Dodaj do ulubionych

Lekkostrawnie.

04.03.13, 12:50
Mam prośbę moglibyście mi podpowiedzieć jakieś lekkostrawne menu, śniadania i obiady, no i oczywiście nie za drogie. Ze względów zdrowotnych powinniśmy tak jeść a do tej pory gotowałam raczej normalnie i nie mam pomysłów co przyrządzać. Raczej nie powinno być w tym ziemniaków, wieprzowiny. Jak się gotuje na parze? Mam parowar ale nie mam pojęcia jak doprawić jedzenie aby nie było mdłe po ugotowaniu.
Obserwuj wątek
    • ablims Re: Lekkostrawnie. 04.03.13, 13:28
      a prosze:
      Omlet z masą daktylowo-śliwkową z płatkami migdałów
      Indyk z ryżem i buraczkami
      Kasza jaglana z owocami
      Pesto
      Dorsz w ziołach
      Duszone warzywa z włoszczyzny

z zup:
      Porowa z melisą
      Owsianka na mleku z suszonymi owocami
      Zupa dyniowa z imbirem
      Buraczkowa
      Brukselkowa
      Brokułowa
      Pomidorowa

to tak na szybko
      • beatrix_75 Re: Lekkostrawnie. 04.03.13, 14:00
        z parowarem to jest za dużo zawracania glowy.
        Mięsko mozna jesc duszene na patelni , okraszone na koncu kęskiem masla lub oliwy
        ziemniaki gotowane w lupinach lub normalnie , jedynie warzyw szoda wrzucac do gara z woda ( z parowara lepsze , ale szkoda odpalac na to maszyny , ) sa specjalne wkładki do garnków i w tym bym radzila przyrządzać .
        Klopsy rybne lub drobiowe , kasza i warzywa.
        Ablims powyżej wymianił rybki - bardzo dobry pomysl - wrzucasz w folię aluminiowa i za 20 min danie gotowe .
        Na śnaidanie
        pyszna jest kasza jaglana z mlekiem
        owsianka
        inne zupy mleczne
      • k1k2 Pesto? 05.03.13, 22:47
        Peso na sniadanie? Samo? Kaman...
    • k1k2 Re: Lekkostrawnie. 05.03.13, 22:50
      J atez polecam garnek z wkladka do warzyw na parze.
      Do tego wszystko co gotowane (zupy, makaron, puplety miesne) oraz ryby z warzywami zapiekane w folii.
      Jajka z patelni beztluszczowej tez powinny byc ok, do tego troche szpinaku na parze i voila!
    • ladyroot Re: Lekkostrawnie. 05.03.13, 23:20
      Mam parowar i chętnie z niego korzystam.

Przykładowe menu:
      obrane ziemniaki pokrojone w ćwiartki, kawałki ryby (świetnie wychodzi łosoś albo sola), brokuły.
      Wlewam wodę, wkładam produkty (rybę daję mrożoną) i za 20 minut mam gotowe gorące danie. Całość uzupełniam np. sosem jogurtowym (czosnek, zioła, wg upodobania).

Kurczaka lub rozwalające się ryby robimy w folii aluminiowej z dodatkiem ziół.

Do ryżu mam osobny pojemnik, na najniższej półce można zrobić - ale niespecjalnie wychodzi.

Generalnie - jest to moje najlepsze urządzenie domowe, obiad mam gotowy w niecałe pół godziny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka