Dodaj do ulubionych

Wkurzyłam się na mBank

01.08.09, 08:24
Bank, który od 10 lat chwalę i polecam. Grrrr.... Już nie polecam tongue_out

Patrzę dzisiaj, a tu jakaś dziwna operacja pod nazwą:
OPŁATA ZA ZAMÓWIENIE LISTY TAN

Myślę sobie, co to jest TAN? Jakaś lista? Może coś dziwnego na allegro kupiłam
a nie wiem? No, nic, dzwonię na infolinię, żeby się dowiedzieć, co to takiego.
A to opłata za listę haseł jednorazowych. Hola, po pierwsze, zawsze były
bezpłatne, po drugie NIE ZOSTAŁAM POINFORMOWANA o jakichkolwiek zmianach w
opłatach. Pani tłumaczyła, że informacja była na ich stronach internetowych,
ale ja raczej nie mam obowiązku śledzić ich gazetki i nigdy tego nie robiłam.
Jak reklama, jakaś oferta to bez problemu podają informację na koncie, a tej
nie mogli? No, szlag mnie dosłownie trafia tongue_out

Zmieniam bank. niech się wypchają. Czy możecie mi coś lepszego polecić?
Oczywiście, prowadzenie konta i robienie przelewów ma być bezpłatne smile
Obserwuj wątek
    • joana.mz Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 08:40
      ING przynajmniej do tej pory prowadzenie konta i przelewy bez opłat.
      Karta debetowa (taka do korzystania z wpłatomatu - nie wiem czy
      spełnia ona funkcję karty bankomatowej i (płatniczej) opłata chyba
      2zł miesięcznie jeśli nie ma na niej obrotu 200zł
    • pustynna_roza Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 08:46
      Mbank schodzi na psy, swoje czasy swietnosci mial 10 lat
      temu.Porownywalna oferte znajdziesz w prawie kazdym banku, zalezy na
      ktore parametry zwracasz uwage. W mBanku ostatnio zostalo podstepnie
      wprowadzonych wiele oplat, mowi sie ze probuja zarobic na czym sie
      da, bo grozi im ogromna kara od UOKiK za oszukiwanie klientow na
      kredytach hipotecznych. Niedlugo pierwsza rozprawa w tej sprawie w
      sadzie, zreszta pewnie slyszalas o tej calej aferze, bo w mediach o
      niej glosno. To ze nie probuja tego zalagodzic to chyba gwozdz do
      trumny....
    • kamila.stefanowicz Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 09:14
      to samo robi multibank - widać cała taka polityka grupy BRE - nabijają ludzi w
      butelkę dla kolejnych pieniędzy - mi bez uprzedzenia zaczęli pobierać opłatę za
      korzystanie z niektórych bankomatów (5zł za transakcję), a specjalnie zmieniałam
      konto (na niby bardziej prestiżowe) i kartę jakieś 4-5 miesięcy temu, żeby mieć
      darmowe wypłaty w bankomatach wszystkich sieci; przepraszam za wyrażenie, ale o
      "gówno promocjach" to wiedzą jak się ze mną skontaktować... reklamacja złożona
      czekam na rozpatrzenie
      • vernalis1 zamień liste na hasla sms n/t 01.08.09, 09:25
        zamień liste na hasla sms
      • hermilion Re: Wkurzyłam się na mBank 29.09.09, 10:43
        Dokładnie - ale nie chodzi o nabijanie w butelke
        tylko o to aby się klienci przerzucili na hasła SMS.

Opracowali te SMS-y i teraz chcą aby ludzie ich używali
        bo są pewnie tańsze. A oszczędności pewnie idą w miliony
        więc dają cenę zaporową na hasła jednorazowe.
    • magdalaena1977 Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 09:26
      alina.walkowiak napisała:

> Patrzę dzisiaj, a tu jakaś dziwna operacja pod nazwą:
      > OPŁATA ZA ZAMÓWIENIE LISTY TAN
      Jak ja chciałam zamówić nową listę, to pokazała mi się informacja o opłacie i
      przeszłam na hasła jednorazowe, które zresztą są wygodniejsze.

Zresztą poważnie mówiąc - czy są jakieś banki , które są lepsze od mBanku ?
      Jeśli tak, to chętnie rozważę przejście. Oprócz kwestii finansowych szczególnie
      interesuje mnie dobry interfejs i normalni pracownicy infolinii.
      • alina.walkowiak Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 10:22
        Hasła sms-owe to też jakieś rozwiązanie, ale gdzieś mi się obiło o uszy, że to
        nie do końca legalne i w sumie nie wiem, co z tym dalej. Poza tym, jako
        wieloletnie użytkowniczka listy haseł, nie jestem przekonana do haseł smsowych.

Jak trochę ochłonęłam to doszłam do wniosku, ze listę haseł zamawiam nie
        częściej niż raz na rok, więc nie zbiednieje od razu o te 5 zł. Tyle tylko, że
        trochę nie fair.
        • magdalaena1977 Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 10:36

> Hasła sms-owe to też jakieś rozwiązanie, ale gdzieś mi się obiło o uszy, że to
          > nie do końca legalne i w sumie nie wiem, co z tym dalej.
          Dlaczego ? Nigdy o tym nie słyszałam.
          Zresztą lista jest potencjalnie bardziej ryzykowna, bo trzymasz ją miesiącami i
          ktoś może podejrzeć, jeśli np. mieszkasz w akademiku. A hasło sms przychodzi na
          komórkę, którą i tak zawsze noszę ze sobą i jest generowane tuż przed.
          > Tyle tylko, że trochę nie fair.
          To jest właśnie najgorsze sad
        • jop Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 11:00
          Wszystkie banki korzystają z nielegalnego rozwiązania? C'mon.

Lista haseł jak dla mnie jest strasznie niewygodna - kolejna rzecz do
          pilnowania. Co z tym zrobić - chować w domu w jakieś skrytce? Mogą mi się
          włamać, no i co zrobię, jak będę musiała pilnie zrobić przelew, np. z pracy?
          Nosić przy sobie? Też trochę strach.

Komórki człowiek i tak jakoś pilnuje. Zresztą, jak mi ukradną komórkę, w żaden
          sposób nie będzie to niebezpieczne dla mojego konta, w przeciwieństwie do
          kradzieży papierowej listy haseł, bo w najgorszym razie będą tam tylko SMS-y z
          już wykorzystanymi hasłami.
          • alina.walkowiak Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 11:09
            Zgadzam się z tym gościem:
            jan.rychter.com/blog/2009/6/7/hasa-jednorazowe-sms-a-papier.html smile

Kody SMS oznaczają, że ten kto ma mój telefon komórkowy w ręku, może autoryzować
            transakcje. Komórkę noszę zawsze z sobą i utrata jej jest znacznie bardziej
            prawdopodobna niż kradzież list haseł jednorazowych, które trzymam w domu.

• only_marcopol Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 11:25
              dla mnie bardzo mało prawdopodobne to co ten koleś pisze przecież można zastrzec
              numer od razu.Listę haseł mogą ukraść tak samo jak telefon ( nawet z domu) -
              poza tym co za idota robi przelewy w knajpie na laptopie zeby wszyscy widzieli
              paranoja

Alina mnie się dalej jednak wydaje ze mbank jest najtańszy - listę haseł masz na
              rok?? mało przelewów robisz widocznie mnie szły z trzy co najmniej - opłata
              wydaje mi się zostałą wprowadzona poniekąd ( tak myślę) zeby nakłonić ludzi na
              zmianę na hasła sms - ja początkowo tez byłam nieprzekonana ale ta lista mnie
              dobijac zaczeła właśnie jak potrzebowąłam zrobić przelew np w pracy
              • alina.walkowiak Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 11:31
                Ja chyba nie ufam własnej sieci komórkowej, żeby powierzać im moje hasła
                bankowe. Boję się, że nie dojdą w tej właśnie chwili, w której będę ich
                potrzebować smile

Mało korzystam z haseł, bo większość moich przelewów to przelewy zdefiniowane, a
                do nich nie potrzebuję haseł. W sklepach internetowych nie kupuję. Trochę kupuje
                na allegro i tylko do tego są mi potrzebne hasła.

• only_marcopol Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 11:34

> Ja chyba nie ufam własnej sieci komórkowej, żeby powierzać im moje hasła
                  > bankowe. Boję się, że nie dojdą w tej właśnie chwili, w której będę ich
                  > potrzebować smile
                  >
                  > Mało korzystam z haseł, bo większość moich przelewów to przelewy zdefiniowane,
                  > a
                  > do nich nie potrzebuję haseł. W sklepach internetowych nie kupuję. Trochę kupuj
                  > e
                  > na allegro i tylko do tego są mi potrzebne hasła.
                  >
                  >
                  no fakt ja w sumie też mam większość zdefiniowanych przelewów - ale hasła
                  przychodzą od razu nie martw się poza tym są do konkretnej operacji wiec jakby
                  złodziej chciał przelać kase na swoje konto musiałby uzyc innego - w takim
                  przelewie masz podany numer konta na które przelewasz i kwote takze na inne nie
                  przeleje
                  • alina.walkowiak Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 11:37
                    Dzięki smile może kiedyś spróbuję smile Na razie mam do wykorzystania na długi czas
                    kolejną listę haseł za 5zł smile
                  • b-b1 Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 11:55
                    Korzystam z haseł sms w M-banku od kilku lat. Powód zmiany -zdarzyło się że
                    lista haseł sie skończyła, a na następna jeszcze nie doszła-odwlekły sie
                    płatności przelewem-co doprowadziło mnie do szału..(trzeba było zasuwac do
                    innego banku-płacić za wszystkie przelewy i wtedy jeszcze wypisywac blankieciki).

Opcja zagrożenia jest jedna-ale najmniej prawdopodobna.
                    Kradną mi komputer i to dokładnie w momencie, kiedy jestem zalogowana w M-banku
                    i do tego kradną mi komórkę...
                    Czyli jak? Napadają mnie w domu, w pracy, albo jak napisał gośc w kawiarni, ale
                    wtedy i liste haseł równiez mi zabiorą, więc co to za różnica?
                    To w sumie jak wygrana w totka(choć ta bardziej przyjemnabig_grin

Jak ktoś mając moją komórkę może autoryzowac transakcję??
                    Przeciez kod podany w sms musi zostać wpisany do transakcji w momencie , kiedy
                    jestem zalogowana, to jak obcy mając tylko kod, a nie mając hasła(przeciez
                    zabezpieczenia sa dwa jak się logujemy do M-banku) może transakcję autoryzowac????

Sms przychodza w przeciągu kilku sekund-nie zdarzyły mi się opóźniena.
                • aurinko Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 11:47

> Boję się, że nie dojdą w tej właśnie chwili, w której będę ich
                  > potrzebować smile

Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby hasło smsowe nie przyszło mi na komórkę lub
                  przyszło zbyt późno. Zawsze hasło przychodzi zanim zdąży mi się "przeładować"
                  strona banku. Używamy trzech kont mBanku na różnych numerach tel. w dwóch
                  sieciach (era i plus) i nigdy nie było problemów.
                  • jop Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 13:46
                    Dawno, dawno temu, jak wprowadzono w BPH hasła SMS-owe, to faktycznie czasem
                    chwilę trwało przez jakiś pierwszy tydzień działania systemu, ale teraz wygląda
                    to tak, że klepnięciu "Pobierz hasło", czy jak tam się inaczej uruchamia
                    wysyłanie hasła, wstaję, i zanim wyjmę komórkę z torebki, już przychodzi SMS, i
                    to w każdym banku, w którym mam konto.
            • aurinko Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 11:44

> Kody SMS oznaczają, że ten kto ma mój telefon komórkowy w ręku, może autoryzowa
              > ć
              > transakcje. Komórkę noszę zawsze z sobą i utrata jej jest znacznie bardziej
              > prawdopodobna niż kradzież list haseł jednorazowych, które trzymam w domu.

Tylko, że zarówno jak przy hasłach sms, jak i liście haseł trzeba mieć jeszcze
              identyfikator i hasło do zalogowania się, co komu po samym haśle skoro nie ma
              dostępu do samego konta?
            • jop Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 12:02
              Bez urazy, bredzi, jakby się szaleju najadł.

Prawdopodobieństwo takiej sytuacji - czyli siedzisz w kawiarni, robisz przelew,
              i w momencie, kiedy dostajesz hasło jednorazowe na komórkę, ktoś daje Ci w łeb i
              kradnie laptopa i komórkę, jest mniej więcej takie, jak prawdopodobieństwo zgonu
              z powodu walnięcia meteorytem w głowę. I łatwo je zredukować do zera, nie robiąc
              przelewów w niebezpiecznych miejscach (normalni ludzie raczej nie mieszkają w
              kawiarniach, a i nieczęsto w nich pracują).

Scenariusz zresztą mało prawdopodobny, bo mało opłacalny. Jeżeli pan Rycher
              będzie miał na koncie tyle, żeby opłacało się robić zaawansowane technicznie
              podchody pod dostęp do jego konta, to istnieją bardziej wyrafinowane i
              bezpieczniejsze metody niż walenie w łeb w kawiarni.

Przepisywanie haseł - no ja Cię, wygoda jak drapanie się prawą ręką w lewe ucho.
              • kasiamat00 Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 13:07
                Kradnie ci komórkę i laptopa i w ciągu 3-5 minut wykonuje przelew big_grin Nie wiem
                jaki czas życia mają ciastka mBanku, nie podejrzewam żeby dłuższy niż 15 minut,
                więc zanim ktokolwiek zdążyłby się oddalić, to sesja by zdechła. Nie mówiąc o
                tym, że osoby pracujące w kawiarniach zwykle mają lapki zabezpieczone
                wystarczająco mocno, aby w razie kradzieży nie musieć się martwić, że dane
                zgromadzone na dysku wyciekną albo ktoś się pod nich podszyje.

Jeśli ktoś ma nieszyfrowany dysk, hasło do banku zapamiętane w przeglądarce i
                pracuje w kawiarni, to sam się prosi o problemy, ale o takich przypadkach chyba
                nie rozmawiamy?
                • jop Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 13:43
                  Dokładnie - po dokonaniu aktu przemocy złodziej przecież nie siądzie spokojnie w
                  tej samej kawiarni, żeby dokonać przelewu, tylko musi uciec i gdzieś się
                  zamelinować, żeby ten przelew zrobić. Do tego czasu może się stać wiele rzeczy,
                  z których najbardziej prawdopodobne będzie wygaśnięcie sesji. (Nie wiem, ile
                  jest w mBanku, ale np. w Citibanku po 6 minutach jest monit.)

A ludzie noszący laptopa wszędzie, pracujący w różnych dziwnych miejscach i
                  łączący się z dowolnymi sieciami, istotnie mają silne zabezpieczenia, z
                  biometryką włącznie. A jak nie mają, no to cóż, ich problem.
                  • useless00 Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 15:55
                    Dla mnie nie fair jest zmuszanie mnie do używania telefonu komórkowego. Niby to takie popularne, niezbędne do życia, ale ja nie chce i nie muszę. To wolny kraj, a zmuszają mnie do czegoś czego nie chcę. Nie wiem, czy w innych bankach stosują papierową bezpłatną listę haseł, przejrzałam pobieżnie, ale nie znalazłam. No i widzicie, rączka rączkę myje: nie chcę utrzymywac komórki, ale muszę. To w porządku Waszym zdaniem? Według mnie nie.
                    • magdalaena1977 Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 16:07
                      useless00 napisała:

> Dla mnie nie fair jest zmuszanie mnie do używania telefonu komórkowego.
                      IMHO raczej dają ci możliwość nieposiadania komórki.
                      Bo powiedzmy te 99 % klientów banku ma komórki i hasła SMS są dka nich wygodne.
                      Ale jeśli należysz do tego 1 % i nie masz komórki, to bank nie zamyka Ci drogi
                      do korzystania ze swoich usług. tylko za niewielką opłatą proponuje listę haseł
                      jednorazowych.
                      • alina.walkowiak Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 16:42
                        Przepraszam bardzo, ale chodzi o to, że bank zaproponował mi BEZPŁATNĄ listę
                        haseł i w trakcie trwania umowy zmienił jej warunki BEZ POWIADOMIENIA.

Wielka czy niewielka, niektórzy muszą godzinę pracować na kawałek kartki tongue_out
                        • useless00 Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 16:46
                          O ile pamiętam, były powiadomienia w komunikatach wysyłanych do użytkowników, dostępne po zalogowaniu na konto, o zmianie regulaminu i taryf. Tylko kto to czyta?
                          • dominikjandomin Re: Wkurzyłam się na mBank 04.08.09, 15:55
                            useless00 napisała:

> O ile pamiętam, były powiadomienia w komunikatach wysyłanych do użytkowników, d
                            > ostępne po zalogowaniu na konto, o zmianie regulaminu i taryf. Tylko kto to czy
                            > ta?

Jesli nie czytasz informacji zatytułowanej "zmiana opłat", kóra była skierowana
                            konkretnie do ciebie na twoim koncie po zalogowaniu... to do kogo pretensje?
                            • useless00 Re: Wkurzyłam się na mBank 07.08.09, 20:56
                              Ironia - znasz to słowo?
                      • useless00 Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 16:44
                        Kiedy zaczęłam korzystać z usług mBanku, lista haseł jednorazowych była normą, alternatywą dla SMS-ów. Dlaczego teraz ma sie stać luksusem dla wybranych?

Ok, ja zdaję sobie sprawę, że i tak zostanę i będę płacić (przezornie zamówiłam sobie 4 dodatkowe listy jeszcze bezpłatnie), ale chodzi jedynie o tak zwane dobre obyczaje handlowe.

Wg tego co piszesz stanę się elitą. smile
                        • jop Re: Wkurzyłam się na mBank 01.08.09, 17:08
                          No mało kto z tego już z tego korzysta, więc wzrosły koszty utrzymywania tej
                          usługi w przeliczeniu na usługobiorcę.

Liczenie na dobre obyczaje handlowe w przypadku instytucji, której celem jest
                          osiąganie zysków, to trochę "jak liczenie na wiatr halny, że przestanie wiać".
                        • falllen_angel Re: Wkurzyłam się na mBank 03.08.09, 13:51

> Wg tego co piszesz stanę się elitą. smile

Dobrze jest odróżniać elitę od marginesu...

W.
                          • useless00 Re: Wkurzyłam się na mBank 05.08.09, 18:20
                            Od marginesu czego?
                        • akacjax Re: Wkurzyłam się na mBank 04.08.09, 11:28
                          Chyba w kwietniu rozszalała się na forum mbanku burza o opłatach za listy haseł.
                          Do tego zapis w regulaminie był tak dwuznaczny, że nie wiadomo było, czy tylko
                          zamawiane będą płatne, czy wszystkie.
                          Też należę do tłumu, który zarzucił bank zamówieniem maksymalnej ilości list.
                          Starczy mi na lata-o ile ich nie unieważnią-bank robi różne numery.

Listy dla mnie są wygodniejsze z pewnych względów, o których nie chcę pisać, ale
                          na pewno osoby, które używają ich do zatwierdzania operacji maklerskich widza
                          różnicę w szybkości użycia w porównaniu z smsowymi.
                    • dominikjandomin Re: Wkurzyłam się na mBank 04.08.09, 15:53
                      useless00 napisała:

> Dla mnie nie fair jest zmuszanie mnie do używania telefonu komórkowego. Niby to
                      > takie popularne, niezbędne do życia, ale ja nie chce i nie muszę.

Do tego zmuszają cię do utrzymywania konta internetowego i robienia sobie samemu
                      przelewów przez internet, zamiast pójśc z kwitkiem na pocztę...
                      • useless00 Re: Wkurzyłam się na mBank 05.08.09, 18:19
                        Nie sądziesz, że jest to kwestia mojej wolności i wyboru? Będę chciała to sobie pójdę na pocztę. Nie ma obowiazku korzystania z telefonu komórkowego, gdy korzystam z internetu.

Ach zapomniałam, Ty masz pewnie wszystko w jednym. smile I inaczej się nie da, prawda?
                        • dominikjandomin Re: Wkurzyłam się na mBank 11.08.09, 13:43
                          useless00 napisała:

> Nie sądziesz, że jest to kwestia mojej wolności i wyboru? Będę chciała to sobie
                          > pójdę na pocztę. Nie ma obowiazku korzystania z telefonu komórkowego, gdy korz
                          > ystam z internetu.

Masz prawo wyboru. Mozesz sobie wybrać bank z internetem i komórką. Albo inny.
                          Ofertę dają, Ty wybierasz. Dla mnie to jest jasne. Nie krzyczę o "braku mojego
                          wyboru", gdy bank ma taka ofertę a nie inną. Najwyżej go olewam.

> Ach zapomniałam, Ty masz pewnie wszystko w jednym. smile I inaczej się nie da, pr
                          > awda?

Co mam wszystko w jednym? Możesz jaśniej?
            • dominikjandomin Re: Wkurzyłam się na mBank 04.08.09, 15:49

> Zgadzam się z tym gościem:
              > jan.rychter.com/blog/2009/6/7/hasa-jednorazowe-sms-a-papier.html
              smile

Facet pisze głupoty... jesli w kawiarni pracuje na sesji w banku, gdzie mu moga
              ukraść... to w sumie tak, ale... ile osób tak robi?

A "W przypadku haseł na papierze mogę wychodząc z domu przepisać sobie
              najbliższe hasło (lub dwa) na kartkę." to ma jakieś dziwne karty - w pekao
              podawali numerek hasła, które trzeba było wpisac - nie było mowy o "dwóch
              najbliższych".
              • jop Re: Wkurzyłam się na mBank 05.08.09, 07:33
                O ile pamiętam, to w mBanku używało się kolejnych haseł z listy, więc pewnie to
                miał na myśli proponując "dwa najbliższe". Pewnie mu nie przyszło do głowy, że
                gdzieś może być inaczej. Ekspert jak z koziej...
        • dominikjandomin Re: Wkurzyłam się na mBank 04.08.09, 15:46

> Hasła sms-owe to też jakieś rozwiązanie, ale gdzieś mi się obiło o uszy, że to
          > nie do końca legalne i w sumie nie wiem, co z tym dalej. Poza tym, jako
          > wieloletnie użytkowniczka listy haseł, nie jestem przekonana do haseł smsowych.
          >
          >
          > Jak trochę ochłonęłam to doszłam do wniosku, ze listę haseł zamawiam nie
          > częściej niż raz na rok,

To Ty prawie nie korzystasz z mBanku smile

Ale i tak nie wiem, czy będą jakieś lepsze oferty...
        • black_halo Re: Wkurzyłam się na mBank 11.06.14, 21:36
          Ja mam konto w Millenium i bardzo lubie te rozwiazanie. Mieszkam za granica i smsy sa za darmo. PKO chcialo 20 groszy od smsa z haslem albo liste.

Nigdy nie mialam zadnych problemow.
          Strona logowania jest wazna 5 minut, jesli w tym czasie nic nie klikniesz to jestes automatycznie wylogowana. Smsy przychodza szybko, tylko raz w ciagu 11 lat zdarzyla sie awaria. Przelewy robie conajmniej raz na tydzien bo czesto kupuje cos na allegro.
    • igawroc82 Re: Wkurzyłam się na mBank 02.08.09, 16:37
      Mam konta w Aliorze i w Lukasie, oba sobie chwalę smile
      • dominikjandomin Re: Wkurzyłam się na mBank 04.08.09, 15:58
        igawroc82 napisała:

> Mam konta w Aliorze i w Lukasie, oba sobie chwalę smile

Alior kosztuje 36 zł rocznie, chyba, że utrzymujesz odpowiednio dużo kasy na koncie.

Lukas - nie wiem.

mBank - osobiste konto jest bez opłat.
    • araceli Re: Wkurzyłam się na mBank 02.08.09, 21:02
      > NIE ZOSTAŁAM POINFORMOWANA o jakichkolwiek zmianach w opłatach.

Powiadomienia o zmianach w opłatach pojawiają się w komunikatach obok numeru
      konta, którego dotyczą. Wystarczy przeczytać wink

Tak sobie czytam niektóre wypowiedzi tu i śmiać mi się chce - ludzie 'takie
      rzeczy to tylko w Erze'. Na rynku jest mnóstwo banków - idźcie tam, gdzie się
      wam podoba a nie narzekajcie, że ten konkretny bank każe płacić a Wy akurat
      chcecie bezpłatnie. Po to banki mają różne oferty, żeby każdy znalazł coś dla
      siebie smile
      • joanna_poz Re: Wkurzyłam się na mBank 03.08.09, 15:04
        > Powiadomienia o zmianach w opłatach pojawiają się w komunikatach
        obok numeru
        > konta, którego dotyczą. Wystarczy przeczytać wink

potwierdzam.
        po zalogowaniu się do konta był swego czasu komunikat o wprowadzeniu
        opłaty za papierową listę haseł.
        • alina.walkowiak Re: Wkurzyłam się na mBank 03.08.09, 17:03
          No to gamoń ze mnie i tyle tongue_out
      • magdalaena1977 Re: Wkurzyłam się na mBank 03.08.09, 18:39
        araceli napisała:

> Tak sobie czytam niektóre wypowiedzi tu i śmiać mi się chce - ludzie 'takie
        > rzeczy to tylko w Erze'. Na rynku jest mnóstwo banków - idźcie tam, gdzie się
        > wam podoba a nie narzekajcie, że ten konkretny bank każe płacić a Wy akurat
        > chcecie bezpłatnie. Po to banki mają różne oferty, żeby każdy znalazł coś dla
        > siebie smile
        No właśnie nie ma takiego baku, gdzie byłaby sensowna obsługa, bez opłat za
        prowadzenie konta, tanie kredyty, zyskowne lokaty ...
        zawsze trzeba wybierać ten z najmniejszą ilością wad.
    • mamusia79 Re: Wkurzyłam się na mBank 03.08.09, 21:27
      było powiadomienie ..... na koncie!
    • eniigmaa Re: Wkurzyłam się na mBank 04.08.09, 13:30
      ja się przenoszę do eurobanku
      5,05% na koncie online, 6,06% i bez belki na oszczędnościowym,
      w mbanku 5,75 na rocznej(!)lokacie i do tego belka, na oszczednosciowym 4,10 i
      belka uncertain
      www.eurobank.pl/produkty,konta,6,9.html
      • dominikjandomin Re: Wkurzyłam się na mBank 04.08.09, 15:57
        eniigmaa napisała:

> ja się przenoszę do eurobanku
        > 5,05% na koncie online, 6,06% i bez belki na oszczędnościowym,

Ale za konto osobiste płacisz (tzn. za kartę do konta, ale dla mnie to to samo,
        zmiana nazwy na rzecz reklamy tylko).

A kto ci broni miec osobiste w mbanku, a oszczędnościowe w eurobanku?
        • eniigmaa Re: Wkurzyłam się na mBank 04.08.09, 22:11
          dominikjandomin napisał:

> eniigmaa napisała:
          >
          > > ja się przenoszę do eurobanku
          > > 5,05% na koncie online, 6,06% i bez belki na oszczędnościowym,
          >
          > Ale za konto osobiste płacisz (tzn. za kartę do konta, ale dla mnie to to
          samo, zmiana nazwy na rzecz reklamy tylko).

żeby "zarobić" na dwie karty do konta wystarczy na nim mieć 500zł przez cały miesiąc

> A kto ci broni miec osobiste w mbanku, a oszczędnościowe w eurobanku?

żeby mieć oszczednosciowe to musze miec konto online, inaczej sie nie da, konto
          bez karty jest dla mnie bez sensu - potrzebuje nagle gotówki wypłacam z
          oszczednosciowego na online a potem czekam, az mi łaskawie mbank zaksięguje o 13
          dnia następnego uncertain

konto w mbanku jeszcze bede miec przynajmniej jakis czas, trzyma mnie przy nim
          choćby lokata, choć nie wiem, czy bardziej nie opłaca się ją zerwać i przerzucić
          do eurobanku na 6,06 bez belki
          • dominikjandomin Re: Wkurzyłam się na mBank 04.08.09, 23:20
            eniigmaa napisała:

> dominikjandomin napisał:
            >
            > > eniigmaa napisała:
            > >
            > > > ja się przenoszę do eurobanku
            > > > 5,05% na koncie online, 6,06% i bez belki na oszczędnościowym,
            > >
            > > Ale za konto osobiste płacisz (tzn. za kartę do konta, ale dla mnie to to
            > samo, zmiana nazwy na rzecz reklamy tylko).
            >
            > żeby "zarobić" na dwie karty do konta wystarczy na nim mieć 500zł przez cały mi
            > esiąc

500 zł, to ci da 1,67 zł odsetek. Żeby zarobić na JEDNĄ kartę do konta, musisz
            mieć 3 zł, co daje 900 zł przez cały miesiąc.

> > A kto ci broni miec osobiste w mbanku, a oszczędnościowe w eurobanku?
            >
            > żeby mieć oszczednosciowe to musze miec konto online, inaczej sie nie da, konto
            > bez karty jest dla mnie bez sensu - potrzebuje nagle gotówki wypłacam z
            > oszczednosciowego na online a potem czekam, az mi łaskawie mbank zaksięguje o 1
            > 3
            > dnia następnego uncertain

No tak, rozbija się o pojęcie oszczędności. Dla mnie oszczędności to
            oszczędności, nie muszę ich wyciągać nagle z bankomatu w ciągu godziny...
            • eniigmaa Re: Wkurzyłam się na mBank 05.08.09, 10:29
              dominikjandomin napisał:

> 500 zł, to ci da 1,67 zł odsetek. Żeby zarobić na JEDNĄ kartę do konta, musisz
              > mieć 3 zł, co daje 900 zł przez cały miesiąc.

odsetki z 500zł wynoszą około 2zł, karta do konta online kosztuje 0,99zł

i naprawdę nie musisz tak się martwić i przeżywać moich decyzji finansowych i
              sposobów oszczędzania
              • dominikjandomin Re: Wkurzyłam się na mBank 05.08.09, 14:40
                eniigmaa napisała:

> dominikjandomin napisał:
                >
                > > 500 zł, to ci da 1,67 zł odsetek. Żeby zarobić na JEDNĄ kartę do konta, m
                > usisz
                > > mieć 3 zł, co daje 900 zł przez cały miesiąc.
                >
                > odsetki z 500zł wynoszą około 2zł, karta do konta online kosztuje 0,99zł

Alior na stronie podaje 3 zł/ mies. za kartę, nie wiem, skąd wzięłaś te 0,99 zł.

Odsetki rzeczywiście wynoszą "około 2 zł" - ze spojrzeniem w dół. Policz: 8%
                (rocznie) od POŁOWY stanu na koncie.
                • eniigmaa Re: Wkurzyłam się na mBank 05.08.09, 14:47
                  dominikjandomin napisał:

> eniigmaa napisała:
                  >
                  > > dominikjandomin napisał:
                  > >
                  > > > 500 zł, to ci da 1,67 zł odsetek. Żeby zarobić na JEDNĄ kartę do ko
                  > nta, m
                  > > usisz
                  > > > mieć 3 zł, co daje 900 zł przez cały miesiąc.
                  > >
                  > > odsetki z 500zł wynoszą około 2zł, karta do konta online kosztuje 0,99zł
                  >
                  > Alior na stronie podaje 3 zł/ mies. za kartę, nie wiem, skąd wzięłaś te 0,99 zł

a ja nie wiem skąd wziąłeś Alior

> Odsetki rzeczywiście wynoszą "około 2 zł" - ze spojrzeniem w dół. Policz: 8%
                  > (rocznie) od POŁOWY stanu na koncie.

od 500zł 5,05% to miesięcznie jakieś 2,14zł
                  • dominikjandomin Re: Wkurzyłam się na mBank 05.08.09, 16:24
                    Jo, Przepraszam.

Pomyliłem z inna osobą, która mówiła o Aliorze sad

W eurobanku faktycznie, karta 0,95 zł / mies.

Faktycznie, jak dużo pieniędzy nie będzie na koncie, to się człowiek nawet na
                    Belkę nie załapie (bardziej się opłaca trzymać 500 niż 600).

Niepokoi mnie tylko, że wypłaty darmowe są (wg regulaminu) tylko z bankomatów
                    eurobanku - czy to obejmuje tez sieć całą euronetu?

No i dla podróżujących za granicę - tam wypłata to 5 zł sad

Ale jeśli ktoś korzysta w kraju i ma bankomat pod nosem, to rzeczywiście, bardzo
                    fajna oferta.
                    • stef63 Re: Eurobank 05.08.09, 18:07
                      Żeby miec konto oszczędnościowe w Eurobanku wcale nie trzeba miec konta on-line.
                      Można założyc sobie konto standard, które jest wtedy kontem technicznym - aby
                      było konto oszczędnościowe, a na koncie standard nie musi się nic dziac,
                      wystarczy że jest (bo musi byc albo standard albo on-line).
                      Minusem konta standard (poza oprocentowaniem 0,2) jest to, że mając takie konto
                      nie ma się wglądu do konta oszczędnościowego przez net.
                      Ja tak mam i nie mam do tego konta żadnej karty (bo nie chciałam).
                      Wpłacam na konto oszczędnościowe przez net.
                      Wypłacam w kasie banku za darmo.
                      Specjalnie tak utrudniłam sobie dostęp do konta, bo chcę coś zaoszczędzic, a nie
                      wypłacac co chwilę z niego pieniądze.
                      Na moim koncie standard nie dzieje się nic, jest bo musi byc.
                      • dominikjandomin Re: Eurobank 05.08.09, 23:16
                        Na moim koncie on-line też się nic nie dzieje. A jest założone, abym
                        samodzielnie mógł sobie przez neta wylać oszczędności. I samodzielnie założyć
                        dodatkowe konto oszczędnościowe i takie tam drobiazgi...
      • gierelko Re: Wkurzyłam się na mBank 01.12.09, 17:17
        ja mam teraz w eurobanku na oszczednosciowym 5,05% bez belki, i nie bule nic za
        prowadzenie konta i rachunku.
    • foretka Re: Wkurzyłam się na mBank 11.08.09, 14:01
      Informacja byla w powiadomieniach.

A co do sensownosci listy hasel - to ja nadal uzywam papierowych i
      mam zawsze przy sobie w formie zdjecia w komorcewink Wiec wszedzie
      moge zrobic przelew nie majac zasiegu (a zdarza sie w gorach),
      szybko i bezpiecznie itp.

A bank mozesz zmienic zawszesmile To tylko Twoja decyzja.

Pozdrawiam ~ foretka ~ mama Natalki (30.11.2008) i Paulinki (13.09.2004)
      Zakątek Szczecińskich MaM!
      Zaglądnij do Mateusza!
      • dr_pajchiwo Re: Wkurzyłam się na mBank 25.09.09, 17:36
        Hasla jednorazowe to przeszlosc – rzeklbym nawet dinozaur wink
        Ja akurat w Eurobanku mam kody w komórce i jest to bardzo wygodne,
        bo mam do tego dostep 24h.
        Jeśli masz stary model telefonu, to zawsze zostaje token, który daje
        Ci bank – za to się placi jakies 2zl miesiecznie, ale to wciąż
        lepsze niż papier i wykreslanie zuzytych hasel J
        • magdalaena1977 Re: Wkurzyłam się na mBank 25.09.09, 17:49
          dr_pajchiwo napisał:

> Hasla jednorazowe to przeszlosc – rzeklbym nawet dinozaur wink
          > Ja akurat w Eurobanku mam kody w komórce i jest to bardzo wygodne,
          > bo mam do tego dostep 24h.
          Jestem po pierwszym kontakcie z eurobankiem i obsługa tokena komórkowego okazała
          się być ... jakaś dziwna. Nie tylko okazało się, ze hasła są generowane przez
          program w komórce, a nie przysyłane z banku, to jeszcze nie mają numerów i można
          się pogubić, które już było a które nie.
          • dominikjandomin Re: Wkurzyłam się na mBank 25.09.09, 17:59
            magdalaena1977 napisała:

> Jestem po pierwszym kontakcie z eurobankiem i obsługa tokena komórkowego okazał
            > a
            > się być ... jakaś dziwna. Nie tylko okazało się, ze hasła są generowane przez
            > program w komórce, a nie przysyłane z banku, to jeszcze nie mają numerów i możn
            > a
            > się pogubić, które już było a które nie.

Ty aby na pewno to obsługiwałaś? Token zapytuje o kod transakcji - jest zatem
            numer i to całkiem długi...
            • meizi Re: Wkurzyłam się na mBank 02.10.09, 22:50
              ja po komunikacie przeszedłem na hasła sms'owe a i tak skasowali mnie za 'OPŁATA
              ZA ZAMÓWIENIE LISTY TAN'. o co chodzi????
            • magdalaena1977 Re: Wkurzyłam się na mBank 03.10.09, 01:08
              dominikjandomin napisał:

> Ty aby na pewno to obsługiwałaś?
              > Token zapytuje o kod transakcji - jest zatem
              > numer i to całkiem długi...
              Na razie używałam tokena tylko do logowania. A nie ma numerów jak na liście
              haseł jednorazowych i jak się raz niepotrzebnie wczyta hasło, to one już nie
              będą pasować.
    • nimeska Re: Wkurzyłam się na mBank 02.10.09, 23:15
      ja przeszlam na liste hasle sms i ie bawie sie juz w jakies karteczki smile a z
      banku jestem ciagle bardzo zadowolona smile
    • drdrb Re: Wkurzyłam się na mBank 09.06.14, 08:46
      UWAGA NA SWOJE PIENIĄDZE !!! w nowym cenniku z maja 2014 roku to koszt 19 zł za Opłata za sporządzenie i wysłanie papierowej listy haseł jednorazowych (listy TAN)2

www.mbank.pl/pobierz/oplaty/taryfa-firmy.pdf
      • tonik777 I chciało Ci się grzebać w wątkach sprzed 5 lat, 09.06.14, 10:37
        żeby nas o tym poinformować?
        • ilse2 Re: I chciało Ci się grzebać w wątkach sprzed 5 l 09.06.14, 11:17
          To tym bardziej nalezy sie szacun, za przegrzebanie wątka smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka