Dodaj do ulubionych

oszczędzanie zdrowia

19.10.12, 19:17
nie znalazłam takiego tematu w wyszukiwarce ale może już było?

działacie coś w tym kierunku? wiadomo, że leczenie kosztuje i jeżeli się da to lepiej zapobiegać chorobom. niektóre rzeczy nie kosztują fortuny a warto stosować.
jeśli o mnie chodzi to tak na szybko:

- regularnie cytologia bezpłatna, samobadanie piersi
- staram się wysypiać, w miarę możliwości minimum 6h snu na dobę, najchętniej jednak 8 (rzadko)
- nie palę
- chodzę sporo na piechotę, zamiast jeździć samochodem
- jem minimum 1 jabłko dziennie, z wyjątkiem sezonu truskawkowego
- nie przegrzewam pomieszczeń, wietrzę codziennie (w zimie krótko ale zawsze)
- zamiast tabletek wzmacniających włosy i paznokcie popijam herbatkę z pokrzywy i skrzypu, czasem napój drożdżowy
- staram się gotować niskotłuszczowe, niskocukrowe potrawy, z dużą ilością warzyw, kasz
- nie jem słodyczy i chipsów, unikam dań gotowych i fast foodów (chociaż zdarza mi się raz na kwartał jakiś kebab)
- dziecku ani sobie nie podaję witamin z apteki (z wyjątkiem tranu) tylko w postaci warzyw i owoców. probiotyki już jednak kupuję od czasu do czasu.

to takie moje pierwsze skojarzenia. czekam na Wasze smile chętnie wdrożę coś nowego
Obserwuj wątek
    • miziu_miziu Re: oszczędzanie zdrowia 19.10.12, 19:29
      aaa i jeszcze raz na pół roku przegląd uzębienia u dentysty (mam w rodzinie)
    • roseanne Re: oszczędzanie zdrowia 19.10.12, 19:54
      mam kilka chorob chronicznych, wiec zycie troszke pod lupa

stosuje sie do zalecen lekarzy i odpukac, od 4 lat nie ma postepow chorob
      dieta, sprawa skomplikowana, musze laczyc wszystkie wymagania, , ktore czesto sie wykluczaja
      jest to pracochlonne i bardziej kosztowne niz typowe jedzenie dla reszty rodzine
      suplementow mi nie wolno,

w zasadzie to co napisalas Miziu to podstawa smile

jeszcze w ramach zdrowia psychicznego male grono bardzo dobrych przyjaciol, hobby i kotka
      • guderianka Re: oszczędzanie zdrowia 20.10.12, 12:37
        Nie palę, nie piję w zasadzie alkoholu,
        Zdrowo się odżywiam-a przynajmniej się staram chociaz "zabijają" mnie słodycze, może jak skończę karmić piersią to mi minie
        W lodówce sporo warzyw i owoców
        Umiarkowane ilości białka zwierzęcego
        Smażone -rzadko-częściej pieczone i gotowane (na parze:mięso, warzywa)
        W lodówce i uzyciu codzienie :cebula, czosnek,kiszonki (ogórki, kapusta)
        Aktywność fizyczna (poza aktualnym okresem)-basen, siłownia,biegi
        Teraz pije codziennie kawę zbożową-ma rewelacyjne własciwości
    • aga_martusia Re: oszczędzanie zdrowia 20.10.12, 14:29
      Syrop z cebuli przy przeziębieniu zamiast chemicznych produktów.
      • miziu_miziu Re: oszczędzanie zdrowia 20.10.12, 18:29
        też to niedawno robiłam dziecku ale niestety poszło w oskrzela sad
        tak poza tym to dobre na kaszel i przeziębienia
        • jagoda85 Re: oszczędzanie zdrowia 20.10.12, 18:58
          A bursztynówki nie znacie? Bursztyn zalany spirytusem już po 3 tygodniach nadaje się do użycia. Super sprawa do nacierania we wszelakich przeziębieniach. Stawia na nogi błyskawicznie.
    • yoko0202 jasne :) 21.10.12, 12:41
      ale nieco z innej strony - raz na miesiąc robię wielkie zakupy z dostawą do domu (głównie ciężkie rzeczy, napoje, mleko, mąki kasze cukier itp., duże proszek, wielkie worki karmy dla zwierząt itp itd) - dzięki temu oszczędzam kręgosłup i ręce mi nie wiszą w okolicy kolan od dźwigania tego wszystkiego smile
      raz na 2 tyg. przychodzi do mnie pani Marusia, która zapiernicza tak nieziemsko, że w kilka godzin chałupa lśni - na codzień ogarniam tylko z wierzchu, wiadomo jakieś pranie, odkurzanie na bieżąco itp., resztą zajmuje się ona, więc dzięki temu zamiast codziennie szorować albo wannę, albo kibel albo kafelki itp. jestem w stanie wygospodarować 1-1,5 godz. parę razy w tygodniu na krzewienie kultury fizycznej typu siłownia, rower itp., ewentualnie po prostu zrelaksować się z książką i naładować akumulatory zamiast rwać włosy z głowy, że szafki w kuchni nie umyte.
      ogólnie, polecamsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka