Dodaj do ulubionych

pralka automatyczna

16.11.05, 01:08
Bardzo proszę Was wszystkich Forumowiczów o wskazanie modelu pralki, z której
jesteście zadowoleni na sto dwadzieścia procent! Szykuje mi się wymiana pralki
na nową i chcę by był to zakup przemyślany. Ważne jest dla mnie wszystko.
Ilość zużytej wody, energii, programów do prania i innych bajerów. Czy warto
inwestować w pralkosuszarkę?
Jesteśmy rodziną czteroosobową i pojemność bębna muszę mieć 4-5kg.
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • malwina7 Re: pralka automatyczna 16.11.05, 07:26
      Poczytaj sobie wątek z innego forum jest tam sporo uwag dot. pralek
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=31013750&v=2&s=0
    • jagoda85 Re: pralka automatyczna 17.11.05, 15:34
      Ja ma Candy, 1000 obrotów. Pracuje 2 lata bez awarii. Ma tylko jedną wadę , jak
      włączam 1000 obrotów, to trochę głośno pracuje. Pierze super. Polecam.
    • miba3 Re: pralka automatyczna 18.11.05, 22:06
      Ja mam od 5 lat pralkę Ariston Margherita 2000 pracuje bez awarii już tyle lat.
      Pralkę można załadować do 4,5 kg. Ma w sobie program "szybkie pranie". Można
      prać w czasie krótszym ok. 30min, ale przy mniejszym załadunku. Ma opcję prania
      jedwabiu, wełny.
      Jest cicha i oszczędna.
      Nie mam żadnych zastrzeżeń.
      • rysia_mama_wiktorka Re: pralka automatyczna 20.11.05, 11:07
        to ja pochwalę moją pralkęsmile Ja mam pralkę AEG Lavamat ileś tamsmile Teraz są już
        nowsze modele wiec i tak trzeba będzie sprawdzić w sklepie. Moja pralka pracuje
        ok 6 lat. Maksymalna ilość obrotów to 1200 ale teraz są modele gdzie jest
        jeszcze więcejsmile Acha pralka jest otwierana od góry. Nigdy nic się z nią nie
        działo i na szczęście nie dzieje niepokojącego. Ma dużo różnych funkcji z
        których nie korzystam, np. opóźnienie startu. Może te pralki do najtańszych nie
        należą ale myślę, że jest to wydatek na lata więc lepiej zainwestować i kupić
        porządną pralkę.
    • jojoelcia Re: pralka automatyczna 22.11.05, 10:34
      A ja opiszę negatywnie moją pralkę Whirpool AWG 1036. Mam ją już przeszło 7 lat
      (prezent ślubny), kosztowała kupę kasy-przeszło 2.000,- i coraz częściej się
      psuje. Naprawiana już była chyba pięć razy. Pokrętło z programatora jast całe
      połamane i ledwo co się jeszcze da przekręcic a nowy programator to 600,-. Aż
      włosy na głowie stają dęba, że za takie pieniądze można taki szmelc kupić.
      Zdecydowanie NIE POLECAM!
      • zonaniezona1 Re: pralka automatyczna 23.11.05, 10:29
        No patrz..ja mam taką samą pralkę i dziła bez zarzutu. Zresztą zmywarka
        whirpoola dziła mi już 12 lat!
        • zosia711 Re: pralka automatyczna 23.11.05, 14:12
          Wirpool AWG 324 600 , działa bez zarzutu jakieś 8 lat. (obym nie napisała tego w
          zła godzinę smile
          Jest na 4 kg wsadu, ładowana z przodu. I przede wszystkim mocno eksploatowana
          Min 1 pranie dziennie, często 2. Jest dla nas za mała, ale niestety innej nie
          zmieszczę do łazienki.
          Zmywarka tej samej firmy też ok od 4 lat
          Czesto zależy jak się trafi. Znajoma super model Candy wywaliła po 4 latach tak
          się psuła...
          • jojoelcia Re: pralka automatyczna 23.11.05, 14:40
            No to chyba mam pecha z tą pralką. Jakiś trefny egzemplarz mi się trafił
    • iwoniaw pralko - suszarka 23.11.05, 16:49
      Mam, opcji suszarki nie używam. Nie tylko żre masę prądu, ale przede wszystkim
      nie każdą rzecz można tak suszyć, te, które można natomiast - gniotą się
      niemiłosiernie. Tak że taką opcję polecałabym wyłącznie komuś, kto naprawdę nie
      ma miejsca nawet na 1 sznurek na pranie, no i lubi prasować. Jedynie do pieluch
      tetrowych sprawdza się dobrze, bo one szybko schną, a prasować i tak trzeba dla
      noworodka.
      • zonaniezona1 Re: pralko - suszarka 23.11.05, 17:50
        Ja dla noworodka nie prasowałam smile..Ale ponoć trzebasmile)))
        • iwoniaw Re: pralko - suszarka 23.11.05, 21:03
          No ja też nie prasowałam - co więcej (o zgrozo!) używałam jednorazowych, ale
          sama widzisz, że trzeba, więc pod tym kątem piszę. Nie przydaje mi się ta opcja
          suszarki, oj nie...
          • artistry1 Re: pralko - suszarka 24.11.05, 07:34
            Hmm ja mam Candy juz ponad 2 lata mała 4,5 kg ładowana od przodu i jestem z niej
            zadowolona. Co do mechaniki spox, jedyną jej wadą jest możliwośc wytarcia
            napisów z panelu sterującego pralki pod wpływem mocniejszych detergentów.Uwaga
            producent nie uznaje gwarancji, pytałam.
            • jagoda85 Re: pralko - suszarka 25.11.05, 13:34
              Jakimi detergentami myjesz, że możesz wytrzeć napisy? Ja przecieram ściereczką
              z mikrofibry i zawsze jest czyste. Pralkę Candy mam już 3-ci rok i jest jak
              nowa.
    • anonim001 pralka automatyczna 24.11.05, 23:47
      Cały czas pilnie śledzę wątek i zaglądam smile
    • zonaniezona1 Re: pralka automatyczna 25.11.05, 09:13
      Ttak sobie myśle, że jakbym znowu kupowła pralkę, tio wybrałabym w miarę
      niedroga pralkę bez zbytniej elektroniki. Moja kuzynka z holandii ma pralkę
      Bosha naładowaną elektroniką. Jak mieszkłam u niej miesiąc, prałam w jej pralce
      (nówka). Prała jak moja 7 letnia... Bez róznicy! Za to kosztowała parę razy
      więcej.
      Dla mnie istotne byłoby, żeby miała z 1000 obrotów (moja obecna ma 1200).
      I tak trzeba miec świadomośc, ze każdy sprzęt ma prawo się zepsuż . A co około
      10 lat po prostu takie rzeczy trzeba zmieniać !
      • azalis Re: pralka automatyczna 30.11.05, 13:24
        Ja mam pralkę Siemensa już od 10 lat, z tego co pamiętam jeszcze się nie psuła
        (tfu, tfu). Nie wiem, czy to taki wyjątkowy egzemplarz, bo piorę bardzo dużo
        (dzieci w wieku teraz szkolnym,wcześniej przedszkolnym, a jeszcze wcześniej
        maluszki). Jezeli nawet mi się zepsuję, wiem że kupię następną Siemensa
    • m_spider Re: pralka automatyczna 30.12.05, 19:11
      To ajtez pochwale moją pralke,mamy Bosha na 4 kg(jest płytsza)i ,odpukac jeszcze sie nie zepsuła),drugi raz kupiłbym taką samą .Powod?-bardzo prosty panel sterowania,reszte załatwia elektronika.Teraz juz nie da sie kupic pralki bez elektroniki-takie czasy.Pozdrawiam.
      • ned_pap Re: pralka automatyczna 30.12.05, 21:02
        Ja mam Miele - jakiś strasznie stary model, kupiony za kilkaset złotych od gościa, który przywozi używany sprzęt z Niemiec. Pracuje już od 10 lat (u mnie), bez większej awarii. Markę tę moge polecić każdemu.
    • clk Re: pralka automatyczna 30.12.05, 23:49
      mam candy - model holiday. Same plusy smile
      • monikar26 pralkosuszarka 31.12.05, 20:16
        kupowaliśmy pralkę 2 lata temu whirpool i jestem zadowolona jak na razie. Nie warto podobno kupować pralkosuszarki - b.duże zużycie energii, oprócz tego ubrania są pomięte i trudno je uprasować. Wszyscy znajomi, którzy posiadają pralkosuszarkę tylko kilka razy użyli suszarki, więc chyba nie warto. Lepiej kuić pralkę 1000 - 1200 obrotów.
    • anonim001 DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA PORADY!!! 01.01.06, 13:54
      Dokonalismy zakupu, wybraliśmy WHIRLPOOL AWM 6105/P i jak na razie jestem
      baaardzo zadowolona. Puk, puk w niemalowane, żeby nie zapeszyć!
      Pozdrawiam serdecznie i noworocznie!
      www.agdrtv.com.pl/pralki/WHIRLPOOL_AWM_6105_P.php
      • zonaniezona1 Re: DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA PORADY!!! 08.01.06, 10:37
        Whirpool jest supersmile Gratuluję smile
        • anonim001 dziękuję :))) 12.01.06, 01:09
    • niya DO JAGODY85 06.01.06, 11:24

WITAJ JA TEZ MAM PRALKę CANDY 1000 obrotów tylko mam mały problem otóż jak
      ustawiam wirowanie na obojętnie jaką faze wirowania czy to 400 czy 600 czy 1000
      ta pralka mi niemiłosiernie skacze po łazience musze na niej siedzieć żeby stała
      w miejscu a jak wiruje na 1000 to i ze mną skacze smile to może jest i smieszne ale
      już nie dla mnie każde wirowanie muśze nastawiać osobno po skończeniu pracy
      pralki i muśzę cholery pilnować żeby w miejscu stała, czy ty tez miałas taki
      problem z nią? oczywiście wiem, że zależy to od ilości prania w pralce jednak
      próbowałam każdej ilości ubrań na każdej opcji wirowania i nic, a co ciekawe
      czasami sobie spokojnie wiruje w miejscu wtedy pamiętam ile prania włożyłam i
      na drugi raz wkładam tyle samo i na te same obroty i co? znajduję ją w innym
      miejscu smile. Chcieliśmy ją zareklamować bo dopiero w zeszłym roku kupiona ale jak
      pomyślałąm że tyle użerania się bedzie to dałam spokój jeszcze mnie wyśmieją że
      prać nie umiem smile. miałaś z nią kiedykolwiek taki problem? pozdrawaim i jak nie
      uzyskam tu odpowiedzi bo jest możliwość , że już nie zajrzysz do wątku to
      napisze na priv smile naprawdę tylko ja trafiłam na takie indywiduum?
      • vaniliaa1 Re: DO JAGODY85 06.01.06, 13:38
        czytalam gdzies ze jak jest za duzo, albo za malo naladowane to pralka skacze smile
        • niya Re: DO JAGODY85 06.01.06, 19:22

ale ja już próbowałam wszelkich proporcji smile i żeby było za mało i żeby nie za
          dużo nic nie pomaga! po 20 praniach i kombinowaniu dałam sobie spokój smile skąd
          wywiecie kiedy nie jest ani z amało ani z adużo? pzreciez chyba piorąc rzeczy
          czarne nie zostawicie jednej bluzki "na boku" żeby za dużo nie było co? pozdrawiam
      • anonim001 Re: DO JAGODY85 07.01.06, 13:57
        Z tego co wiem pralkę trzeba dokładnie ustawiać, wyregulować nóżki,
        wypoziomować, bo jak nie to właśnie skacze. Może tu tkwi problem? Sprawdź
        poziomicą ustawienie pralki.
        • niya Re: DO JAGODY85 07.01.06, 18:07

pralka stoi prościutko, nóżki równiutkie, jest zbadana poziomicą ze wszystkich
          stron smile nawet dywanik antypoślizgowy wkładaliśmy pod nią skakała z dywanikiem smile
          • anonim001 Re: DO JAGODY85 07.01.06, 20:37
            W takim wypadku ja bym zareklamowała, skontrolowała w serwisie, cokolwiek, póki
            nie jest za późno. Z czasem łożyska czy coś tam innego wysiądą, a gwarancja się
            skończy i może nie być wesoło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka