Dodaj do ulubionych

Pytanie do osób z DE

07.06.14, 19:45
Witajcie,

od jakiegoś czasu mieszkam w DE, niestety nie umiem jeszcze języka, jako tako porozumiewam się po angielsku. Jestem obecnie w 7 m-cu ciąży. Mamy już jedno dziecko, ponad dwa latka. Utrzymujemy się z pensji męża, szału nie ma.
Chodzi o to, że zastanawiam się czy da się tu jakoś dorabiać z domu? Przez neta czy coś? Chciałabym pomóc finansowo trochę więcej niż po przez "racjonalne wydawanie".
Jak urodzi się drugie dziecko to myślę, aby sprzedawać za małe ubrania na e-bayu (w PL robiłam tak z częścią ubrań pierwszego dziecka). Obecnie nie chcę pozbywać się ubrań po starszym dziecku, gdyż drugie które teraz się urodzi to też córka więc po co sprzedawać jak potem znowu będzie trzeba kupić.
Obserwuj wątek
    • milka_jogurtowa Re: Pytanie do osób z DE 08.06.14, 11:29
      Ja nie z DE ale radze zobaczyc czy nie macie tam jakiejs strony typu tablica.pl gdzie sprzedajesz bez prowizji i zwykle bez kosztow wysylania, wiec bardziej oplaca sie i tobie i kupujacemu. Jakies inne zrodla zarobku z domu to czarno widze....
      • martini-7 Re: Pytanie do osób z DE 08.06.14, 12:29
        O w sumie racja, w PL jak na allegro sprzedawałam to fakt prowizje czasem trochę kosztowały, dzięki, poszukam takiej strony w stylu tablicy...
        a co do zarabiania z domu to właśnie stąd moje pytanie bo, szukając czegoś na necie czarno wychodziło uncertain
        • hamburzanka Re: Pytanie do osób z DE 08.06.14, 21:29
          ebay ma tez swoja strone z darmowymi ogloszeniami ( kleinanzeigen.ebay.de/ ). ale nie liczylabym na zarobienie na dzieciecych ubrankach. tu popularne sa flohmarkty gdzie za niewielkie pieniadze mozna kupic uzywane rzeczy. Dzieciece ciuszki w mojej okolicy mozna kupic czesto po 0,50-1,00€. Sa tez oczywiscie drozsze rzeczy ale to juz bardziej markowe niz c&a, h&m....
          • alpepe jak pisze hamburżanka 09.06.14, 00:05
            ebay kleinanzeigen, ale nie licz na zbyt wiele.Jeśli na wyprzedaży w ernstings family ja jestem w stanie kupić szirta dla córki za 2 euro i to nowego, a jeansy kupowałam nawet po 3 euro i to fajne rzeczy, to majątku na sprzedawaniu używek nie zrobisz. Owszem, markowe rzeczy, które kosztują w sumie chore pieniądze, są wystawiane z chorą ceną na ogłoszeniach ebaya, ale wątpię, byś kupowała np. Käthe Kruse, Jacka Wolfskina czy Finkida. Co do dorobienia, nie mam pomysły niestety, jedynie sugestia, byś tak długo, jak nie masz sama pracy, codziennie próbowała się uczyć niemieckiego. W dobie internetu i mieszkając w Niemczech masz ku temu wymarzone warunki.
    • johana75 Re: Pytanie do osób z DE 09.06.14, 10:17
      Może miałabyś możliwość pójścia na mini job nie wiem chyba cos koło 400 Euro na miesiąc wychodzi. Mogą to byc pucki lub cos innego.
      Z ubrankami też jak dziewczyny nie widzę możliwości zarobku.

Dla ciebie najważniejszą sprawą jest nauka niemieckiego. polecam kursy w Volkshochschule.
      www.vhs.de/
      Nauka języka samemu jest ciężką sprawą i może sie udać jeśli ktos jest w tym kierunku wyjątkowo uzdolniony. Ja uczyłam sie właśnie w takiej szkole i polecam teraz muwie płynnie po niemiecku i znalezienie pracy nie jest problemem.
    • 1975hania Re: Pytanie do osób z DE 09.06.14, 13:23
      Niestety nie znam sposobow na dorobienie w domu, ale zajmuje sie rozliczaniem i pomagam polskim rodzicom zalatwiac Kindergeld, Erzihungsgeld (Elterngeld).
      Wiele osob nie wie , ze przed rokiem wprowadzono nowa forme pomocy dla mlodych rodzicow.Jezeli mama nie pracuje zawodowo i opiekuje sie dzieckiem w domu- nie korzystajac ze zlobka lub przedszkola- moze zlozyc "Antrag" na "Betreungsgeld". Nalezy sie od 15 mies. do 36 mies. zycia dziecka.
      § 16 Abs. 4 SGB VIII besagt:
      Ab 2013 soll für diejenigen Eltern, die ihre Kinder von ein bis drei Jahren nicht in Einrichtungen betreuen lassen wollen oder können, eine monatliche Zahlung (zum Beispiel Betreuungsgeld) eingeführt werden.
      Moze skorzystasz,zarowno dla starszej, jak i mlodszej corki?
      Pozdrowienia z Lübeck
      • martini-7 Re: Pytanie do osób z DE 09.06.14, 15:46
        Na starszą pobieramy kindergeld, na młodszą będziemy wnioskować dopiero o kindergeld i elterngeld, fakt to zawsze dodatkowe pieniądze i nie małe w sumie
        do szkoły językowej chcę iść, ale po porodzie i odczekaniu aż wrócę trochę do formy, wiem, że to otwiera drzwi do wielu możliwości, choćby zajmowania się czyimś dzieckiem jako forma dorobienia... ech...
        • beatrycja.30 Re: Pytanie do osób z DE 09.06.14, 18:59
          Mogę zapytać za ile żyjecie?
          • martini-7 Re: Pytanie do osób z DE 09.06.14, 19:23
            Jasne, na tym forum takie pytania to chyba nie tajemnica wink
            To ile mamy na miesiąc zależy od ilości godzin w miesiącu. Jednak takie minimum jakie mamy to (wypłata + kindergeld na córkę) 1900 euro.
            Mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu które musieliśmy sobie sami odświeżyć i umeblować od zera (a więc kredyt + kredyt na auto) no i trochę zobowiązań z PL jeszcze nam zostało sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka