Dodaj do ulubionych

sterownik do pieca gazowego

21.10.06, 11:57
Jakie są Wasze opinie na temat sterownika bezprzewodowego w mieszkaniu 50
m.kw ?Instalować?Czy przynosi oszczędności?Ile zapłaciliście za takowy?
Dziękuję za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • ewaktw Re: sterownik do pieca gazowego 21.10.06, 14:21
      Ja kupiłam sterownik bezprzewodowy EUROSTAR 2000 czy jakoś tak na Allegro, z
      gwarancją, za niecałe 300 zł. Nasz serwisant miał go za 450 zł. Nie wypowiem
      się na temat oszczędności, bo nie mam żadnego porównania z pracą bez
      sterownika. Nasze mieszkanie ma prawie 130 metrów, a jesteśmy bardzo zadowoleni
      z tego, że na każdy dzień można ustawić dowolny program, temperaturę dzienną
      lub nocną na dowolną godzinę i nie trzeba myśleć np. o włączeniu pieca nad
      ranem, bo sterownik zrobi to za nas itp. Obsługa tego sterownika jest bardzo
      prosta.
    • gad_forumowy Re: sterownik do pieca gazowego 22.10.06, 22:41
      Kupić i to możliwie jak najbardziej zaawansowany, z czujnikiem zewnętrznym (pogodowym) i szerokimi możliwościami programowania. Oczywiście przy każdym grzejniku powinien być zawór termostatyczny.
      • trzydziestoletnia Re: sterownik do pieca gazowego 08.11.06, 12:18
        A co daje taki sterownik? Skad oszczednosc? Rok temu zakladalismuy ogrzewanie gazowe i planowalismy oczywiscie zalozyc tez taki sterownik, jednak do tej pory nie udalo nam sie odlozyc pieniedzy i funkcjonujemy bez. Dogrzewamy tez piecem kaflowym, nie wiem czy sterownik i w naszym przypadku sie sprawdzi, jak to wyglada?
        • procesor Re: sterownik do pieca gazowego 08.11.06, 22:32
          podłączam sie do pytania - moż ektoś łopatologicznie wytłumaczyć jego działąnie?
          i czy współpracuje on z każdym rodzajem pieca gazowego (mam dwufunkcyjny)?
          • ewaktw Re: sterownik do pieca gazowego 09.11.06, 12:02
            Ja się postaram łopatologicznie wytłumaczyć działanie sterownika do pieca
            gazowego 2-funkcyjnego.
            Mamy radiowy sterownik, ktory działa z naszym Viessmannem, ale też wieloma
            innymi typami pieców. Otóż taki sterownik stoi sobie w dowolnym miejscu
            mieszkania, ale powinno to być miejsce najbardziej wzorcowe i optymalne pod
            względem temperatury dla całego mieszkania.
            Ustawia się w sterowniku dwie temperatury - dzienną i nocną. My przykładowo
            mamy dzienną na 20,5 stopnia, nocną na 17,5 stopnia, ale tu pełna dowolność -
            co kto lubi. Z tym, że wyczytałam gdzieś, że obniżenie temepratury o 1 stopien
            to już 6% oszczędności gazu.
            No i na każdy dzień tygodnia ustala się dowolny program tzn. sterownik ma
            wgranych sześć bodajże programów takich standardowych w różnej konfiguracji, a
            trzy można zmieniać dowolnie. I my dla przykładu mamy od pon do piatku jeden
            program, w którym ustaliliśmy, że piec utrzymuje temperaturę dzienną od 6 do 8
            i od 16 do 21, w pozostałych godzinach doby - nocną. Na weekend mamy ustalony
            program z temperaturą dzienną na cały dzień czyli od 7 do 21. Ale tu pełna
            dowolność, bo jeśli nawet ktoś nie wybierze niczego ze standardowych programów,
            to ma trzy, które sobie może zaprogramować totalnie dowolnie.
            No i o określonych godzinach dnia (sterownik ma oczywiście zegar i kalendarz
            tygodniowy) jeśli temperatura w mieszkaniu spadła poniżej tej zaprogramowanej
            przez nas, wysyła sygnał radiowy do pieca i ten się uruchamia dogrzewając
            mieszkanie. Jak temperatura w mieszkaniu wzrasta powyżej tej zadanej, to od
            razu wysyła sygnał i piec się wyłącza. Im niższa temperatura na zewnątrz, tym
            niestety częsciej piec się uruchamia, bo szybciej się mieszkanie wychładza. I
            tym sposobem piec działa bezobsługowo mozna powiedzieć.

Niestety, nie mam porównania czy działanie bez sterownika jest droższe a ze
            sterownikiem tańsze, bo mieszkamy w nowym mieszkaniu dopiero od 2 miesięcy i to
            nasze pierwsze doświadczenia od razu ze sterownikiem. Myślę jednak, że jeśli
            piec działa bez sterownika to grzeje ciągle i trzeba go wyłączać ręcznie chyba
            prawda? i sterować tylko termostatami przy kaloryferach. A tu zadaje się
            temperatury na określone godziny i dni tygodnia i sterownik po
            prostu "pilnuje", aby temperatura w mieszkaniu utrzymywała się na określonym
            poziomie.

No to chyba było dostatecznie łopatologicznie smile W razie pytań, chętnie
            podzielę się skromnym doświadczeniem.
            • rkpior Re: sterownik do pieca gazowego 17.11.06, 12:48
              dzialanie jest doklanie takie jak w poscie ewaktw. Sterowniki - zarowno
              przewodowe jak i zdalne - mozna kupic na allegro. Podlaczenie do kotla nie
              powinno byc trudne. Zwykle (widzialem kotly Junkersa i AEG) jest w kotle
              zworka, ktora bez sterownika caly czas nakazuje grzac. Podlaczajac zamiast niej
              sterownik to juz ON SAM decyduje kiedy grzac, a kiedy nie. Z uwagi na duza
              bezwladnosc cieplna pomieszczen nie ma potrzeby ustawiania jakichs dodatkowych
              opoznien w dzialaniu. Po prostu - temperatura spada ponizej zadanej - wlacza.
              Jak osiagnie wlasciwa temp - wylacza.

Ciekawa odmiana sterownikow jest "glowica termostatyczna programowalna". To
              taka glowica na kaloryfer z malym komputerkiem i silnikiem sterujacym
              pokretlem. Przedwczoraj poznalem te technike i jestem pod wrazeniem. Zaklada
              sie cos takiego na kaloryfer (zamiast tradycyjnej glowicy) i ustawia
              temperatury w zadanych przedzialach czasowych. Idealnie nadaje sie do mieszkan
              zasilanych z cieplowni. Sam sie zastanawiam, czy sobie trzech takich nie
              sprawic (do kazdego pokoju).

Generalna zasada towarzyszaca oszczedzaniu na tym ekwipunku to fakt, ze
              GRZEJEMY DO NASZEJ ULUBIONEJ TEMPERATURY tylko wtedy kiedy jestesmy w domu.
              Normalne glowice np. Danfossa, czy zwykle piece np. Junkersa grzeja na tyle ile
              ustawimy (czyli np. na "3" nastawiona na glowicy, czy "4" ustawiona na piecu)
              przez caly czas. Jezeli za kazdym razem wylaczamy piec, albo krecimy wszystkimi
              pokretlami przy kaloryferach to pewnie mozemy zaoszczedzic mniej wiecej tyle
              samo co zrobi to za nas automatyka. Inwestycja w strownik dla pieca czy 3
              glowice programowalne to rzad 200-300PLN
              • procesor Re: sterownik do pieca gazowego 17.11.06, 20:39
                no nie wiem

mam piec bez sterownika
                oraz termostaty na grzejnikach
                piec nie chodzi non-stop

nastawiam np. na trójke czyli 20 stopni
                i piec nie chodzi cały czas, tak jak i kaloryfer nie cały czas jest ciepły -
                nagrzeje sie pmieszczenie, zawór odcina dopływ, piec sie nie włacza

tyle ze na zadane godziny samo sie nie obnizy..

musze to przemyslec
                ciekawe by były spostrzezenia osób które miały bez sterownika a teraz maja - czy
                widac duza róznice
                • rkpior Re: sterownik do pieca gazowego 19.11.06, 14:19
                  Procesor - uklad kotla i termostatycznych zaworow na kaloryferach dziala mniej
                  wiecej tak:

1. Kociol ustawiony jest na pewna temerature wody (np. 60 stopni)
                  2. Kazdy kaloryfer ma zawor, ktory jest ustawiony, ze ma przepuszczac
                  MAKSYMALNIE taka ilosc ciepla, aby temperatura byla wg okreslonej na podzialce
                  (czyli powiedzmy, ze ustawienie "3" daje temperature 50 stopni)
                  3. jesli kaloryfery nie zuzywaja ciepla to woda w obiegu nie stygnie i ma te 60
                  stopni, wiec kociol sie nie zalacza, gdy woda w obiegu spadnie ponizej tych 60
                  kociol sie zalaczy (w rzeczywistosci jest tam pewna histereza, aby kociol nie
                  zuzywal energii na chwilowe odpalanie)
                  4. Takie ustawienie daje nam pewnosc, ze generalnie bedzie w porzadku, ale
                  temperature na kotle musisz ustawiac zaleznie od temperatury za oknem i wlaczac
                  go jak wracasz z pracy i wylaczac jak wychodzisz. Regulacje samej temeratury w
                  pomieszczenach zalatwiaja po czasci zawory na kaloryferach.
                  5. Sterownik o ktorym piszemy w watku po pierwsze wylacza kociol i zalacza go
                  po osiagnieciu zadanej temeratury pomieszczenia, a po drugie steruje temperatura
                  nocna (jak nikogo w domu nie ma) i dzienna (jak wszyscy sa)
                  6. Bez czujnika temperatury zewnetrznej w dalszym ciagu musisz zwiekszac
                  temperature na piecu sroga zima i zmniejszac ja jesienia. W duzych obiegach (np.
                  bloki mieszkalne, biura) temperatura srodka grzewczego (wody w obiegu) jest
                  regulowana za pomoca czujnika na zewnatrz.

Nie wiem jak wyglada porownanie u ludzi, ktorzy maja sterownik, a go nie mieli.
                  Programowalne glowice termostatyczne (taki sterownik dla kazdego kaloryfera
                  osobno) podobno daja oszczednosc 30% rocznie. Wynika to pewnie z mniejszego
                  zapotrzebowania na energie cieplna w momencie, gdy nikogo nie ma w domu.
    • raduch Re: sterownik do pieca gazowego 20.11.06, 13:59
      Konkretnie to zależy od instalacji, typu budynku itd. Znane mi są 2 składniki
      wymiernych korzyści z takiego sterownika.
      1 - przy polskim stylu budowania podniesienie temperatury o 3 stopnie to
      dwukrotnie wiekszy wydatek energetyczny. Po to wymyślono 2 a nawet 3 pory doby
      z róznymi nastawami temperatur.
      2 - rzadko wspominany bo i nie wszystkie regulatory to potrafią - są takie,
      które "uczą się" charaktereystyk cieplnych domu. To najczęsciej te z górnej
      półki. Przejście z niższej temperatury do wyższej nie odbywa się skokowo. Piec
      w sposób kontrolowany załączany jest na coraz dłuższe okresy, by wzrost
      temperatury odbywał się po optymalnej, czyli najmniej kosztownej krzywej.
    • ziaja7787 Re: sterownik do pieca gazowego 13.03.17, 12:04
      Pozytywne mam doświadczenia z hurtownią internetową Swatt ze strony www/swatt.pl Sterowniki głównie biorę u nich do pompy CO. Mają praktyczne rozwiązania z wyświetlaczami ledowymi do załączania pompy i rozłączania. Sterowniki praktycznie bezawaryjne, wygodne z punktu widzenia obsługującego, ale też proste w podłączeniu co dla mnie jako instalatora jest ważne.
    • ona_zmeczona Re: sterownik do pieca gazowego 28.08.17, 11:35
      U mnie w mieszkaniu w kamienicy po zalozeniu sterownika rachunek za gaz spadl o okolo 15-20%.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka