba zależy od dziecka/ dzieci.

my mielismy zaledwie 2 wózki:
          - pierwszy Deltima - trzyfunkcyjny - gondola, spacerówka, wpinany fotelik samochodowy - byl wygodny i cenowo przystepny, chwaliłam go sobie
          - a potem spacerówkę - parasolkę - z której przestałam praktycznie korzystac jak syn skonczyl 1,5 roku (potem wyciagałam ją tylko z komórki na loty samolotem, na codzien - nie była w ogole uzywana)

• semi-dolce Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 31.07.12, 09:01
      Wygodny, na duzych pompowanych kołach i niedrogi jest roan marita/kortina. Używany w ogóle można kupić bardzo tanio.
      • semi-dolce Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 31.07.12, 09:02
        A do sklepów oczywiście, że można. Tam, gdzie nie było można (bo strome schody, ciasno) po prostu przestałam robić zakupy.
        • etna22 Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 31.07.12, 10:35
          Ja używam GTX Espiro - ma skretne pąpowane koła-mam wersje 3 w 1:
          nosidełko -fotelik samochodowy 0-13kg (moj maluch ma 9 miesiecy i jest w nim usypiany) rzadko używalam ten fotelik
          gondolę- nie za duza nie za mała
          spacerówkę

+ pąpowane koła-skretne ktore mozna zablokować (moja mama lubi zablokowane-ja skrętne wiec u nas to sie sprawdzilo)
          +spacerowkę mozna wpinać na 2 strony, tak samo gondolkę i fotelik samochodowy
          +wozek mozna rozebrac na czesci i wyprać tapicerkę
          +design ( ja mam kolor zielony-limonka)zakochałam sie w wygladzie tego wózka
          +torba z przewijakiem
          +cena za uzywany (600-700zł)
          +zlozony miesci sie nawet do czinkłeczentosmile

-maly kosz na zakupy
          -waga ( chociaż jest "normalnie" cieżkismile)
          -fotelik samochodowy-nie do konca byl wygodny

Dobrze Ci tu radzą-najlepiej odpowiedziec sobie na pytanie czego potrzebuję i szukac takiego wózka zeby spelnial te wymagania-ja nie potrzebuje lekiego jak piorko wozka bo mieszkam na parterze-ale jakbym miala tachac go na 4 pietro to bym sie zastanowila smile

Jak masz szansę idz do sklepu i karnij się wózkiem który Ci odpowiada-ja porównywalam Espiro i taki z wyzszej połki (szkoda by mi bylo tyle kasy wydać ile kosztowal ten wysokopolkowy)
    • grajfrutt Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 31.07.12, 10:57
      Ja kupiłam używany, za 350 zł, jedo bartatina. Używam do dziś, prawie 2 lata, jeździmy codziennie, do lasu, po gruntowej drodze, zimą przez zaspy. Wózek trzyma sie świetnie, tylko kółka pordzewiały (nie wycierałam po śniegu). Jedynym minusem dla mnie jest wygląd spacerówki, po prostu mi się nie podoba, ale to juz rzecz gustu. Mimo że mam drugą spacerówkę, to na co dzień używam bartatiny, po prostu wózek jest mocniejszy na wycieczki do lasu i mniej mi go żal. Chociaż mi się nie odoba, to jednak jest wygodny. I dla mnie i dla synka.
    • bwportal.pl Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 31.07.12, 11:20
      > Z tego co czytałam to drogie wozki sa wygodniejsze

Niekoniecznie. Niedrogie polskie Jedo na paskach z pompowanymi kołami ma bardzo wygodne (i duże) gondole.

> (zamierzam duzo jezdzic
      > na spacery o ile bedzie to mozliwe w sezonie jesien/zima)

Na śnieg (i piasek) dobre są duże i szerokie koła. Nie zapadają się tak.
      Pompowane koła to dodatkowa amortyzacja.
      Wózek/gondola na paskach, to też fajna amortyzacja. Dziecko jest bujane, a nie podskakuje.

Z tanich nowych mogę polecić Jedo Bartatina ale tylko jako gondola. Na spacerówkę sugeruję wybrać coś innego. Coś ze skrętnymi kółkami. Np. Xlander albo Mutsy.
    • 7rybka Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 31.07.12, 11:34
      Moim zdaniem warto kupić nowy wózek, bo nigdy nie wiesz kto jeździł i co przed Tobą ukryli przed sprzedażą. Na opisane przez Ciebie warunki najlepszy x-lander. Nie będziesz dopłacać za naprawy, jak pojawi się drugie dziecko to sama będziesz wiedziała co dokupić/poprawić/naprawić. W wózek warto zainwestować, reszta może być używana.
    • truscaveczka Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 31.07.12, 11:34
      Wózek kupiłam używany. I sobie tak stoi i czeka aż go obfocę i sprzedam, bo nie używałam. Mam starą spacerówkę po starszej córce i dopiero teraz, gdy mały ma prawie dwa lata, zaczęłam go wozić.
      Jak dla mnie - wózek to rzecz zbędna.

madziulka1982 napisała:
      > Aha jeszcze jedno czy z wozkiem dzieciecym mozna wchodzic do sklepów na zakupy?

Z nicka wynika, że masz 30 lat - nigdy nie widziałaś, czy ludzie wjeżdżają wózkiem do sklepów?
      • madziulka1982 Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 31.07.12, 12:30
        z tego co kojarzę to widzialam raczej wozki przed sklepami, ale moze sklepy byly za małe zeby tam wjechac - Z perspektywy mam wrazenie ze w ogole nie zwracalam nigdy uwagi na Kobiety z wozkami, teraz dopiero zwracam uwagę moze cos wypatrzewink
    • iliri Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 31.07.12, 13:17
      Ja akurat nie jestem zwolenniczką wydawania majątku na wózek ( co innego fotelik samochodowy), ale kupiłam nowy z myslą o drugim dzieckusmile. Kupiłam bartatinę i byłam bardzo zadowolona. To naprawdę wózek terenowy. Na wertepy, wycieczki do lasu i wielkie śniegi. Plus duża gondola. Na spacerówkę też nie narzekałam, ale jak ktoś potrzebuje lekkiego, kompaktowego wózga do jazdy po sklepach, to pewnie będzie musiał dokupić jakąś parasolkę. Ale tak jest chyba z kazdym wózkiem 3 w1. Natomiast osobiście nie zauwazyłam różnicy w urzytkowaniu bartatiny i emmaljungi, którą ostatnio miałam okazję przetestować.
    • nives1 Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 01.08.12, 00:04
      Z doświadczenia dwójki dzieci:
      Mieliśmy dla córki drogi i nowy wózek który rozpadł się prawie doszczetnie - pierwsze składani ei o d razu pierwsza awaria. Sprzedalam za grosze bez mrugnięcia okiem. Niewygodny się okazał, w spacerówce młoda jeździła miesiąc bo mimo ze wyglądał dobrze i funkcjonalnie to w rezultacie wcale taki nie był.
      Dla syna kupilsmy nowy ale powystawowy - ma pare rys ale to w zasadzie nowy wózek. a zapłacilismy 400 pln taniej. Model w ogóle duzo tańszy.
      I syna wózek sprawia nam się o niebo lepiej.
      Potwierdzam ze na zime lepiej kola pompowane!
      Ale wózek jesli jest na prawde dobrej marki moze byc i używany i spradzic sie i przy 5 dzieci
      Mamy Espiro gtx
    • pucio09 Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 01.08.12, 07:28
      Mikado Aston, za 1000 masz wózek, spacerówkę i fotelik. Mam już dwoje dzieci, trzecie w drodze, możesz mi zaufać smile
    • kinga_owca Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 01.08.12, 08:52
      Moje dziecko okazało się antywózkowe i kupienie wypasionego drogiego wózka uważam za jedną ze swoich największych zakupowych głupot.
      Nie wiesz jak na wózek będzie reagować dziecko, ja (patrząc z perspektywy czasu) bym kupiła tanią używaną gondolę i potem dopiero poszukała lepszej spacerówki, albo od razu zainwestowała w spacerówkę z mozliwością gondoli - np maclaren.
      Moje dziecko podróżowało głównie w chuście i manduce - to była za to moja najlepsza dzieciowa inwestycja.
      • annaantosia Quinny Buzz 3 01.08.12, 14:30
        Ja kupowałam w przypływie szaleństwa Quinny Buzz 3. Nie wiem czy mnie nie wyrzucą za to ale obecnie chcę go wystawić na allegrosmile. Dzisiaj zamierzam go wypraćsmile Bardzo nam się przysłużył. Gondola duża w porównaniu do innych wózków - mała jeździła 8 miesięcy, dwie spacerówki (wkładka dla młodszego dziecka) i normalna. Dodatkowo fotelik montowany na stelażu. Opisy są na ich stronie. Gdybyś była zainteresowana to daj znać. Cena ok. 950,00 zł - stelaż, gondola (zielono-czarna), fotelik Maxi Cosi, adaptery, spacerówka (czerwona), torba (boom box - czarna), folie przeciwdeszczowe, kosz na zakupy.Stan bardzo dobry. Transport w rejonie Racibórz/Gliwice/Rybnik/Katowice za darmosmile Zależy mi na sprzedaży bo już miejsca nie mamsmile
    • dziartom Re: Tani i dobry wozek dla dziecka 01.08.12, 19:50
      Potwierdzam, kup dobry, ale używany. Od razu odradzam allegro lub jakiekolwiek kupowanie na odległość bez wcześniejszego dokładnego oglądania wózka. Na allegro wypisują różne bajki, że wózek w 100% sprawny, że jak nówka, a przysyłają graty. Niech cię nie omamią ładne zdjęcia, bo takie nie trudno zrobić. Musisz zobaczyć czy wózek lekko się prowadzi, czy nie jest rozklekotany, czy stelaż nie skrzypi, czy nie jest porysowany, czy koła nie są powykrzywiane, czy w tapicerce nie ma przetarć i przebarwień. Tego nie zobaczysz na zdjęciach.
      Potwierdzam, drogie wózki są wygodniejsze dla rodzica, bo się łatwiej prowadzi, są zwrotniejsze i bardziej trwałe. Pierwszy wózek kupiłam używany na allegro - Quinny Buzz. Odsprzedałam go za wyższą kwotę po roku. To jest kolejny plus posiadania wózka z wyższej półki - zawsze na niego znajdziesz chętnych. Teraz mam nowego Peg Perego Si, bo mam zamiar go dłuugo używać. Zdecydowanie wolę kupić nowy wózek a droższy, bo wiem, że go później sprzedam i w sumie wyjdzie na to samo gdybym kupiła tańszy. A jaka różnica w prowadzeniu i funkcjonalności...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka