zbigniew31 30.10.15, 21:54 nawiedzają ludzi niezmiennie i to w różnym kontekście... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbigniew31 np społecznie 30.10.15, 21:55 wymyślane są nowe lepsze zasady prawa , wychowanie , żywienia , a za jakiś czas trzeba to poprawiać i zmieniać . Odpowiedz Link
zbigniew31 Re: np społecznie 20.11.15, 18:03 zbigniew31 napisał: > wymyślane są nowe lepsze zasady prawa , wychowanie , żywienia , a za jakiś cz > as trzeba to poprawiać i zmieniać . nowe niekonieczne znaczy - lepsze . i nie wszystko należy poprawiać i zmieniać . całe nieszczęście jak zauważam w jakim znajdujemy się( albo przynajmniej większość) powstaje z niepotrzebnych zmian . może właśnie stąd wzięło się stwierdzenie ~"lepiej żeby świata nie było wcale "? swat w swoim zalążku posiadał o wiele więcej potencjału , możliwość i dróg do obrania ... zatem o wiele doskonalszy był od świata ograniczonego . nieustanna konieczność zmian przypomina mi istotę bezrozumną , lub ogarniętą psychicznym schorzeniem , która nie pamięta czym się kieruje , dlaczego powzięła wybór taki a nie inny i jaki skutek oraz korzyść zamierzyła odnieść z postępowania . takie nasuwa się tu porównanie do człowieka , który napełnia naczynie surowcem na wino , zamyka je i pozostawia do sfermentowania ... ale jeszcze zanim proces fermentacji dobiegnie końca , wylewa ów napój uznając za niedobry - ponieważ mętny jest...! zupełnie nie wiem skąd u nas brać tyle nowych surowców do kolejnego zmarnowania ? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: np społecznie 04.12.15, 17:18 Wydawało mi się ,ze za tym zawołaniem kryje się pragnienie jednostkowe.Trudno przełożyć marzenia jednostkowe na marzenia zbiorowości.Za każdym społecznie użytecznym pomyslem ,marzeniem czy projektem kryje się indywidualny motyw bycie tam u góry/ na przodku/ rozwoju,w glorii chwały... Odpowiedz Link
zbigniew31 Re: np społecznie 05.12.15, 20:55 zapewne trudno byłoby wykazać , że zbiorowość posiada jakieś wspólne marzenia . ale pragnienia i oczekiwanie jednostek zapośredniczają się społecznie tak , że oferta ruchów społecznych i instytucji odpowiada oczekiwaniom jednostek. np osoba oczekuje , że w społeczeństwie będzie nie tylko przedmiotem , ale również podmiotem . że z relacji społecznych wynikać będą dla niej nie same obowiązki , ale również prawa -do... że prawo bycia podmiotem będzie potężnie zagwarantowane ... ale prawo 'do' jest o tyle potężne , o ile druga strona to prawo szanuje i respektuje , i o ile istnieje instytucja , która nad procesem respektowania prawa czuwa . w tym kontekście zastanawiałem się ostatnio , czy głos wyborców będzie jeszcze potężny ? z wszelkich znaków w niebie , oraz na ziemi wynika , że w przyszłości oni sami nie odejdą , że trzeba będzie w tym celu używać taczek... bo wszystko wskazuje na to , że instytucje i ruch w większości mają sprawiedliwość i prawo w pogardzie . więc głos wyborcy może być jak ten odgłos wydawany przez pojedynczego kota srającego na pustyni - sen o potędze ..) Odpowiedz Link
zbigniew31 opacalność-społecznie 13.12.15, 14:12 czy to dziady' odprawiono na Placu Trzech Krzyży , czy raczej odprawiły się stamtąd ? to nieważne i nieważne są wartościowo również fanty , jakie ma do zaoferowania nam-kanclerka-premierka . bo w kontekście nominowania przez ułaskawienie i w ten sposób wyręczanie instytucji prawa , oraz innych oczywistych nikczemności, jest to jak uczestniczenie w procederze czerpania korzyści z nielegalnych działań . Paserstwo w ogólnym rachunku społecznie jest niekorzystne jednak . Odpowiedz Link
zbigniew31 wybory 30.10.15, 22:00 za kilka lat zapewne niektórzy zmienią swoje zdanie na temat podjętego obecnie wyboru ... ciekawe czy z tego względu zawstydzą się ? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: wybory 04.12.15, 17:23 brałem kiedyś udział w warsztatach,na których specjalnością było wskazywanie ,jak zmienia się nasza decyzyjność wraz z upływem czasu.Kilkukrotne wstrzymanie się z podjęciem decyzji,np o powiedzeniu komus czegoś dawalo w efekcie rewelacyjne wyniki!Najczęsciej decyzje podejmowane ad hoc obarczone były olbrzymim ładunkiem emocji,ktore wykrzywiały obraz i relacje, odstąpienie od wypowiedzi tonowalo sytuację i popychało relację w konstruktywnym kierunku Odpowiedz Link
zbigniew31 Re: wybory 05.12.15, 20:58 krytyk2 napisał: > brałem kiedyś udział w warsztatach,na których specjalnością było wskazywanie ,j > ak zmienia się nasza decyzyjność wraz z upływem czasu.Kilkukrotne wstrzymanie s > ię z podjęciem decyzji,np o powiedzeniu komus czegoś dawalo w efekcie rewelacyj > ne wyniki!Najczęsciej decyzje podejmowane ad hoc obarczone były olbrzymim ładun > kiem emocji,ktore wykrzywiały obraz i relacje, odstąpienie od wypowiedzi tonowa > lo sytuację i popychało relację w konstruktywnym kierunku masz rację , też kilka razy postąpiłem tak i to właśnie z dobrym skutkiem jednak czasami nie można (bo np nie ma czasu) powstrzymywać decyzji Odpowiedz Link
zbigniew31 Re: Sny o potędze 05.11.15, 15:23 scand napisał: > > >Sny o potędze... > > wola mocy ? czyja więc i jaka ta wola ? ale jesli to nasza własna wola , to czy przynajmniej racjonalna ? albo czy możemy powiedzieć (skoro istniejemy reletywnie krótko) , co społecznie jest racjonalne ? wyobrażmy sobie świadome , mikroskopijne istnienie X , króre trwa tylko ułamek sekundy i w trym czasie przeżywa swoje całe życie . dla takiego istnienia gest człowieka , który może ocalić życie jednej albo wielu osób może być zupełnie niezrozumiały , a zatem wg X nieracjonalny . jakie są zatem nasze możliwości osądu żeczy zachodzących relatywnie do ludzkiego życia długo ? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Sny o potędze 04.12.15, 17:31 nasza jednostkowa racjonalność nie ma wiele wspólnego z racjonalnością społeczną.Elementy brane pod uwagę przy podejmowaniu jednostkowych decyzji są zaledwie minimalna częścią wszystkich tych elementów ,które powinny być brane pod uwagę.Przykładem może być analiza okoliczności wypadku samochodowego,w którym biora udział zupełnie inne czynniki niż te ,które brala pod uwagę osoba kierujaca autem ,ofiara wypadku: wybiegniecie dużego zwierzęcia za zakrętem,kilkumetrowe oblodzenie na generalnie suchej nawierzchni,spadniecie gałęzi złamanej przez wiatr wprost pod koła luba na auto,itd.Dla poprawności wniosków różnica ontologiczna pomiędzy grupami czynników "wjeżdżających" w nasze zycie jest zupełnie bez nzaczenia,bo maja one jeden wspólny mianownik:nie braliśmy ich pod uwagę w przewidywaniu ciągu przyczynowo-skutkowego Odpowiedz Link
zbigniew31 Re: Sny o potędze 05.12.15, 21:06 krytyk2 napisał: > ,bo maja one jeden wspólny mianownik:nie braliśmy ich pod uwagę w przewidy > waniu ciągu przyczynowo-skutkowego z różnych przyczyn nie wszystko dostrzegamy Odpowiedz Link
scand Re: Sny o potędze 07.12.15, 20:31 Gdybyśmy dostrzegali WSZYSTKO nasze mózgi nie dałyby rady obrobić całej informacji - przegrzałyby się. Umiejętna selekcja informacji to podstawa stabilności, Odpowiedz Link
zbigniew31 Re: Sny o potędze 09.12.15, 21:14 scand napisał: > Gdybyśmy dostrzegali WSZYSTKO nasze mózgi nie dałyby rady obrobić całej informa > cji - przegrzałyby się. Umiejętna selekcja informacji to podstawa stabilności, deficyty poznawcze to jedno , a świadome segregowanie na rzeczy zakryte i odkryte to drugie na co Ty zwróciłeś tu uwagę . jak pamiętasz mieliśmy w historii kilka takich indywiduów zakrywających sobie całkiem sporo w przestrzeni etycznej i moralnej . obecnie nasi włodarze całkiem świadomie przykładają taką planszę z wyciętym otworem do rzeczywistości , wszystko co sobie zakryją tym prześcieradłem jest nieważne/nie-istnieje ... że też autorytet pozwala popisywać się im takimi deficytami ?!... ciekawe jak Scand by określił to zachowanie ? Odpowiedz Link
scand Re: Sny o potędze 10.12.15, 19:07 Ograniczenia bywają racjonalne, jeśli jednak odcinają nas od życiowej informacji są nieracjonalne. Odpowiedz Link
zbigniew31 Re: Sny o potędze 10.12.15, 21:36 scand napisał: > Ograniczenia bywają racjonalne, > jeśli jednak odcinają nas od życiowej informacji są nieracjonalne. racjonalna powściągliwość np..) ja całkiem bez ograniczania nazwałbym to deficytem hiper-kategorycznym . dlatego hiper bo te kategorie znane są , ale na odwrót usiłuje się zastosować je. po przemyśleniu jednak lepiej będzie hiper-deficytem kategoryczny to nazwać ,,, jak myślisz ? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Sny o potędze 11.12.15, 14:51 O,to jest świadoma wyższa filozofia i wybór!Za taka ślepotą kryje się zdeterminowanie wynikające ze świetego przekonania ,że to JA MAM RACJĘ Odpowiedz Link
zbigniew31 Re: Sny o potędze 11.12.15, 16:43 krytyk2 napisał: > O,to jest świadoma wyższa filozofia i wybór!Za taka ślepotą kryje się zdetermin > owanie wynikające ze świetego przekonania ,że to JA MAM RACJĘ > bo widzisz Krytyk , ja wczesniej nie rozpracowałem tego , a to "wola mocy" jest...) jak on nazywał się ? ten mały pomarszczony... Yoda . albo ten drugu , co wolał czarne togi raczej-może ? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Sny o potędze 11.12.15, 14:48 Pewnie masz rację,ale na szczęście/nieszczęście ?/ konstrukcja naszego aparatu poznawczego oraz fizyczne nieuchronności procesów uniemożliwiają nam równoczesne analizowanie wszystkiego co nam się napatoczy.Oprócz banalnej nieuniknioności bezwładu fizykalnego najciekawszy jest bezwład,ktory teoretycznie zależy od nas-ciążenie naszych poglądów i nabytych postaw Odpowiedz Link
zbigniew31 sny -o Panie Prezydencie-sny 11.12.15, 16:48 Ilekroć przychodzi omawiać nikczemne postępowanie i widzę tą parodie rodem z sanacji oficera . Patrzę w kaprawe oczka i jak krokiem tanecznym 'prosto z wesela ' zajmuje miejsce półbaczność/półserio między innymi w korowodzie , to słyszę jak rozbrzmiewa zawołanie Wyspiańskiego.... I się zastanawiam! Czy sen to? Czy zjawa jaka , co sama sobie żaglem , sterem , okrętem? Nie nie , to szkieletów ludy Odpowiedz Link
zbigniew31 _au_t 15.02.16, 19:05 nacjonalizm polski w odróżnieniu do np rosyjskiego znajduje się na o wiele gorszej pozycji . z przyczyn kondycji militarnej jest nieporęcznie wskazywać wrogów zewnętrznych , trzeba więc poszukiwać ich wewnątrz . jest to swoisty strzał w nogę bo dochodzi do oczywistej polaryzacji społeczeństwa , a wrogów niebawem trzeba będzie poszukiwać we własnym gronie i wyrzucać na aut . Odpowiedz Link