Dodaj do ulubionych

Wyrzucic czajnik elektryczny.

04.04.14, 12:31
Niedługo przeprowadzam sie do nowego domu, sprzety AGD nowe czyli licze na oszczedny pobor mocy. Przymierzalam sie ostatnio do kupna czajnika elektrycznego, ale jak tak podczytuje forum i inne ciekawostki a propos oszczedzania to nabralam swiadomosci, ze wszelkie sprzety z grzalką duzo pradu pożerają. Będę mieć indukcje i stwierdziłam, ze chyba kupię normalny starodawny czajnik - chyba będzie sporo oszczędniej - ktoś praktykuje to rozwiązanie? NO i nie będzie mi kolejny sprzęt z kablem zagracał blatu (lubie minimalistycznie). Czy możecie jeszcze podpowiedzieć swoje sposoby w kuchni glównie, na przycięcie rachunków? Ja wymyśliłam ten czajnik (a pijam spooooro herbaty), brak mikrofali. Żelazko mam sprzed kilku lat, ale jego się nie pozbędę uncertain Chyba, że stacja parowa - czy jak to się tam zwie - czy to jest oszczędniejsze?
Obserwuj wątek
    • liliawodna222 Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 04.04.14, 12:46
      Zależy, czego używasz i czego potrzebujesz... Ja na przykład nie umiem i nie lubię gotować, więc nie dla mnie maszynerie do pieczenia chleba, roboty kuchenne, frytkownice, krajalnice itd, od cholery za przeproszeniem tego teraz jest w sklepach.

Mam kuchenkę gazowo-elektryczną, więc za gaz płacę mało (najczęściej gotuje się woda na herbatkę), no i raz dziennie jakąś obiado-kolację (chcąc nie chcąc) szykuję. Piekarnika nie używam (ciasta i mięsiwa to wyższa szkoła jazdy, więc odpadam w przedbiegach i nawet nie próbuję), ale myślę, że on sporo prądu pożera. Mam zmywarę i używam jej na ogół raz dziennie (krótki dwudziestoparominutowy program 45 stopni).

Chyba niewiele Ci pomogłam... big_grin
    • ktosnaprzyczepke Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 04.04.14, 14:09
      Nie mam doświadczenia z czajnikiem klasycznym i indukcją. Znam jednak rozwiązanie, które faktycznie jest oszczędne - czajnik termos. Gotujesz raz wodę, i jeśli do herbaty używasz to przez ok 3-5 godzin tylko zalewasz bo temp. idealna w granicach 80 st. Jeśli ostygnie bardziej to tylko dogrzewasz więc oszczędności spore w porównaniu do klasycznego smile.
      Pozdrawiam,
      ktosnaprzyczepke blog
    • aga_martusia Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 04.04.14, 18:10
      Niedawno przeprowadziłam się do nowego mieszkania w którym mam indukcję i też kupiłam zwykły czajnik. Jestem zachwycona kuchenką indukcyjną, wg mnie jej mechanizm bardzo przypomina gotowanie na kuchence gazowej. Funkcja booster sprawia ze woda w czajniku gotuje się bardzo szybko. W poprzednim mieszkaniu miałam kuchenke elektryczna i czajnik elektr. Teraz widzę ile prądu przez to szło.
    • inia25 Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 05.04.14, 13:25
      ostatnio pozbylam się czajnika elektrycznego na rzecz tradycyjnego. Jestem pewna, ze prąd oszczędzam.
    • araceli Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 05.04.14, 14:05
      Oszczędność raczej niewielka a np. dla mnie wygoda znacznie mniejsza. Nienawidziłam biegać do gwiżdżącego czajnika uncertain
    • kol.3 Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 05.04.14, 16:46
      Czajnik elektryczny wprowadziłam przed wielu laty z powodu pijania pierwszej kawy około 6 rano przed wyjściem do pracy. Natychmiast odczulam to w rachunku za prąd. N gazie wypada taniej.
    • agni71 Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 06.04.14, 00:11
      U mnie nie sprawdziloby się, bo nieraz i 4 palników mi za mało, więc szkoda by mi było zajmowac jeden czajnikiem. Poza tym nie lubie gwiżdżących czajników i zawsze się boje, że się parą poparzę podczas nalewania. Więc dla mnie istnieją tylko czajniki elektryczne smile
      • ania_irlandia Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 06.04.14, 10:33
        Dziekuje Wam za odpowiedzi i poruszenie roznych aspektow. Postanowilam sie zdecydowac na zastapienie elektrycznego czajnika - zwyklym. Dzieki za uwagi o braku wygody - to rzeczywiscie mogloby byc problemem, ale jakos sobie to w glowie poprzestawialam ostatnio i mysle, ze nie dla mnie smile Gwizdek mi nie przeszkadza, bo sypialnie bede miec u gory. Palnikow zabierac mi nie bedzie, bo mam postanowienie, zeby miec 3 garnki tylko i patelnie. Nie gotuje za roznorodnie, a czesto jedngarnkowo.
        Rozgladam sie wiec za tradycyjnym czajnikiem, ale na razie nie widze nic ciekawego - nie wszystkie nadaja sie na indukcje.
        Poki co dalej rozkminiam rozwiazania, by juz w momencie planowania byly oszczedne i zajmowaly malo miejsca - w sensie jak najmniejszego balaganu.
        • aga_martusia Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 07.04.14, 08:36
          Jeśli masz ikea niedaleko siebie to polecam taki czajnik - nie jest drogi a świetnie się sprawdza, ma sporą pojemność w razie potrzeby - dobrze się czyści.
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20239595/
    • coralin Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 06.04.14, 11:25
      W kwestii czajnika byłam kretynką kilkanaście lat. W mieszkaniu mam gaz, za który płacę grosze zryczałtowaną kwotę i do ubiegłego roku miałam czajnik elektryczny. Wzornictwo takich czajników na kuchenkę jest świetne.
    • lu31 Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 06.04.14, 21:17
      Ok, w kwestii minimalizmu-czajnik będzie stał na płycie, chyba że po użyciu natychmiast chowasz do szafki. Płyta indukcyjna również działa na prąd, a podgrzanie gotowych potraw w mikrofalówce czasem wychodzi szybciej. Udanych zakupów
      • verdana Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 07.04.14, 14:07
        I jeszcze jedno - zastanów sie, czy jesteś w stanie zawsze pilnować czajnika. Bo może się okazać, ze za prąd zapłacisz taniej, ale za trzy kolejne czajniki - drożej.
        Dla mnie funkcja automatycznego wyłączania sie czajnika jest bezcenna.
        • mama_dorota Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 07.04.14, 17:11
          A ja kiedys schowalam czajnik elektryczny na miesiac i gotowalam wode na gazie. Nie bylo roznicy w rachunkach, wiec wybralam wygode.
          • megi-84 Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 07.04.14, 18:02
            pamiętajmy, że załozycielka watku nie wybiera między GAZEM a CZAJNIKIEM ELEKTR tylko miedzy czajnikiem elektr a plyta indykcyjna tez na prad!
            tez sie zastanawialam miesiac temu. wybralam czjnik elektryczny, zobacz tu:
            www.dzyszla.aplus.pl/blog-1365159888.html
            • mama_dorota Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 07.04.14, 23:01
              No to tym bardziej nie warto rezygnowac z czajnika el.
    • solejrolia Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 08.04.14, 09:48
      jestem przekonana, ze gwizdanie doprowadzałoby mnie do furii, a poza tym nie zawsze mam zas stać nad czajnikiem i czekać aż woda się zagotuje. zwłaszcza rano, gdzie każda minuta jest cenna: często nastawiam wodę i idę np. pod prysznic, woda się gotuje, czajnik się wyłącza sam, wykąpana robię sobie poranną kawę. na płycie nie dość, że gwizdaniem obudziałabym całą rodzinę, to kto wie, czy nie paliłabym czajnika za czajnikiem.
      czajnik tradycyjny zdecydowanie nie jest dla mnie, oszczędzanie-oszczędzaniem, ale wygoda mi wazniejsza.
      • czajka-przyczajka Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 08.04.14, 10:53
        Juz bylam przekonana do czajnika tradycyjnego, ale ten link to testu na zuzycie pradu zasial nieco watpliwosci (a uzywalabym dalej pradu - nie gazu). Jesli nie jest to znaczaca oszczednosc to moze, nie ma co kombinowac.
        DZieki za rozne spojrzenia na sprawe, co kilka głów to nie jedna wink
        • mama_dorota Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 08.04.14, 11:04
          Pewnie znaczenie ma także to, jak wiele razy w ciągu dnia gotuję się wodę w tym czajniku.
      • bopo123 Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 08.04.14, 11:19
        Gwizdanie czajnika to nie problem. Wystarczy gwizdek schować, nie używać i tak każdy zna swój czajnik i słyszy/widzi kiedy woda się gotuje.
        • agni71 Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 08.04.14, 13:44
          Idealny sposób, żeby czajnik spalić. Mój ojciec załatwił 3 pod rząd.
          • bopo123 Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 08.04.14, 15:11
            A ja tak robię od zawsze i jeszcze ani jednego nie spaliłam. Jak się nie uważa to i rosół można spalić............ znam takiego specjalistę
    • mama_dorota Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 02.08.16, 10:52
      Ja kiedyś zrobiłam test. Schowałam czajnik elektryczny do szafki i nie używałam go przez miesiąc, a potem sprawdziłam zużycie prądu. I nie było żadnej różnicy. Może 1 miesiąc to za mało, ale lepszego pomysłu nie miałam. Wyciągnęłam czajnik z powrotem i cieszę się wygodą. Tak samo było z ładowarkami w gniazdkach. Za to zmiana komputera stacjonarnego ze starszego na nowszy to około 30 zł mniej na miesiąc.
    • truscaveczka Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 03.08.16, 16:33
      Koszt spalonych czajników (nienawidzę gwizdków) skłonił mnie do kupna czajnika elektrycznego. Oszczędzam bardziej na niegotowaniu wody dwa razy (zlewam przegotowaną do dzbanka, kranówka nie jest zbyt fajna u nas).
      • oklamoradora1 Re: Wyrzucic czajnik elektryczny. 04.08.16, 09:01
        Trudno porównywać koszt gotowania wody na gazie z indukcją. ...
    • linn_linn Re: zuzycie pradu 04.08.16, 09:48
      calculla.pl/koszt_pradu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka