Dodaj do ulubionych

Ceny listów poleconych

25.03.13, 14:19
Od czasu do czasu zdarza mi się coś wysłać na poczcie. Mam wrażenie, że odkąd weszły gabaryty B, to Paniom w ogóle nie chce się stosować tych miarek na listy jakie mają. Pani z okienka bierze mój list wkłada jego róg w swoją miarkę i szybko stwierdza, że to gabaryt B. Gdyby jej sie zechciało przejechac miarką całą koperte i splaszczyć ją to byłby gabaryt A. Tylko po co.. Czy u Was na poczcie też tak jest ?
Obserwuj wątek
    • havana28 Re: Ceny listów poleconych 25.03.13, 18:02
      Ale gabaryt A obejmuje wymiary koperty bez spłaszczania
    • milka_jogurtowa Re: Ceny listów poleconych 25.03.13, 19:23
      Mnie wkurza strasznie pytanie przy wysylaniu poleconego ktore zawsze zadaja " czy priorytetowy?". Kurcze u mnie takie listy ida tak samo dlugo jak nie priorytetowe. No chyba sobie mysla, ze nie mam co z pieniedzmi robic tylko wspierac poczte polska ;-(((((
      • astrum-on-line Re: Ceny listów poleconych 26.03.13, 09:27
        Znajoma pani na poczcie powiedziała mi, że one muszą się o to pytać. I są pod tym względem sprawdzane. Nigdy nie wiedzą, czy człowiek przy okienku to klient czy kontroler.
      • coralin Re: Ceny listów poleconych 01.04.13, 15:00
        Mnie tez to irytuje, ale jeszcze bardziej niemożność wybrania przesyłki ekonomicznej na allegro.
        • astrum-on-line Re: Ceny listów poleconych 02.04.13, 11:38
          Mnie to też denerwuje. Wysyłka tylko priorytetem. Albo tylko kurierem. Pewnie i z tego powodu coraz mniej kupuję na Allegro.
          • coralin Re: Ceny listów poleconych 02.04.13, 14:28
            Tym kurierem to zrozumiałe w przypadku firm czy większych gabarytów, co nie zmienia faktu, że wolę pocztą, bo i pan od paczek i pan od listów wiedzą, gdzie zostawić.
    • ki_ka_ma Re: Ceny listów poleconych 25.03.13, 21:56
      Gabaryt B jest już od tak dawna,że Panie na poczcie "na pierwszy rzut oka" potrafią ocenić czy to gab A czy B. Tak mi się wydaje.
      • ajserped Re: Ceny listów poleconych 27.03.13, 20:56
        taaa... na tej samej poczcie u pani zapłaciłam za gabaryt A, a dziś pan na oko oceniając policzył mi podobne listy jako gabaryt B. Szuja... wink
        • etna22 Re: Ceny listów poleconych 30.03.13, 20:29
          Ja zawsze najpierw w domu sprawdzam czy mój lst miesci się w normach (gab A) jesli tak to od razu przy wypełnianiu blankietu zaznaczam na nim A i jużsmile
    • poziomek86 Re: Ceny listów poleconych 30.03.13, 23:54
      Ja na poczcie bywam bardzo rzadko. Przeważnie coś odbieram. Ale prawie za każdym razem jak jestem to jest długi sznur ludzi czekających do opłacenia rachunków. Do dzisiaj nie mogę się pogodzić z tym, że ludzie tracą czas (10-20 minut) i pieniądze (2,5 zł za rachunek) na poczcie.
      • doral2 Re: Ceny listów poleconych 31.03.13, 18:40
        nie każdy ma konto bankowe i internet, żeby zapłacić rachunek bez pośrednictwa poczty i bez wychodzenia z domu.
        ale nie każdy jest w stanie to zrozumieć.
        są jeszcze ludzie o wąskich horyzontach.
        • araceli Re: Ceny listów poleconych 01.04.13, 18:21
          doral2 napisała:
          > nie każdy ma konto bankowe i internet, żeby zapłacić rachunek bez pośrednictwa
          > poczty i bez wychodzenia z domu.
          > ale nie każdy jest w stanie to zrozumieć.
          > są jeszcze ludzie o wąskich horyzontach.

Rachunek można opłacić w innych miejscach np. w banku. Trzeba mieć bardzo wąskie horyzonty, żeby tego nie rozumieć.
          • verdana Re: Ceny listów poleconych 01.04.13, 19:56
            A dlaczego płacić w banku, kiedy ktoś ma np. bliżej na pocztę? Poza tym, jeśli nie ma sie rachunku w banku, to raczej idzie sie na pocztę, prawda?
            No, straszni ludzie, dokonują innych wyborów, niż my.
            • araceli Re: Ceny listów poleconych 02.04.13, 08:09
              verdana napisała:
              > A dlaczego płacić w banku, kiedy ktoś ma np. bliżej na pocztę? Poza tym, jeśli
              > nie ma sie rachunku w banku, to raczej idzie sie na pocztę, prawda?
              > No, straszni ludzie, dokonują innych wyborów, niż my.

Ponieważ w banku można zapłacić rachunek ale poleconego już nie odbierzesz. Dzięki płacącym rachunki na poczcie zawsze są gigantyczne kolejki. Pewnie - można sobie robić co się chce ale nie każdemu się to podoba. Ja takich osób szczerze nie znoszę.
              • linn_linn Re: Ceny listów poleconych 02.04.13, 08:37
                Wszystko sie odbywa w jednym miejscu? Nie pamietam, ale widzialam rozne rodzaje okienek podczas pobytow w Polsce. Zreszta nwet jesli, nie jest to wina placacyh rachunki, a organizacji uslug. Na wloskiej poczcie / ktora zreszta ma swoje grzechy na sumieniu / jest jedno okienko, w ktorym sprzedawane sa znaczki, przyjmowanie i odbierane paczki, polecone itp.
                • araceli Re: Ceny listów poleconych 02.04.13, 08:57
                  Owszem - wszystko w jednym miejscu. Rozdział okienek nie przyspiesza pracy bo dla odbierających/wysyłających listy czy paczki zostałoby na przykład jedno.
                  • linn_linn Re: Ceny listów poleconych 02.04.13, 09:23
                    ...czyli najlatwiej obarczyc wina oplacajacych rachunki.
          • coralin Re: Ceny listów poleconych 01.04.13, 21:26
            Nie szafowałabym pojęciem wąskich horyzontów, widząc tylko siebie i swoje życie, bo to może pasować do naswink
            Płacę przez internet 15 lat, na poczcie też irytują mnie kolejki robione przez płacących rachunki, ale:
            -może pocztę mają bliżej,
            -może na poczcie niższa opłata niż w banku
            -może mają inne powody
            • araceli Re: Ceny listów poleconych 02.04.13, 08:10
              coralin napisała:
              > -może mają inne powody

Może, może, może. A ja napiszę co NA PEWNO - na pewno tysiące osób marnują czas w kolejkach.
              • coralin Re: Ceny listów poleconych 02.04.13, 14:25
                Masa z tych osób to ludzie starsi, niekoniecznie schorowani i dla nich takie załatwianie spraw jest atrakcją, bo stanowi kolejną okazję do kontaktów z ludzmi. Najlepiej pokazuje to przykład mojej cioci, która stwierdziła, że tyle ma do roboty, żeby zapłacić rachunki w banku czy na poczcie. Też mnie te kolejki irytują, ale dostrzegam, że nie każdy żyje i myśli tak jak ja.
                • verdana Re: Ceny listów poleconych 03.04.13, 09:57
                  A mnie denerwują ludzie, kupujący w supermarketach mleko i chleb, przez nich są kolejki, a mogliby przecież kupić w osiedlowym sklepiku. A tak ja, która mam do zrobienia jedynie ważne zakupy, muszę stać.
                  Podobnie jest w Informacji kolejowej - ja stoję w kolejce, bo mam ważną sprawę, chcę zapytać o połączenie do Koluszek, a przede mną stoi ktoś, kto chce zapytać o godzinę odjazdu pociągu do Skierniewic - informacja temu nie służy, ma rozkład jazdy.
                  Poczta jest miejscem, które służy między innymi do płacenia rachunków i złoszczenie się, że ludzie z tego korzystają jest absurdalne.
                  • araceli Re: Ceny listów poleconych 03.04.13, 10:46
                    verdana napisała:
                    > Poczta jest miejscem, które służy między innymi do płacenia rachunków i złoszcz
                    > enie się, że ludzie z tego korzystają jest absurdalne.

Poczta służy do wysyłania listów i paczek. To jest jej podstawowa działalność - tak jak podstawową działalnością supermarketu jest sprzedaż chleba czy bułek, a podstawową funkcją informacji kolejowej jest udzielanie informacji o rozkładzie jazdy. Także porównania zrobiłaś kompletnie od czapy. Niestety - przez długie kolejki płacących rachunki korzystanie z podstawowego zakresu działalności poczty jest mocno utrudnione.
                    • astrum-on-line Re: Ceny listów poleconych 03.04.13, 11:04
                      Litości, przecież poczta oferuje możliwość płacenia rachunków. Czyli ludzie którzy przyszli zapłacić rachunek są takimi samymi klientami jak ten co odbiera paczkę.
                    • linn_linn Re: Ceny listów poleconych 03.04.13, 11:44
                      Te uwagi powinnas zglosic w Dyrekcji Poczty Polskiej.
                    • verdana Re: Ceny listów poleconych 03.04.13, 12:08
                      Bzdura. Działalnością poczty jest wszystko to, co oferuje klientom - tak samo nadanie paczki, jak opłacenie rachunku.
                      Porównanie nie jest od czapy - porównanie jest OK. Kazde miejsce jest przeznaczone do wielu celów - hipermarket raczej do wiekszych zakupów, niż bułka z mlekiem, informacja raczej do skomplikowanych połączeń, niz do tego, co wyświetla tablica dwa kroki obok. Mimo to jak najbardziej możesz korzystać z hipermarketu i informacji tak, jak chcesz i zgodnie z tym, co ma w ofercie.
                      • araceli Re: Ceny listów poleconych 03.04.13, 12:30
                        verdana napisała:
                        > Bzdura. Działalnością poczty jest

Jak widać nie odróżniasz 'działalności' od 'podstawowej działalności'. Jasne - w okienku kasowym na dworcu też uzyskasz informację o połączeniu - co prawda nie do tego ono służy, możesz spowodować, że ktoś kto chce kupić bilet (skorzystać z podstawowej funkcji okienka kasowego) spóźni się na pociąg ale w sumie po co oglądać się na innych - liczą się tylko własne 4 litery smile Kiedyś stałam w kilkunasto-osobowej kolejce do jedynego otwartego okienka pocztowego i czekałam aż matka pozwoli dziecku wybrać sobie kolorowankę. Dziecko marudziło a kolejka staaaaaała i czekaaaaała. W końcu czas innych dla tej kobiety był po prostu niczym smile Z koli jakby ona miała stać pół godziny z dzieckiem, żeby wysłać list to pewnie byłaby awantura smile
                        • astrum-on-line Re: Ceny listów poleconych 03.04.13, 13:52
                          Kobieto, przesadzasz. Ja wiem że Twój czas jest najcenniejszy na świecie ale niestety inni ludzie też mają prawo żyć.
                        • verdana Re: Ceny listów poleconych 03.04.13, 14:03
                          Działalność to działalność. Poczta przyjmuje listy polecone i rachunki, a więc nie ma różnicy, za co sie płaci. Rozumiem w takim razie, że skoro podstawowym zadaniem apteki jest sprzedaż leków, a działalnością uboczną - kosmetyków, to wszyscy kupujący kosmetyki powinni się z aptek wynieść, aby chorzy stali w krótszych kolejkach?
                          Panie sprzedające bilety nie powinny informować o połączeniach - to w ogóle nie jest ich zadaniem. Ale pani przed Tobą ma prawo kupić sześć biletów bilet na pojutrze, chociaż Twój pociąg odchodzi za minutę.
                          • linn_linn Re: nowe placowki 03.04.13, 14:37
                            "Poczta dzieli swoje nowoczesne placówki na strefy: pocztową, bankowo-ubezpieczeniową, handlową i samoobsługową. W tej ostatniej nie będzie tradycyjnych okienek z pracownikami. Klienci będą mogli samemu nadać czy odebrać paczkę."
                            warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34886,13507581,Poczta_przyszlosci_bez_pan_w_okienku__Jutro_otwarcie.html
                            • havana28 Re: nowe placowki 03.04.13, 15:48
                              Ta widać nowa w sensie wyremontowana bo strefy 24h z automatami od odbioru i nadawania przesyłek poleconych są juz na wielu pocztach, przynamniej w Warszawie. Raz nawet chciałam obczaić nadawanie, ale do automatu też stała kolejkawink
                            • ajserped Re: nowe placowki 03.04.13, 22:07
                              właśnie z tej poczty korzystam. Na pewno jest lepiej/czyściej/ładniej niż było, choć nie idealnie. Z automatów jeszcze nie skorzystałam, bo nie miałam zapału do zapoznania się z nimi. Kolejki są mniejsze, czasem mi się zdarzyło 0 osób przede mną. Ale to może być też dlatego, że chodziłam w nietypowej porze. Jak sytuacja wygląda po 17, kiedy ludzie wracają z pracy, jeszcze nie sprawdzałam. Jak się robiła nawet mała kolejka do listów/paczek, to pani z informacji kieruje tych z samymi listami do nadania na stanowiska do wpłat/wypłat i się trochę rozładowuje.
                  • coralin Re: Ceny listów poleconych 03.04.13, 23:31
                    Świetny wpis, idealnie pokazujący, że niektórzy widzą tylko swój czubek nosa.
                    • araceli Re: Ceny listów poleconych 04.04.13, 08:10
                      coralin napisała:
                      > Świetny wpis, idealnie pokazujący, że niektórzy widzą tylko swój czubek nosa.

No i właśnie o to chodzi!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka