Dodaj do ulubionych

Marzec 2015 - zaczynamy!

01.03.15, 13:16
Pensji jeszcze nie mam, będzie jutro, no ale marzec się zaczął, to i czas na nowy wątek.

W tym miesiącu nie mam żadnych spektakularnych wydatków poza garderobą wiosenną, a i to w granicach zdrowego rozsądku. Wiem dokładnie, czego mi trzeba (i dziecku, mąż sam o siebie zadba wink ), więc teraz tylko wypatrywać odpowiednich łupów w sklepach. Już wczoraj kupiłam sobie dwie piękne koszule, potrzebuję kilku bluzek z krótkim rękawem, 1-2 par spodni (spódnic nie noszę, chyba, że w lecie) i jakiegoś wierzchniego okrycia. Niestety, nic mi się w sklepach nie podoba, jeśli chodzi o to ostatnie. Buty w sumie mam.

Na pewno lada dzień czeka mnie fryzjer. Ostatnio się zastanawiałam, czemu dzień w dzień mam bad hair day, no i dokonałam odkrycia: po prostu włosy już za bardzo urosły i się nie układają big_grin Czas tak pędzi, że zapomniałam, kiedy ostatni raz byłam u fryzjera, a było to już ponad 2 miesiące temu!
Obserwuj wątek
    • martini-7 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 01.03.15, 13:57
      W marcu planuję rozliczyć pit (może wreszcie się go doczekam od firmy) i być może mieć zwrot z podatku, jest ulga na dzieci więc coś wpadnie, rozliczymy dzięki temu też pit męża więc może i tam coś się zbierze, może wreszcie kasa rodzinna zakończy analizę naszych pieniędzy na dzieci i przywrócą na starszą i wyrównają za młodszą więc pokryjemy część długów i zobowiązań, kupimy córce większy fotelik do samochodu smile
      Jestem pełna nadziei, że ten miesiąc nie będzie miał żadnego zonka i uda się coś dźwignąć smile
      • malvaaa18 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 12.03.15, 21:34
        Witam mam pytaniesmile od kilku lat rozliczam pit moim rodzicom przez internet. Pochodzę z dużej rodziny, jednak mama nie pracuję a tata nie wiele zarabia , więc zwrot w ubiegłych latach nie był wysoki. Z powodu niskiej kwoty zaliczek pobranych przez płatników na rozliczeniu podawałam 2 dzieci na które przysługuje ulga. W tym roku też tak zrobiłam, nie wiedząc o zmianach dotyczących zwrotu dla duzych rodzin. Po 6 dniach złożyłam korektę zeznania, która została przyjęta i zaakceptowana przez Ministerstwo Finansów. Po korekcie kwota zwrotu zwiększyła się o 1200 zł. Jednak rodzice dostali już zwrot podatku i kwota była równa kwocie z zeznania przed korektą. Czy istnieje możliwość iż US dopłaci sumę róznicy?
    • kosc_ksiezyca Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 01.03.15, 16:19
      Właśnie siedzę nad kajetem z wydatkami i pilnuję, czy wpisałam wszystko, bo ostatni miesiąc trochę nas zaskoczył i odłożyłam mniej, niż chciałam, co mnie nieco zdeprymowało.

W marcu nie mamy ani wydatków ubraniowych, ani fryzjerów, ani wyjazdów zaplanowanych, trzeba jeno dla psa karmę kupić (jeden większy wór raz na około 5 mcy, nie jest drogi w utrzymaniu smile) Obawiam się jedynie pokus jedzeniowo-wyjściowych.

Na razie odłożyłam 15% miesięcznych dochodów, mam nadzieję, że przy dobrej polityce uda się jeszcze z 5%.
    • mai-ra3 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 01.03.15, 16:42
      Własnie spisuję nadprogramowe wydatki jakie będa w tym miesiącu (oczywiście te przewidywalne) i nie jest tak wesoło. Ortodonta, dentysta - dzieci , soczewki kontaktowe dla mnie, zakupy w aptece internetowej.
      Powinnam też kupić okulary, ale nie wiem czy dam radę finansowo. Powinnam też sprawić sobie sukienke i żakiet na oficjalne wyjście, ale nie wiem, czy nie przesunę tego na kwiecień. Musze iść do fryzjera.
      Mam 200 zł na plusie z lutego, ale fajnie byłoby ich nie wydać.
      • orzeszomanka Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 01.03.15, 16:50
        liliawodna ty musisz chyba pracowac w szkole?

ja nigdy nie robie jakoś specjalnie symulacji ile moge oszczedzic. Zyje sobie caly miesiac bez planow oszczędnościowym zaciksajac przy tym pasa i przewaznie na koniec miesiaca jestem mile zaskoczona smile Przelewam swoje oszczednosci przed nową wypłatą dwa dni- a wiec część mi zbywa a część zaraz jest na nowo na koncie smile
    • wierska Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 01.03.15, 18:18
      W tym miesiącu na konto oszczędnościowe przelałam 35% naszych zarobków. Ja wolę na początku miesiąca odłożyć, bo wtedy wiem ile mi zostaje i że więcej niż to co na koncie nie mogę wydać, rozsądniej też dysponuje tymi zasobami.
      W razie czego zawsze z konta oszczędnościowego można pobrać, jak nie ma potrzeby środki lądują na lokacie.
      • wierska Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 01.03.15, 18:21
        W tym miesiącu też nie planuje jakichś wydatków dodatkowych, ciuchy na wyprzedażach zimowych dokupione, rachunki popłacone, urodzin/imienin w tym miesiącu nie ma nikt z rodziny.
        Powinno być dobrze.
        • orzeszomanka Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 01.03.15, 19:06
          Dajecie rade cos sensownego kupic na wyprzedazach? Ja nigdy nie widze na wyprzedażach jakis fajnych rzeczy, mam wrazenie ze poprzeceniane sa same szmatki.
    • czekolada72 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 02.03.15, 09:09
      W porownaniu z bossskim lutym i niezlym styczniem - w marcu trzeba bedzie sie mocniej kontrolowac. Radykalnie stosowac "akcje tylna scianka". Ale zakladam, ze zmiescimy sie w zalozonym budzecie smile
      • nadzieja05 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 02.03.15, 11:36
        w lutym niby bylo ok, az do ostatniego tygodnia, corka dostala zapalenia jamy ustnej i okazalo sie ze ma wysiegowe zapaleniu ucha srodkowego, wiec w aptece zostawilam czesc lutowych oszczednosci, ale musialam sad, marzec tez bedzie ciekawy, bo powiekszy si enam rodzina, generalnie wszystko mamy po corce, ale zawsze trzeba bedzie cos dokupic, mam nadzieje ze nie bedzie tragedii.
        • nadzieja05 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 02.03.15, 22:32
          no i juz mam zalamke, podsumowalam oplaty za mieszkanie i sie zalamalam wyszlo ponad 600 zl, wiec na dzien dzisiejszy z 2000 zl zostalo mi juz 1100 po zrobieniu oplat wink super, jak nie wiem co.
      • czekolada72 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 10.03.15, 09:55
        Firma przez 2 lata zle naliczala podatek, czegos tam nie dodala, teraz sie dopatrzyla bledu i modyfikuje -> mamy nie dosc ze doplacic to jeszcze doplacic odsetki za... trzy lata. Wychodzi plusminus 300-400zl.....
    • rodzinneporachunki Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 03.03.15, 00:18
      Prowadzenie budżetu rodzinnego to dla mnie priorytet. Dzięki systematycznemu spisywaniu wydatków, wiem dokładnie i na co rozchodzą się moje pieniądze. Jeśli szukacie dobrego narzędzia do takich celów polecam artykuł:
      rodzinneporachunki.pl/budzet-rodzinny-jak-okielznac-domowe-finanse/
    • katarzynka791 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 04.03.15, 11:43
      Marzec u nas to 5xurodziny, 1ximieniny. No i Dzień Kobiet. Wydatków sporo.
      Poza tym muszę szykować kasę na auto, trzeba porobić kilka wymian na wiosnę.
      Z ubrań, chyba nie za wiele muszę dokupić. W sumie to nie mam chęci na odwiedzanie galerii handlowych.
      Też planuję jak najszybciej rozliczyć PIT, ale mąż jeszcze nie dostal z ZUS'u. uncertain

Byle by nikt w rodzinie nie chorował, to marzec, mimo że długi, nie będzie najgorszy.
      • sssalamandra Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 05.03.15, 12:15
        Marzec fatalnie się zapowiada - tysiąc złotych naprawa samochodu, sześćset złotych muszę przeznaczyć na ubrania dla synka, kurtka, buty, bluzka, spodnie. Dla siebie kupiłam już kurtczynę w używanych. Pies - obroża przeciwkleszczowa, u weterynarza obcięcie pazurów, czyszczenie uszu i odrobaczenie - chyba ze trzy stówy pójdzie. Miałam w planach dentystę, ale muszę przełożyć na następny miesiąc - nie wydolę. Na jedzenie dużo nie zostanie, na rozrywki już nic sad
        • czekolada72 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 05.03.15, 12:16
          sssalamandra napisał:

Pies - obroża przeciwkleszczowa, u we
          > terynarza obcięcie pazurów, czyszczenie uszu i odrobaczenie - chyba ze trzy stó
          > wy pójdzie.

Pies gigant???
          • sssalamandra Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 05.03.15, 12:31
            Ja wiem, czy gigant - waży 50 kg.
            • sssalamandra Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 05.03.15, 12:33
              Sama obroża kosztuje stówę, w zeszłym roku weterynarz nas naciągnął - za obrożę Bayera, którą można kupić w każdym sklepie zoologicznym w cenie około sto złotych, policzył sobie 160zł - my jeszcze wtedy nie orientowaliśmy się w cenach i tym wszystkim, jako świeżo upieczeni właściciele czworonoga.
              • czekolada72 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 05.03.15, 12:51
                300 za to co wymienilas dla 50 kg psiaka - to jest gigantyczna kwota. Nie wyobrazam sobie - chyba wet przyjmuje na zloconym wyposazeniu....
                Oczywiscie nie moja sprawa gdzie i za ile chodzicie, ale ... kwota porazajaca
                • orzeszomanka Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 05.03.15, 17:26
                  Ile zł planujecie oszczędzić w tym miesiacu?
                  • chill Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 10.03.15, 18:09
                    A ja podjęłam śmiała próbę zamknięcia do końca wakacji wszystkich obciążeń finansowych łącznie z płaconym w ratach w US podatkiem od sprzedaży nieruchomości, kredytem i karta kredytową. W sumie nie jest to kwota szalona, ale wymaga sporej finansowej dyscypliny. Żeby się "nie rozeszło po kościach" już przelałam na rzecz odpowiednich zobowiązań odpowiednio większe sumki smile Z ubrań na wiosnę nie potrzebuję w zasadzie nic-może jakąś lżejszą bluzeczkę, ale to może poczekać. Kolekcja butów w szafie stoi i czeka. Młoda ma kurtki i ogólnie ubrania w ilościach co najmniej wystarczających, jedynie buty trzeba będzie dokupić, póki co dwie pary półbutów jeszcze dobre, ale do kwietnia-maja z pewnością będą za małe. Generalnie mam zamiar od marca spiąć się i korzystając z wyższych dochodów pozamykać wszelkie zobowiązania finansowe. A od jesieni... oszczędzać, co zarzuciłam prawie dwa lata temu. Inna sprawa, że oszczędności poszły na umeblowanie i doposażenie mieszkania i dwie podróże życia (przynajmniej dotychczasowego życia, hi hi) wink
              • goodlokacja Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 16.03.15, 15:22
                Przypomniałas mi o obroży dla mojego psa. Tyle że ja kupuję dla małego - 8 kg. Tu znalazłam obrożę Kiltix najtaniej - z odbiorem w Krakowie www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=6775 Może też Ci się przyda...
        • agni71 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 11.03.15, 10:48
          Ja wiem, ze każdy podejmuje swoje decyzje i pieniadze wydaje, na co chce. Ale gdyby ze względu na utrzymanie psa miało mi brakowac na dentystę, to chyba nie decydowałabym się na psa, a w każdym razie nie na takiego wielkiego.

Co do dziecięcych ubrań, nie wiem, w jakim wieku dziecko, ale chyba nie nastolatek? - polecam kupowanie z wyprzedzeniem na wyprzedażach, a jesli nie na wyprzedażach, to z kuponami rabatowymi.

• czekolada72 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 11.03.15, 11:55
            Wiesz, tak sie sklada, ze maly kudlaty psiak MOZe, ale nie musi "kosztowac" wiecej niz to co jest zwiazanae z wielkim potworem. Natomiast faktem jest, ze wydawanie kilkuset zloty za zabiegi de facto kosmetyczne... no to to jest warte zastanowienia i byc moze zmiane wet.
            Oczywiscie w przypadku gdy pojawia sie problem finansowy.
        • nelamela Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 16.03.15, 20:14
          Marzec fatalnie się zapowiada - tysiąc złotych naprawa samochodu, sześćset złotych muszę przeznaczyć na ubrania dla synka, kurtka, buty, bluzka, spodnie. Dla siebie kupiłam już kurtczynę w używanych. Pies - obroża przeciwkleszczowa, u weterynarza obcięcie pazurów, czyszczenie uszu i odrobaczenie - chyba ze trzy stówy pójdzie. Miałam w planach dentystę, ale muszę przełożyć na następny miesiąc - nie wydolę. Na jedzenie dużo nie zostanie, na rozrywki już nic sad

Obroża przeciwkleszczowa fakt to wydatek około 100zł (niezbędny!!!).Czyszczenie uszu i obcinanie pazurów zrób mu sama,To naprawdę nic trudnego.Trzy stówy-szok,dobrze ma ten lekarz...wink. Pozdrawiam.
    • liliawodna222 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 22.03.15, 22:05
      Poszalałam wink
      Poszłam wczoraj na zakupy ciuchowe i kupiłam: kurtkę (przeceniona o 50%) - dokładnie taką, jaka była mi potrzebna, buty na wiosnę, bluzkę, apaszkę i pasek do spodni. Małżonek również dorobił się kurtki. Córce kupiliśmy sukienkę (bal szóstoklasisty się zbliża wink ), skromną i prostą, w której ślicznie wygląda smile , balerinki i bieliznę.
      Szczerze? - nawet nie liczę, ile to wszystko kosztowało. Co się będę denerwować - potrzebowaliśmy tych rzeczy i tyle. Jedyne, co mogę napisać, to że ceny rozsądne (albo my po prostu rozsądni wink ).
      Koniec ciuchów i szaleństw w tym miesiącu. Tym bardziej, że kilka dni temu zaliczyliśmy też sushi, które wprost UWIELBIAM smile A i kilka książek kupiłam - wypatrzonych i upragnionych smile
      Fryzjer poszedł na razie w odstawkę, bo zastanawiam się, czy nie zapuścić troszkę włosów.
      • agni71 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 23.03.15, 08:34
        no i fajnie, ciesz się zakupami

u nas chyba nie ma balu szóstoklasisty - mam nadzieję, bo o żadnych sukniach nie myślimy smile
      • mama.olgi Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 23.03.15, 14:26
        Boże, ja zaplaciłam za fryzjera uwaga ..... 2 9 0 z ł o t y ch. Myslalam że umrę przy płaceniu, zwlaszcza ze efekt marny. Wiem, że powinnam zglosic reklamację, ale ja mięczak jestem no i chcialam stamtąd jak najszybciej wyjść. Babka namówiła mnie na jakąś innowacyjną metodę. No nie mogę przeżyć, a już najbardziej jak patrzę w lustro. Na drugi dzień - olej cieknie z auta.... strach mysleć ile weźmie mechanik. plus prywatna wizyta u lekarza. Niech ten miesiąc się skończy sad
        • kosc_ksiezyca Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 23.03.15, 16:03
          Ale Twoja córa ma super imię! wink
          • mama.olgi Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 23.03.15, 18:03
            Dziękuję smile
            • nadzieja05 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 24.03.15, 06:10
              super ze zakupy sie udaly, skoro rzeczy i tak byly by potrzebne, to czemu za nie przeplacac jak zacznie sie sezon, mowie o kurtkach zimowych-czesto tak robimy ze kupujemy z wyprzedzeniem.
    • linn_linn Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 24.03.15, 09:53
      Ja wyjde w najlepszym wypadku na zero. Zakupy planowane i naprawy nieplanowane pochlonely srodki. Od kwietnia zaczynam odkladanie srodkow na nowo. Tak samo bylo w zeszlym roku.
    • mai-ra3 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 27.03.15, 17:13
      I jak u Was marzec?

U mnie kiepsko wyszło, zostało mi ok. 120 zł do końca miesiąca (dzisiaj już zrobiłam zakupy, więc liczmy ze zostały 4 dni), a jeszcze musze 20 wpłacić w szkole składki.

W sumie nawet nie wiem dlaczego tak słabo z finansami w marcu sad Niby nic takiego nie kupiłam, sprzedałam kilka rzeczy na Allegro, a jednak pieniądze się rozeszły.

• linn_linn Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 28.03.15, 06:47
        Rozumiem, ze nie zapisujesz wydatkow. Zaleta takiej jest rachunkowosci jest m.in. to, ze nie powiedzic "nie wiem dlaczego, jakos sie rozeszly" itp. Nawet jesli czesc pieniedzy zostala wydana nierozsadnie, dokladnie wiesz na co i dlaczego. Pomaga to w nastepnych miesiach.
        • mai-ra3 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 28.03.15, 11:05
          No niestety cześć została wydana nierozsądnie sad Idziemy niedługo na wesele i musiałam kupić stroje dla mnie i córek i są to totalnie nieprzydatne rzeczy sad Raz ubierzemy i tyle, dzieci to może jeszcze wystroją się na jakieś urodziny czy coś. A ja nie znosze żakiecików, sukienek. W dodatku jako że nie mam rozeznania w tej kwestii, jeden żakiecik jest niefajny (jak dla mnie, bo mnie poszerzawink) i wyląduje na Allegro coś czuję. więc musialam kupić drugi. Jeszcze zaniosę buty do szewca bo mam zdarte fleki i kupię buty dzieciom i mozemy iść tańcować wink
          Poza tym kupiłam suszarko lokówkę, wagę, nawozy do ogrodu, dość duże zapasy tabletek do zmywarki (były w promocji moje ulubione), zapasy żywnościowe i inne takie... może w kwietniu wydam mniej.... chociaż będę mieć tym razem wysoką opłatę za szkołę.
          • chocolate_cake Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 28.03.15, 13:04
            Zawsze jest mi szkoda wydawania pieniędzy na stroje typu weselnego bo naprawdę rzadko mamy tego typu wyjścia. Staram się wtedy kupić coś uniwersalnego co jeszcze kiedyś nałożę. Wolę wydać te pieniądze na jakiś wyjazd a jeśli na ubrania to takie w których chodzę do pracy.
            A ten marzec jakiś długi jest. W tym miesiącu więcej zarobię ale też trochę więcej pracowałam i jestem bardzo zmęczona.
          • linn_linn Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 28.03.15, 14:36
            Na allegro wlasnie takich sukienek jest mnostwo: nie jestes odosobniona. Moze warto podzielic sie radami na ten temat. Otworze taki watek.
    • liliawodna222 Ostatnie 3 dni 29.03.15, 12:24
      Mam mieszane odczucia odnośnie mijającego miesiąca...
      Jak już wiecie, nakupowałam trochę ciuchów, zaliczyliśmy kilka razy restaurację, a to jednak pochłania konkretne sumy. Ale z drugiej strony zgadzam się ze zdaniem niejednej z Was, że trudno odmawiać sobie pewnych przyjemności. Wydaje mi się jednak, że jak na MOJE założenia, to troszkę przesadziłam. Ale mówi się trudno, za pasem kolejny miesiąc. Mam nadzieję, że będę bardziej zdyscyplinowana. Tym bardziej, że przed nami konkretne wydatki, o których napiszę w wątku kwietniowym wink
      • linn_linn Re: Ostatnie 2 dni 30.03.15, 09:55
        Ja wydatki tego miesiaca juz zakonczylam. smile Teraz zelazna dyscyplina: szlaban na pewne rodzaje zakupow, denko i tylna scianka jak zwykle, calkowite czyszczenie zamrazalnika i korzystanie z zapasow. Niestety na kwiecien mam juz "zaksiegowane" nowe wydatki: jak zwykle zreszta.
        • j_rutka Re: Ostatnie 2 dni 30.03.15, 10:22
          U nas tak jak na początku planowałam totalnie na styk- ale pewnie stałe "oszczędności" u nas są zawsze w planie wydatków- czyli suma nie do wydania, tylko do odłożenia - są szczegółowo zaplanowane.
          Kolejne 2 miesiące będą podobne- tym bardziej, że mamy do zapłacenia duży podatek, który pracodawca męża niestety źle policzył i teraz musimy to wyrównać- a miała być nadpłata .. grrr wrrrr
          Za to odmówiliśmy asertywnie kupowania podarków na zajączka bratankom mojego męża- próbujemy od lat - brat nie może pojąć dlaczego nie chcemy , to też tym razem wytłumaczyliśmy łopatologicznie i oświadczyliśmy , że nie będziemy uczestniczyć w tym "konsumpcyjnym wyścigu zbrojeń "- dla nich drobiazgi na zająca to takie po 100 zł - mają 3 dzieci, plus drugi brat męża 1 - czyli razem do kupienia prezenty za 400
          zł. Nie wiem skąd ten trend, że na każdą okazję trzeba kupować coś dzieciom, tym bardziej , że zawsze u nas były tylko słodycze na Wielkanoc- oni nie chcę . Mój brat jakoś podchodzi do tego inaczej. A tam jak grochem o ścianę - co chwilę coś a to urodziny, imieniny, dzień dziecka, w maju 2 dzieci do komunii, a mój m jest chrzestnym... ja chyba śpię na pieniądzach ...
          • czekolada72 Re: Ostatnie 2 dni 30.03.15, 12:10
            Zmiescilismy sie smile
            A nawet zostalo ok 100 na +
            Przy czym u nas jest ppdobnie - z gory ustalam kwote do odlozenia i ona jest umieszczona w planowanym budzecie.
            Troche jednak przesadzilismy z jedzeniem, wiec jest "zapas"
            O planach na kwiecien bede pisac w kwietniu.
            Z przykroscia natomiast wyczytalam na dzisiaj otrzymanym rachunku, ze woda podrozala, niby "tylko" 30gr ale... za darmo mi nikt ich nie da....
            • j_rutka Re: Ostatnie 2 dni 30.03.15, 12:54
              Za to u nas rozliczenie półroczne za prąd przyszło - bagatela 750 do dopłacenia- ale to na kwiecień już - myślałam, że zemdleję
              m z jego wszystkimi kamerami, systemami inteligentnego domu , włączonymi ciągle kompami serwerami i ładowarkami wszędzie dostał reprymendę - teraz lata z licznikiem , podłącza i sprawdza co tyle żre- dostał ultimatum , że ma wyeliminować tego prądożera- ale tak to jest jak ma się za męża informatyka gadżeciarza - wrrrr.
              Ja latam gaszę światło, sztorcuje dziecia , a m nie chce współpracować ...teraz jak trzeba mocno uważać co i jak to i może coś się zmieni, bo się nagle okazało, że nie ma na soczewki, a ja z moich "urodzinowych" co dostałam na prezent dla siebie nie chce dać - taka zołza jestem
              • czekolada72 Re: Ostatnie 2 dni 30.03.15, 13:37
                Ja dostaje szalu jak widze wszystkie ladowarki, akumulatorki etc wlaczone do pradu i... ladujace powietrze.... Tez dostal ultimatum, bo wg mojego M takie wlaczenie to w ogole nie zre pradu....
              • czekolada72 Re: Ostatnie 2 dni 30.03.15, 17:11
                A, zimowe wyrownanie pradu (glownie ogrzewanie) tradycyjnie rozlozylam na 3 raty, uwzgledniajac malenkie, symbolizne wrecz oplaty jesienne - srednia wyszla w normie, czyli tyle ile miesiecznie odkladam z mysla o oplacie za prad. Poniewaz zas sama sobie co miesiac odczytuje, sprawdzam, przeliczam, to nie zemdlalam z wrazenia wink)
                • j_rutka Re: Ostatnie 2 dni 30.03.15, 18:30
                  U nas tak wyszło, bo w domu mieszkamy od pół roku tutaj dopiero, a wcześniej mieliśmy mniejsze rachunki, bo dom był wykańczany. Niestety nie mamy dostępu do liczników, bo są w jednym miejscu zamknięte na zewnątrz osiedla - bo mieszkamy na zamkniętym osiedlu , ze wspólną drogą i każdy ma od tej drogi swój teren - szeregowce.
                  Teraz to już będę mądrzejsza i sobie też będę odkładać po 200 lub nawet tyle po prostu wpłacać.
                  Ale i tak mnie rozwaliła szczerość pani z infolini, bo prognozę mamna kolejne 6 miesięcy razem 450 zł. Zapytalam jak to wyliczyli jak z faktury jest ok 200 zł - wzięli ten sam okres z poprzedniego roku - czyli jak nikt nie mieszkał tylko był pan , który robił wykończenie.
                  Co nie zmienia faktu , że m powinien część tych rzeczy powyłączać, bo wolę kasę wydać na przyjemności typu kino dla dziecka niż na utrzymanie jego serwera czy kompa przez cala dobę.
                  Jak napisalam nauka jest czasem trudna i teraz popyla w okularach, a nie w luksusie czyli soczewkach. Nauczy się na 2 raz , że planowanie i oszczędzanie to nie jest moje widzimisie
                  • j_rutka Re: Ostatnie 2 dni 30.03.15, 18:33
                    Miało być, że z ostatniej faktury wyszło ok 200 zł na miesiąc
                  • czekolada72 Re: Ostatnie 2 dni 30.03.15, 18:41
                    W takiej sytuacji - zawyzonych prognoz - to ja miesiac w miesiac dzwonie na infolinie podaje aktualny odczyt i koryguje fakture. Teoretycznie - moglabym robic te oplaty prognoz i potem miec nadplate, ale jakos wole miec te "nadplacane" pieniadze na swoim koncie niz na elektrownianym wink
                    Tez mieszkam w szeregowcu smile
                    • j_rutka Re: Ostatnie 2 dni 30.03.15, 22:26
                      Się pytałam o odczyty częstsze i prognoza półroczną ma najtańszą opłatę abonamentową 0,87 a przy miesięcznej jest 5,67 - więc już wolę mieć chyba nadpłatę wink
                    • j_rutka Re: Ostatnie 2 dni 30.03.15, 22:29
                      No i u nas niestety te prognozy są zaniżone - bo cała prognoza jest na 450- czyli po ok 86 zł na miesiąc, powinna być po ok 200 na miesiąc - chyba źle coś napisałam wcześniej
                      • martini-7 Re: Ostatnie 2 dni 31.03.15, 22:29
                        U nas marzec kończy się nowym kredytem na koncie sad nie daliśmy rady, z przyczyn niezależnych od nas nasz dochód czasowo się skurczył, a wydatki spiętrzyły na ten miesiąc i jest jak jest... ech, biednemu zawsze wiatr w oczy...
    • katarzynka791 Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 01.04.15, 16:42
      Marzec zakończyłam nieźle.
      Za to kwiecień zaczęłam okropnie. Ale czekam aż ktoś założy wątek, gdyż nie chciałabym tak na początek zaczynać nie za wesoło.
      • goodlokacja Re: Marzec 2015 - zaczynamy! 02.04.15, 16:07
        Dawno nie robiłam miesiąca, w którym oszczędzliśmy bardziej niż zwykle. Wypadł dentysta i kupiliśmy bilty lotnicze na tanie linie. Postanowiłam, że spróbujemy oszczędzić na czym innym. Wyszło nieźle. Okazało się co jest nam rzeczywiście potrzebne, a co niekoniecznie. Nauczyliśmy się gotować i piec kilka nowych rzeczy. Rachunek za prąd wyszedł tylko o kilkanaście zł wyższy - właśnie przyszedł. Płyta i piekarnik na prąd. Na jedzeniu oszczędziliśmy jakieś 200-250 zł w porównaniu z lutym. Nauczyłam się robić hummus, pastę z soczewicy, zakwas na chleb, naturalny barszcz czerwony, zakwas na żurek, piec prosty chleb z ziarnami, jakieś nowe rodzje muffinów, ciast, nawet mięso na wędliny sami robiliśmy. Fajna zabawa, ale absorbująca. Wyjątkowo udany pod względem oszczędzania miesiąc. Chcieć to móc. Kwiecień już będzie luźniejszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka