Dodaj do ulubionych

oszczędanie wody - perlator do kranu

11.03.09, 08:15
macie takie ustrojstwo? zdaje egzamin?
Obserwuj wątek
    • novaarielka Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 11.03.09, 08:18
      nie słyszłam o czymś takim mozesz coś wiecej napisać ??
      • evezu Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 11.03.09, 08:22
        takie coś allegro.pl/item575879335_perlator_neoperl_oszczedzaj_wode_50_prysznic.html
        głównie właśnie o prysznic mi chodzi, bo tam jednak najwięcej u mnie wody leci
        • nutilka Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 11.03.09, 08:34
          Ja mam i chwale sobie ale moj syn narzeka,że mu zimno pod prysznicem.
          Trzeba troszke poczekac lub na początku ustawic ciut bardziej goraca wode, bo powietrze którego jest dosc duzo w strumieniu daje wrazenie zimniejszego strumienia. Ale wodę rzeczywiscie oszczędza.
          Kiedus kupiłam sluchawke prysznicowa z taka funkcja w Biedronce za 10 zł. Jak pytałam w któryms markecie budowlanym to za podobną sluchawke chcieli ok 90 zl.
          • only_marcopol Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 11.03.09, 08:55
            o ciekawa sprawa ja też nie słyszłam o tym
            • magda.o3 Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 11.03.09, 09:59
              Mam. Przy zlewie mam taki, którym można kręcić i zmieniać strumień
              wody(np. żeby leciało jak ze słuchawki prysznicowej lub normalnym
              ciągłym strumieniem). W sklepie zapłaciłam za tą końcówkę 18 zł. Na
              Allegro taka sama za 9 zł. Nawet z wysyłką zapłaciłabym mniej.
              W tamtym tygodniu zamontowałam sobie drugi typowy perlator do kranu
              nad umywalką. Uważam, że jest super. Przy aukcji był opis, że
              zmniejsza zużycie wody o 70%. Myślę, że ciut mniej. Ale jak
              najbardziej polecam.
              • nelamela Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 11.03.09, 16:02
                Mam i bardzo sobie chwale.Jak wykanczalam mieszkanie moj pan majster sam mi zaproponowal takie ustrojstwo ze wzgledu na korzysci oszczednosciowe.Faktycznie zuzycie wody mam najmniejsze w bloku co dziwi wiele osob.Korzystam normalnie z wody,pralka,prysznic a idzie mi
                okolo 2 metrow miesiecznie co podobno jest bardzo mala iloscia.A jesli chodzi o "jakosc"strumienia to moze na poczatku widzialam roznice.Teraz sie przyzwyczailam a jak ktos nie wie to nie widzi roznicy.Pozdrawiam
                • evezu nelamela 11.03.09, 16:56
                  a jaka była różnica w strumieniu?
                  • magda.o3 Re: nelamela 11.03.09, 19:49
                    Otwierasz całkowicie, a leci jakbyś ustawiła na trochę mniej niż pół
                    przepływu.
                    • nelamela Re: nelamela 11.03.09, 20:50
                      Nie to mialam na mysli.Moze to glupio zabrzmi ale ta woda jest jakby "napowietrzona".Przy powolnym odkrecaniu kurka wylatuja takie kuleczki wody.Wiem ze bez sensu tlumacze ale poczatkowo widzialam roznice glownie w kranie umywalki.Fakt faktem oszczednosc czuc po kieszeni wiec jak najbardziej polecam.
    • majka.da Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 11.03.09, 20:58
      Też polecam, bo zdaje egzamin, ale pod warunkiem,że nie ogrzewa się wody piecykiem gazowym. Ja niestety tak mam i w kuchni nie moge odkrecic wody w funkcji tzw.prysznica, bo mi piecyk przy takim strumieniu nie zapali. Żeby zapalił muszę odkęcić tak, że cała kuchnia jest zachlapana, bo musi być duży strumień. Myję więc na tym "pojedynczym" strumieniusad.
    • kowalikm Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 11.03.09, 23:23
      Ja mam w kuchni w kranie z wyciąganą wylewką.
      Szczerze mówiąc nie często używam, ale nie wiedziałam, że idą za tym oszczędności.
      Czasem włączałam kiedy chciałam zrobić "prysznic" dla kwiatka lub nie zależało
      mi na szybkim nalaniu wody a raczej płukaniu.
      Tyle, że woda z naszego wodociągu ma bardzo niskie ciśnienie, więc zanim naleję
      wodę normalnym strumieniem też mija troszkę czasu...
      • only_marcopol Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 12.03.09, 20:25
        a możecie mi powiedzieć gdzie się to ustrojstwo montuje ?? da mąż rade sam czy
        raczej jakis hydraulik potrzebny ??
        • evezu Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 12.03.09, 20:38
          ja mam nadzieję, że damy radę wspólnymi siłami wink
        • magda.o3 Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 12.03.09, 21:57
          Chyba bez hydraulika się nie obędzie wink
          Odkręcasz końcówkę z kranu, wkręcasz nową (też perlator).
    • tulipanowa Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 13.03.09, 20:09
      jesli możecieto podajcie mi na priv nick osoby z allegro. Nabrałam
      ochoty na to cudo smile
      • evezu Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 13.03.09, 20:17
        nie znam nikogo konkretnego, chciałam kupić u tego co zalinkowałam wcześniej,
        ale jest to sprzedawca losowo wybrany
        • magda.o3 Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 13.03.09, 21:48
          Ja kupowałam u tej osoby:

allegro.pl/item561934449_perlator_oszczedzaj_70_wody_najtaniej_gratis.html

Szybko wysłała i przesyłka - 4 zł.
          Ze względu na strumień wody kupiłam ten oszczędzający 70% a nie 80%.

• milenamamazuzi Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 24.07.09, 08:28
            A czy ktoś z Was orientuje się czy istnieją perlatory bo BATERII WANNOWEJ?
            Chodzi mi o ten kranik przy wannie a nie o prysznic. Na allegro widuję gł.
            perlatory do umywalek albo do końcówki prysznicowej, a u mnie w domu najwięcej
            wody po próżnicy leci przy odkręconym kranie w wannie - a te baterie mają
            znacznie szerszą końcówkę niż umywalki.
            • milenamamazuzi Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 24.07.09, 08:36
              Sama sobie odpowiem, bo jak porządnie poszukałam to i znalazłam - SĄ perlatory o
              średnicy takiej jak kran wannowy smile
            • araceli Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 24.07.09, 10:35
              milenamamazuzi napisała:
              > perlatory do umywalek albo do końcówki prysznicowej, a u mnie w domu najwięcej
              > wody po próżnicy leci przy odkręconym kranie w wannie

Ale jaki sens jest montowania perlatora na wannie? Przecież on zmniejsza przepływ wody, co powoduje, że wanna będzie się po prostu wolniej napełniać. Napełnienie wanny np. do połowy zajmie 2x więcej czasu ale przecież zużycie będzie to samo. Nie bardzo rozumiem co tu może się lać 'po próżnicy'?
              • linn_linn Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 24.07.09, 12:13
                Ja tez prosze o wyjasnienie: moim zdaniem jest to bez sensu, ale moze czgos nie
                zrozumialam.
                • dominikjandomin Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 24.07.09, 12:58
                  Może myje zęby nad wanną...

Albo się mąż goli nad wanną...
                  • milenamamazuzi Re: oszczędanie wody - perlator do kranu 24.07.09, 14:16
                    dominikjandomin napisał:

> Może myje zęby nad wanną...
                    >
                    > Albo się mąż goli nad wanną...

I jedno i drugie to prawda smile
                    Po prostu kupiliśmy mieszkanie, w którym poprzedni właściciele zlikwidowali w
                    łazience umywalkę sad Więc ten kran przy wannie nie służy nam jedynie do
                    napełniania wanny, a woda z niego leje się wiadomo jakim strumieniem i dlatego
                    dużo się marnuje.
                    Do czasu remontu łazienki (który będzie nieprędko) przydałby mi się ogranicznik
                    ilości lanej wody, nawet kosztem dłuższego czasu napełniania wanny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka