illmatar 27.10.12, 10:43 Czytam sobie Tadeusza Sobolewskiego "Człowiek Miron". Białoszewski poświęcił życie, żeby połączyć dwa w jedno. Użył do tego sztuki. Czy czujecie się dwoiści, podwójni, czy więcej osobowi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witekjs Re: Dwoistość 27.10.12, 13:40 illmatar napisała: > Czytam sobie Tadeusza Sobolewskiego "Człowiek Miron". Białoszewski poświęcił ży > cie, żeby połączyć dwa w jedno. Użył do tego sztuki. > > Czy czujecie się dwoiści, podwójni, czy więcej osobowi? > To miłe, że podejrzewasz w każdym nas istnienie kilku, ukrytych intelektualistów, którzy czytują sobie Prousta do poduszki. Ponieważ zaglądają do nas i tacy, którzy tylko do Nietzschego zaglądają, poszukałem coś na temat Twojej książki. Pozdrawiam serdecznie. Witek }:-})= http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105226,11189440,Bialoszewski_tajny_i_bliski.html m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105226,11189440,Bialoszewski_tajny_i_bliski.html Odpowiedz Link
illmatar Re: Dwoistość 27.10.12, 13:56 Witku, wcale nie intelektualistów. Intelektualista zajmuje się na ogół jakąś dziedziną, siebie często nie widzi, a tu chodzi o własną osobowość poszczególnych ludzi Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Dwoistość 27.10.12, 14:40 Dwa w jednym Miała Kiedy się wydała Za pedała. - przepraszam za takie wiersze jak ten jw. ja nie układam wierszy, one same mi się p…….. Odpowiedz Link
illmatar Re: Dwoistość 27.10.12, 15:00 A co tam wierszyk, trochę na inny temat. Ale artysta nie rządzi muzą Odpowiedz Link
izydor88 Re: Dwoistość 27.10.12, 18:41 No,właśnie. Sobolewskiego czytuję bardzo chętnie,ale teraz : Gazeta - Książki.O Susan Sontag. W sumie - też dwa w jednym. Odpowiedz Link
izydor88 Re: Dwoistość 27.10.12, 18:45 Przepraszam za infantylną euforię,ale to takie dziwne - ja,Klara mogę pisać na forum! Odpowiedz Link
illmatar Re: Dwoistość 27.10.12, 18:49 A dlaczego byś nie mogła? Czy Klary mają jakieś zakazy? Pozdrawiam Odpowiedz Link
izydor88 Re: Dwoistość 27.10.12, 19:04 Chyba za bardzo dążą do klarowności )) I po co ? Odpowiedz Link
illmatar Re: Dwoistość 28.10.12, 13:30 Klarowność w oczy kole A mroki kryją niewiadome Odpowiedz Link
mirekms Re: Dwoistość 27.10.12, 22:01 jaki świat jest mały w Kawiarence zastałem jakże uroczą kol.Karę Susan Sontag wierzę: a) że nie ma Boga osobowego ani życia po śmierci b) że najbardziej godne pożądania jest możliwość bycia szczerą wobec siebie,czyli Uczciwość c) że ludzie różnią się od siebie wyłącznie inteligencją d) że jedynym kryterium oceny naszych działań jest to,czy stajemy się dzięki nim bardziej szczęśliwi,czy nieszczęśliwi e)że odebranie życia jakiemukolwiek człowiekowi jest złe nie należy: 1)rozmawiać o pieniądzach 2)rozmawiać o Brandeis należy: 1.brać prysznic co drugi wieczór tom I,1947-1963 Klaro serdeczne pozdrowienia Mirosław Odpowiedz Link
scand Re: Dwoistość 28.10.12, 10:02 Dość lewicowy ten manifest Susan Sontag Oczywiście jest to manifest wiary a nie faktów gdyż np. znając ludzi zazwyczaj wiemy iż nie różnią się wyłącznie inteligencją. Wiara zatem jest tu swego rodzaju oślepieniem (zawężęniem pasma) w imię ideału. Podobnie b) czy d) Wiele razy zastanawiałem się czy wiara oślepiająca przynosi więcej dobra czy szkody - w koncu kierowca oślepiony światłami z przeciwka łatwiej przejedzie człowieka Ja zatem stawiam na wiarę krytyczną.. Odpowiedz Link
scand Re: Dwoistość 28.10.12, 10:10 > Czy czujecie się dwoiści, podwójni, czy więcej osobowi? Był taki badacz sztucznej inteligencji Marvin Minsky, en.wikipedia.org/wiki/Marvin_Minsky który twierdził że w każdym człowieku jest wielu tzw. agentów , z których każdy ma swoje zadania, może współdziałać z innymi ale również ich blokować. Jedność osobowości byłaby więc mitem stworzonym na użytek sprawnego funkcjonowania społeczeństwa ( aby istniała odpowiedzialność jednostkowa i była sprawna komunikacja). Być może ma rację. W każdym razie jest kwestią konwencji czy nazwiemy różne aspekty naszej osobowości częściami jednego (taką rolę "koncentratora" spełniała "dusza") czy też będziemy widzieć powiązane ze sobą "społeczeństwo umysłu" - niewątpliwie w różnych sytuacjach możemy się zachowywać odrębnie na tyle, że trudno znaleźć bezpośrednią zależność. Odpowiedz Link