Dodaj do ulubionych

lokata- jak to policzyć?

10.11.12, 18:32
Chce założyć lokate na 35000 w mbanku. jest napisane, że na 6m-cy oprocentowanie to 6% przy czym na dole drobnym drukiem napisane jest "3 Oprocentowanie w skali roku dla pełnych 6 miesięcy wynosi 4,50%"
Czyli jak liczyć zysk? 35000* 4,5% minus podatek Belki czy 35tys * 3%? Zupełnie się na tym nie znam, to ma być moja pierwsza lokata, nie wyśmiewajcie więc tylko pomóżcie się odnaleść
Obserwuj wątek
    • joko5 Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 19:00
      Nie widzę na stronie mbanku takiej lokaty. Oprocentowanie zawsze podawane jest za cały rok. Jeden zapis z drugim się kłóci.
    • joko5 Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 19:01
      Lepiej założyć lokatę na start w getin banku na chyba 7.1%, na dwa m-ce.
      • joko5 Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 19:02
        getinonline.pl/107/?oproc=750
        7.5% ale tylko max 10000zł.
        • gruby077 to ta lokata 10.11.12, 19:25
          www.mbank.pl/oszczednosci/lokaty/lokaty-progresywna/
          ta z getin fajna ale na mniejsza kwote
          • joko5 Re: to ta lokata 10.11.12, 19:35
            W tych lokatach w każdym m-cu masz inne oprocentowanie, 6% masz tylko w szóstym m-cu. Roczne oprocentowanie to zaledwie 5% brutto, to lepiej wpłać na 2 m-ce 10tys na lokatę na start i resztę na lokatę fantastyczną na 6.1%. Jakby nie liczy bardzie się opłaca.

W mbanku zarobisz 1435 netto
            w getin banku jeśli wszystko wpłacisz na lok. fantastyczną zarobisz 1750.70 netto, lub w wyżej opisanej syt. 1769,83 netto (na start 7,5% - 10tys, potem na fantastyczną i 25tys na fantastyczną)
        • coralin Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 19:52
          Kiedy wiosną zakładałam w Getin banku to było to kilka lokat na start.
          • joko5 Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 19:57
            Teraz jest tylko jedna lokata na start sad

Chciałam znowu z niej skorzystać i niestety lipa.
    • poziomek86 Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 19:29
      @gruby077: Lokata, o której piszesz to tzw. lokata progresywna. W twoim przypadku lokata ma trwać 6 miesięcy. W pierwszym miesiącu oprocentowanie wynosi 3,5% brutto a w szóstym już 6%. Oprocentowanie zwiększa się co miesiąc. Jeżeli twoja lokata wytrwa pełne sześć miesięcy to średnie oprocentowanie z całego okresu wyniesie 4,5% Brutto (przed belką). Oprocentowanie netto, wyniesie ok 3,65%. Czyli z 35000 zarobisz ok. 648 zł. Zaletą tej lokaty jest to, że możesz ją zerwać w dowolnym momencie odzyskując 100% kapitału oraz odsetki uzyskane do dnia zerwania (wtedy oprocentowanie nominalne zależy od miesiąca w którym zrywasz). Mam nadzieję że wszystko jasne smile
      Pozdrawiam.
    • poziomek86 Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 19:38
      Dodam na szybko, że w Getinie (chyba w oddziale tylko) można założyć lokatę 6cio miesięczną, której oprocentowanie brutto wynosi 6,2% (czyli ok 5% netto). W przypadku kwoty, którą chcesz odłożyć zarobisz ok. 870 zł ( o 240 więcej niż w przypadku mbanku smile)
      • joko5 Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 19:42
        On line także możesz zakładać wszystkie lokaty, często nawet zakładając online dostajesz większe oprocentowanie niż w oddziale.
    • darek9634 Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 19:41
      Jest to tzw. procent składany. Wabik dla nieświadomych klientów. Te 6% to tylko w ostatnich 30 dniach (szóstym miesiącu). Napis drobnym druczkiem jest własciwy - pozwala porównać lokatę z innymi w innych bankach. To tak jakbyś złożył 35 tys. na 6 miesięcy na 4,5 %, które obowiązuje w całym okresie trwania lokaty.
      Ta lokata to nic atrakcyjnego.
    • ekobita Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 19:52
      EEE wszystko fajnie brzmi,ta lokata z getin też,ale to wszystko w stosunku rocznym,więc jak sobie te 7,5 procent przez 12 miesiecy podzielę to na te dwa miesiące grosiczki wychodzą.
      • joko5 Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 19:59
        ale już roczna na 6,5% to zawsze coś, lepsza pewna lokata niż niepewne fundusze.
        • coralin Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 20:12
          Ja mam teraz głównie w Getin, ale osoba z rodziny w ubiegłym tygodniu zakładała w Alior na 6,2 na jakiś krótki termin. 9 lat temu utopiłam pieniądze w funduszach. Co jakiś czas myślę o sprzedaży udziałów.
          • ekobita Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 20:25
            A tak z ciekawości,macie lokaty w bankach,w których nie macie kont? Nie ma w nich jakiś haczyków żeby związać danego klienta z bankiem po wygaśnięciu lokaty?
            • coralin Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 20:40
              Po wygaśnięciu tych lokat w Getin zrobiłam przelew na swoje konto w innym banku, mimo, że miałam już upatrzoną kolejną lokatę w Getin. Po prostu miałam obawy, że zakładając konto przez internet te pieniądze staną się wirtualne. Przelew dotarł i założyłam ponownie lokaty w Getin, a także konto. Akurat w mojej rodzinie konta mamy w bankach, które mają marne oprocentowanie lokat, więc oszczędności trzymamy w innych.
              • joko5 Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 21:26
                Jeśli zakładasz lokatę w oddziale w getin to po zakończeniu lokaty pieniądze wracają na rachunek techniczny, nie płatny i nie oprocentowany, jak zakładasz on-line to możesz zaznaczyć na jaki rachunek mają wrócić pieniądze, można także założyć konto (bezpłatne), ale musi być chociaż jedna wpłata w m-cu. i kasa wraca na ten rachunek, nie traci się dnia na operacje międzybankowe.
                • coralin Re: lokata- jak to policzyć? 10.11.12, 21:37
                  Wiem, teraz mam konto w getin, ale i tak zapominam o terminie końca lokaty, choć konsultant który zachęcił do konta obiecywał przypominanie. Ostatnia lokata odnowiła się automatycznie, ale na 4 % wiec po odkryciu tego po paru dniach zlikwidowałam i założyłam na chyba 6. No cóż trzeba samemu myśleć o swoich finansach.
    • ablims Re: lokata- jak to policzyć? 11.11.12, 08:42
      To lokata ze zmiennym oprocentowaniem miesięcznym i bardzo słaba.
      Załóż normalną lokatę na 6-7% w skali roku.
    • harrison_bergeron Re: lokata- jak to policzyć? 12.11.12, 11:23
      Ostatnio miałem podobny problem, ale to dlatego, że pożegnałem się z eurobankiem.
      Powydawałem trochę kasy, a droba końcówka wyglądała śmiesznie, leżąc tam na 4,05%

Przymierzałem się do millennium i bgż, stanęło na tym drugim, bo jeść nie woła, a procent lepszy (6,3 minus belkodarmozjad).

Dokarmiam małymi kwotami.
      Problem tylko taki, że kapitalizacja na koniec miesiąca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka