Dodaj do ulubionych

Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:)

19.02.13, 12:11
Mój synek od czasu do czasu ma suche placki na skórze – dermatolog wykluczył alergie (w tym pokarmowe), więc sprawę „załatwiają” emolienty. Jeśli są tu rodzice małych dzieci bądź osoby z wrażliwą skórą lub chorobami typu łuszczyca – to wiedzą, że impreza tania nie jest...Do tej pory używaliśmy Oilatum albo Oilan, ale wreszcie postanowiłam porównać emolienty dostępne na rynku i cóż się okazuje? Można kupić je o połowę taniej. Na razie nie opisze działania bo dopiero zamówiłam, ale może ktoś wie czy działanie jest takie samo jak tych reklamowanych:
- Mediderm Baby 500ml – ok. 24zł
- Allerco 400ml – ok. 24zł
- Atopum 400ml – ok. 29zł
Tak piszę żeby podzielić się odkryciamismile
Obserwuj wątek
    • ofelia1982 Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 19.02.13, 12:16
      Składy (może ktoś może porównać jak się zna i skomentować?)

1. Mediderm Baby
      Paraffinum Liquidum, Aqua Purificata, Isopropyl Myristate, Glycerin, Phenoxyethanol, Cetomacrogol 1000, Cetearyl Alcohol.

2. Allerco
      AQUA, SODIUM LAUROYL SARCOSINATE, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, COCAMIDOPROPYL BETAINE, GLYCERIN, MACADAMIA INTEGRIFOLIA SEED OIL, TOCOPHERYL ACETATE, ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER, DMDM HYDANTOIN, METHYLPARABEN, PHENOXYETHANOL, PROPYLPARABEN, 1-METHYLNICOTINAMIDE CHLORIDE, XANTHAN GUM, INULIN LAURYL CARBAMATE, SODIUM HYDROXIDE, PEG-8, TOCOPHEROL, ASCORBYL PALMITATE, ASCORBIC ACID, CITRIC ACID.

3. Atopum
      Aqua, Urea, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Coco Glucoside, Glyceryl Oleate, Maltooligosyl Glucoside/Hydrogenated Starch Hydrolysate, Sodium PCA, C12-C13 Alkyl Lactate, Propylene Glycol, Avena Satica Kernel Extract, Glyceryl Stearate, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Helianthus Annus (Sunflower) Seed Oil, Phenoxyethanol, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid.

Dla porównania:
      4. Oilatum baby
      Paraffinum Liquidum, Isopropyl palmitate, PEG-8 Dilaurate, Cetyl Acetate, PEG-40 Sorbitan Peroleate, Stearyl Acetate, Oleyl Acetate, Acetylated lanolin Alcohol.

5. Oillan
      Paraffinum Liquidum, Isopropyl Myristate, C12-12 Pareth-3, PEG-40 Sorbitan Peroleate, PEG-9 Laurate.

6. Atoperal Baby
      Linum Usitatissimum Oil, Isopropyl Palmitate, Polyglyceryl-4 Isostearate, Polysorbate 80, Coceth-7, PPG-1-1 PEG-9 Lauryl Glycol Ether, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, BHT.

6.
      • asia_i_p Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 23.04.14, 21:50
        Ja się specjalnie nie znam, ale jedno mi się rzuca w oczy, że te wszystkie tanie mają bardzo wysoko w składzie wodę, więc mogą być dużo mniej wydajne. Trzeba by poszukać opinii ludzi, którzy je rzeczywiście używali.
    • agnzimka Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 19.02.13, 12:35
      Dzięki bardzo, skorzystam dla moich alergików smile Na razie mamy sprowadzoną z Anglii Doblebase, ale cena wcale nie taka niska sad
    • ziuniek Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 19.02.13, 12:58
      Dziękismile
      Przyda sięsmile
    • momas Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 19.02.13, 13:46
      Najtańszy emolient to znana od dziesiatkow lat parafinasmile
      wystarczy dodac kilka kropli do kąpieli.
      smile
      Na marginesie - Atoperal nie jest oparty na parafinie, a na oleju lnianym.
      Podobnie w Atopum nie ma parafiny, emolientem jest monogliceryd kwasu oleinowego. Ten środek zawiera również mocznik (jak Emolium) , zwykle stosuje sie takie preparaty w przypadku zaostrzenia AZS.
      Balneum - emolientem jest olej sojowy.
      Eomega - wyciąg z owsa rhealba.

A i tak kazdy atopik wie, ze sam musi znaleć swój środek. to co dla jednego jest dobre, dugiemu moze pogorszyc stan skory.
      sad

Czasami na suche plamy u niemowląt i malych dzieci pomaga krem dla matek karmiących na pękające sutki....np z medilanem,olejekiem kokosowy i wyciągiem z aloesu.
      • momas Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 19.02.13, 13:47
        exomega mialo byc...
      • ofelia1982 Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 19.02.13, 14:03
        Dzięki za te info!
        • momas Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 19.02.13, 14:13
          nie ma za co...
          zeby zbyt prosto nie było, sa tacy, co uwazają , ze parafina nie jest najlepsza...
          o proszę:
          luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm
          moze sz porównac sobie sklad opisanych kosmetyków z tabęlką, którą zalinkowałam.
          Znam dermatologów, którzy uwazają, ze obecnie jednym z lepszych środków jest Exomega.
          Dla AZS-owców i potencjlnych AZSowców.

A i tak juz pisałam, kazdy, drogą eksperymentalną,musi znaleźć cos dla siebie odpowiedniego.
          • 987ania Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 19.02.13, 14:23
            Moim zdaniem parafina szkodzi a jak nie szkodzi, to na pewno zapycha pory skóry i zamiast skóra wchłaniać kosmetyki, maści, leki itp., to parafina tworzy warstwę na skórze i nic nie może wniknąć. Od kiedy skończyłam używać parafiny i sls, stan mojej skóry poprawił się. Bratu na azs lekarz też doradzał produkty bez parafiny i rzeczywiście jest poprawa. Każdemu co innego służy.
          • helvie Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 08.02.14, 17:18
            Super strona, czytam z zaciekawieniem smile
    • przeciwcialo Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 19.02.13, 16:05
      Ja lubię Mediderm, ratuje mi dłonie.
      • wilowka Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 19.02.13, 19:30
        A ja sobie kupiłam olej kokosowy nierafinowany z pierwszego tłoczenia. I pasuje mi bardzo! Warto wypróbować, jak się nie sprawdzi, to kurczaka na nim usmażycie smile
        • aleks2539 Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 19.02.13, 20:31
          u nas wszystkie w/w emolienty uczulały. To co się działo - nie do opisania. Pomogła dopiero maść glicerynowa robiona w aptece. Za duże opakowanie dawałam 5 zł...
          • fif_ek Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 04.02.14, 00:02
            jasne, że tak smile Emoleum to bardzo dobra seria emolientów, lepsza niż niektóre rozreklamowane w mediach, a cenowo naprawdę nie zawraca głowy.
    • ashleenc Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 20.02.13, 09:37
      Mój syn ma lekką postac rybiej łuski czyli bardzo suchą skórę, niedawno przez przypadek odkryłam ze oprócz masci robionych pomaga mu zwykły balsam garnier 5% urea biało-niebieski.
      Masci robione tez są w miarę tanie 5 zł sztuka
      • agus7 Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 20.02.13, 10:24
        Ofelia, Allerco to kosztuje 24 zl za 40 a nie 400 ml wink
        Ja po przetestowaniu na synu z atopowa skora wiekszosci emolientow, przerzucilam sie na oliwe z oliwek. Ponoc olej konopny na wlasciwosci kojace swiad i przeciwzapalne, ale nie moge dostac w swojej okolicy. Musze jeszcze z tym kokosowym sprobowac.
        Polecam tez naturalne maslo shea (szczegolnie do smarowania ciazowego brzuszka).
        • ofelia1982 Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 20.02.13, 20:19
          Ja mówię o emulsjach do kapieli
          www.doz.pl/apteka/p62946-Allerco_emulsja_do_kapieli_400_ml
    • cotti Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 20.02.13, 10:51
      Z tanimi emolientami często jest ten problem, że są mniej skuteczne...

Dla mnie ostatnio hitem jest balneum olejek kojący do kąpieli - przeciwdziała swędzeniu, koi suchą skórę.
    • m.paku Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 20.02.13, 13:47
      Mój synek miał silny atak AZS w 3 miesiącu życia kiedy to jeszcze nie wiedzieliśmy na co jest uczulony (okazało się, że na mleko). Próbowałam wszystkiego - Oilatum, Balneum itp. Dermatolog poleciła Aderme,maści robione na receptę i inne mleko - jak ręką odjął. Jakiś miesiąc temu postanowiłam spróbować czegoś nowego - był już biały jeleń płyn do kąpieli z probiotykiem, linomag, balneum, atoperal i nic nie działa a dziecko zaczęło się mocno drapać za uszkami i po policzkach.
      Z pokorą zamówiłam Adermę bo nie mam sumienia już go dłużej "testować" uncertain
      • momas Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 20.02.13, 14:28
        Aderma marka, exomega, jeden z produktów tej marki...

taka drobna uwaga, rozne marki mają rózne produkty - np na stan "spokojnej"skóry i na stan podrażnionej...
        Tez o tym warto pamietać smile

Ale jak wiele osob sie juz tu wypowiadalo, trzeba indywidualnie dobrac produkt.
        • momas Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 20.02.13, 14:30
          aaa i jeszcze jedno, tak na marginesie, jak jest skora bardzo m podrażniona, niektórym dobrze robi kąpiel w krochmalu...
          Przynajmnie tani sposób uncertain
    • the_fading_tale Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 20.02.13, 14:29
      Przetestowałam u mnie i moich alergików chyba wszelkie dostępne emolienty - kiedyś z głupia Frant kupiłam rossmannowski olejek do kąpieli z Babydream - tak pięknie nawilżonej skóry w życiu nie widziałam! Olejek kosztuje dychę, jest wydajny i ma ładny skład.
      Do smarowania [jeśli dzieciakom zamarzą się bąbelki...] uzywam La Roche Posay Lipikar Baume AP albo Biodermę SOS - mają jakiś tam składnik, który łagodzi swędzenie i generalnie ładnie nawilża [jest takze z tej serii oliwka do mycia].
    • zuzuua Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 20.02.13, 23:01
      Ofelio, spróbuje jeszcze oillan - też kosztuje nie drogo. my natomiast przerzuciliśmy się na maści robione w domu - to wychodzi tanio jak barszcz.
      córka ma AZS, wyszedł jej dopiero w wieku 6 lat (!). i tak naprawdę nie wiadomo od czego
      • momas Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 21.02.13, 09:03
        na marginesie...
        skore jest odbiciem stanu ducha. Bardzo często (ale to bardzo często) sytuacje stresowe odbijają sie na skorze. Takze i w przypadku malych dzieci.
        Zdenerwowanie powoduje wysypkę iświąd, co z kolei potęguje zdenerwowanie. I tak powstaje blędne koło. Swegio czasu, kiliniki dermatologiczne lączyly leczenie azs z pomocą psychologiczną. Dawalo to często dobre rezultaty.
        Bardzo często ludzie zdrow nie zdają sobie z tego sprawy. Dzieci z AZS często są nerwowe i nadpobudliwe. No, trudno im sie dziwic... niech sobie zdrowy czlowiek wyobrazi, ze pokąsało go stado (nie jeden - stado!) komarów. I ze te bąble swędzą nie chwilę, ale cały czas.
        Na szczęście, obecnie coraz glośniej o tym problemie (niestety, wiąze sie to z wysypem dzieci z atopią).
        Badzmy wyrozumiali dla malych atopikopw ( zdaje sobie spraę, ze czasami to trudne.suspicious )
        • dansch Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 04.02.14, 10:11
          Nie tylko u dzieci i nie tylko w odniesieniu do alergii to ma miejsce. Moja Mama choruje na łuszczycę. Jak tylko w życiu spotyka ją jakaś stresowa sytuacja od razu wiadomo, że będą rozognione kolana i łokcie i najlepsze leki nic nie dadzą, dopóki w głowie "źle".
          Syn miewa rozognione poliki - takie okrąglutkie czerwone placki, któe go nie swędzą. ZA diabła nie mam pomysłu co to. Ale jak mu smaruję emolium krem na mróz i wiatr (nawet jak nie wychodzimy na dwór) to ładnie blednie i się natłuszcza i jest spokój.
    • kamila.stefanowicz Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 20.02.13, 23:16
      swojego czasu testowałam różne specyfiki na azs mojego syna przez 8 miesięcy, aż w końcu kupiłam emolium i jestem mu wierna już ponad 6 lat, w międzyczasie ja też miałam problemy ze skórą i emolium sobie świetnie poradziło, mojemu m. na jego rybią łuskę też pomaga więc nie mam odwagi szukać czegoś tańszego, ale w mojej aptece jakiś czas temu była promocja dużych opakowań(za połowę ceny) i zrobiłam zapasy chyba na 2 lata, może warto w ten sposób "zaoszczędzić"
    • olivkah Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 21.02.13, 13:57
      Niedawno czytałam artykuł o zastosowaniu łoju jako kosmetyku:

www.westonaprice.org/know-your-fats/traditional-nourishing-and-healing-skin-care?qh=YToyOntpOjA7czo1OiJuYWlscyI7aToxO3M6NDoibmFpbCI7fQ%3D%3D
      Zalecają rozpuścić łój, dodać oliwę w stosunku 9:1 i schłodzić w lodówce (ze względu na lepszą konsystencję po takim schłodzeniu). Można dodać olejku zapachowego.

• j_rutka Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 22.02.13, 13:54
      Jak kogoś interesuje to na dermokosmetyki do twarzy i ciała jest od wczoraj do 27 jest zniżka w superpharm -20% ( na pewno jest w BC w w-wie- małżonek , właśnie zakupił moje)

Dodam jeszcze swoje pięć groszy do tematu - mój syn miał takie przypadłości do ok 3,5 roku.
      Ostatnio przez przypadek zupełny udało się nam ustalić, że to przez jabłka.
      Pomogło wyeliminowanie z diety. A na zmiany na twarzy, które czasem dostaje po galaretce i herbatkach owocowych (jest w nich czasem dodatek soku jabłkowego, ale nie ma tego na opakowaniu) pomaga zwykła robiona maść z wit A przepisana przez dermatologa na receptę.
      W domu wszystko wyeliminowaliśmy , ale czasem dostaje po jakiejś herbacie w przedszkolu, ale nie będę wariować tak, żeby zmuszać Panie do robienia dla niego osobnej herbaty dla syna, a Pani i tak już bardzo dużo nam pomagają w utrzymaniu dziecka z daleka od jabłek, które wprost uwielbia.
    • megi74 Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 04.02.14, 10:11
      Ja na razie wierna Emoluim jestem, ale czas spróbować coś nowego. Dzięki
    • alinalen Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 04.02.14, 20:42
      uzywam serii mediderm dla wszystkich i jestem bardzo zadowolona, a cena super
      • klaipio Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 07.02.14, 10:19
        też zaczęłam używać mediderm do kąpieli i kremu do ciała - sama do rąk, dzieci do ciała i buzi. Jest naprawdę świetny - dla nas !!!
    • je_fa_ma Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 04.02.14, 21:08
      A ja polecam mąkę owsianą, mój syn ma suche placki na rękach, raz w tygodniu kąpię go w owsiance i od kiedy zaczęliśmy to stosować skóra jest fajna. Czasem smaruję mu te suche placki wazeliną, żeby natłuścić ale dopiero 15 min po myciu, żeby skóra była dobrze wysuszona. My nie mamy AZS, ale nie wiem z czego ma te suche placki.
    • lucyjkama Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 04.02.14, 21:26
      Na synu przetestowałam olej lniany. Miał bardzo suchą skórę powiązaną z alergią. Olejem lnianym smarowałam go po kąpieli przez jakieś 2 lata. Efekty absolutnie rewelacyjne. Skóra ja marzenie. I bez chemii.
      • kami-lla Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 12.02.14, 20:54
        Mam w domu dwóch alergików z AZS-em. Próbowaliśmy różnych maści - w większości wymienionych powyżej - zadziałał dopiero krem AVEENO.

Z całego serca polecam serię AVEENO - niestety nie do kupienia w Polsce ale można zamówić przez Amazon:

www.amazon.com/Aveeno-Soothing-Relief-Moisture-Fragrance/dp/B001FZGTJA/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1392234512&sr=8-4&keywords=aveeno
        • focia Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 13.02.14, 15:26
          My właśnie testujemy Ziaję Med AZS. Na razie jest OK. Poprzednio używaliśmy Lipikaru Baume AP< świetny ale cena troszkę dobija. No i nieustannie maść cholesterolowa na receptę.
      • pawlopablo1 Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 22.04.14, 15:20
        Dokładnie, zgadzam się z Tobą. Olej lniany działa fantastycznie na różne problemy skórne. Mam atopowe zapalenie skóry i od dawna piję olej lniany. Teraz akurat korzystam z rzepakowo-lnianego Golden Drop. Zachęcam każdego kto ma podobne problemy do spróbowania, bo to bardzo dobry i stosunkowo tani "lek" w porównaniu do innych specyfików.
    • lynyang Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 24.04.14, 12:22
      Ja polecam DEXERYL.

Glycerol, white soft paraffin, liquid paraffin, glycerol monostearate, stearic acid, polydimethylcyclo-siloxane, silicone oil, macrogol 600, trolamin, propyl parahydroxybenzoate (E216), purified water.

U nas się dobrze sprawdzał, ale tylko na noc. Jest mocno tłustawy i powolnie się wchłaniał. Z mniej złożonych i tanich testowaliśmy też Lipobase:

Petrolatum, aqua, paraffinum liquidum, cetearyl alcohol, ceteth-25, methylparaben, citric acid, sodium citrate.

Syn mówił na to "twardy krem", też był okej.

Praktycznie kupuję 4 różne i nimi smaruje na zmianę smile

• an.16 Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 29.04.14, 11:19
      Przede wszystkim zadbaj o właściwa dietę. Migdały, orzechy, oliwa. Moczenia i kosmetyków jak najmniej, a suche miejsca dobrze jest posmarować oliwą z oliwek albo dermosanem. Nie uzależniaj od konkretnego kosmetyku. Jeżeli ktoś u dziecka juz 6 rok stosuje niezmiennie ten sam kosmetyk, to niedobrze.
    • tosix1984 Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 15.07.16, 18:19
      Emolium też nie wychodzi drogo. W Melissie emulsja do kąpieli - 30 zł, krem barierowy - 21 zł, emulsja do ciała - 23 zł. Nie jest najgorzej smile
      • adasion Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 16.07.16, 14:10
        A tosix1984 to spamer.

Co post to apteka Melissa.

Dzięki, tosix1984, w Melissie już nie będę kupować.
    • annie323 Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 17.04.17, 21:03
      Seria na azs z zaji. Tania, skuteczna, prosty, łagodny skład
      • the_fading_tale Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 19.04.17, 08:03
        Świetna jest też seria Linum z Dermedica. Szampon jest rewelacyjny, kosi wszelkie Emolium, Balneum i inne.
      • teligo Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 20.04.17, 09:27
        Również polecam. Absolutnie najlepsza i najtańsza.
    • 1lotta Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 24.04.17, 23:33
      Ja mimo wszystko jestem wierna Oillan, eksperymenty z innymi markami nie kończyły się dobrze. Teraz jest dobra promocja, bo jak kupisz produkty za 70 zł to za tyle samo dostajesz. Można zrobić sobie fajny zapas, albo spróbować nowych produktów. U mnie must have to szampon, teraz kupię sobie coś nowego nareszcie.
    • madziulka1982 Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 07.05.17, 08:43
      polecam demsa i red pharma na moim blogu znajdziesz sklady smile
    • lucyjkama Re: Tanie emolienty - ISTNIEJĄ!:) 10.05.17, 13:11
      Moje ostatnie odkrycie - olej kokosowy nierafinowany. Super jako dodatek do kąpieli albo do smarowania ciała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka