mamabeatki 11.07.09, 08:53 witam. Proszę podpowiedzcie mi z czego można zrobić zapasy na zimę ale uwaga chodzi mi tylko o produkty DARMOWE. wiecie mam na myśli grzyby, jagody, maliny ( sama sobie nazrywam w lesie ) i no właśnie co jeszcze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetapzn Re: zaprawy 11.07.09, 11:19 Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy z "produktów" leśnych to jezyny i poziomki. Poza tym na łąkach szczaw- jeżeli jesteś w stanie rozpoznac. Na zimę mozna na zupę zamrozić. Jeżeli lubicie szczawiową. Odpowiedz Link
kinder0610 Re: zaprawy 11.07.09, 14:51 Popytaj znajomych, sąsiadów, którzy mają ogródki działkowe. Często mają taki wysyp owoców że nie są w stanie sami przerobić. Może się podzielą. Ja mam tak z wiśniami Odpowiedz Link
roseanne Re: zaprawy 11.07.09, 15:14 darmowe niedarmowe w sezonie zbiorow owocow mozna sie zatrudnic na kilka godzin do zbierania i wziac zaplate w darach natury Odpowiedz Link
perlitek Re: zaprawy 12.07.09, 21:08 właśnie sporo ludzi ma na działkach różności które się marnują. Polecam dżem z malin leśnych - lepszego w życiu nie jadłam!!! Może coś z ziół??? Szereg zastosowań, o polecam czarny bez! pycha soki, zlokalizuj w okolicy, zbiór po 1 przymrozkach. Odpowiedz Link
kakot Re: zaprawy 13.07.09, 15:55 trzeba się dobrze rozejrzeć po okolicy, w niektórych rejonach to i stare dobre śliwki węgierki bezpańsko rosną po łąkach i ugorach z rzeczy bardziej powszechnych - mirabelki, byle nie przy ulicy. Gruszki ulęgałki - można ususzyć, przynajmniej problem suszu na wigilię maleje. dzika róża - ususzyć na herbatkę zimową. Nać selera - j.w., fantastycznie rozgrzewa, a jako przyprawa do potraw dorównuje lubczykowi głóg - bardzo aromatyczny szczaw można poddusić i zapakować do słoiczków, nie tylko mrozić grzyby, grzyby, grzyby... i - co już przedmówcy proponowali - pielgrzymka po działkach. Wtedy hulaj dusza, mirabelki, śliwki, jabłka, winogrona (z tych polskich, zwykłych, wychodzi fantastyczny sok - wycisnąć, zapasteryzować w słoikach, mniammmmm...) Odpowiedz Link
potimarron Re: zaprawy 14.07.09, 15:28 Warto w gazetach śledzić ogłoszenia, bo często rolnicy hodujący np czarne porzeczki mają klęskę urodzaju, a nie opłaca im się zatrudniać ludzi do zbierania i sprzedawania na skup - udostępniają krzaczki i można sobie samemu nazrywać. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: zaprawy 18.07.09, 21:01 Tak na zaś, bo w tym roku już za późno: -miód z kwiatów mniszka -sok z kwiatów czarnego bzu (a jesienią - sok z owoców czarnego bzu) Odpowiedz Link
foreze Re: zaprawy 21.07.09, 14:38 ja mam wiśnie przed blokiem także wystarczy się dobrze rozejrzeć Odpowiedz Link