Dodaj do ulubionych

do administratorów forum

01.02.13, 11:12
Szanowni Państwo- dlaczegóż to nowo założony przeze mnie wątek został usunięty, mimo, iż parę osób wzięło udział w podjetej przeze mnie dyskusji? Myślę, iż mój wątek miał znacznie więcej z oszczędzaniem, niż wiele, które sobie tutaj na forum spokojnie bytują i jakoś Państwu nie przeszkadzają.
Proszę o ustosunkowanie się do mego zapytania.
Obserwuj wątek
    • zonaniezona1 Re: do administratorów forum 01.02.13, 11:53
      Też się zddziwiłam smile....
    • linn_linn Re: do administratorów forum 01.02.13, 12:06
      Moim zdaniem odpowiedz mozna znalezc tu:
      "Forum dla tych,którzy umieją oszczędzać na codziennych wydatkach i dla tych, którym pieniądze niebezpiecznie przeciekają przez palce.Jak rozsądnie wydawać pieniądze by przeżyć od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca .....
      Forum służy do wymieniania się radami jak można zaoszczędzić pieniądze , a nie złośliwościom . Wszelkie POSTY i WĄTKI nie na temat będą kasowane.... Jeśli ktoś nie ma nic do powiedzenia na temat OSZCZĘDZANIA polecam inne służące ku takiej dyskusji fora .Moderator smile"
      • zonaniezona1 Re: do administratorów forum 01.02.13, 12:15
        Niezależnie od tytułu posta, należy się wczytać w treść a był niewątpliwie o prawidłowych zachowaniach społecznych , w tym oszczędzaniu smile))....
        Oj znalazłabym wiele innych , ktore nie spełniają tej definicji. Ale cóż... Administrator jest w jakiejś postaci Dyktatorem ...., i uznał , że nie jest ten post dla forum rozwijający ...
        BTW ...czasem warto jednak zachować dystans , a nie od razu wysyłać wojskoo - bo rebelia może się okazać pokojową demonstracją ...
      • momas Re: do administratorów forum 01.02.13, 12:32
        hmmm na tej zasadzie watek o teściach, którzy wkurzają tez powinien poleciec. Albo, co najmniej połowa wypowiedzi w wątku o mieszkaniu za 500 tys....
    • jagoda_pl Re: do administratorów forum 01.02.13, 12:29
      Też się zdziwiłam. Szczególnie, że kiedyś był tu podobny wątek i dyskusja się ładnie rozwijała.
    • zonaniezona1 Re: do administratorów forum 01.02.13, 12:31
      Dawno mnie tu nie było , a tu nowe zwyczaje. Przeważnie usuwano posty niemoralne, niegrzeczne, godzące w godność użytkowników.
      Wolność to naprawdę duża rzecz, a forum tworzą jego użytkownicy - warto o tym pamiętać smile
      • momas Re: do administratorów forum 01.02.13, 12:34
        mysle, ze ktoś sie za bardzo przejąl nową funkcją smile
        Moze z czasem odpuści big_grin
        • roxanna1336 Re: do administratorów forum 01.02.13, 13:41
          Przepraszam zaraz zrobię z tym porządek .
    • milka_jogurtowa Re: do administratorów forum 01.02.13, 19:14
      Moj wątek o krwiodawcach z 40 postami albo moze juz bylo wiecej tez tajemniczo zaginał.
      Kultura osobista by wymagała żeby przekazać jakieś wyjaśnienia.
      Dziwnie sie zaczyna tutaj robić od kiedy zrekrutowano nowych moderatorów.
      Nie wiem dlaczego mamy popsutą zabawę przez fakt , że ktoś musi się dowartościować dokopując innym ;-((((((
      • nvv Re: do administratorów forum 01.02.13, 19:22
        spokojnie, kochani, już roxanna1336 zrobiła porządek i rozrabiający moderator stracił stołek, teraz będzie dobrze
        • milka_jogurtowa Re: do administratorów forum 01.02.13, 19:53
          Super, a zagrabionych wątków nie da się przywrócić?
          • nvv Re: do administratorów forum 01.02.13, 20:12
            szepnąłem Guderiance
            • milka_jogurtowa Re: do administratorów forum 01.02.13, 20:42
              nvv napisał:

> szepnąłem Guderiance
              • nvv Re: do administratorów forum 01.02.13, 20:48
                a to szkoda. ale za to Twój wątek widzę wrócił smile
                • milka_jogurtowa Re: do administratorów forum 02.02.13, 08:42
                  nvv napisał:

> a to szkoda. ale za to Twój wątek widzę wrócił smile

Sprawdziłam, nawet nie aktywowałam poczty na tym koncie, a czego się powinam spodziewać na mailu?
                  • nvv Re: do administratorów forum 02.02.13, 09:02
                    a ot zaczepienia Cię boś fajna wink bez konkretniejszego powodu, ale czasem pojawia się chęć napisania czegoś co nie interesuje wszystkich forumowiczów, a jedynie jedną osobę

ale skoro tak trudno Ci szepnąć słówko, to już nie chcę tongue_out

a swoją drogą, to myślałem że nie aktywowana poczta zwraca email zwrotny pt "nie ma takiego adresu"... kurcze, to ludzie też mogą do mnie pisać w taką czarną dziurę (też nie aktywowałem poczty).
                    • milka_jogurtowa Re: do administratorów forum 02.02.13, 15:55
                      nvv napisał:

> a ot zaczepienia Cię boś fajna wink bez konkretniejszego powodu, ale czasem poja
                      > wia się chęć napisania czegoś co nie interesuje wszystkich forumowiczów, a jedy
                      > nie jedną osobę
                      >
                      > ale skoro tak trudno Ci szepnąć słówko, to już nie chcę tongue_out
                      >
                      > a swoją drogą, to myślałem że nie aktywowana poczta zwraca email zwrotny pt "ni
                      > e ma takiego adresu"... kurcze, to ludzie też mogą do mnie pisać w taką czarną
                      > dziurę (też nie aktywowałem poczty).

Dzieki, ale przeciez mozesz mi pisac komplementy na forum, moze administrator nie usunie wink)
                      • zielonelato Re: do administratorów forum 02.02.13, 16:09
                        Ja to chłopa nie poznaję, zawsze taki trochę prywatnie wyalienowany, a tu taka przemiana, i komplementy, i taki towarzyski się nagle zrobił, kobiety zaczepia, no no. wink Nie poznaję człowieka, a czytam to forum dobrych kilka lat. Swoją drogą nvv zawsze pisał z sensem i na temat, ale na tematy personalno-towarzyskie był raczej powściagliwy. Jakiś ekstrawertyk mu się dorwał do hasła?big_grin Szok, pozytywny, ale szok.
                        • nvv Re: do administratorów forum 02.02.13, 16:22
                          Ojej. Dzięki za miłe słowa, speszyłaś mnie. (-;
        • malwi.2 Re: do administratorów forum 01.02.13, 21:31
          nie zdziwiłabym się, gdyby rozrabiający sam zrezygnował wink
    • zielonelato Re: do administratorów forum 01.02.13, 20:00
      Niektóre wątki przemknęły i zniknęły niczym meteor. Gdyby tak sekować wszystko co nie jest ściśle związane z tematyką oszczędzania to niewiele, by się tu czytało. Jak to mówią nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Ale widzę, że stabilizacja i porządki przywróconewink
      • ula-35 Re: do administratorów forum 02.02.13, 08:55
        Roxanna strzeliła sobie w piętę oddając moderowanie w ręce nadgorliwych i niekompetentnych ludzi.To aż smieszne się robi.Forum bardzo traci przez taką moderację.
        • momas Re: do administratorów forum 02.02.13, 09:18
          a nie zauważyłaś, ze wszystko zostało wyprostowane?
          Po co kontynuować nieaktualny temat?
    • araceli Re: do administratorów forum 02.02.13, 09:29
      Moderator moderatorem ale nie da się ukryć, że ostatnio na forum robi się totalny syf. Ciężko znaleźć cokolwiek na temat.
      • momas Re: do administratorów forum 02.02.13, 09:31
        no cóż, ferie zimowe trwają... uncertain
      • kamilla79 Re: do administratorów forum 02.02.13, 09:39
        ablims probowal to uporzadkowac
        za to go wygoniliscie
        tez uwazam ze juz nic sensownego nie piszecie
        same pyskowki
        to jest forum o oszczedzaniu a nie o d..pie marynie
        • nvv Re: do administratorów forum 02.02.13, 09:51
          wg mnie dobry moderator to taki którego pracy praktycznie nie widać i zapomina się że jest w ogóle jakiś moderator
          • momas Re: do administratorów forum 02.02.13, 10:12
            ja jeszcze dodam (z punktu widzenia moderatora - wspólmoderuję inne forum):
            mozna wycinac pojedyncze wpisy.
            Jezeli post nie zawiera wulgaryzmów, spamu - najpierw ostrzegam, w przypadku gdy ostrzezenie nie dziala - wycinam
            Jezeli kogos wycinam - informuje go o tym, o przyczynach wyciecia (dzialnie prewencyjne na przyszlosc)
            Jezeli pojawiają sie wąttki z pytaniem o wyciecie (np, ktos nie przeczytal swojej poczty) - odpowiadam.

Moderator nie ma nozyczek po to, by ciachac nimi bez pamięcismile
            Nawet jezeli chce zrobic porzadki (a piszemy to nie o wycinaniu reklam i ewidentnego spamu, czy tez postów obrazających - no moze w jedym wątku takie sie znalazly) - nie powinien robic tego milcząco. Wczorajsze zachowanie u wielu osob wywolalo wrazenie dzialalnosci dyktatora-cenzora, co nie kojarzy sie zbyt dobrze...

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak brak komunikacji potrafi zakłócić dzialanie forum.
            Tak samo, jak nie "wykladanie "kawy na ławę". Tu piszę o ostanich postach Ablimsa, tych dotyczących jadłospisu - co tez moglo spowodowac jego frustrację.Jadlospis został skrytykowany (ZAWSZE znajdzie się ktos, komu nie bedzie sie podobal - ale to inna sprawa). Ablims podal jadospistypu zupa pomidorowa.
            On wie jak gotuje - ale inni nie wiedzą smile, dopiero po kilku negatywnych postach podal szczegóły. Gdyby zrobil to od razu - uniknąl by niemilych słów...
            Bo dla jedych zupa pomidorowa to rozpuszczona kostka bulionowa z koncentratem pomidorowym, dla innych gotowna z wlasnoręcznie przyrządzonych ppomidorów z własnej dzialki, z mnóstwem warzyw. Wartosci obu zup - nieporównywalne. Tylko skąd czytający mają o tym wiedziec? Skąd mogą wiedziec "co autor mial na myśli"?

Obrazenie Ablimsa, moim zdaniem niepotrzebne. No, ale róznie ludzie reagują na krytyke (skądinąd, podobalo mi sie, ze Ablims potrafił przyznac sie do blędu, niewielu na to stac - pisze o innych sytuacjach z forum).
            To tyle z mojej strony. Juz wiecej nie bede na ten temat pisać smile
            • nvv Re: do administratorów forum 02.02.13, 10:25
              słuszne uwagi, fajnie że je spisałaś. mało kto właśnie zdaje sobie sprawę z tych różnych niuansów bycia moderatorem i tego jak łatwo jest na tej pozycji niechcący (dobrymi chęciami, ale nie celnymi czynami) wywołać burzę na forum, popsuć atmosferę i zniechęcić forumowiczów do pisania.
              • nvv Re: do administratorów forum 02.02.13, 10:42
                i jeszcze dodam: mnie wkurza spam na tym forum, ale nie chcę być moderatorem będąc w pełni świadom czym pachnie to zajęcie i jak potrafi być męczące psychicznie m.in. jak się pojawiają takie "śmierdzące" sytuacje, a trzeba dużo się napocić aby się w ogóle nie pojawiały
                • nvv Re: do administratorów forum 02.02.13, 10:43
                  > i jeszcze dodam: mnie wkurza spam na tym forum [...]

tzn. jak się czasem pojawia, a się rzadko pojawia i na krótko, bo obecni moderatorzy robią swoją pracę dobrze i jest git (-:
            • guderianka Re: do administratorów forum 02.02.13, 15:19
              Każdy uczestnik forum powinien znać zasady netykiety. A ta między innymi mówi, by do modów zwracać się na priv a nie na forum. Netykieta mówi o nie zaśmiecaniu forum- poprzez np. zakładania podobnych tematycznie wątków. Netykieta mówi, by pisać na temat-mówi też o tym nagłówek forum, który określa o jaka jest specyfika forum, jakie tematy, ale też czy/jeśli tematy niezgodne z zasadami będą usuwane. Itp itd. Np. ten wątek tez jest nie na temat i niezgodny z netykietą tongue_out
              Co do spamu, reklam, wulgaryzmów -jasna sprawa

pozdrawiam wink
              • kamilla79 Re: do administratorów forum 02.02.13, 17:12
                i tu jest setno
                ablims czyscil te forum
                robil tak by bylo dobre i na temat i nie bal sie
                zostal ukarany bo robil to co nalezalo a reszta modow sie boi
                powinien wrocic bo ze jako jedyny ustawial te forum na odpowiednie tory
                jestem pewna
                z ostatnich 2 dni nie znalazlam nic konkretego na tym forum
                bezwartosciowe tematy
                • linn_linn Re: do uczestnikow forum 02.02.13, 17:55
                  Ja tez tak uwazam. Jesli sytuacja bedzie sie przeciagac, znikam. Zbyt duzo watkow nie na temat, szoki, rodzinne wstrzasy, seria watkow jak przezyc 5 dni za 100 zl., 25 dni za 1000 i wszystkie inne mozliwe kombinacje dni i zl. /tak jakby rady mogly byc inne /.
                • amandaas Re: do administratorów forum 02.02.13, 17:58
                  Spokojnie... Forum to nie jest encyklopedia, żeby były tu tylko suche informacje i to najlepiej w porządku alfabetycznym. To jest też miejsce wymiany myśli i refleksji na temat oszczędzania i wykorzystywania go w zyciu codziennym. Nie wspominając, że jest też miejscem w którym popołudniami "spotykają się" przyjaźni sobie ludzie, których łączy chęć nauczenia się prawidłowego gospodarowania.
                  Ablims udowodnił to co niektórzy mu zarzucali wcześniej- że ma nadgorliwą chęć kontroli (wspomniane wydzielanie dzieciom po pół jabłka i pozbawienie żony możliwości decydowania o tym co je)... Słusznie wyleciał, bo dostał władzę do rąk i pomyślał, że jest królem świata.
                  • kamilla79 Re: do administratorów forum 02.02.13, 22:23
                    dalej uwazasz ze ablims zle robil?
                    wczoraj go wykopaliscie a dzisiaj zobacz co sie dzieje
                    trolle zaspamowali zalozycielke watku a ona przestraszona wywalila ablimsa
                    efekty widzimy
                    moze w 1 czy 2 sytauacjach przesadzil ale wystarczylo mu powiedziec
                    facet umie przyznac sie do bledu i naprawic
                    • amandaas Re: do administratorów forum 02.02.13, 22:41
                      Ja tylko uważam że Ablims jest osobą o skrajnych poglądach i gestapowskich zapędach. Takie osoby są mile widziane na forum, jak najbardziej, ale nie w roli moderatora.
                      • kamilla79 Re: do administratorów forum 02.02.13, 22:59
                        hahahahaha robert i skrajne gestapowskie poglady i zapedy
                        nie znasz go nie rozmawialas z nim
                        ja z nim rozmawiam codziennie
                        kilka razy u mnie byl w domu ze swoimi dziecmi
                        jakbys zobaczyla jak ja zobaczylam jak dzieci do niego lgna i jaki jest to takich bzdur bys nie pisala
                        przyjedzie do mnie mimo ze mieszkam 50 km od niego w odwiedziny na kawe
                        ta prawda lubie go
                        ta prawda jest inny
                        ale dlatego ze normalnie podchodzi do zycia
                        a nie taki ze wielki pan bo ma kase a sloma z butow wychodzi jak wielu tutaj

• malwi.2 Re: do administratorów forum 03.02.13, 10:09
                          odnoszę wrażenie, że kamila bardzo stara sie poróżnić forumowiczów w sprawie ablimsa, nastepny troll??
                          • zielonelato Re: do administratorów forum 03.02.13, 11:25
                            Prawdopodobnie tak. Ablims mógłby mieć inteligentniejszego adwokata. I ten agresywny, nieprzyjemny w odbiorze ton. Troll.
                        • ella_nl Re: do administratorów forum 04.02.13, 20:47
                          kamilla79 napisała:

> hahahahaha robert i skrajne gestapowskie poglady i zapedy
                          > nie znasz go nie rozmawialas z nim
                          > ja z nim rozmawiam codziennie
                          > kilka razy u mnie byl w domu ze swoimi dziecmi
                          > jakbys zobaczyla jak ja zobaczylam jak dzieci do niego lgna i jaki jest to taki
                          > ch bzdur bys nie pisala
                          > przyjedzie do mnie mimo ze mieszkam 50 km od niego w odwiedziny na kawe
                          > ta prawda lubie go
                          > ta prawda jest inny
                          > ale dlatego ze normalnie podchodzi do zycia
                          > a nie taki ze wielki pan bo ma kase a sloma z butow wychodzi jak wielu tutaj
                          >
                          Ha, w poprzednim wątku (o wydawaniu na jedzenie) napisałaś że znacie się kilka tygodni.
                          I przez te kilka tygodni był już kilka razy u Ciebie? 50km w jedną stronę?
                • milka_jogurtowa Re: do administratorów forum 03.02.13, 09:21
                  kamilla79 napisała:

> i tu jest setno
                  > ablims czyscil te forum
                  > robil tak by bylo dobre i na temat i nie bal sie
                  > zostal ukarany bo robil to co nalezalo a reszta modow sie boi
                  > powinien wrocic bo ze jako jedyny ustawial te forum na odpowiednie tory
                  > jestem pewna
                  > z ostatnich 2 dni nie znalazlam nic konkretego na tym forum
                  > bezwartosciowe tematy
                  To po co tu wchodzisz, skoro to strata czasu?
                  Ja natomiast znalazlam mnostwo wartosciowych rzeczy, i bywam tu coraz czesciej
              • madzioreck Re: do administratorów forum 02.02.13, 23:57
                > Każdy uczestnik forum powinien znać zasady netykiety. A ta między innymi mówi,
                > by do modów zwracać się na priv a nie na forum.

I tego właśnie nie rozumiem. Netykieta, tak. Tyle, że ten jej punkt daje modom spore pole manewru w kwestii robienia, co się żywnie podoba. Nie wiem, jaki problem odpowiedzieć rzeczowo na forum, dlaczego post czy wątek poszedł pod nożyczki, skoro były do tego podstawy. No chyba, że nie było...
                Na innym forum też skasowano kiedyś mój wątek, że niby jest nie na temat (forum do gadania o d...e Maryni w praktyce). A wiele innych z tego punktu widzenia wątków przewija się przez to forum codziennie, i jakoś nikt tego nie tnie.
                • guderianka Re: do administratorów forum 03.02.13, 08:19
                  Nie zgodze się z Tobą. Netykieta pozbawia moderatora zapędów działania pod wpływem emocji i subiektywnego osądu dając konkretne punkty i zasady. Jeśli przzyjmie się zasada, że odpowiada się na forum to doprowadzi to do jego zaśmiecenia, wątki będą się rozrastały, przeradzaly w osobiste wycieczki. Gdyby jeszcze mieć pewność, że każdy uczestnik forum dostosuje się do zasady, ze wszelkie pytania wpisywać należy w jednym wątku. Ale tak nie jest. Forumowicze zazwyczaj nie czytają nagłówków forum, nie stosują się do zasad, zakładają nowe wątki wierząc, że jeśli tak zrobią to zostaną potraktowani wyjątkowo.

Nie wiem dlaczego skasowano Twój wątek, trudno mi się odnieść.
                  • kamilla79 Re: do administratorów forum 03.02.13, 08:36
                    uwazam ze ablims zostal nieslusznie ukarany i wyrzucony
                    zalozycielka watku spanikowala i postapila pochopnie
                    tak mysle ja i inne osoby ktore czytaja a raczej czytaly te forum bo wiele osob jest zlych i nie czyta
                    i zeby nie bylo ze bronie tylko ablimsa
                    bronilabym kazdego ktory zostalby tak potraktowany

watki nie na temat sa fajne jesli sa na poziomie
                    nie jak o krwiodastwie gdzie jest tylko wysmiewanie i obrazanie

zalozycielka powinna naprawic blad i przeprosic jak i inni
                    • guderianka Re: do administratorów forum 03.02.13, 08:40
                      To napisz może do założycielki zamiast produkować kolejne wątki na forum -? Zwłaszcza, że zawierasz w nich ocenę i obrazę zachowania moderacji
                    • momas Re: do administratorów forum 03.02.13, 09:15
                      Kamillo, nici, którymi szyjesz są za grube.
                    • milka_jogurtowa Re: do administratorów forum 03.02.13, 09:19
                      kamilla79 napisała:

> uwazam ze ablims zostal nieslusznie ukarany i wyrzucony
                      > zalozycielka watku spanikowala i postapila pochopnie
                      > tak mysle ja i inne osoby ktore czytaja a raczej czytaly te forum bo wiele osob
                      > jest zlych i nie czyta

haha, jaka tani próba manipulacji, moglas sie bardziej wysilic, bo to poziom dziecka ze szkoly podstawowej
          • madzioreck Re: do administratorów forum 02.02.13, 23:53
            . chcesz sobie zrobić eksperyment c
            > zy forum z tak mocną, wręcz gestapowską, dyscypliną przetrwa i będzie się rozwi
            > jać
      • linn_linn Re: do administratorów forum 02.02.13, 11:32
        Tez tak uwazam. Wkurzaja czlowieka tesciowie, leci na forum oszczedzamy. Krwiodawcy maja przywileje, na forum oszczedzamy / bardziej uzasadnione byloby, w celu zaoszczedzenia, zostanie krwiodawca /.
        • linn_linn Re: do administratorów forum 02.02.13, 11:39
          Dotyczylo to postu Araceli.
          Skoro juz pisze, to dodam, ze niektore dyskusje / moim zdaniem / prowadza do niczego. Przyklad: jadlospisy i porownywanie wydatkow na zywnosc. Nie znamy zarobkow innych, stanu zdrowia czlonkow rodzin, ich upodoban, dnia pracy i po pracy, wagi, pojemnosci zamrazalnika, umiejetnosci kulinarnych, potzreb w tym zakresie itp. itd. Co mi z tego, ze ktos wydaje na jedzenie 500 zl. Zmienie moj jadlospis na jego? A moze w ogole mam wiecej pieniedzy i nie mam potrzeby ciac wszystkiego. Wazne jest jak ja wydaje moje pieniadze na moje potrzeby. Co innego pojedyncze rady: z nich zawsze mozna skorzystac, ale licytowanie sie wydatkami na zywnosc jest niepowazne.
          • malwi.2 Re: do administratorów forum 02.02.13, 19:15
            linn_linn napisała:

Przyklad: jadlospisy i porownywanie wydatkow na zywnosc.

a mi ten wątek odpowiada, moge porównac wielkość swoich wydatków z wydatkami innych rodzin, zastanowić się skąd ta róznica, zobaczyć czy mieszcze sie w "średniej" jeden kupuje tanio w lidlu, drugi lidla omija ale np. ma mięso i warzywa od rolników - jakąś średnią mozna wyłapać

przykładowe jadłospisy tez fajnie zobaczyć

• malwi.2 Re: do administratorów forum 02.02.13, 19:17
              nvv dobrze napisał:

chcesz sobie zrobić eksperyment czy forum z tak mocną, wręcz gestapowską, dyscypliną przetrwa i będzie się rozwijać
        • milka_jogurtowa Re: do administratorów forum 02.02.13, 15:59
          linn_linn napisała:

> Tez tak uwazam. Wkurzaja czlowieka tesciowie, leci na forum oszczedzamy. Krwiod
          > awcy maja przywileje, na forum oszczedzamy / bardziej uzasadnione byloby, w cel
          > u zaoszczedzenia, zostanie krwiodawca /.

Jest problem, że tytuł wątku został źle sformułowany czy o co kaman?

• linn_linn Re: do administratorów forum 02.02.13, 14:47
      Forum zaczyna isc w dziwnym kierunku. Moze to ferie, moze grypa z goraczka... Nie wiem, ale zaczynaja pojawiac sie chore watki.
    • kio-ko Re: do administratorów forum 03.02.13, 08:51
      posprawdzajcie IP i usuńcie niektórych łącznie z autorką tego wątku bo forum nie da się już czytać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka