Dodaj do ulubionych

sierpień 2020

01.08.20, 01:09
No to zaczynamy smile

Sierpień dla mnie zapowiada się nienajlepiej ze względu na wyjazd, ale ponieważ wyjeżdżam raz w roku na wakacje, więc nie widzę powodu żeby jakoś specjalnie zaciskać pasa... Oczywiście bez zbędnych szaleństw (bo tego nie praktykuję), no ale nie od dziś wiadomo, że wakacje nad Bałtykiem potrafią być drogie wink

Nie odłożę nic w tym miesiącu i na pewno czekam nie wydatek "samochodowy" i oby to był jedyny taki poważny...
Obserwuj wątek
    • twoja-siostra Re: sierpień 2020 01.08.20, 13:13
      U mnie w sierpniu szykuje się podwójne zaproszenie na urodziny, do tego jedno na roczek. Mamy dwie wizyty w Warszawie więc paliwo, z czego jedna jest prywatna więc jakieś 200-250 zł dodatkowo. Mlodszemu dziecku muszę kupić buty. Starszemu spodnie bo strasznie niszczy na kolanach. To chyba tyle
    • umzak Re: sierpień 2020 01.08.20, 16:53
      Mimo okropnego czerwca i jeszcze gorszego lipca ( wydatki okolozdrowotne, szereg awarii na końcu samochodu jeszcze) sierpień zaczynam z optymizmem. Ostatniego dnia lipca zaproponowano mi pracę i ja przyjęłam. Nie podsumowała lipca bo brak mi wszystkich zapisków. Ostatnie 1,5 tygodnia spędziłam między jedna A druga rozmową rekrutacyjną. Skorzystanie z usługi doradcy było strzałem w 10.
      • lena.113 Re: sierpień 2020 01.08.20, 18:10
        Gratuluje...a dzieci mają otwarty żłobek?
        • umzak Re: sierpień 2020 01.08.20, 18:31
          Dziękuję, tak.
      • agpagp Re: sierpień 2020 01.08.20, 18:21
        Umzak super smile
        Ja dziś przelałam kwotę na życie na sierpień i jeżeli firma nie ruszy na imprezy masowe ( pierwszy wyjazd mam 23 sierpnia)( a boję się cholernie że przez wzrost zakażeń mogą znów wszystko zablokować ) to za 2 miesiące będzie gorzej niż źle. W lipcu przekroczyliśmy budżet. Bo mi się zachciało zapraw robić. A dodatkowo przeszliśmy na dietę i to nie są małe wydatki przy tych cenach warzyw. W sierpniu jedyny duży wydatek to ubezpieczenie auta ( przegląd zrobiony dziś ) i ubezpieczenie domu.
        • zielona4 Re: sierpień 2020 02.08.20, 07:16
          Bez sensu byłoby wprowadzać nowe obostrzenia, gdy nie kontrolują czy te obowiązujące sa respektowane - a nie są.
      • twoja-siostra Re: sierpień 2020 01.08.20, 19:12
        Gratulacje! Bardzo się cieszę, że w końcu się u Ciebie ułożyło smile
      • czekolada72 Re: sierpień 2020 01.08.20, 19:21
        Gratulacje!!!
      • kamarow69 Re: sierpień 2020 01.08.20, 19:32
        Super wiadomość. Gratulacje.
      • zielona4 Re: sierpień 2020 02.08.20, 07:21
        Gdy czytalam, ze skorzystasz z doradcy to pomyślałam, ze to dobry pomysł. Czasem myślimy, ze juz nic nowego sie nie dowiemy - a jednak. Do tego może dojść podniesienie samopoczucia. Niektórzy doradcy w roznych sferach solidnie sie do pracy przygotowywują
      • enigma81 Re: sierpień 2020 04.08.20, 09:14
        Gratuluję, świetna wiadomość smile
    • 098qwerty Re: sierpień 2020 02.08.20, 07:59
      U mnie sierpień będzie najbardziej wydatkowym miesiącem całego roku, nawet w grudniu będę miała niższe wydatki. 2 wyjazdy całą rodziną liczę że wyjdzie każdy po ok 4 - 5 tys. Dokupię deski, impregnat i farbę na pozostałe 3 balkony to też ok 4,5 tys. We wrześniu czeka mnie komunia syna, mam nadzieję, że się odbędzie i nie przesuną uroczystości bo mogę mieć problem jak syn "wyrośnie" z kupionego w marcu garnituru. W tym miesiącu idę jeszcze do fryzjera, pozostałe wydatki bez zmian.
      Umzak gratuluję znalezienia pracy.
    • tol8 Re: sierpień 2020 02.08.20, 18:22
      Kupiłam lidlomixa, na jedzenie poza domem wydajemy stanowczo za dużo, wrrr.
      • kariatyda79 Re: sierpień 2020 02.08.20, 20:33
        My zaczynamy sierpień od wakacji. I w czerwcu i w lipcu też byliśmy, ale te obecne są "wysokobudżetowe", bo i daleko i mnóstwo biletów wstępu. Zobaczymy ile z planu uda się nam zrealizować, bo wszędzie są tłumy turystów (jesteśmy na Jurze). W lipcu wyjadaliśmy zapasy, więc po powrocie większe zakupy żywieniowe i trochę szkolnych przyborów (choć tu nie demonizuję - plecak, piórnik i buty na wf są, a reszta to drobiazgi będą). Tu,gdzie obecnie mieszkamy można zapłacić bonem turystycznym, więc koszt będzie trochę niższy. Oby tylko zdrowie nas nie opuściło, to damy radę.
    • austenka Re: sierpień 2020 03.08.20, 08:04
      Sierpień to będzie najdroższy miesiąc pod względem zaplanowanych wydatków- wyjazdy wakacyjne, ślub bliskiej osoby. Właśnie jestem nad polskim morzem, staram się nie szalec z wydatkami ale też nie żałuję na lody czy gofry, w połowie wyjazdu zobaczę jak się ma sytuacja finansowa i czy muszę zacisnąć pasa.
    • czekolada72 Re: sierpień 2020 03.08.20, 19:40
      Renowacja mebli, kudlatych i nas. Chyba najbardziej przewidywalne sa meble.
      Jeden prezent urodzinowy, jeden imieninowy.
      A reszta - oprocz stalych oplat - odladanie kazdej zlotowki dziesiec razy smile
      • czekolada72 Re: sierpień 2020 28.08.20, 10:29
        Wszystko wskazuje, ze miesiąc zostanie zamkniety na zero.
        Najwiecej poszło na mebelki, ale to wiadomo było.
        Potem kudłate, co też zakładałam.
        Aż się dziwię, że w sumie niewiele na jedzenie- 435 zł, dziś jeszcze jedne zakupy, ale 100 na pewno nie sięgnie, myślę, ze ok 50 zl gora.
        Kredyt nadpłacony, to ważne, karta spłacona na zero.
        Nastawiam sie już na wrzesień, który bedzie duzo duzo drozszy...
        • czekolada72 Re: sierpień 2020 30.08.20, 21:34
          Jeszcze w sierpniu, ale juz na konto wrzesnia - wet na cito
    • enigma81 Re: sierpień 2020 04.08.20, 09:19
      Początek miesiąca słaby bo dałam się ponieść szaleństwu w weekend i tu obiad na mieście tu lody tu torebka na wyjazd.. Teraz trzeba trochę przystopować, tym bardziej, że w niedzielę wyjeżdżamy na wakacje. Kasa na to jest odłożona, z górką.
      Muszę zacząć kupować podręczniki dla córki do LO, mam nadzieję, że uda się kupić coś używanego.
      Innych wydatków większych nie planuję.
    • liliawodna222 Re: sierpień 2020 04.08.20, 10:46
      Lipiec był dla nas bardzo kosztowny - niestety, ale fortunę pochłonęły wizyty u dentysty. Ale przynajmniej wyleczyliśmy wszystko, co było do leczenia.
      Druga rzecz - prezent urodzinowy dla córki (18-tka - więc trochę popłynęliśmy wink ).
      Po trzecie krótki, ale intensywny wyjazd na południe Polski.

W sierpniu powoli wszystko wraca do normy, skończyły się niecodzienne wydatki, więc o wiele prościej będzie znów zapanować nad budżetem.
      • kamarow69 Re: sierpień 2020 04.08.20, 12:26
        Sierpień powinien być spokojny. Ubezpieczenie mieszkania, zakup używanego laptopa, książek, jednodniowe wyjazdy w góry i raz do Warszawy, zakup zapasu miodu i online produktów sypkich. Jeszcze mamy gości na weekend. Może kolejny weekend jeszcze 1 osoba. Na razie tyle. Lada moment leją nam strop nad parterem. Ciekawe, jak zakończymy miesiąc.
        • kamarow69 Re: sierpień 2020 19.08.20, 10:40
          Gości jeszcze nie było. Był natomiast pogrzeb w rodzinie sad Na laptopa jeszcze czekam. Strop zalany. Przerwa na 3 tygodnie i potem piętro i dach. Szukamy dobrych cen na okna i dachy. Mam nadzieję, ze zamkniemy stan sutowy zamknięty do końca tego roku. Córka książek jeszcze nie kupiła. Zastanawiam się, jak będzie ze szkołami. Raczej kupimy bilet na 1 mies., a nie semestralny, bo w każdej chili mogą przejśc na naukę zdalną.
    • twoja-siostra Re: sierpień 2020 09.08.20, 19:51
      U nas póki co wszystko zgodnie z planem, odpukac. Dużo wydatków, ale zaplanowane. Zanosi się, że końcem miesiąca splacimy jakies 2 lata wczesniej jeden z naszych kredytow- odpadnie nam co miesięczna rata w kwocie 650 zł. Ewentualnie początkiem września. Bardzo się cieszę.
      • kamarow69 Re: sierpień 2020 11.08.20, 09:37
        Gratuluję spłaty długu. Brawo.
    • kropkaa17 Re: sierpień 2020 11.08.20, 06:22
      Sierpień upływa spokojnie.
      Wyjazdu brak ze względu na chorobę bliskiej osoby. Wydatki na jedzenie na razie nie duże, sporo zrywam z własnego ogródka lub dostaję ( np dynie, jabłka itp).
      Więcej wydam na ubrania ( w tym buty, kurtki), dzieciaki rosną i muszę uzupełnić garderobę na jesień/zimę. Wydatkami okołoszkolnymi nie zawracam sobie głowy bo nie wiadomo jak to będzie wyglądać. Podstawa czyli plecaki, piórniki są, córka z zeszłego roku przyniosła połowę wyprawki nawet nie użytej.
      Wydatki na przyjemności to zakup niedużego basenu ( to nic że to końcówka sezonu). Na pewno kupię też kilka gier planszowych- odświeżyliśmy to hobby z synem.
      • twoja-siostra Re: sierpień 2020 11.08.20, 07:44
        My tez teraz kupiliśmy basen, bo w sumie teraz dopiero są u nas upały i piękna pogoda. Dzieciaki zadowolone, a przecież zostanie na następny rok
        • 098qwerty Re: sierpień 2020 11.08.20, 12:16
          Ja basen dla starszego syna kupiłam ok. 6 lat temu i chłopaki (teraz 2) nadal z niego korzystają, a ile zabawy mają przy tym smile Przyznam szczerze, że sama bym w taki upał do niego weszła smile
          • monika887 Re: sierpień 2020 11.08.20, 15:19
            To czemu nie wejdziesz?
            Ja korzystam regularnie. Zdecydowanie polecam smile
            • 098qwerty Re: sierpień 2020 11.08.20, 17:43
              Bo jest nieduży 🙂 dla dzieci ok do zabawy i poplusksnia się
              • monika887 Re: sierpień 2020 13.08.20, 10:14
                Aha. My mamy raczej większy, 2x4 m, kupiony bardziej z myślą o rodzicach niż dzieciach smile No wytłumaczeniem było że to na lata, a dzieci tak szybko rosną smile Ale służy wszystkim
    • austenka Re: sierpień 2020 16.08.20, 07:30
      Przede mną jeszcze prawie 4 tygodnie sierpnia. Na pewno skończę na minusie, ale spodziewałam się tego- wydatki slubno-weselne mocno obciążą mój budżet (prezentu w to nie wliczam bo idzie z innej puli). Chemia dokupiona, a jedzeniowo postanowiłam wykorzystać do dna to co mam i dopiero zrobić zakupy.
    • olpa7 Re: sierpień 2020 17.08.20, 07:56
      U mnie nawet jest nieźle. Z wakacji zostało mi 400 zł nadwyżki. Auto sprzedałam 15% drożej niż założyłam.
      Wydatków już wielkich w sierpniu nie planuje. Jedynie prywatny lekarz z synem.
      W kolejnym miesiącu będzie gorzej.
    • twoja-siostra Re: sierpień 2020 18.08.20, 20:04
      Idziemy zgodnie z planem. Na jedzenie mam wrażenie, że wydajemy w tym miesiącu mniej, ale to się okaże przy podsumowaniu. Kupiliśmy jakieś plyny/oleje do auta.
      Muszę zapłacić jeszcze rachunki, wizyta u lekarza, prezent dla nowego dziecka w rodzinie i starszaka. Na początku września mamy wyjazd na wakacje więc końcem sierpnia będziemy wyjadac wszystkie resztki z lodowki
    • agpagp Re: sierpień 2020 26.08.20, 09:22
      Dwa najważniejsze wydatki za nami - auto ubezpieczone i to całkiem znośnie. I dom, mimo zwiększenia metrażu, podobnie jak w zeszłym roku. Swoją drogą facet w ubezpieczalni nas oświecił że gdyby coś się stało a nie będziemy mieć aktualnego przeglądu komina , instalacji elektrycznej czy gazowej to ubezpieczyciel nic nam nie wypłaci.( oczywiście dotyczy to zdarzeń związanych bezpośrednio z tymi instalacjami ) Komin wiadomo ale to o elektryce było dla mnie zaskoczeniem. W związku z czym ... no jeszcze czekają nas takie przeglądowe wydatki. p.s. mamy kominiarza który ma lęk wysokości wink
      • kamarow69 Re: sierpień 2020 26.08.20, 09:52
        U mnie chyba kominów ma nie być. Tylko jakiś "kominek" nie wiem do czego. W palnie jest rekuperacja i brak gazu. Ale pewnie przegląd pompy ciepła dojdzie.
        Ja w tym miesiącu miałam ubezpieczenie mieszkanie - do kredytu. O dziwo znaleźliśmy taniej niż w poprzednich dwóch latach. Jakś firma krzak, ale bank będzie się musiał tym zadowolić tongue_out
        Wreszcie zapłąciłam za laptopa. Niestety koszt był wyższy niż zakładałam. Córka wreszcie opłaciła francuski. Teraz szukamy kogoś na korepetycje z angielskiego. Szkoła językowa podniosła cenę o 30% sad Już w zeszłym roku była droższa niż inne. Teraz to już w ogóle. British Cuncil ceny z kosmosu, a w dodatku nie byliśmy zadowoleni. Po wstępnym szukaniu okazuje się, że od C2 wybór już jest dość mały. Chyba że ie umiemy szukać.
        Wrześnień się zapowiada ze sporymi wydatkami. Będę musiała to jakoś zaplanować.
        • czekolada72 Re: sierpień 2020 26.08.20, 11:20
          Zerkalas tu
          gamacollege.pl?
          • kamarow69 Re: sierpień 2020 26.08.20, 11:24
            nooo - to te +30% smile smile smile
            • czekolada72 Re: sierpień 2020 26.08.20, 11:31
              ok smile
    • enigma81 Re: sierpień 2020 28.08.20, 11:48
      Już prawie koniec miesiąca.
      Nie jest źle, mam jeszcze 600 zł, czekają mnie zakupy na weekend i fryzjer dzieci - max 250 zł.
      Reszta na konto oszczędnościowe. Przyda się bo we wrześniu będzie więcej wydatków.

Dzięki temu, że część urlopu spędziłam w domu udało mi się zagospodarować pootwierane paczki makaronów i wyjeść część zapasów z zamrażarki - dzięki temu nie kupowałam nic poza pieczywem i owocami.
    • twoja-siostra Re: sierpień 2020 28.08.20, 16:57
      Ja już zrobiłam ostatnie zakupy spożywcze w tym miesiącu. To co jest to musi wystarczyć.
      Czeka mnie jeszcze kupno synowi wyprawki do przedszkola tzn. szczoteczki, pasty, kubeczka, chusteczek, kapci. I to będzie na tyle jeśli chodzi o ten miesiac
    • austenka Re: sierpień 2020 30.08.20, 18:12
      Przede mną 10 dni do końca sierpnia. Na koncie 350 zł i to musi wystarczyć. Zobaczymy czy się uda, jeśli nie będzie żadnych nieplanowanych wydatków a jedynie jedzeniowe to będzie ok.
    • annia_ko Re: sierpień 2020 31.08.20, 12:42
      Dobrze, że już koniec miesiąca. Remont łazienki prawie za nami, zostały drobne rzeczy do poprawki. Wyszło ładnie, ale finansowo zmiażdżyła nas sad Za to mam zmywarkę, z czego się niezmiernie cieszę. We wrześniu wydatki powinny wrócić na swoje tory, przed nami chrzciny dziecka, ale wydatek wcześniej planowany oraz żłobek. "Wyprawka" kupiona, więc też już powinno się finansowo uspokoić.
    • twoja-siostra Re: sierpień 2020 31.08.20, 22:15
      Podsumowanie: raczej budżet na poszczególne kategorie dotrzymany. Przekroczona spozywka na 150 zł, na slodycze wydane prawie 200 zł (tu muszę zejść)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka