Dodaj do ulubionych

Minimalizm - ile ubran CI potrzeba?

07.02.13, 18:12
Jest ciekawy watek dot. ilosci ubran dla dzieci.
A jak to wyglada z Toba?

Ile par np majtek, skarpet, (rajstop/stanikow), spodni, obuwia, kurtek itd... posiadacie?
Dodatki jeszcze - ile par portfeli, toreb i torebek?
A gadzety?

Wczoraj w Rossmanie zaobserwowalam, jak panie ogladaja tania bizuterie.
Kiedys kupowalam, predko czarniala albo sie psula, i predko do kosza. Teraz naprawde staram sie ograniczac w kupnie gadzetow i ozdobek, bo ladnie sie na wieszaku prezentuja.

A moze ktos sie pokusi o krotka liste szafy minimalisty/minimalistki?
Gdybyscie siebie spytaly/li "ile ubran/toreb/butow MI NAPRAWDE potrzeba?" - jak byscie sobie odpowiedzieli?
Obserwuj wątek
    • velluto Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 07.02.13, 19:33
      nie liczyłam par butów, dość, ze zajmują szafę 50 cm szerokości do sufitu. Zimowych mam około 10. No, w szafie jeden karton jest na torebki... za to portfel mam jeden od lat.

nie mam zacięcia do minimalizmu

> Gdybyscie siebie spytaly/li "ile ubran/toreb/butow MI NAPRAWDE potrzeba?" - jak
      > byscie sobie odpowiedzieli?

jeszcze drugie tyle?
    • kio-ko Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 07.02.13, 20:01
      torebki na co dzień 2: jedna średnia a druga duża.
      1 torebeczka wizytowa
      1 portfel

Majtek nie liczyłam pewnie ze 30 par mam
      Staników z 10 (kupuje dobrej jakości, ani majtki ani staniki się zbytnio nie zużywają)
      skarpety z 15 par
      3 piżamy smile
      rajstopy- 5 par grubych cienkich nie liczę, kupuje na bieżąco
      podkoszulki 5
      buty: 1 kozaki, 1 Kamasze, 1 botki na słupku, 1 sportowe, 1 sandały płaskie, półbuty: 1 na małym obcasiku, 1 na wyższym słupku, 3 pary letnich eleganckich bucików na obcasie (chodzę tylko w jednych, bo 2 pary są dla mnie za wysokie) 1 czółenka
      spodnie codzienne 6 par
      spodnie eleganckie w kant 3 pary (z czasów studenckich, nie chodzę w nich)
      swetry zimowe-5
      kardigany- 2
      kurtka zimowa -1
      kurtka wiosenna- 2 jedna cieplejsza, druga krótka kure...skasmile
      kurtka skórzana
      płaszcze- 2
      żakiet 1
      spódnice 18 smile
      koszule 7
      sukienki 2
      jakieś tam t-shirty, bluzeczki w niezliczonych ilościach. Nie wiem nawet ile tego mam.
      Większość ubrań oprócz kurtek i bielizny pochodzi z SH.
      W tym roku nie planuję żadnych zakupów odzieżowych.

• kinga_owca Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 07.02.13, 20:34
      Posiadam zdecydowanie za dużo.
      Gdybym musiała nagle zabrać totalne minimum w którym muszę funkcjonować w domu i w pracy to wzięłabym (przy założeniu, że robię pranie co 2-3 dzień i nigdzie nie wyjeżdżam):
      2 pary dżinsów o klasycznym kroju
      1 żakiet
      2 koszule - białą i czarną
      4 staniki
      4 pary majtek
      4 pary skarpetek
      1 spódnicę czarną
      4 koszulki/topy w jednolitym kolorze (ale nie czarne i nie białe)
      2 pary rajstop (sporadycznie chodzę w spódnicach)
      1 balerinki na niskim obcasie
      1 kozaki
      1 dłuższą kurtkę 3w1 (z podpinanym polarem)
      1 sweter/kardigan
      1 zestaw: czapkę, szalik, rękawiczki
      1 dużą skórzaną torbę
      1 portfel
      1 zegarek na rękę
      1 obrączkę
      1 telefon komórkowy
      1 laptop smile
    • aniaoam Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 13:57
      NIe mam pamięci do rzeczy, w tym ubrań, więc napiszę tylko o zimowych ciuchach.

Mam teraz 1 parę spodni, w których chodzę do pracy........ Muszę kupić drugie ale nie mam czasu lub/i nie mogę znaleźć takich w których znośnie wyglądam.
      Mam tez 2 spódnice nadające się na teraz do pracy ale nie chodzę w nich bo - nie mam butów do nich, do pracy.
      Potrzebuję jednego, całego dnia na zakupy, bez dziecka, ale nie zapowiada się to......
      Jeżeli ktoś nie wie - jedna para to dużo za mało : (

Mam 3 staniki, rajstop i skarpet nie liczę, mam sporo.
      Płaszcz puchowy, grubą krótką kurtkę ( z SH), płaszczyk krótki (SH), kurtkę wiosenną, płaszczyk wiosenny.
      Jedną czarną marynarkę, jedne eleganckie spodnie w kant.
      2 pary kozaków na obcasie z wysoką cholewką, jedne mają 5 lat. 2 pary krótszych zimowych butów bez obcasów.
      Zawsze miałam 1 portfel.
      1 torebkę do pracy (SH), jedną malutką elegancką, plecak, 1 typowo letnia.
      Biżuterii mało noszę, od lat nie kupuję. Noszę obrączkę, 1 pierścionek. Czasami broszkę ( mam 2) jeśli chcę upiąć apaszkę lub zredukować dekolt. Czasami bransoletkę - mam 3.
      Dużo mam szalików i chustek, chust. Przeważnie kupuję czapkę i szalik, chustę i pasujący beret, potem gubię nakrycie głowy i zostaje mi coś na szyję. Mam teraz 1 czapę, 1 beret. 2 kominy, 3 szaliki, 2 grubsze chusty. Ile mam cienkich nie wiem - teraz są pochowane.Ze 4 pary rękawiczek.
      Kilka grubych golfów, ale teraz w nich nie chodzę bo nie mam gdzie. 5 rozpinanych swetrów różnej grubości i gługości ( 4 z SH). Z 5 bluzek na teraz do pracy.

To są rzeczy w których chodzę "do ludzi". W domu się przebieram. Mieszkam na wsi i mam np. gumowce do łażenia po błocie, starą kurtkę do zabaw z dzieckiem na śniegu i mycia samochodu, stare dresy które wyrzucę beż żalu jeśli się podrą przy zabawie.
    • beatrix_75 chyba nie o to chodzi .. 08.02.13, 14:27
      kto ile ma , ale czy w tych rzeczach chodzi na codzien .
      Jelsi ktos ma 7 par spodnie i we wszystkich chodzi i wszsytkich potrzebuje , to nie oznacza ,ze ma dużo , tylko w sam raz .

Raczej leiej byloby sie zapytać " w ilu rzeczech chodzisz na codzien smile
      • e-kasia1 Re: chyba nie o to chodzi .. 08.02.13, 14:48
        im jestem szczuplejsza tym mam więcej rzeczy bo więcej wygląda na mnie dobrzewink
        teraz po ciąży chodzę w 2 kompletach dresów, 2 parach jeansów, 2 swetrach i 2 bluzkach z kr. rękawem.
        aaa i jeszcze dodatkowe 2 bluzy
        staniki mam 2 bo rozmiar sie zmienia a dobry stanik to 200zł wiec szkoda mi po ciąży ... .
        kurtka zimowa, 3 pary butów zimowych(trekingowe, śniegowce i oficerki)
    • nostress.ka21 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 15:09
      Po lekturze tego samego wątku na forum Moda różnice, aż biją po oczach smile

Ja jeszcze 2 lata temu miałam niezliczoną ilość ubrać, ale wiele z nich leżało po prostu nieużywane. Przy przeprowadzce zrobiłam ogromny remanent i pozbyłam się jakiś 80% odzieży.
      W tym momencie mam naprawdę niewiele ciuchów, a i tak w czasie przeglądu szafy okazuje się, że jakieś 60% jest nieużywane. Najczęściej przekazuje je siostrze.

Minimum "zimowe", którego używam najczęściej to:
      - 3 pary spodni
      - płaszcz
      - kurtka
      - 2 pary butów
      - 2 golfy
      - 2 rozpinane gruuuube swetry
      - 2 koszule
      - koszulki nie są rozróżniane na lato/zima i mam ich kilkanaście
      - bielizna w ilościach niewystarczających big_grin tzn postanowiłam nie kupować nic do czasu, aż będzie tego mniej niż 10 sztuk, nie licząc staników - szukam idealnych od dawna i chodzę aktualnie w 2 uncertain

Ale ja pracuję w domu, więc nie muszę "wyglądać" big_grin
      • crises Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 16:33
        Rany, jak można mieć 2 staniki? Tak z logistycznego punktu widzenia? Codziennie pierzesz jeden?!
        • nostress.ka21 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 16:43
          Ok, mam ich z 7, ale tylko dwa są dla mnie "idealne" i noszę je na zmianę.
          Może wyjdę na brudasa i fleję niemiłosierną, ale NIE zmieniam staników codziennie. Nie zimą, nie kiedy nie pocę się jakoś bardzo itp.
          • pani_replay Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 16:51
            nostress.ka21 napisała:

> Ok, mam ich z 7, ale tylko dwa są dla mnie "idealne" i noszę je na zmianę.
            > Może wyjdę na brudasa i fleję niemiłosierną, ale NIE zmieniam staników codzienn
            > ie. Nie zimą, nie kiedy nie pocę się jakoś bardzo itp.
            >

Ja też codziennie nie zmieniam staników wink poza tym jak wracam z pracy i przebieram się w "domowe ciuchy" od razu go zdejmuję. zaraz na nas naskoczą, że fleje wink a mnie bardziej dziwi, że ktoś bierze prysznic raz dziennie i uważa, że tyle mu starcza niż noszenie tego samego stanika 2 dni wink
            • amandaas Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 17:45
              Chodzisz po domu bez stanika? Czy zakładasz inny?
              Nie mam jakiegoś ogromnego biustu, ale jego modelowanie i odpowiednie ułożenie przez cały dzień byłoby dla mnie nawet ważniejsze niż to czy mam idealnie czysty stanik.
              • nostress.ka21 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 17:51
                A tak poza tematem: jeansy też zmieniacie codziennie? mają miliony bakterii więcej niż taki stanik, mają styczność z wieloma siedliskami przeróżnych okropności, a jednak nie ma nic zdrożnego w tym, że ktoś jeansów czy innych spodni nie pierze codziennie.

Co do chodzenia bez stanika, wiem, że to nie było do mnie, a jednak się wtrącę - nie każdy ma duży biust, a poza tym ja na przykład posiadam jeden taki miękki stanik, ktory za nic w świecie mnie nie przekonuje, ale jak go ubiorę na kilka godzin to nie umrę od tego. A cycki i tak mam beznadziejne :d
                • nvv Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 19:06
                  > A cycki i tak mam beznadziejne :d

To, już droga nostress.ko, zostaw facetom do oceny. (-:

(przepraszam, że tak nic nie wnoszę do tematu
                  • nostress.ka21 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 19:28
                    nvv napisał:

> > A cycki i tak mam beznadziejne :d
                    >
                    > To, już droga nostress.ko, zostaw facetom do oceny. (-:
                    >
                    > (przepraszam, że tak nic nie wnoszę do tematu
                    • nvv Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 19:41
                      > Ależ nie przepraszaj, forum otwarte smile
                      > A względem cycków - Wy nie jesteście zbytnio obiektywni tongue_out

Może i nie jesteśmy obiektywni, bo i ciężko być obiektywnym z wypiekami na twarzy przy kobiecie, ale to my mamy z nich największą frajdę i przyjemność, więc to chyba jednak nasza ocena liczy się bardziej, o! (-;
                      • nostress.ka21 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 09.02.13, 17:57
                        nvv napisał:

> ale to my mamy z nich największą frajdę i przyjemność,

tu bym polemizowała
                • duchess85 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 19:47
                  > A tak poza tematem: jeansy też zmieniacie codziennie? mają miliony bakterii wię
                  > cej niż taki stanik, mają styczność z wieloma siedliskami przeróżnych okropnośc
                  > i, a jednak nie ma nic zdrożnego w tym, że ktoś jeansów czy innych spodni nie p
                  > ierze codziennie.

Ja dżinsy 2 razy i do prania, wydają mi się nieświeże. Wiem, że to skraca ich żywot, ale tak jestem nauczona i koniec. A staniki akurat też noszę dwa dni - są pod ubraniem, a ja się specjalnie nie pocę. Jeśli jest gorąco lub po zajęciach sportowych piorę od razu - czasem założę w związku z tym dwa tego samego dnia.
                • crises Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 20:09
                  > jeansy też zmieniacie codziennie?

Oczywiście. No, czasem, jak włożę tylko na 2-3 h, typu wieczorne wyjście do knajpy, to wkładam te same następnego dnia.

Generalnie takie wątki udzielają odpowiedzi na pytanie "dlaczego w PL tak często spotyka się ludzi wyglądających i pachnących nieświeżo".
                  • duchess85 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 20:21
                    > Oczywiście. No, czasem, jak włożę tylko na 2-3 h, typu wieczorne wyjście do kna
                    > jpy, to wkładam te same następnego dnia.

Ja akurat po takim wyjściu do knajpy piorę od razu, bo mi śmierdzą fajkami smile Staram się do knajp i klubów zakładać spodnie, które i tak już są do prania, wtedy mi nie żal, że dopiero je prałam i muszę znowu.
                    • nostress.ka21 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 20:32
                      duchess85 napisała:

> Ja akurat po takim wyjściu do knajpy piorę od razu, bo mi śmierdzą fajkami smile
                      > Staram się do knajp i klubów zakładać spodnie, które i tak już są do prania, wt
                      > edy mi nie żal, że dopiero je prałam i muszę znowu.

No ja robię dokładnie tak samo. Po każdym wyjściu wszystko do prania. Ale coż i tak jestem fleją i brudasem big_grin
                      • pani_replay Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 20:33
                        nostress.ka21 napisała:

> duchess85 napisała:
                        >
                        > > Ja akurat po takim wyjściu do knajpy piorę od razu, bo mi śmierdzą fajkam
                        > i smile
                        > > Staram się do knajp i klubów zakładać spodnie, które i tak już są do pran
                        > ia, wt
                        > > edy mi nie żal, że dopiero je prałam i muszę znowu.
                        >
                        > No ja robię dokładnie tak samo. Po każdym wyjściu wszystko do prania. Ale coż i
                        > tak jestem fleją i brudasem big_grin
                        >
                        >
                        Też tak robię smile
                    • crises Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 21:00
                      Nie chadzam do knajp, gdzie się pali, więc ten problem odpada.
                  • pani_replay Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 20:24
                    crises napisała:

> > jeansy też zmieniacie codziennie?
                    >
                    > Oczywiście. No, czasem, jak włożę tylko na 2-3 h, typu wieczorne wyjście do kna
                    >
                    > Generalnie takie wątki udzielają odpowiedzi na pytanie "dlaczego w PL tak częst
                    > o spotyka się ludzi wyglądających i pachnących nieświeżo".
                    >

Na prawdę nie uważam, że założenie 2-3 razy dżinsów w przypadku osoby biorącej prysznic 2x na dobę to jakaś zbrodnia (dla mnie te 2-3 razy to noszenie tych spodni przez może 9h a nie 16 żeby była jasność). Co do koszulek, bluzek to uważam, że należy je zmieniać codziennie ale już spodnie spokojnie mogą być 2 dni. Oczywiście każdy ma inny próg tolerancji. Dla mnie codzienne umycie włosów to konieczność - nie że muszę bo są tłuste ale psychicznie się lepiej czuję.
                    • kio-ko Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 22:58
                      czyli jestem fleją bo biorę prysznic raz dziennie. I jeszcze myje włosy TYLKO 2 razy w tygodniu, bo częściej nie muszę, ani nie mam włosowej nerwicy.
                      No i w dżinsach chodzę kilka razy zanim je wypiorę- piorę jak są brudne i nazbieram cała pralkę.
                      Przecież bakterie muszą być, nie zamierzam żyć w sterylnych warunkach. U mnie ubrania nadają się do prania jak są przepocone, brudne. To że coś raz założyłam i jest czyste nie znaczy że od razu rzucam do prania bo trzeba. Dodam że nie pocę się jakoś szczególnie dbam o higienę, nie śmierdzę.
                      • nostress.ka21 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 09.02.13, 13:11
                        kio-ko witaj w zacnym gronie brudasów i flej smile
                  • nostress.ka21 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 20:49
                    crises napisała:

> > jeansy też zmieniacie codziennie?
                    >

Błąd!
                    >
                    > Generalnie takie wątki udzielają odpowiedzi na pytanie "dlaczego w PL tak częst
                    > o spotyka się ludzi wyglądających i pachnących nieświeżo".

Uważasz, że dwudniowy stanik wywołuje efekt smrodu i niechlujstwa? Wybacz, ale prędzej spodnie, w ktorych było się w knajpie dostarczają takich wrażeń niż biustonosz. No przepraszam Cię najmocniej, ale Twój argument rozłożył mnie na łopatki.
                    • crises Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 21:04
                      Tak, uważam, że ktoś, kto nie zmienia codziennie bielizny, a stanik do takowej się zalicza, jest fleją.

Puk, puk, mamy rok 2013, pali się tylko w podejrzanych spelunach dla studentów. Ja chodzę do restauracji. No wiesz, rozumiesz, takie miejsca, gdzie się jada. W dodatku przeważnie do takich, które mają dobrą wentylację, więc nawet problem zapachu jedzenia na ubraniu raczej odpada.
                      • nostress.ka21 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 21:10
                        Mówiłyśmy o knajpach = pubach, browarniach - cóż czasem się w takie miejsca chodzi.

Szanuję Twoje zdanie, jednakże się z nim nie zgadzam. Uwierz, że ode mnie nie śmierdzi, nie wyglądam jak fleja, nie nadal będę zdania, że zdrowa kobieta, która nie poci się nadmiernie, dba o higienę ciała itp nie stanie się fleją i brudasem dlatego, że nie zmienia stanika codziennie.
                        Pozdrawiam i przyjemności życzę
                        • crises Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 09.02.13, 08:07
                          Puk, puk, mamy rok 2013, nawet puby i "browarnie", czym by nie były, albo są w całości dla niepalących, albo miewają wydzieloną salę dla palących.
                      • duchess85 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 09.02.13, 13:02
                        > Puk, puk, mamy rok 2013, pali się tylko w podejrzanych spelunach dla studentów.
                        > Ja chodzę do restauracji. No wiesz, rozumiesz, takie miejsca, gdzie się jada.
                        > W dodatku przeważnie do takich, które mają dobrą wentylację, więc nawet problem
                        > zapachu jedzenia na ubraniu raczej odpada.

Nie, nie pali się tylko w podejrzanych spelunach dla studentów. Ja osobiście nie palę, ale dym mi nie przeszkadza, poza tym lubię chodzić do klubów (takie miejsca, gdzie się tańczy i bawi, a nie tylko jada), więc proponuję odrobinę tolerancji.
                        • crises Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 09.02.13, 21:50
                          O rany - jak dla mnie możesz nawet uwielbiać pikniki na wysypisku i przyjęcia w oczyszczalni ścieków. Co mnie do tego?

Ja nie bywam w miejscach, gdzie się pali, więc jeśli wkładam spodnie na circa 3 h, bo tyle mi przeważnie zajmje wyskoczenie na mało celebrowaną kolację, to w większości przypadków nadają się do włożenia następnego dnia. I wbrew najszczerszym chęciom nie widzę, jaki wpływ ma Twoje bywanie w miejscach, gdzie śmierdzi, na stan moich spodni.

Wyrażam się wystarczająco czytelnie, czy mam jeszcze podkręcić jasność wypowiedzi?
                          • duchess85 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 10.02.13, 03:19
                            > Puk, puk, mamy rok 2013, pali się tylko w podejrzanych spelunach dla studentów.

A przepraszam, to zdanie mnie wkurzyło. Mnie również zwisa fakt, gdzie jadasz i co nosisz, więc myślę, że możemy zakończyć dyskusję wink
                            • crises Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 10.02.13, 19:03
                              Jeżeli tylko przyznajesz mi prawo do uważania lokali, w których się pali, za podejrzane speluny dla studentów - proszę bardzo.
                • blasphemy Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 09.02.13, 17:47
                  "ale jak go ubiorę na kilka godzin to nie umrę od tego"
                  ubierasz staniki? a w co i kiedy? Tylko jak jest zimno, żeby nie zmarzł?
                  • nostress.ka21 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 09.02.13, 18:00
                    No tak purystka językowa się znalazła.

Tak! nie wkładam stanika, ubieram go w cycki, żeby mu zimno i smutno nie było. Z nimi w komplecie wygląda o wiele lepiej niż taki samotny big_grin
              • pani_replay Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 18:11
                amandaas napisała:

> Chodzisz po domu bez stanika? Czy zakładasz inny?
                > Nie mam jakiegoś ogromnego biustu, ale jego modelowanie i odpowiednie ułożenie
                > przez cały dzień byłoby dla mnie nawet ważniejsze niż to czy mam idealnie czyst
                > y stanik.

Nie, nie zakładam innego. Nie robię tego co by na praniu zaoszczędzić tylko z wygody, lubię się czuć swobodnie. Robię tak cały życie, nie zauważyłam, żeby to szkodziło piersiom, ale faktem jest, że mam raczej mały biust. W weekendy też często nie zakładam jeśli jestem w domu jeśli nie robię nic co wymaga intensywnych ruchów - sprzątanie itp.
                • pani_replay Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 18:12
                  pani_replay napisała:

> amandaas napisała:
                  >
                  > > Chodzisz po domu bez stanika? Czy zakładasz inny?
                  > > Nie mam jakiegoś ogromnego biustu, ale jego modelowanie i odpowiednie uło
                  > żenie
                  > > przez cały dzień byłoby dla mnie nawet ważniejsze niż to czy mam idealnie
                  > czyst
                  > > y stanik.
                  >
                  > Nie, nie zakładam innego. Nie robię tego co by na praniu zaoszczędzić tylko z w
                  > ygody, lubię się czuć swobodnie. Robię tak cały życie, nie zauważyłam, żeby to
                  > szkodziło piersiom, ale faktem jest, że mam raczej mały biust. W weekendy też c
                  > zęsto nie zakładam jeśli jestem w domu jeśli nie robię nic co wymaga intensywny
                  > ch ruchów - sprzątanie itp.

Poza tym moje "po pracy" to raptem 4h - wracam koło 18 czasami później czasami wcześniej a ok 22 idę spać. Nie wierzę, że te 4h zrobi różnicę i bardziej obwisną, ale to moja opinia wink
    • guderianka Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 17:48
      nie wiem ile potrzeba
      ale wiem,że ciągle mi mało wink
    • astrum-on-line Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 19:03
      2 pary kozaków
      1 sportowe buty (właściwie dobre na każdą porę roku)
      2 pary butów jesienno wiosenny
      1 sandały
      1 balerinki
      2 pary butów na po domu

1 płaszcz (jesienno wiosenny)
      1 kurtka zimowa
      2 trencze
      1 kurtka sportowa (nadaje się właściwie cały rok)

1 jeansy
      3 pary sztruksów
      1 spodnie materiałowe
      1 spodnie dresowe

3 swetry
      1 żakiet
      1 bluza polarowa
      1 kamizelka
      6 bluzek z długim rękawem lub cieplejszych
      3 bluzki letnie
      1 spódnica cieplejsza
      1 spódnica wiosenna
      3 spódnice letnie
      1 spodnie letnie

1 torebka letnia
      1 torebka skórzana
      1 torebka filcowa

3 staniki
      5 - 7 sztuk majtek
      4 pary rajstop (ciepłych, zimowych teraz nie mam)
      3 pary skarpetek

2 piżamy
      1 koszula nocna

I szczerze mówiąc i tak nie wszystko noszę.
    • duchess85 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 19:44
      Ja mam ubrań dość sporo, ale i tak jestem z siebie dumna, ponieważ ostatnio jakieś drugie tyle sprzedałam/oddałam. Chyba właśnie dorosłam wink i minęła mi faza na kupowanie byle czego, teraz pora już tylko na rzeczy, na widok których robię "łał". Takie też ubrania zostawiłam i tylko takie kupuję. Ubieram się głównie w SH. Z rzeczy, których wiem ile mam, to tak:

1 kurtka zimowa lżejsza
      1 puchówka
      3 kurtki wiosenne (nie noszę płaszczy, nie lubię i za niska jestem)

4 pary dżinsów (kupić na mnie idealne to cud, więc kupuję zawsze, kiedy takie znajdę)
      4 pary spodni eleganckich - noszę czasem do pracy, ale rzadko, bo nie muszę
      0 żakietów (nie cierpię)

ok. 10 zwykłych T-shirtów
      ok. 15 bluzek z krótkim rękawem i koszul - na wyjścia, gdzie nie nadaje się zwykły T-shirt, np. do klubów (chodzę często)
      ze 4 pary krótkich spodenek

swetrów nie wiem ile, ale ok. 10 zwykłych i 10 rozpinanych
      sukienek kilka letnich
      z 8 spódnic (głównie letnich, dżinsowa i dwie całoroczne "ołówkowe")

Piżam mam chyba 6 lub 7, praktycznie zmieniam codziennie (jakoś mi przyjemniej z moim facetem spać wink ). Szczerze, nie wyobrażam sobie spać w 2 piżamach na zmianę. Podobnie z bielizną. Mam ok. 10 biustonoszy (wszystkie noszę i wszystkie są ładne i "do pokazania"), na dół tylko stringi (ok. 20 par) lub bokserki na gorsze dni miesiąca wink - pewnie z 5 par. Skarpetek cała szuflada, w tym sporo sportowych.

Do tego dochodzi odzież sportowa - 2 pary spodni, 5 T-shirtów oddychających, 2 polary, kurtka - noszę np. do biegania.

Butów nie liczę, łącznie ok. 15 par (razem z butami do biegania i śniegowcami)

3 czapki, całe wielkie pudło szali i apaszek (dużo dostaję w prezencie), kilka par rękawiczek.
      Kilka sukienek "weselno-imprezowych"
      Całe pudło torebek (wszystkie noszę)

Więcej grzechów nie pamiętam wink
      Czy to dużo? Pewnie sporo, ale wszystko to noszę, całkiem fajnie zestawiam i jak już mówiłam - nie wydaję na to majątku. Nie czuję potrzeby większego ograniczenia liczby ubrań.

Portfel mam jeden - ukochany, skórzany, więcej mi naprawdę nie potrzeba.
    • beverly1985 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 08.02.13, 22:41
      Mam takie male szufladki, stąd wiem, ze posiadam
      -1 szufladke jeansów (chyba 4 pary)
      - 1 szufladke krótkich spodenek (z 7)
      -1 szufladke bluzek z kótkim rękawem
      - 1 szufladke sweterków/bluek z długim rękawem
      - 2 szufladki bielizny
      - 1 szufladke nakryć glowy, szalików i rękawiczek
      Do tego jakies 12 sztuk odziezy na wieszakach.
      Jak co roku muszę część rzeczy wyrzucić.
    • norit Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 09.02.13, 00:27
      Na zimę:
      jedna spódnica i jedne spodnie,
      jedna para kozaków
      trzy białe bluzki i dwa podkoszulki czarne
      dwa swetry i kamizelka
      jeden stanik
      dwie pary majtek
      jedne rajstopy i para skarpetek - wymieniane w miarę zużycia
      jeden płaszcz
      Minus - konieczność codziennego prania.
      • etna22 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 09.02.13, 08:44
        A ja mam wręcz tony ubrań-wiekszosci nie nosze ale trudno mi sie z nimi rozstać po akcjach gdy wyrzucilam /oddałam rzeczy ktore po paru miesiacach z checią założylabym jeszcze raz-
        ale jezeli mowimy o tych w ktorych chodze to sytuacja wygląda tak:
        ZIMA:
        oficerki czarne-szt 2
        spodnie szt.2 (jeansy-klasyczne niebieskie i ala legginsy-czarne)
        plaszcz -czarny 1
        komin szt 1
        bielizna termoaktywna szt 1
        majtki 7 (4czarne 2 biale)
        stanik 4 (2 białe , 2 czarne)
        body-szt 2 (szare, czarne) noszę niskie biodrówki wiec zakladam body zamiast koszulkismile
        bluzeczki 10
        sweterki rozpnane 4
        swetry 4
        torebki 2 (czarna a4 i brązowa a4)

torebka wizytowa 1

PO DOMUsmile
        spodnie dresowe 1
        polar 1
        (mam oczywiscie cale stado rzeczy -na zmianę ale ten powyższy zestaw jest ulubiony)

Do kupienia:
        sztyblety-czarnesmile

lubie ubrania uniwersalne-pasujace na co dzien i od swietasmile i takie staram sie kupowac dzieki temu moge stworzyć masę - na prawde mase zestawówsmile

MOJA TABLICA:

tablica.pl/oferty/uzytkownik/58OZ/
        • kio-ko Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 09.02.13, 09:16
          2 białe 2 czarne staniki ale nuda.
          Nie macie cielistych, bezowych? Co zakładacie pod białe rzeczy?
          • duchess85 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 09.02.13, 13:04
            > 2 białe 2 czarne staniki ale nuda.
            > Nie macie cielistych, bezowych? Co zakładacie pod białe rzeczy?

To Ty nie wiesz, że pod białe bluzki koniecznie nosi się biały stanik, najlepiej 75B? wink)
    • black_halo Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 09.02.13, 11:18
      To w czym chodze i to co mam to dwie rozne rzeczy.

W szafie sa tez ubrania, ktore nosilam w szczuplejszych czasach i jestem do nich przyzwiazana i mam nadzieje, ze jeszcze do nich schudne. Rzeczy, ktore nosze caly czas to:
      4 pary jeansow
      2 pary kanciakow
      25 koszulek roznych - z gumka na dole, gladkich t-shirtow, kolorowych, z obrazkami, napisami itd
      5 koszulek sportowych
      5 pary spodni dresowych (3 pary na silownie i 2 po domu)

conajmniej 30 par majtek i 30 par skarpetek
      12 stanikow w tym dwa sportowe i 3 cieliste (duzo jasnych koszulek)

To wszystko wynika z faktu nieposiadania pralki w domu. Musze chodzic do pralni lub robic pranie u tesciowej a wiadomo ze jakbym miala trzy pary skarpet to bym musiala chyba recznie prac albo w kolko chodzic do pralni. Niektore rzeczy piore reczne np. kaszmirowy sweterek i biale podkoszulki bo zostaja biale tylko jesli ich sie nie zmiesza z innymi rzeczami typu nawet biale, ale przybrudzone skarpetki.

3 cardigany
      3 sweterki
      1 gruby swetr zimowy
      1 polar
      1 plaszcz na wiosne
      1 plaszcz elegancki na zime
      1 kurtka sportowa z podpinka -nadaje sie na zime i na wiosne

2 pary eleganckich czolenek na niskim obcasie
      1 para "wyjsciowych" szpilek
      1 buty sportowe
      1 buty trekkingowe
      1 glany (maja 10 lat)
      1 krotkie kozaczki na zime ale nosze wlasciwie tylko jak jestem w polsce bo tu gdzie mieszkam zima z minusowymi temperaturami trwa max. 2 tygodnie z tym, ze te minus to tak -5 max.

3 sukienki wyjsciowe - 1 mala czarna, 1 sukienka taka typowo do pracy z tym, ze u mnie nie ma takich wymagan, nakladam jak jest jakas konferencja czy przyjezdza delegacja, 1 sukienka w ktorej obskakuje wesela - do wszystkich trzech sztuk pasuja czarne szpilki i baleriny

1 portfel, 3 torebki (wyjsciowa, codzienna i festiwalowa)
      • amandaas Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 09.02.13, 14:07
        Okrutnie mnie ciekawi czemu nie masz pralki?
        Toż już wolałabym lodówki nie mieć smile
        • black_halo Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 09.02.13, 18:27
          Po pierwsze mam maly apartamencik z bardzo nedzna wentylacja wiec nie bardzo jest jak suszyc, nie moge nawet zamontowac suszarki nad wanna bo nie mam wanny tylko nieduzy prysznic. Nie byloby juz gdzie wstawic suszarki. Po drugie we wnece jest miejsce tylko na jedna rzecz, pralke albo zmywarke. I wybralismy zmywarke. Ciuchow nie musze prac codziennie a zmywac musze niestety wink
    • iberka Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 09.02.13, 21:49
      nie wiem ile na sztuki ale mówią, że sporo.W szafie 1mx2.65 mam full w szufladach i na wieszakach, do tego odzież sezonowa typu lekkie płaszcze/ kurtki etc jest w innej szafie a buty jeszcze w innej.
      Często ( sezonowo) robię porządki i zawsze sporo wydaję a i tak ciągle mam zajęte wszystkie wolne miejsca wink.
      Lubię kupować ubrania, cieszą mnie nawet skarpetki, nie wracam do domu bez czegoś i nie mogę się z tego wyleczyć, zakupy są moją terapią. Jutro właśnie niedziela, cudowny plac żydowski ( kraków) na pewno ofiaruje mi coś fajnego ( chociażby pasek wink)).
      Mieszkam z M i 2 dzieci, każdy ma sporo a pranie i tak codziennie.
      Brakuje mi tylko pościeli ( mam po 3 komplety na osobę wink) ale pościel i tak zmieniam co tydzień zatem na msc wystarcza smile))).
      Oczywistym jest dla mnie codzienne zmienianie bielizny ( wolę ręcznie odświeżyć biustonosz niż włożyć na drugi dzień ten sam, też pracuję w domu i nie biegam maratonów), piżama nie ma szans na dwie noce pod rząd wink.
      Portfel mam 1 w użyciu, 1 dostałam ale leży nowy bo za mały jest i jeszcze 1 też leży. Torebek kilka, na codzień jedna.
      Od niedawna znowu pokochałam prasowanie zatem jest co robić wink ale lubię to, uwielbiam prać smile. W jednym z seriali była kwestia tego, że bluza po 1 dniu nadal jest czysta. Może i jest ale nie koniecznie świeża zatem do prania idzie u mnie ( 11 latek i 4 latka generują sporo wink).

Iza
    • icy_joanne Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 18.02.13, 14:03
      Szczerze mówiąc nie lubię oszczędzać na odzieży, prędzej na butach (nie muszę mieć szpilek we wszystkich kolorach tęczy). Pojawia się też pytanie czy nie przenieść się do lumpeksów i kupować sporo ale tanio? W każdym razie w pierwszej kolejności staram się oszczędzić na innych wypadkach np. paliwie do auta (jeżdżę rzadziej, do pracy autobusem, autem do rodziny czy na zakupy tylko), ubezpieczeniach (korzystam z porównywarek i innych rzeczach żeby zapłacić jak najmniej np. tutaj, do kina chodzę w dni tygodnia gdy jest najtaniej, do teatru ze zniżku z gruponów itd.)
      • patunki Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 18.02.13, 16:41
        Trendy 2013 - jak zwykle projektanci nie zaproponowali NIC dla NORMALNYCH kobiet. Już widzę w moim przedszkolu mamy ubrane w przezroczyste spódnice...
        • patunki Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? 18.02.13, 16:47
          A wracając do głównego tematu wątku - na sezon potrzebuję jedną parę butów, jedną kurtkę, cztery spódnice i sześć tunik - wystarczy. Po domu noszę spodnie dżinsowe i koszule w kratkę - mam trzy. No i ubranie do siłowni plus buty. Mam jeszcze szlafrok, piżam nie używam. Majtek mam tylko siedem sztuk - na każdy dzień tygodnia, wolę szybciej wyrzucić i kupić nowe. To samo ze stanikami. I rajstopy. Biżuterii nie używam. Do tego jeszcze gumki i spinki do włosów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka