Dodaj do ulubionych

8 litrów napoju za parę złotych :))

04.02.06, 12:12
Przy okazji mojego postu o niedrogim i zdrowym piciu dla Dzieci , przypomniało mi sie ,że w latach osiemdziesiatych często robiłam taki napój , mozna go zrobic z połowy porcji , uważam ,że jest smaczny i niedrogi smilePamietam ,że robiłam ten napój w plastikowym wiaderku , wlewałam w dwulitroe plastikowe butelki i chowałam do lodówki . Podaje odszukany przepis : 4 pomarańcze , 3|4 kg marchewki, 60dkg cukru , mały kwasek cytrynowy. Do dużego baniaka kroimy w kostke pomarańcze razem ze skórką , do tego pokrojona i obrana ze skórki marchewkę . Gotujemy do miekkości , przecieramy przez sitko ,lub tak ja ja robiłam miksowałam kńcówka miksująca robota na puszysty mus . do gorącego musu dodajemy cukier i kwasek cytrynowy . W duzym widerku lub baniaku wlewamy 8 litrów wody przegotowanej i wlewamy rozdrobniony mus . Ostawiamy na kilka godzin . Potem nalewamy do butelek i wstawiamy do lodówki , mozna przecedzić przez sitko , bo nie kżdy lubi picie z takimi drobinkami , ja jednak lubie i nie przecedzam . Przepis mozna modyfikowac w zalezności od potrzeb , zmieniając ilośc składników . Napiszcie co myslicie o tym przepisie i jak Wam smakuje smile)
Obserwuj wątek
    • madzia1708 mama kiedyś taki robiła :O) 04.02.06, 19:58
      rzeczywście był bardzo smaczny
      chyba i ja zrobię, tylko ten kwasek cytrynowy (?) lepiej chyba ze dwie cytrynki
      wrzucic surprised)

Pozdrawiam
    • anonim001 Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 05.02.06, 02:30
      Już kiedyś zastanawiałam się czy ktoś ma jeszcze ten przepis... I chyba lepiej
      ten kwasek na cytryny zamienić.
      • roxanna1336 Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 24.06.06, 16:14
        może teraz przy upłałach przydasie tanie przepis
    • tereza11 Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 25.06.06, 02:01
      Mam gdzieś podobny przepis, ale tam były też grejpfruty.
      • roxanna1336 Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 25.06.06, 09:34
        a czy udałoby Ci sie Go odnależć , bardzo lubie grejfruty smile)
        • tereza11 Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 25.06.06, 17:37
          Tak, odnalazłam i jak widzę to jest wersja mini do podanej przez Ciebie.
          Składniki:
          1/2 kg. marchwi
          2 pomarańcze
          1 grejpfrut
          1 cytryna
          1 szkl. cukru
          2 i 1/2 l. wody
          Obrać grejpfruta i 1 pomarańczę a drugą ze skórką - ugotować.
          Marchew również ugotować ale oddzielnie.
          Ugotowane składniki połączyć z cukrem i zmiksować oraz dolać przegotowaną wodę.
          Po ostudzeniu wcisnąć sok z cytryny, przecedzić i rozlać do butelek.

Ja tego soku nie robiłam już bardzo długo, właśnie Ty mi o nim przypomniałaś.
          Dziękuję i pozdrawiam.

• kaaarolinkaa Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 29.06.06, 16:03
            a mi sie dzis snił ten napójsmile))
    • niuniaspadi Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 25.06.06, 10:10
      Witam, pamiętam ten smak od koleżanki z podstawówki. Do tej pory mam go w ustach, tylko nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu bo z koleżanką straciłam kontakt.
      Mam pytanie, jak długo można ten sok przechowywać i czy można go np pasteryzować i przechowywać w chłodnym miejscu na dłuższą metę?
      Pozdrawiam ciepło i dziękuję za ten przepis.
      • roxanna1336 Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 25.06.06, 15:54
        Myśle ,że nie dadaje sie do pasteryzacji i dłuzszego przechowywania . Można zrobic z połowy lub 1|4 porcji.
        • pavvka Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 26.06.06, 13:53
          Pijcie, ludzie, wodę, zamiast przesłodzonej zupy marchwiowo-pomarańczowej.
          • yoma Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 29.06.06, 10:04
            Może być miłe po przefermentowaniu smile
            • pavvka Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 29.06.06, 16:35
              Marchwiówka? Yyyy... no nie wiem...
        • rkpior Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 24.07.06, 12:59
          Czesc wszystkim,

pasteryzowalem ostatnio napoj o ktorym piszecie metoda "zakrecania na gorąco".
          Gorącą zmiksowaną masę mieszałem z gorącą wodą (praktycznie zaraz po
          ugotowaniu) i po dosłodzeniu przelwałem do schłodzonych wodą szklanych butelek
          (mogą być słoiki). Po nalaniu wytarłem tylko wierzch butelki, zeby byl suchy i
          zakrecalem. Potem nie trzeba nawet trzymac w lodowce. Wytrzymalo 2 miesiace.
          Moze pociaglneloby dluzej, ale wszystko wypilem. Z biegiem czasu smak sie
          troche zmienial, ale nieznacznie.

Jesli chodzi o skladniki to raczej jest duza dowolnosc. Moje doswiadczenia
          wskazuja, ze w dzisiejszym swiecie welness - nalezy uzywac mniej cukru, aby nie
          bylo za slodkie. grejfrutow w malych ilosciach prawie nie czuc - pomarancza
          dominuje. Dobrze za to czuc dodane banany i brzoskwinie. Eksperymentowalem tez
          z truskawkami i poziomkami, ale ich smak gdzies zaginal miedzy pomarancza a
          marchwia.

Na soki innych producentow niz Herbapol to uwazajcie, bo coraz czesciej
          skladaja sie one tylko z minimalnej ilosc saharozy i cukrow owocowych, za to z
          nadmiarem aspartamu. Wiec chyba lepiej robic niedoslodzony napoj wg powyzszego
          przepisu, albo kompoty, albo wyciskane na parze owoce - nawet kosztem tych paru
          m3 gazu.
    • wewska Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 25.06.06, 19:37
      Hm, nie chciałabym się wymądrzać, ale ja po prostu kupuję syrop Herbapol - z
      butelki "wychodzi" 5 litrów rozcieńczonego napoju. Głównie dlatego go kupuję,
      żeby nie trzymać pięciu litrów napoju skoro mogę trzymać jedną butelkę i
      rozcieńczać w każdej dogodnej dla mnie chwili.
    • kikiet Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 26.06.06, 22:06
      Za tę parę złotych to ja zaparzam różne herbatki, dodaję słodzik i ewentualnie
      sok cytrynowy. Albo piję zwykłą wodę. Nie wyobrażam sobie, żeby co szklankę
      takiego cukrowego napoju biec myć zęby... brrr. Przy moim "przerobie" 2-3 litrów
      picia dziennie nie wychodziłabym z łazienki...
      • pesteczka5 Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 05.07.06, 04:35
        Moje dzieciaki piją wodę, i to nie tylko mineralną, a zwykłą przegotowaną
        stojacą w dzbanku na stole, albo w lodówce, czasem z cytryną albo limonką i
        miętą. Bez cukru. Po co pakowac w dzieci tyle cukru? Od soków, czy to w
        kartonach, czy to rozcieńczanych, lepsze są świeże owoce, a sezonowe przcież
        drogie nie są. Można też parzyć herbatkę jakąś kwaskową (dzika róża, hibiskus)
        w dużym pojemniku, dodać mięte z ogródka i do lodówki, albo z kostkami lodu.
        Wspaniale orzeźwiające i prawie za darmo. I oczywiście - bez cukru.
        Jest tyle pokus, słodkie ciasta, mączne potrawy, niech nawyk picia bez kalorii
        będzie inwestycją i w oszczedzaniewink w zdrowie.
        Howgh.
    • lankal84 Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 16.07.06, 16:44
      soczek robi nadla moj tata wcale nie jest to sam cukier a co do tych herbapoloskich sokow to hmm sczerzeostanio to woda zabarwiona nnic wiecej samku zadnego
      ale to moja prywartna opinia
      my z mezem czesto robimy sobie saoczek ze swierzych warzyw i owocow ale jestto strasznie pracochlonne nasza sokowirowka ma maly otwor na te owoce
    • loriaan Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 17.07.06, 14:53
      hmm szczerze to wątpie czy akurat w sezonie letnim pomarancze i grejfruty są
      takimi tanimi owocami, nawet jesli sie kupi pare sztuk tylko.. dlaczego nie
      robicie kompotów z sezonowych owoców? porzeczki agrest wisnie wystarczy po 10
      dkg kupic z kadego i zagotowac w duzym garnku i naprawde wychodzi duzo kompotu
      o intensywnym smaku. rozumiem w zimie, tak samo sok herbapol, ale w lecie???
      dziwnie oszczędzacie...
      • roxanna1336 Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 17.07.06, 18:29
        Popatrz prosze na date , moj post napisany był w lutym , kiedy owoce cytrusowe były najtańsze . Teraz mam porzeczki , wisnie i maliny za darmo , wiec kompot też mam za darmo .
        • loriaan Re: 8 litrów napoju za parę złotych :)) 17.07.06, 18:40
          przepraszamsmile niedopatrzeniesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka