Dodaj do ulubionych

Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie

30.11.15, 00:07
Liczę ile wydajemy na jedzenie dla.naszej trzyosobowe rodziny i wychodzi mi, że jest to ok. 2000 zł miesięcznie. Dużo za dużo. Poradźcie proszę co.zrobic aby wydawać mniej.
Jestem na diecie- nie diecie. Po prostu zdrowo się odzywiam od.paru miesięcy. A co za idzie całą rodziną zjadamy zdrowe jedzenie. Maz musi zjeść solidna porcję aby się najeść. W.zwiazku z czym kupujemy ogromne ilości warzyw, owoców, twarogu, serkow wiejskich, jogurtów naturalnych, dobry razowy chleb, chude mięso.glownie indyka. Może mężowi zacząć gotowac osobno. Jakieś tańsze rzeczy ale czy to wyjdzie taniej wtedy? I pewnie też bym trochę wciągnęła od niego np. Jakis makaron albo golonwczkeyi. Maz zdrowe rzeczy tez lubi. Zjada dużo owoców. Na moje gotowanie nie narzeka a na ogół chwali. Niestety ja mam ogromne problemu z jedzeniem i najlepiej jak mam w.domu same.lekkie.zdrowe rzeczy bo niestety czasem nie panuje nad sobą i się obzeram. ..słodyczy w ogóle nie kupuje. Żeby nie kusilo.
No juz sama nie wiem jak to pogodzić. Żeby nie wydawać za dużo a żeby jeść zdrowo. Nic nam się nie marnuje. Wszystko zjadamy. Kupuje tylko.sprawdzone produkty.
Wkurza mnie ze zdrowe jedzenie drogo wychodzi bo.np. jak robie sałatkę na kolacje to za ta kwotę można by zrobić kanapki dla 5 osób. .. Wkurzają mnie producenci za to ze oszukują na wędlinach i np. pieczona pierś z indyka ma AŻ 50% mięsa.
Doradźcie coś bo mam coraz większe wyrzuty ze jem tak drogo...
Obserwuj wątek
    • ana119 Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 30.11.15, 07:03
      Może za dużo jadacie? Zapisuj plan posiłków z tyg i sama zobacz czy ty jako osoba z pewnością nie pracująca fizycznie potrzebujesz tyle kalorii. Są przekąski bo pewnie owoce tak właśnie traktujecie. I ile wynosza przerwy pomiędzy posiłkami. Oczywiście przekąski to też posiłek. Osoby które nie mają nadwagi nie jadaja dużo.
      • nevada_r Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 30.11.15, 08:13
        >Zapisuj plan posiłków z tyg i sama zobacz czy ty jako osoba z pewnością nie pracująca fizycznie >potrzebujesz tyle kalorii.
        >Osoby które nie mają nadwagi nie jadaja dużo.

Nie zgadzam się. Ona się pewnie po prostu nie najada tym, co je, być może po prostu przesadziła z tym "zdrowym" odżywianiem. Sałatka zamiast kanapek, jogurty naturalne, warzywa - może po prostu drastycznie obniżyła dostarczane do organizmu kalorie i dlatego ciągle jest "głodna".
        • mytoya Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 01.12.15, 17:49
          Latem najada łam się posiłkami wg. Diety. Teraz idzie zima a.do tego.mam stresująca i problematyczna sytuacje w.pracy i dawne nawyki się odzywają. Chcę mi się ŻREC! Jest to fatalne. Dlatego staram się robić więcej warzyw na obiad żeby się najeść i żeby wieczorem się nie objadac. Chociaż faktycznie.musze jeszcze przeanalizować jedlospis.
          • black_halo Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 03.12.15, 23:56
            Wiesz co, ja jak zaczelam jesc jak czlowiek, wywalilam z diety wszelkie chude serki, jogurciki, owoce na przekaski, chude wedlinki i zaczelam jesc konkretnie - to przestalam byc ciagle glodna. Na wage to nie wplywa, to znaczy schudnac sie na tym za bardzo nie da ale nie utylam ani grama wiec to sukces. Zeby schudnac to musialabym uciac kalorie i pewnie za jakis czas to zrobie.
            • mytoya Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 04.12.15, 00:47
              Owoc i serek na 2 śniadania i podwieczorek to stały element diety.
              Poza tym ja lubię może nie tłuste e prawdziwe produkty np. Szynkę, baleron, sucha kiełbasę. Z tym ze niestety dieta zakłada zastąpienie czerwonego mięsa białym. A jego jem więcej. Boje się ze jak wrócę do czerwonego to tez będę jeść więcej i ze w zasadzie to cały sens diety legnie w gruzach . No i ze " oszczędzam " kalorie bo zastępuje czerwone mięso białym.
              Ale wczoraj wieczorem zrobiłam mich surówki z białej kapusty marchewki i cebuli i zamarynowalam schab. Rano wstawiam do piekarnika , przed wyjściem wyłączyłem i była kolacja . A mięso mam na jutro na obiad i może coś do chleba dla męża do jutrzejszej kolacji zostanie
              A schab kupiłam promocyjne po 10 zł za kg. CHOCIAŻ obawiam się trochę z jakich to świnek no ale ta cena..
              • black_halo Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 04.12.15, 12:54
                To nie jest dobra dieta. Owocem i serkiem sie nie najesz porzadnie, owoce maja tez duzo cukru a sam nabial zawiera kazeine.
                Jesli jestes ciagle glodna to zmien dietetyka.
                • rikol Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 07.12.15, 14:34
                  Zgadzam sie. CZłowiek potrzebuje tłuszczu. W SZwecji zbadano, że ludzie jedzący pełnotłusty nabiał są chudsi, niż ci, którzy jedzą light. Do sałaty zawsze dodaję oliwę (niedużo, ale to poprawia smak i przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu). Tłuszcz i białko powodują, że człowiek czuje się najedzony. Natomiast cukry (czyli słodycze i owoce) powoduja, że człowiek jeszcze bardziej jest głodny. 2 owocwe dziennie absolutnie wystarczą.

Zdrowie jedzenie, które jest tanie: ziemniaki, marchewka, cebula, fasola, kasza, buraki, kapusta, jabłka. Np. jajka sadzone plus ziemniaki to już jest pełnowartościowy obiad (masz białko, waryzwa i mnóstwo witamin z jajka). Oczywiście nie jest to wyrafinowane gotowanie, ale zdrowe.

Jeśli chcesz jeść ekologicznie, warto poszukać kogoś na wsi, od kogo możesz kupować mięso (np. pół swini czy kury, króliki).
            • gal_la Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 05.12.15, 17:07
              Wiesz co, ja jak zaczelam jesc jak czlowiek, wywalilam z diety wszelkie chude s
              > erki, jogurciki, owoce na przekaski, chude wedlinki i zaczelam jesc konkretnie
              > - to przestalam byc ciagle glodna. Na wage to nie wplywa, to znaczy schudnac si
              > e na tym za bardzo nie da ale nie utylam ani grama wiec to sukces. Zeby schudna
              > c to musialabym uciac kalorie i pewnie za jakis czas to zrobie.

Popieram całą sobą. Człowiek jest szczęśliwszy, spokojniejszy i sądzę - zdrowszy - bo dostarcza jakieś prawdziwe wartości organizmowi, a nie wszystko "light".
              • black_halo Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 06.12.15, 13:22
                Przy czym to nie polega na tym, ze jem kanapki z tlusta kielbasa, pierogi czy ciasto. Po prostu - zamiast zielonej salty, ktora nie ma zadnej wartosci - brokul np. Nie unikam ani ziemniakow, ani makarou (nie za wiele ale jem), jem tez czasem jakies slodkosci a na codzien staram sie po prostu pakowac do jedzenia maksimum witamin czyli wiecej jak pol talerza warzyw, troche miesa i troche weglowodanow.
    • nevada_r Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 30.11.15, 08:09
      Bez przesady z tym zdrowym odżywianiem, tłuszcze również są potrzebne. A skoro twój mąż nie najada się tym, co robisz [i ty także chętnie pojadłabyś golonki], to częściowo wróć do starych nawyków. Tylko po prostu nie rób olbrzymiej ilości tej golonki, tylko trochę mniej. Są ludzie bardziej mięsożerni, którzy zieleniną się nie najedzą, niestety.
    • calimeczka Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 30.11.15, 08:25
      To jeszcze zależy co rozumiesz przez zdrowe żywienie.
      Jak dla mnie zdrowe żywienie nie jest dużo droższe - jest tylko bardziej pracochłonne.
      Jogurt- hmm, przeczytaj skład, ja nie jestem przekonana że to takie zdrowe. Zamień na owsiankę na mleku (tylko nie UHT) z rodzynkami, gwarantuję, że po takim śniadaniu długo nie będziecie głodni. Albo kubek zsiadłego mleka. Dużo zdrowiej.
      Warzywa na posiłek - może zamień np. na tradycyjny ugotowany barszcz zabielany z ziemniakami i marchewką? Buraczki zostaną do II dania na następny dzień, a to mega tanie i mega zdrowe warzywo. I cóż, nie samym indykiem człowiek żyje - jak dla mnie dużo bardziej syci, np. chuda szynka wieprzowa, najlepiej ugotowana (dodatkowo mam chudy rosołek z warzywami i np. kaszą - tzw. krupnik) lub też schab duszony z warzywami plus np. kasza lub 2 ziemniaczki - mogą być w mundurkach - nasycą na długo. Wtedy zostaje miejsce jedynie na lekką kolację - mogą to być owoce lub warzywa.
      Szczerze mówiąc, przykłady mogę mnożyć. Kasze, fasole i ciecierzyce, najpopularniejsze warzywa - kapusta- świaża, kiszona, czerwona, buraczki, marchew, seler, czy też, najtańsze owoce - jabłka lub inne nie zrujnują domowego budżetu.
      Proponowałabym, żebyś sobie czasem pozwoliła na coś słodkiego jednak, bo Twój organizm -z tego co piszesz- bardzo się tego domaga. Kubek kakao, domowa muffinka lub zwyczajna babka lub szarlotka raz na jakiś czas nie zrujnują Twojej figury, a uwolnią Cię od tego wilczego apetytu na słodkie.
      2000 na miesiąc na jedzenie - dla mnie to olbrzymia kwota. Jeżeli chcesz ją zmniejszyć - przeanalizuj dokładnie Wasze posiłki.
      Pozdrawiam i powodzenia.
      • mytoya Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 01.12.15, 17:59
        Mam podobne podejście do tego.co zdrowe. Staram się nie wydziwiac. Jeść produkty sezonowe ale i tak bardzo dużo warzyw kupuje. I owoców. Maz potrafi zjeść naraz 3 banany grejpfruta i kilka Nektarynki. Bo jest głodny. Zamiast np..kanapek lub zupy.
        Moja dieta nie jest skomplikowana. 5 posiłków. Kanapki lub owsianka. Potem serek wiejski lub kogut i owoc. Obiad to chude mięso i warzywa i kasza albo jakaś pozywa zupa. Podwieczorek znów nabiał i owoc . A na kolacje np. Omlet sałatka albo coś z.obiadu ale.bez węglowodanów.
        Może powinnam.jednak zębów coś osobno.robic i mniej indyka.jesc bo.z niego to.jedynie smakuje.mi.filet.
        Czasem.pieke babeczki . Uwielbiam je smile) aż za bardzo . Ciasto marchewkę mi nie wyszło ostatnio i się zrazilam . A.i.jakis.drogi przepis był.
        Uwielbiam buraki i marchewkę gotowana ale.maja.wysoki indeks i mam unikać sad

A czy polecisz.mi jakieś fit przepisy? Patenty? Albo stronę.ze.sprawdzonymi przepisami?
    • an.16 Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 30.11.15, 09:37
      Przecież zdrowe jedzenie nie jest droższe od niezdrowego. Jest po prostu mniej przetworzone. Po co kupujesz pierś indyka z zawartością 50% tej piersi? Po prostu ja upiecz. Tak samo możesz upiec wieprzowinę czy wołowinę. Kasze, warzywa, makarony nie są drogie. Indyk też nie. Nie kupuj serków wiejskich tylko twarogowe (mniej przetworzone). Jogurt w dużych opakowaniach jeżeli rzeczywiście jecie i lubicie. Chleb - rozejrzyj się po piekarniach, wybierz taka gdzie sprzedają pieczywo pieczone w prawdziwym piecu, a nie odpiekane. Nie musi być razowy. Świetny jest pełno żytni, pytlowy. Makaron z tuńczykiem i rukolą nie jest droższy od stosu kanapek.
      • mytoya Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 01.12.15, 18:09
        Niestety moja dieta wyklucza makaron. Nawet ciemny. Ale chce mi się go...może. faktycznie.odpuszvze ciut ..

Problem mam też ze mimo, iż mieszkam na wsi to trudno.mi.tu dostać dobre prawdziwe produkty tj. Wędliny albo chleb! Skandal.
        Na szczęście jaj kupuje wspaniałe. Wiejskie od kur które po.lace latają. Wkurza mnie ta globalizacja i.oszukiwanie na produktach! Kupowałam szynkę z indyka która miała prawie 90 procent mięsa. Ale już jej nie produkują. Jest taka z 50...no ręce opadają. .
        A czy wiesz jak upiec filet z indyka na kanapki żeby nie był suchy?
        • hela_mela Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 01.12.15, 18:55
          Wiem jak zrobić kurczaka soczystego. Przyprawiasz solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. Scisle wiążesz folią alu i pieczesz. 0.3 kg piersi piekę 25 min i zostawiam w piekarniku do ostygnięcia.
          Zainteresuj się przepisami na wędliny wg klakiera:
          wielkiezarcie.com/recipes/30022845
          Nie wiem co za dietę stosujesz ale wydaje mi się, że każdy posiłek powinien zawierać węglowodany. Przy diecie nisko węglowodanowej trzeba nadrabiać większą ilością tłuszczu. I pytanie czy chcesz się odchudzić czy zdrowo odżywiać. Jeśli to pierwsze to zapisz się na forum sfd.
          Ważne jest aby jeść minimum 5 posiłków najlepiej co ok 2h. I ostatni o 21. Więcej posiłków ale małe posiłi
          • hela_mela Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 01.12.15, 18:57
            I jak się nie najadasz to zwróć uwagę, że powinnaś jeść np. pół opakowania kaszy gryczanej 50g do obiadu. I dużo surowych warzyw.
            Nie wolno jeść gotowanej marchwi, kukurydzy konswerowowej, buraków i pić mleka powyżej 1.5%.
            • agatazieba Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 02.12.15, 14:36
              dlaczego nie wolno pić mleka powyżej 1,5%?
              z tego co pamiętam mleko należy pić tłuste, a do 14. roku życia wyłącznie bardzo tłuste.
              • nevada_r Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 02.12.15, 16:29
                >dlaczego nie wolno pić mleka powyżej 1,5%?

Bo niektórzy za bardzo przesadzają z tym "odchudzaniem", tracąc wszelki zdrowy rozsądek, co widać niestety po autorce wątku. Dla nich wszystko, co ma w nazwie "tłuste", to zło. tongue_out
            • mytoya Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 02.12.15, 23:06
              A dlaczego nie wolno mleka powyżej 1.5 %?
              Ja em 5 posiłków dziennie. Do obiadu mam.zjadac ok. 200 gram mięsa, trzy łyżki kasz albo ryżu brązowego i warzywa.
              • hela_mela Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 05.12.15, 18:49
                Ryż biały nie służy przy odchudzaniu.
                Może źle się wyraziłam z tym mlekiem. Lepiej pić 1.5% kefit lub maślanki. Mi mleko nie służy choć bardzo lubię.
                • agni71 Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 05.12.15, 21:15
                  a co jest nie tak z burakami?
                  • mytoya Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 05.12.15, 23:49
                    Gotowane buraki mają wysoki indeks glikemiczny i dlatego mogę je jeść sporadycznie. A bardzo lubię.
                    Nie rozumiem co jest nie tak z chlebem razowym
                    • corrida_pl Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 06.12.15, 19:40
                      buraki mają ok 5 gr węgli na 100 gr - o ile dobrze pamiętam - uważasz że w przypadku 5gr indeks ma jakiekolwiek znaczenie?
                      • hela_mela Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 07.12.15, 12:15
                        Mam te informacje od lekarza. Nie wnikałam dlaczego. Ale działa. Buraki gotowane uwielbiam. Spytam się o nie na następnej wizycie za dwa tygodnie.
    • astramastra Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 30.11.15, 10:46
      z jednej strony jak na to patrzeć to śmieciowe żarcie jest tanie bo dmuchane bułki po parenaście groszy, syfiate parowki bez mięsa za pare złotych, ale czy warto dla paru złoctyh oszczędności jeść syf i psuć sobie zdrowie. Zdrowe jedzenie, mniej przetworzone to to domowe, piecz mięso na kanapki czy na obiad, znam przepis na schab w kilkanascie minut do kanapek.Ja mam jogurtownicę i sama robię jogurt.Można i bez jogurtownicy.Czy taniej, wątpię ale mój. Od czasu do czasu piekę chleb, czy bułki pizza tez domowa, makaron domowy też często, ciasta, pierogi itd.W lecie robiłam suszone pomidory, taniej nie wyszło raczej ale smak niebo ziemia. U mnie wygrywa kwestia smaku cena tu juz ma mniejsze znaczenie. Chcę wiedizec co jem . Teraz kupiłam mąkę orkiszową i zrobię makaron, tu wyjdzie taniej.Mimo,że mąka orkiszowa droga.To jest przykład tego że najmniej przetworzona mąka, najmniej oczyszczona jest najdroższa, paranoja...Unikam słodkich jogórtów dla dzieci ale nie mówię,że wcale nie kupuję.Słodycze kupuję, wszystko jest dla ludzi ale z umiarem.U nas duzo schodzi warzyw i owoców wszelakich, sałaty typu rukola ziół świeżych bazylia, kolendra itd, mnóstwo owoców suszonych i orzechów, pomidory suszone jem na potęgę, zapas domowcyh jest za mały więc kupne a te drogie sąsad Lubię gotować i poznawać nowe przepisy więc kasa leci...
      • linn_linn Re: jogurt 30.11.15, 11:14
        Nie taniej? Z 1 litra mleka i 1 lyzki jogurtu masz 1 litr jogurtu. Idac dajel z tego litra jogurtu mozna zrobic okolo 400 g serka jogurtowego.
        • astramastra Re: jogurt 30.11.15, 11:22
          nie wiem czy taniej, tak czy tak robię: jogurtsmile
          • astramastra Re: jogurt 30.11.15, 11:23
            ja robię w proorcjach ok 900ml mleka i 4 łyżki jogurtu greckiego
            • linn_linn Re: jogurt 01.12.15, 19:27
              Ja zwykle robie 1 litr mleka i 1 lyzka jogurtu / niekoniecznie greckiego, ale dobrego na pewno /. Czasem, jesli mam maly kubeczek, to wlewam caly.
      • mytoya Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 01.12.15, 18:04
        Niestety nie.moge jeść makaronów. .a tak je uwielbiam!!!!
        Poproszę o ten przepis na schab.

Od dziś.zaczynam.oszczedzanie wraz ze.zdrowym.jedzeniem.
        Polecisz mi jogurtownice? Mam multicookera Philips i widzę.ze.w.nowej wersji.sa słoiczków do robienia jogurtu. Może w moim tez da rade...
        Jogurtów zjadamy dziennie.ok. 600.ml...
        Mam.swoje przetwory: maliny truskawki sok malinowy. Dla.dziecka na deser ki. .

Przydałyby mu się..jakieś. pomysły na sycace sałatki . Takie niewyziembiajace.
        • astramastra Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 01.12.15, 20:11
          ja mam jogutrownice silver crest z lidla, ze słoiczkami, sprawdza się jak najbardziejsmile zresztą te lidlowskie sprzęty są ok, mam tez od nich maszynę do chleba już parę dobrych lat, ale w nim tylko wyrabiam ciasto na chleb i tam rośnie, piekę w piecu.
          a przepis na schab proszę bardzo:
          staregary.blogspot.com/2014/03/schab-10-minutowy-domowa-wedlina.html

ja gotuję dłużej bo niedowiarek jestemwink że to wyjdzie po paru minutach, ale wychodzi.jest pysznysmile
        • linn_linn Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 01.12.15, 20:43
          Ja mam Yogurelle Ariete: ma juz chyba ze 20 lat. Mam tez 1-litrowa Yogurt Dieta.
    • astramastra Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 30.11.15, 10:47
      polecam zrobić czerwone pesto, nie jest może mega tanie ale zamaist kanapek na kolację.Może być z makaronem razowym czy pełnoziarnistym
    • ana119 Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 01.12.15, 19:19
      Co to sałatki niewyziebiajace? Nie dodajesz do sałatek kaszy czy ryżu tylko same warzywa? Jesteś zorganizowana? Może brakuje ci planu co gotować i dlatego tak dużo wydajesz na produkty które zjada się gotowe np jogurty czy owoce które zwyczajowo jadalne są jako deser czy przekąska.
      Jeszcze jedno zwraca moja uwage - dlaczego maz nie zjada obiadu kiedy jest głodny tylko zaczyna od owoców? Tego obiadu nie ma czy nie może poczekać 10 min aż będzie gotowy? To postawa bardzo niecierpliwa. Pogadaj z nim.
      Napisz jako przykład co zjadła twoja rodzina np wczoraj.
      • mytoya Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 02.12.15, 23:11
        Właśnie mąż zjada bo jest głodny np. za parę minut obiad a on zajada cytrusy. Ale też zjada po obiedzie. Twierdzi ze obiadem się najada a owoce na deser.
        Fakt nie zawsze udaje mi się planować posiłki. Na ogół gotuje z tego co mam. Mam stały zestaw produktów i z nich korzystam. Wtedy się czuje bezpiecznie jak mam sporo rzeczy do jedzenia. Bo zawsze się boję ze mi czegoś zabraknie. A ja tak nie lubię chodzić na zakupy.

A jak najlepiej planować posiłki? Dzień wcześniej ? Czy na cały tydzień?
        • ana119 Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 03.12.15, 07:16
          Jeśli nie masz wprawy w planowaniu to tygodniowego planu nie będziesz się jeszcze trzymać. Planuj dwa lub dzień posiłek do przodu. Zrób zakupy uwzględniając menu. Pamiętaj o zupach ze są tanie i można nimi karmic przez dwa dni. Nie wiem jakie lubicie ale może zacznij od polskiej klasyki a potem sama zobaczysz co można dodać. Zupy sa swietne po powrocie do domu podgrzewasz i juz jest. My lubimy też zupy azjatyckie wszelkiem masci. Z mies golonka tez jest dobra z tym ze robiąc zakupy wybierze się ta która ma dużo mięsa i zjada się tylko to chude. Jest pyszna i często robie tak ze cześć rosołu z gotowania mrozę i dodaje do zup np ogórkowej. Mięso tez porcjuje i dodaje do zup warzywnych. W naszym menu tyg są zawsze dwa obiady z mięsa mi duszonymi np karkówka gulasz węgierski polędwiczki wieprzowe albo jakaś odmiana potrawki z kurczaka. Ważne by porcje nie były duże wtedy mozna jesc wszystko, nie ma ryzyka przejadania się
          • mytoya Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 03.12.15, 21:40
            A jaki mieć stały zestaw żeby tylko dokupić dwa trzy produkty i mieć obiad?
            Zupy to świetny pomysł. Lubimy je bardzo. Polskie - pomidorowa, kalafior owa, grzybowa, dyniowa na ostro,barszcz czerwony, w sezonie chłodnik. Robie tez tajska i meksykańska. Ale to już jako jedno danie.
            Nie bardzo zrozumiałam co z ta golonka. Gotujesz na niej rosół? Czy jest bardzo tlusty? A tylna czy przednia?
            Rosół dajesz do ogorrkowej ale już bez mięsa dodatkowego wtedy Gotujesz? To fajny pomysł bo lubimy zupy kremy.
            Do radzisz mi jeszcze jakieś pomysły ułatwiające życie? I oszczędzając?
            A kolacje planujesz? Śniadania mamy dość określone ja: owsianka na mleku z owocami, kanapki z dużą ilością warzyw albo jajka na miekko. Maz zjada kanapkę, parówki albo kiełbasę na ciepło albo nic. A synek zjada kaszkę na mm pełnoziarniste i do tego jakiś owoc.
            • astrum-on-line Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 04.12.15, 12:49
              Nie kumam.... kanapki jesz a makaronu nie możesz?
              • mytoya Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 04.12.15, 15:48
                Tak. Kanapki tylko na śniadanie. Z chleba razowego
                • hela_mela Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 05.12.15, 18:41
                  razowy nie jest zdrowy. Zamień pełnoziarnistym. Podejrzewam, że makaron pełnoziarnisty raz na jakiś czas też nie zaszkodzi
                  • czekolada72 Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 05.12.15, 18:45
                    Moment, na jakiej podstawie tak twierdzisz?

pl.wikipedia.org/wiki/Chleb_razowy
                    polki.pl/jak-rozpoznac-pieczywo-pelnoziarniste,we-dwoje-kulinarne-abc-zdrowa-kuchnia-artykul,10078124.html
                    • hela_mela Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 07.12.15, 12:31
                      Lekarz..
                      • linn_linn Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 08.12.15, 17:22
                        Raczej guru...
            • ana119 Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 04.12.15, 16:34
              Wg mnie niemożliwe jest gotowanie tylko z tego co stałe jest kupowane. Mozna w ten sposób zrobić naleśniki czy sałatke ale nie zupe i drugie danie. Mozna mieć też zapas 10 odmian makaronu w domu tylko po co? To zamrożone pieniądze. Plan gotowania to podstawa. Pytanie tylko na jaki horyzont czasowy.
              W kwestii golonki to chodzi o tą część krótka umięśniona. To co powstaje w trakcie gotowania jest dalekie od rosołu, to wywar który przelewam do woreczów mrozę i zużywam do zup które są dobre z takim wywarem np ogorkowa ktora nsljrpsza jest na żeberkach czy inna warzywna. Oczywiście nie gotuje zupy na 100% wywarze tylko uzupełniamy wodą i bez innego mięsa, chodzi o nadanie smaku.
              Mnie ułatwia gotowanie plan posiłków przygotowywany na tydz do przodu. Możesz zacząć z 1 czy 2 obiady do przodu i ocenisz czy to ma sens. Myślę że dla osób które lubią jesc ten sposób powoduje że mniej trafia do koszyka
              • mytoya Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 05.12.15, 14:34
                Staram się planować obiady ale na ogół wychodzi ze mam za dużo możliwości i wyboru a i tak okazuje się ze i tak czegoś do czegoś brakuje.. ech.
                Od paru lat cierpię na "gospodarkę niedoboru" . Jak zaczęłam o wiele lepiej zarabiać to zaczęło dużo kupować - jedzenia i kosmetyków. Na zapas..dużo jedzenia wrzucałam. Jak zamieszkała z obecnym mężem to już mniej a teraz jak mamy dziecko i wygodna kuchnie to nic. Ale i tak chyba zbyt dużo kupujemy.
                Lubie mieć pełną lodówkę. Czuje się wtedy bezpieczna.
                Ostatnio byłam ubsiostry. Sięgnęła po mleko do.lodowki a tam prawie nic nie było. W zasadzie to nic świeżego.

Przez te kupowanie to ja chyba jakaś swoją potrzebę realizuje. Od paru miesięcy mocno to ograniczyłam w poza żywnościowych sferach bo mamy za dużo rzeczy. Bardzo ale to bardzo dużo rzeczy mamy na strychu. I ciężko potem coś tam znaleźć. A w naszej garderobie jest ułamek. A że lubię porządek to ciągle coś wynoszą albo wrzucam bo mamy tylko 2 pokoje a rzeczy mnie tła msza.
                • gal_la Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 05.12.15, 17:05
                  Lubie mieć pełną lodówkę. Czuje się wtedy bezpieczna.
                  > Ostatnio byłam ubsiostry. Sięgnęła po mleko do.lodowki a tam prawie nic nie był
                  > o. W zasadzie to nic świeżego.
                  >
                  > Przez te kupowanie to ja chyba jakaś swoją potrzebę realizuje. Od paru miesięcy
                  > mocno to ograniczyłam w poza żywnościowych sferach bo mamy za dużo rzeczy. Ba
                  > rdzo ale to bardzo dużo rzeczy mamy na strychu. I ciężko potem coś tam znaleźć.
                  > A w naszej garderobie jest ułamek. A że lubię porządek to ciągle coś wynoszą
                  > albo wrzucam bo mamy tylko 2 pokoje a rzeczy mnie tła msza.

No to już sama dałaś sobie odpowiedźsmile Rzeczy, jedzenie to tylko wszystko wtórne - pewnie brakuje Ci czegoś. Może czegoś zupełnie niematerialnego? My tu na forum nie będziemy wiedzieć, a i też nasze dobre rady mogą w takim wypadku nie działać.
                  Powodzenia i wszystkiego dobrego!
                • ana119 Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 05.12.15, 17:56
                  Gal_la ma rację.

Co do braków w składnikach - juz tu pisałam nie raz przed zakupami sprawdzić trzeba czy są w domu wszystkie potrzebne składniki do planowanych potraw. I tylko tylko to kupujesz. Nie wkładasz do koszyka tego co nie ma liście. Zapisuj listy z potrawami które lubicie jesc na obiad. Kup sobie notes i zapisuj co będzie na obiad a pod spodem listę braków np mleko kokosowe wołowina czy smietana 30% która stale nie stoi w lodówce.

Mam stała listę produkow które są kupowane co tydz, następna lista to produkty które właśnie sie kończą- zwykle wisi na lodówce i tu wpisujemy to co się kończy np mąka sol czy przyprawy itp a trzecia lista to zapisywane w notesie produkty potrzebne do zaplanowanych obiadów
                  • czekolada72 Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 05.12.15, 18:28
                    Popieram!
                    2 listy spozywcze u nas sa - jedna to co brakuje ale nie jest niezbedne - np skonczyl sie wlasnie ryz, ale jeszcze bez niego przezyjemy, bo sa makarony i kasze, mozna zastosowac "zamiennik"
                    oraz druga, gdzie zapisuje rzeczy absolutnie niezbedne, ktorych nie magazynuje, a bez ktorych nam jest trudno zyc wink tu glownie nabial oraz jarzynki i owoce swieze.
      • mytoya Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 03.12.15, 00:21
        Trudno mi tak sprecyzować co zjedliśmy.
        • bergamotka77 Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 03.12.15, 18:32
          ale jak to nie wiesz co jecie? Czy takie ilosci ze nie da sie zapamietac? 'wink
          • mytoya Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 03.12.15, 21:21
            Ja wiem co zjadłam. Syn tez ma określone posiłki no ale męża nie kontroluje. Co tam podjadal cały dzień smile
            • huexido Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 06.12.15, 10:30
              Od półtorej miesiąca jesteśmy z mężem na diecie zamawianej pode mnie dla osób z niedoczynnością. Efekty super, jedzenie 5 porcji, są i owoce i warzywa, kasze, makaron pełnoziarnisty, chleb razowy, trochę mięsa, ryby, zdrowe oleje, masło, orzechy, nasiona. Wszystko, w odpowiednich proporcjach. Dieta nie jest droga - nie wydajemy kasy dodatkowo na jedzenie na mieście czy zamawiane żarcie. Jedyny mankament to codziennie bita godzina przy garach i przygotowanie po 5 pojemników dla każdego z nas na następny dzień. Przypuszczam, że gdybyśmy nie ograniczali porcji ( to dieta jednak redukcyjna) byłoby drożej - zużywalibyśmy trochę więcej składników. Ale dieta jest sezonowa, wykorzystuje to co jeszcze jest w miarę tanie i przy ograniczonej ilości kalorii (dla mnie 1700 dla męża 2000) naprawdę nie wychodzi tak drogo. No i nie kupujemy zbędnych teraz milionów gotowców, słodyczy, dodatków, w lodówce jest dokładnie to co potrzebne - nic się nie marnuje.
              • ana119 Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 06.12.15, 18:28
                I o to chodzi! Tak naprawde 1h to nie jest dużo bo tracimy ja często na bzdury. W PL dzięki PRL nie było kultury jedzenia, dbania o kalorie jak to robią np Francuzi, nie bez powodu ich dzieci nosza mniejsze rozmiary od naszych, i każdy kto dojdzie do takich wniosków jak to co opisałas wyżej juz jest bogatszy o doświadczenie. Obojętnie czy jest to dieta choroba czy sposób na zaoszczędzenie kasy na inne cele.
                Znam osoby które mówią ze nie wiedzą od czego tyją, w ogole nie bywaja głodne rano, sniadanie jedza dopiero przez południem bo nic nie da sie przełknąć, po rozmowie okazuje się ze jedzą o 22 i duże oczy co w tym złego? Nie tyje się z niczego.
                • corrida_pl Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 06.12.15, 19:39
                  ... a co złego w jedzeniu po 22?
                  • ana119 Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 06.12.15, 21:17
                    Powinno się jeść 2-3h przed snem. Żołądek w nocy wolno trawi
                    • corrida_pl Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 06.12.15, 21:38
                      ana119 napisała:

> Powinno się jeść 2-3h przed snem. Żołądek w nocy wolno trawi

jeśli do 22 pokryłaś 50% swojego zapotrzebowania to śmiało można jeść ...
                      jeśli masz rozpędzony metabolizm to również...

mity...
                      • ana119 Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 07.12.15, 18:52
                        Zakladajac ze zamiast pracowac zawodowo śpi sie do południa o faktycznie do 22 mozna byc w fazie pokrycia 50% zapotrzebowania
                  • rikol Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 07.12.15, 14:47
                    Jeśli zjesz coś ciężkostrawnego, to trudniej zasnąć. Mozna zjeść kanapkę z twarogiem, lub jakieś ciastko ze szklankąciepłego mleka.
                    • czekolada72 Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 07.12.15, 14:48
                      Ciastko, na diecie, na noc - to chyba nie jest najlepszy pomysł?
    • bbrodz Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 07.12.15, 09:50
      a ile chciałabys wydac? 1000 pln? to ciagle duzo, ale w koncu jedzenie musi cos kosztowac, wiec chyba mniej , rozsadnie rzecz ujmujac, sie nie da...
      a teraz moje przemyslenia - bazujac na doswiadczeniu, sprzed 4 lat,ktore zmienilo moje nawyki zywieniowe na zawsze:
      - ja prawdziwie, szczerze usiadlam sama ze soba i podjelam decyzje, ze zmieniam swoje nawyki, po to aby czuc sie lepiej; i ze skoro 40 lat zywilam sie zle, to 3 lub 6 miesiecy po prostu poswiecone na zmiane, jest potrzebne i tego bede sie trzymac
      - od dnia nastepnego zaczely sie dziac cuda- znalezli sie nauczyciele
      - w skrocie - zeby przestac objadac sie slodyczami, odstawilam sol; efekt - cukiernie oraz blisko 50% powierzchni sklepow przestal dla mnie istniec, efekt 2 - nie wchodze tam, nic mi sie w oczy nie rzuca, nie kupuje (a nad tym, zebysmy kupowali te nacukrzne kolorowe cacka - czuwaja sztaby marketingowcow), z czasem zaczelam cukiernie utozsamiac ze sklepem alkohole24- dla tych ktorzy potrzebuje haju
      - w zwiazku z tym, z tygodnia na tydzien dieta mi zubozala- bylam przestraszona i wowczas odtworzylam z pamieci dziecinstwo- lata 70te - pomidory byly na wiosne, codziennie zas zima kapusta kiszona, a na sniadanie dziadek jadl zawsze , ZAWSZE to samo - dlaczego gdzies po drodze uwierzylam, ze 5x dziennie musze jsc rozne produkty, 7x w tygodniu cos innego? widac spece z P&G, Unilever dobrze dzialajasmile; i nagle wczytujac sie w rozne teksty dietetyczne odkrylam, ze czesc autorow rekomenduje 1 i 2 sniadanie takie samo caly rok! efekt 1 - to upraszcza decyzje zakupowe o 50%, efekt 2 - poprawia czas, efekt 3 - juz nie patrze w lodowke, czy mam ochote na serek a moze szyneczke i zastanawiajac sie podjadam rogalika, ostatecznie smazac jajka.. teraz wiem, ze w mojej lodoce wystarczy 1 produkt - i ZAWSZE mam co jesc
      - tym prduktem sa jajka - gdzie indziej przeczytalam, ze ludzie to 2 typy sniadan - bialko i cukier/weglowodany; zjedz bekon+jajka na sniadanie i zobacz kiedy bedziesz miec ochote na cos konkretnego? i zjedz cukier ; ja jestem w 1.grupie, sniadania weglowodanowe nie daja mi ani uczucia sytosci, ani zrownowazonego poziomu insuliny, odpowiedzialnego za napady glodu
      - zrozumialam IG, zrozumialam 5 .przemian - uwazam, ze to powinien byc przedmiot w szkole; utrzymanie stalego poziomu insuliny uwolnilo mnie do bolow brzucha, wzdec - i doprawdy w pewnym momencie uderzylo mnie, ze dlaczego ja jem te serki, marynaty, ciastka- wszystko z bilboardow, z polek na wysokosci wzroku w sklepie, apotem, zeby uwolnic sie od tego, siegam po activie z polki na sasiednim regale
      - w dietach dla kulturystow jest treat day - i ja to robie, raz w tygodniu - bez specjalnej frajdy, ale jedzenie na miescie na wymiar bardzo przyjemny dla mnie, brzuch mnie zazwyczaj po tym boli, ale to tez frajda raz w tygdniu odpuscic sobie gotowanie

dzis dieta 3os rodziny kosztuje tak:
      - sniadanie max 10 zl dziennieb(w tym jajka eko)
      - 2. gie sniadanie - owoce (20 dni w miesiacu-jablka i winogrona, sporadycznie cos innego)+ bialko meza - 10 zl
      -obiad - wiodacy weglowodan to ryz (kupuje eko i najdrozszy, takie moje szalenstwo), uzupelniony -warzywami korzeniowymi+ blonnik (ja)+ mieso eko- 20 zl
      - maz cos tam je na kolacje - umowilismy sie, ze to juz jego sprawa- widze, ze cps tam mixuje, ja przegryzam pomidora;

kupuje mieso i pieke w niedziele, nie jemy kupowanych wedlin , nawet eko (sól), uzywam dodatkow jak zurawina, rodzynki, kapary, jalapeno;
      wychodzi 1000+ pln, ale : nie zmieniam ubran na wieksze, nie zawijam sie w koce i rozciagniet swetry, aby ukryc faldy i wzdety brzuch, nie katuje sie obwinianiem za pdjadanie chipsow i batonikow z kiosku, a potem wydawaniem kasy na silownie; nie widze za bardzo zwiazku ze zdrowiem- przyznaje, liczylam tu na wiecej (mialam miec sliczna cere, a jest dalej taka sama), chorujemy 1-2 x w roku jak wczesniej, i jednak jest to chyba bardziej zwiazane z emocjami;

• czekolada72 Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 07.12.15, 09:54
        Jak dla mnie - to z jednej skrajnosci w druga, ale kazdy wybiera co woli smile
      • astramastra Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 07.12.15, 10:12
        gdybym miała jeść codziennie to samo to chyba bym w depresje wpadła.Jedzenie to przyjemność, jest tyle produktów tyle dań, dlaczego mam się ograniczać? Ja uwielbiam próbować, gotowac nowe rzeczy. Mam stałe potrawy które uwielbiam ale to nie znaczy,że będę jadła np curry 7 dni w tygodniu.
      • black_halo Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 07.12.15, 12:55
        Nawet Cie troche popieram.

W dziecinstwie tez jadlam ciagle to samo i mialam o wiecej mniej stresu. Mialam faze na kanapki z serem, kanapki z jajkiem, jajecznice, owsianke (teraz patrzec nie moge ale zarlam codziennie na sniadanie chyba z 10 lat).

Teraz mam X ulubionych produktow, staram sie zeby bylo zdrowe. Jadlospis tygodniowo planuje tak: 2x mieso, 2x ryba, 3x po wegetariansku. Sniadania i lunche zawsze wege, ostatecznie czasem wedzony losos jak jest na stolowce.
    • tajemniceportmonetki.pl Re: Odchudzanie, zdrowe jedzenie a oszczedzanie 07.12.15, 16:01

Podrzucam wpis o sposobach na zdrowe jedzenie i oszczędzanie, który popełniłam jakiś czas temu. Może znajdziesz tam coś przydatnego smile tajemniceportmonetki.pl/2015/09/14/50-sposobow-na-zmniejszenie-wydatkow-na-zywnosc/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka