czekolada72 "Zrób to sam" :) 11.03.14, 11:39 ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,13716924,Po_co_kupujesz__skoro_mozesz_to_zrobic_sam___12_produktow_.html#BoxLSTxt Odpowiedz Link
czekolada72 10 zł / dzień 09.04.14, 09:20 magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,15743127,Caly_dzien_za_10_zl__Vol__3.html#BoxLSTxt Odpowiedz Link
kotulcia Re: Posiłki - pomysły na tanie i smaczne dania 27.05.14, 13:09 Najtańsze obiady to wg mnie pierogi (ruskie), kopytka z jakimś sosem, albo nawet same z cebulką, placki ziemniaczane czyli typowo kuchnia naszych mam i babć które jak dla mnie to mistrzynie oszczędzania Zapraszam osoby na nowo powstałe forum - dopiero się rozwija i proszę o pomoc Odpowiedz Link
xenia123321 Re: Posiłki - pomysły na tanie i smaczne dania 14.09.14, 22:56 Kurczak w sosie koperkowym 2 piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki i przyprawiamy solą pieprzem słodka papryka (najlepiej godzinę przed smażeniem) Wrzucamy na patelnie i podsmażamy tylko chwilę z wierzchu aby środek był surowy, wlewamy na patelnie wcześniej rozrobione 1szkl mleka 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki (płaskie) i zagotowujemy. Dodajemy pokrojony koperek ( przynajmniej garść) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Można dodać wegetują czy kostki rosołowego do smaku, jeśli sos jest zbyt rzadki dosypujemy mąki lub odparowujemy sos. Gotuję zazwyczaj ok 10-15 min. W tym czasie gotuję makaron świderki. Można podawać z ziemniakami lub kaszą jęczmienia. Danie to gotuję gdy nie mam pomysłu na danie a w zamrażalniku zawsze mam koperek można oczywiście do sosu wrzucić warzywa takie jak marchew cebulką brokuł czy kukurydza. Odpowiedz Link
xenia123321 Re: Posiłki - pomysły na tanie i smaczne dania 14.09.14, 22:59 Płatki owsiane z nutellą, tak wiem nie jest tania ale czasami w szafce stoi, jeśli znudził ci się jogurt czy owoce do płatków łyżeczka nutelli wystarczy żeby dodać im charakteru, wykrajam też banana, który z czekoladowymi płatkami wspaniałe się komponuje Odpowiedz Link
linn_linn Re: Serek jogurtowy do kanapek 24.09.14, 08:51 Serek: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61082120,61082120.html Dwie wersje smakowe: 1. serek jogurtowy, szynka i seler krojone w bardzo drobna kostke / albo zmiksowane /, sol, pieprz 2. serek jogurtowy, kapary, suzone pomidory / podpatrzony w Toskanii / Odpowiedz Link
santaedyta Re: Posiłki - pomysły na tanie i smaczne dania 11.11.14, 21:15 Pobre de ternera Danie od rodowitej Kolumbianki,w oryginale baranina, natomiast w naszej strefie wieprzowina. 0,5 kg szynki, schabu, łopatki (to co uda nam się kupić w promocji) Porcja dla 2 osób na w dni (duże porcje) 2 cebule 2 marchewki 6 średnich ziemniaków 10 pieczarek 3 pomidory lub pomidory z puszki (w wersji na bardzo biedno 2 łyżki przecieru) odrobina oleju 1/3 szkl wody ryż ( nie w woreczkach, bo oszczędzamy) przyprawy: sól, pieprz, majeranek (lub inne zioła wedle uznania) Mięso w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki, marchew w plastry, pomidory sparzyć i obrać, pokroić, ziemniaki w całości (jeżeli młode to ze skórką). W szybkowarze układamy na dno cebulę,na to resztę składników, przyprawy, ustawiamy na 2 i trzymamy na ogniu 20 minut od momentu parowania. Podajemy z ugotowanym ryżem. Można to zrobić bez szybkowaru, ale gotowanie trwa bardzo długo i trudniej uzyskać tak aromatyczny sos. Odpowiedz Link
czekolada72 Ciasto z miązszu po wyciskanym soku 08.04.15, 08:50 garnek-bez-dna.blog.pl/2015/03/13/resztka-czyli-ciasto-z-miazszu-po-wyciskanym-soku/ Odpowiedz Link
linn_linn Re: nie posilek, smaczny i tani: miodoczekolada 25.01.16, 11:26 Miodoczekolada, czekomiod itp. – 100 ml/ 120 g miodu np. akacjowego – 10 g gorzkiego kakao Wymieszac dokladnie, przechowywac poza lodowka w hermetycznym sloiku. W proprocjach 50% i 50% / z miodem akacjowym, lipowym / mozna stosowac przeciw suchemu kaszlowi. Odpowiedz Link
linn_linn Re: salatka z arbuza i ogorkow 28.07.16, 09:40 Arbuz, ogorki, ser owczy / w kostke /, sol, oregano i oliwa Odpowiedz Link
linn_linn Re: sol bolonska - salamoia bolognese 23.11.16, 20:03 Nie jest to posilek, ale nadaje sie do wszystkiego, poza deserami smile Glownie uzywa sie jej do ryb, miesa, do grillowania, do pieczonych ziemniakow, focacci, chleba ziolowego itp. Tu mozna zobaczyc zdjecia: forum-ricette.cookaround.com/threads/81425-La-mia-salamoia-bolognese!!! sol morska gruba 500 g, 40 g rozmarynu, 30 g szalwii, 1 zabek czosnku, pieprz swiezo zmielony wg uznania Ilosci skladnikow mozna zmienic wg smaku / Liscie szalwii umyc, dokladnie wysuszyc, rozmaryn umyc, odlaczyc listki/szpilki, ususzyc. Do zrobienia soli bolonskiej mozna uzyc mezzaluny, mozdzierza, blendera lub Thermomixu. Miksowac przez kilka sekund. Na koniec jeszcze raz suszyc dokladnie w cieplym piekarniku / wylaczonym / przez cala noc. Przechowywac w sloiczkach do 3-4 miesiecy. Polecam: we wloskim Auchanie 200 g kosztuje 1,55 euro: nie wiem, czy bywa w polskim. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Posiłki - pomysły na tanie i smaczne dania 13.12.16, 09:24 kobieta.gazeta.pl/kobieta/56,107881,21074198,sentymentalne-smaki-jedzenie-ktore-pamietamy-z-dziecinstwa.html#BoxLSLink Odpowiedz Link
modestt Re: Posiłki - pomysły na tanie i smaczne dania 16.12.16, 06:36 Na śniadanie tylko owsiankę Mniam mniam... Odpowiedz Link
viktorynka Re: Posiłki - pomysły na tanie i smaczne dania 18.03.19, 08:52 Kurczak, kasza/ryż i trochę warzyw nie są drogie, a przynajmniej zdrowe. Ja czasami robię też kotlety z jajek - gotuję 4 jajka, przeciskam przez kratkę, do tego wrzucam posiekany szczypiorek, wrzucam jedno surowe jajko i formuję kotlety. Obtaczam w bułce tartej i smażę. Odpowiedz Link
palulina91 Re: Posiłki - pomysły na tanie i smaczne dania 24.01.20, 13:59 FUCZKI!!! Absolutny hit mojej kuchni, odkryty stanowczo niedawno. Wypróbowany z powodu posiadania resztek kapusty kiszonej, a efekt..przerósł najśmielsze oczekiwania! Smakują jak krokiety, a roboty o wiele, wiele mniej Wystarczy zrobić nieco gęstsze ciasto naleśnikowe, wrzucić do niego odciśniętą, surową kapustę kiszoną, doprawić do smaku solą, pieprzem, ja dodaję jeszcze trochę kminku. Ciasto wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy jak zwykłe placki ziemniaczane. Ja podaję z sosem czosnkowym, ale równie dobrze będą smakować z ketchupem. Odpowiedz Link
ma_dorota Re: Posiłki - pomysły na tanie i smaczne dania 12.02.20, 08:10 Te fuczki to ciekawostka, a to chyba bieszczadzkie regionalne danie. Byłam w Bieszczadach 2 razy, ale się z nimi nie zetknęłam. Odpowiedz Link
ma_dorota Re: Posiłki - pomysły na tanie i smaczne dania 28.02.20, 08:52 ma_dorota napisała: > Te fuczki to ciekawostka, a to chyba bieszczadzkie regionalne danie. Byłam w Bi > eszczadach 2 razy, ale się z nimi nie zetknęłam. > Zrobiłam. Bez grama ziemniaków, a smakują podobnie do placków ziemniaczanych. Dla mnie w sam raz, bo po ziemniakach cukier we krwi wysoko mi skacze. Odpowiedz Link
kozma55 Re: Posiłki - pomysły na tanie i smaczne dania 16.07.20, 09:43 Nie lubię takich przepisów z podaną iloscią więc po prostu polecam jeść dużo kaszy (jest tania i zdrowa), łapać warzywka sezonowe ale na promocji albo ewentualnie takie mrożone i można nawet takie pełne wege danie sobie stworzyć. Sos ja robię zawsze jakieś jogurtowe albo takie ala tzatziki do tego gdzie wystarczy ogórek, czosnek, jogurt trochę soli i pieprzu Odpowiedz Link
toadette Re: Posiłki - pomysły na tanie i smaczne dania 12.04.22, 12:04 Ja polecam szybki bigos - kapusta kiszona, jakaś kiełbasa, passata pomidorowa, kapusta zwykła, do tego cebula i wedle uznania np. miód i suszone śliwki. Szatkujemy, wrzucamy do gara, po godzinie-dwóch mamy obiady na 5 dni za jakieś 30 zł. Odpowiedz Link