Gość: zen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 09:59 Co ciekawego można zobaczyć w rejonie powiedzmy 50-70 km od Pltvickich jezior? Nie wiem czy jest sens jechać w ten rejon na 2 tygodnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tom Re: Okolice Pltvickich jezior IP: *.tvkstella.pl 19.10.09, 10:50 nie ma sensu większego raczej. Największym, cenionym przez Polaków walorem Chorwacji jest przepiękne, czyste i ciepłe morze, Plitvickie oraz podobne śródlądowe atrakcje zwiedza się niejako przy okazji, zwykle wrażeń wystarcza na 1-2 dni w jednym miejscu. Trudno mi sobie wyobrazić 2 tygodnie w tej części Chorwacji. Zwłaszcza, że poza otoczeniem NP Plitvicka Jezera infrastruktura turystyczna jest taka sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia41 Re: Okolice Pltvickich jezior 20.10.09, 07:46 Zwłaszcza, że poza otoczeniem NP Plitvicka Jezera infrastruktura > turystyczna jest taka sobie. zgadzam się ale jesteś gotów za lepszą płacić ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen Re: Okolice Pltvickich jezior IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 11:21 Infrastruktura może być kiepska(czasem to nawet lepiej). Ważne żeby było coś ciekawego do oglądania. Ale skoro poza jeziorkami ( które pewnie są warte obejrzenia) nic ciekawego nie ma w promieniu kilkudziesięciu km to rzeczywiście nie warto się tam zatrzymywać na dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek.59.pl Re: Okolice Pltvickich jezior IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 20.10.09, 13:20 W tym roku w Plitwicach spędziłem 2 dni (kolejny raz). Maksymalnie 3 wystarczą na pobyt w okolicach z zwiedzenie jezior. Wynajmowałem apartament ok. 4 km od głównego wejścia do Parku (Seliśte Dreżnićko)po 15 euro od osoby (po sąsiedzku był też po 13 euro), komfortowo wyposażony z owocowym ogrodem, blisko sklepu i restauracji. Slunj i Rakowice można zaliczyć po drodze. Największa atrakcja to jeziora, wodospady, jaskinie, wycieczki stateczkami i oczywiście wędrówka wokół kompleksu jezior. 5-6 godzin marszu ścieżkami przy wodzie i górnymi tarasami w słońcu nie każdy wytrzymuje. Najlepiej wyruszyć rano 7.30-8, bo nie ma jeszcze tłumów i ludzi idących z psami, wózkami, kobiet w szpilkach, tabunów japończyków tamujących przejście nawet w najwęższych przejściach między jeziorami, itp. Plitwice nie są już takie jak 10 lat temu, gdy zwiedzałem je pierwszy raz. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Okolice Pltvickich jezior IP: *.tvkstella.pl 20.10.09, 16:32 pisząc o kiepskiej infrastrukturze miałem na celu zwrocenie uwagi na to, że poza najbliższą okolicą NP PJ praktycznie jej nie ma. Chodzi głownie o miejsca noclegowe i jaką-taką bazę gastronomiczną. To, co sąsiaduje z NP PJ nastawione jest na obsługę turystów 1-2-dniowych, noclegi są drogie (przywołana przez kogoś tutaj 15 € za dobę od osoby to i tak jeszcze przyzwoicie, bywa gorzej...), gastronomia ogranicza sie w praktyce tylko do najbliższych okolic parku. Nawet gdyby było co zwiedzać kilkadziesiąt km od parku, nie masz specjalnie się gdzie zakotwiczyć, choćby na zasadzie przypominającej naszą agroturystykę beskidzką chociażby. A sam park... Cóż, co z tego, że nawet piękny dla niektórych bardzo, ale ile razy można go w ciągu jednego urlopu zwiedzać? Miesięcznych biletów nie sprzedaja, a jednorazowe każdego dnia puściłyby Cię z torbami. Zwykle tutaj warto zatrzymać się na jedną noc i jeden dzień w drodze ku morzu lud znad morza do domu. Zwiedzić park, przenocować i rankiem dalej w drogę. Albo przenocować, zwiedzić park i... też w drogę. Zależnie od tego, czy jedzie się na, czy po urlopie... Powtarzam: dwóch tygodni tutaj jakos sobie nie potrafię wyobrazić... ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
sofia41 Re: Okolice Pltvickich jezior 20.10.09, 17:33 chyba nikt w Chorwcji odpowiedzialny za turystykę, nie miał zamiaru robić z tego miejsca, machiny urlopowej, jestem przekonana, iż od początku powstania parku, zatrzymanie się tam było oblicznoe na turystykę jednodniową, czyli jeden max dwa noclegi, dzięki Bogu Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Okolice Pltvickich jezior 21.10.09, 12:01 Warto spędzić kilka godzin w Rastoke w Slunju: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,67707829.html Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Okolice Pltvickich jezior IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.09, 19:59 Dodam jeszcze jaskinię Baracevską. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Okolice Pltvickich jezior 21.10.09, 21:36 No to może jeszcze klika dni w chorwackiej Slawonii, o której pisałem tu: forum.gazeta.pl/forum/w,201,28094109,32630237.html Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś