Dodaj do ulubionych

Tanie ciasto

12.09.13, 12:00
Poszukuję przepisu na jakieś dobre sprawdzone i w miarę tanie ciasto, ale eleganckie, najlepiej na blachę o większych wymiarach. Ciasto, które można zanieść na poczęstunek w ramach podziękowania za odbycie praktyki zawodowej.
W ubiegłym roku wykosztowałam się ponad 50 zł na samo ciasto, w tym roku budżet mam trochę ograniczony,, wydaje mi się, że coś ciekawego można upiec w domu samemu dużo tańszym kosztem.
Będę wdzięczna za poradę i przepis. smile
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Tanie ciasto 12.09.13, 16:39
      W tym przypadku nie kierowalabym sie glownie niska cena. To, ze ktos przetestowal przepis i uznal ciasto za dobre, nie znaczy, ze Tobie sie uda i bedzie smakowalo / tym bardziej, ze ma byc forma podziekowania i innym ma smakowac /. Wybierz ciasto, ktore Ty potrafisz dobrze upiec i policz koszty / ewentualnie porownaj ceny kilku /. Przy takich okazjach warto robic tzw. pewniaka: eksperymenty moga tylko podwyzszyc koszty calej imprezy, a nie o to chodzi.
      • ann.38 Re: Tanie ciasto 12.09.13, 17:46
        Racja. Ja w sytuacji kiedy ciasto ma być na ważną imprezę i z nowego przepisu, to zrobiłabym wczesniej w domu na próbę, a to już taniej nie będzie. Zrób to, co potrafisz, może z jakąś dodatkową dekoracją.
    • anika_ic Re: Tanie ciasto 12.09.13, 22:41
      Mam w swoich "zasobach" kilka bardzo prostych, smakowitych i niedrogich ciast - może ciasto z jabłkami, które same wypływają w czasie pieczenia? Wszystko opisałam krok po kroku, łącznie z zasadą, na jakiej to działa smile. A właściwie prawem. Archimedesa smile
    • izazdo tiramisu z proszku 13.09.13, 19:30
      Tiramisu Delecty z proszku. Nie wiem, czy 15 złotych kosztuje razem ze wszystkim, co trzeba do niego dodac, a jest bardzo eleganckie i zawsze wychodzi. Nie smakuje jak z proszku. Jedna rada: Nie przekrawaj biszkoptu na pół, jak w przepisie, po prostu po upieczeniu nasącz wierzch ponczem (tym z przepisu). Jest tak samo ładnie (jasny biszkopt, ciemny biszkopt, jasny krem, ciemne kakao), a nie wiem, jak można przecinać biszkopt, który ma ze 2 cm wysokości.
    • agnes181jaw2008 Re: Tanie ciasto 13.09.13, 20:07
      Moja przyjaciólka na zakończenie stażu poprosiła mnie o upieczenie mojej mistrzowskiej szarlotki. Nie jest za słodka więc każdemu podchodzi.
      Jesli chcesz przepis podam Ci na maila.

      Mnie wychodzi zawsze.
      • ostojadusz Re: Tanie ciasto 14.09.13, 08:10
        Możesz przepis wkleić tu smile lub wysłać na meila joannjan@gmail.com
        Będę wdzięczna.

        Myślałam właśnie o jakimś cieście z jabłkami. Mam w zeszycie takie z kisielem, rodzinie smakuje, ale czy to nie mało eleganckie. Kruche ciasto, na to jabłka w plasterki, a na jabłka piana z białek z dodatkiem kisielu i znowu ciasto. Sama nie wiem.
        Szarlotka może właśnie być lepsza.
        • agnes181jaw2008 Re: Tanie ciasto 14.09.13, 11:28
          Najpierw jabłka bo muszą być zimne.

          Ja daje jakieś 6 bardzo dużych jabłek.Obrane zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełozyć na patelnie, posypać cukrem i smażyć. jeśli patelnia jest teflonowa (ja mam taką głeboką nieprzywieralną) to mozna na poczatku na mocym ogniu a jak zmienia kolor to zmniejszyć ogień i mocno odparować płyn. Jeśli jest go dużo można poprostu chochelą wybrać i wylać.

          Ciasto:

          1 kostka margaryny (dla mnie niezawodna Kasia)
          1/2 szklanka cukru
          3 szklanki mąki
          4 żółtka
          1 lyżeczka proszku do pieczenie
          cukier waniliowy według uznania.

          Wszystko zagniatamy. Dzielimy na 2 części. Jedną zafoliowaną wkładamy do lodówki/zamrażalki.
          Jeśli chcemy mieć dwukolorowe możemy drugą cześć podzielić znów na dwie części i do jednej dosypać kakao i wyrobić i dopiero wtedy do chłodziarki.

          4 białka ubić na sztywno z 1/2 szklanką cukru

          Pierwszą częśc ciasta wylepiamy blache, nakładamy jabłka, posypujemy obficie cynamonem, wykładamy piane z białek i na to ścieramy na grubych oczkach tarki pozostałą część ciasta. Fajnie wygląda takie dwukolorowe.

          Można tez odrywac kawałki ciasta i porozrzucać na pianie ale ładniej wygląda starte.

          Piekarnik na 180 st i pieczemy około 45-50 minut na termoobiegu. W zwykłym piekarniku około 60 minut ale to wszystko zależy od pieca więc po około 45 miutach ja poprostu sprawdzam czy się ciasto ładnie zarumieniło.

          Moja teściowa robiła na tej blasze z piekarnika co w zestawie że tak powiem jest ale wtedy wychodzi b.cienkie.
          Ja robie na prostokątnej dużej blaszcze i wychodzi na jakieś 5-6 cm.

          Pamietajcie że jabłka muszą być mocno odparowane bo jak tego nie zrobicie to spodnia część ciasta namoknie i zrobi się breja.

          Jak kiedyś zapomniałam posypać jabłek cynamonem to posypałam piane i też było ok tongue_out

          Mam nadzieje ze będzie smakowało- dajcie znać jak wypróbujecie.
    • nocula Re: Tanie ciasto 14.09.13, 12:47
      ! szklanka cukru
      6 jaj
      3 łyżki mąki ziemnaiaczanej
      # łyżki mąki pszennej
      1 łyżka proszku do pieczenia
      1 paczka pierników bez nadzienia, bez czekolady- zwykłych z biedry
      1 galaretka cytrynowa
      500 mililitrów kremówki
      śmietan fix
      2 kg szarej renety

      1.zrobić i upiec biszkopt, na dużej blaszce.
      2. jabłka utrzeć i przesmażyć podlewając wodą.
      3.galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i wlać do musu jabłkowego
      4 na biszkopt wylać mus i układać pierniki lekko wciskając
      5 ubić schłodzoną kremówkę ze śmietan fixem, rozsmarować na piernikach, można posypać wiórkami kokosa, startym biszkoptem, czekoladą.
      smacznego
    • burina Re: Tanie ciasto 15.09.13, 02:39
      A ja tak trochę od innej strony: jaki jest sens dziękowania komuś bublem zrobionym z margaryny i najtańszych pierników z biedry?

      Jakby mi ktoś przyniósł pyszne jabłka (no chyba że zgniłki pozbierane w ogrodzie sąsiada) zalepione galaretką i oblane śmietanfixem, to by mi było bardzo, bardzo smutno. A jakby to jeszcze dowód wdzięczności miał być...

      Nie stać Cię na wyszukane sładniki, to idź w pracochłonność/efektowny wygląd: o ile droższe niż te ulepki z dyskontowej chemii będą uczciwe rogaliki drożdżowe z owocami? Do tego łatwo przetransportować, łatwo zjeść w miejscu pracy. Albo jakieś bułeczki cynamonowe? Albo muffiny?
        • crises Re: Tanie ciasto 15.09.13, 09:36
          Ja też. Ten przepis to jest El Cheapo badziewie, takie byle co. Na proste i tanie ciasto dla rodziny na niedzielę może i OK, ale wstyd by mi było wystąpić z czymś takim w ramach podziękowania czy jakiejkolwiek innej okazji bardziej eleganckiej niż "ktoś przypadkiem wpadł na szybką kawę". Ani eleganckie, ani pomysłowe.
          • ann.38 Re: Tanie ciasto 15.09.13, 11:15
            crises napisała:
            Ani eleganckie, ani
            > pomysłowe.

            No pomysłowe, to chyba jest. Nie spotkałam się nigdy z takim zastosowaniem pierników (wciskanie w mus jabłkowy zalany galaretką). Zastanawiam się czy one mają zmięknąć czy jak. Herbatniki, to wiadomo, że dodaje się do ciast, ale pierniki? Swoją drogą, to akurat, że składniki z Biedronki osobiście nie widziałabym problemu, ale też uważam, że rogaliki czy bułeczki to o wiele lepszy pomysł- i elegancki, i dużo wygodniej jeść.
            • burina Re: Tanie ciasto 15.09.13, 14:39
              Nie składniki z Biedronki, a najtańsze pierniki z Biedronki. Masło, mąka czy owoce to jednak coś innego niż paczka ciastek za 2zł, które nie wiadomo z czego są zrobione, ale jak 'do ciasta', to mogą być najpodlejszego gatunku.
      • black_halo Re: Tanie ciasto 15.09.13, 10:43
        A ja bym chciala sie zapytac dlaczego w ramach podziekowania nalezy dac ciasto? Albo dlaczego w ogole trzeba cos dac i dlaczego nie wystarczy zwykle dziekuje. Ja swoja sasiadke, starsza pania od czasu do czasu podwoze do sklepu albo sama robie jej zakupy wedle listy. Nie oczekuje zadnej zaplaty ani nawet czekolady czy ciasta, to po prostu nie wypada.
        • linn_linn Re: Tanie ciasto 15.09.13, 10:51
          Nie chodzi o to, ze nalezy, ale ze sie chce w ten sposob podziekowac. Nie znaczy to tez, ze dana pspba tego oczekuje: ciasto moze byc po prostu mila niespodzianka.
        • ostojadusz Re: Tanie ciasto 15.09.13, 14:31
          Ja biorę pod uwagę to, że za rok mogę pracować w tym miejscu. To jest jedyny zakład pracy w mojej branży w rodzinnym mieście.
          W ubiegłym roku kupiłam ciasto, kawę i eleganckie filiżanki, których kierowniczka nie chciała przyjąć, musiałam się naprosić, żeby wzięła. Teraz stoją w szafce w socjalnym, jeszcze w oryginalnym pudełku nawet. Zrezygnowałam więc z zakupu większego prezentu.
          Ale upiekłam dwa ciasta. Jedno to jabłecznik na kruchym cieście z pianką cytrynową. A drugie to pleśniak z dżemem porzeczkowym z polewą czekoladową, bardziej eleganckie. Ale nie jestem zadowolona, jednak co kupne to kupne.
            • ostojadusz Re: Puenta zwala z nóg ;) 15.09.13, 21:19
              Tak,
              bo ile ja się wymęczyłam z tymi ciastami dziś, ile nerwów nie kosztowały. Czy się nie przypali. czy nie polewa się ładnie zastygnie, czy równo. A później przyozdobić.
              Po prostu lubię ładnie i bezproblemowo.
              Gdybym robiła to dla siebie. A ja przecież tego jeść nie będę.
              Poza tym nie lubię słodkości, nie mam wprawy w ich pieczeniu. Dlatego uważam, że łatwiej, po najmniejszej linii oporu, iść do sklepu i kupić. Tylko czasami odzywa się we mnie skąpiec. Bo w sklepie kilogram ciasta koło 20 zł. A ile to jest kilogram ciasta, tyle co nic. Dlatego prosiłam o przepisy i rady.
              Ja, niedoświadczona kucharka.
              Dziękuję i przepraszam.
              Pozdrawiam,

              A.
              • linn_linn Re: Puenta zwala z nóg ;) 16.09.13, 06:42
                ...tak przypuszczalam. Jesli nie ma sie wprawy w pieczeniu ciast, to mozna eksperymentowac dla siebie. Na wieksze okazje / imieniny, swieta, prezent itp. / lepiej jest zrobic cos, co juz umiemy i wiemy, ze na pewno sie uda. Oczywiscie mozna poszerzac swoj "repertuar", ale wtedy trzeba upiec takie ciasto przed terminem i potem dopiero powtorzyc / jesli uznamy, ze warto /. Tylko ze wtedy nie ma mowy o niskich kosztach.
                W zyciu jest tak, ze jedne rzeczy umiemy, innych nie: albo sie czegos trzeba nauczyc, albo od razu zostawic innym / nawet jesli bedzie to kosztowalo wiecej /. Oszczednosci i tak beda: czas, nerwy w czasie spedzonym przed piekarnikiem.
    • issys Re: Tanie ciasto 15.09.13, 09:54
      nie wiem czy nie za późno ale ja polecam to ciasto jest pyszne i nie zbyt drogie w sumie potrzebujemy z droższych rzeczy kupić ananasy w puszce. U mnie od dobrych kilkunastu lat to ciasto obowiązkowe na imprezach wink) ciasto ananasowe
          • crises Re: Tanie ciasto 15.09.13, 12:27
            No widzę, że nie kumasz, nie musisz się tym specjalnie chwalić.

            To tanie, proste, niezbyt wyrafinowane ciasto. O ile taniość to nie grzech, to jednak istnieją sytuacje, kiedy wypada wystąpić z czymś bardziej eleganckim. To kumasz czy też nie?
            • issys Re: Tanie ciasto 15.09.13, 12:35
              no widzisz i znów nie kumam, ale i też nie zamierzam prowadzić z Tobą jałowej dyskusji. I nie spinaj się za bardzo bo ciśnienie Ci podskoczy...miłego dnia
    • immer.sonne Już nie szukaj :) 15.09.13, 13:03
      mojepysznosci.blox.pl/2009/09/Ciasto-z-nutella-i-suszonymi-sliwkami.html
      w wersji oszczednej mozesz nie dodawac tych śliwek a zamiast wódki do ponczu użyc herbaty.Ale polecam zrobic tak jak w przepisie ! Miodzio po prostu !

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka