28.11.13, 15:45
witam
zastanawiam sie nad zmiana pralki
korzystam intensywnie, wlasciwie w uzyciu dwa programy ekonomiczny 60 i 40 stopni
inne bajery nie sa mi potrzebne
jedynym wyznacznikiem dla mnie jest warunek a+++ i najmniejsze zuzycie wody
co polecacie z wlasnego doswiadczenia
Obserwuj wątek
    • stef63 Re: pralka 28.11.13, 20:14
      zdziwik napisał:

> witam
      > zastanawiam sie nad zmiana pralki korzystam intensywnie, wlasciwie w uzyciu dwa programy ekonomiczny 60 i 40 stopni inne bajery nie sa mi potrzebne jedynym wyznacznikiem dla mnie jest warunek a+++ i najmniejsze zuzycie wody co polecacie z wlasnego doswiadczenia.

Tydzień temu kupowałam pralkę (stara padła) i kupiłam electroluxa tego:
      www.oleole.pl/pralki/electrolux-ewf1076gdw.bhtml?from=ceneo&p=1448.00&cr=0
      jeszcze taka sama tylko ma obroty 1200 ewf1276gdw

Moja nowa pralka ma bęben 7 kg - duży, jest A+++, ma 1000 obrotów, ma krótkie pranie na 14 minut, ma pranie na 20, 30, 40, 60, 90 stopni i wiele innych dłuższych programów, ma jakieś trzy programy parowe, ma 51 cm głębokości (nie mogłam miec głębszej). Chyba wszystkie nowe modele electroluxa mają funkcję TimeManager - funkcja pozwala skrócic lub wydłużyc czas prania, ale nie tak całkiem dowolnie. Na niektórych programach można skrócic tylko o określoną ilośc czasu, można programom ustawiac też temperaturę. Ilośc wody dobiera sama do ilości prania. Pierze bardzo cicho, ale wiruje już nie tak cicho, jak pobiera wodę to też słychac.
      W sumie jestem bardzo zadowolona z pralki. Moja pralka jest wyprodukowana we Włoszech.
    • bwportal.pl Re: pralka 28.11.13, 20:47
      Przede wszystkim należy wystrzegać pralek z nierozbieralnym zbiornikiem, w których producent nie przewiduje wymiany łożysk, a jedynie cały zespół piorący.

Ja mam Electroluxa EWS 12670 W i łożyska mi padły zaraz po gwarancji. Okazał się to model z nierozbieralnym zbiornikiem. Koszt wymiany łożysk? Połowa ceny nowej pralki.

Moja następna pralka będzie wszystko jedno jakiej firmy ale z 5-letnią gwarancją producenta.
      • stef63 Re: pralka 28.11.13, 21:03
        bwportal.pl napisał:

> Przede wszystkim należy wystrzegać pralek z nierozbieralnym zbiornikiem, w których producent nie przewiduje wymiany łożysk, a jedynie cały zespół piorący.
        >
        > Ja mam Electroluxa EWS 12670 W i łożyska mi padły zaraz po gwarancji. Okazał si
        > ę to model z nierozbieralnym zbiornikiem. Koszt wymiany łożysk? Połowa ceny nowej pralki.
        >
        > Moja następna pralka będzie wszystko jedno jakiej firmy ale z 5-letnią gwarancją producenta.
        >

Wcześniej myślałam o pralce Boscha, ale trochę poczytałam i popytałam i wyszło mi tak:
        pralki Boscha są już produkowane w Chinach, coś co ma byc rozbieralne jest w nich nierozbieralne, coś co nie powinno byc klejone jest klejone (nie wiem co bo nie zapamiętałam).
        Jak poszłam pooglądc do Media Markt, to w pralkach boscha nie umiałam otworzyc drzwi, w niektórych modelach electroluxa też drzwi się ciężko zamykały i otwierały, więc ważnym kryterium stała się łatwośc otwierania i zamykania drzwi (moja nowa pralka tak ma).
        Dla mnie ważne było: głębokośc nie więcej jak 52 cm, duży bęben (żeby zmieścił się koc), program krótkiego prania.
    • linn_linn Re: watek o pralkach 29.11.13, 09:06
      Kolejny watek na temat pralek, z ktorego nic nie wyniknie: kilka postow i umrze smiercia naturalna. Ile mozna pisac o pralkach? Nie lepiej zajrzec do archiwum forum i poczytac?
    • morseda Re: pralka 04.12.13, 14:54
      Mam najtańszy model Eco-bubble i naprawdę jestem zadowolona. Nie ma sensu by kupować drogiej pralki i tak wszystkie mają wytrzymać tylko do gwarancji, lepiej więc kupić taniej a jak się zepsuje bez wyrzutów sumienia szukać kolejnej.
      • stef63 Re: porównywarka pralek 04.12.13, 19:14
        Można sobie porównac pralki np. tu:

www.skapiec.pl/cat/302-pralki.html?gclid=CL7_rYGWl7sCFUhb3god-lIAWQ
        • 70upartykrasnal Re: porównywarka pralek 05.12.13, 08:58
          niedawno był ty podobny wątek o pralkach. Poszukaj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka