Dodaj do ulubionych

Okolice Pltvickich jezior

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 09:59
Co ciekawego można zobaczyć w rejonie powiedzmy 50-70 km od Pltvickich jezior?
Nie wiem czy jest sens jechać w ten rejon na 2 tygodnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: tom Re: Okolice Pltvickich jezior IP: *.tvkstella.pl 19.10.09, 10:50
      nie ma sensu większego raczej. Największym, cenionym przez Polaków walorem
      Chorwacji jest przepiękne, czyste i ciepłe morze, Plitvickie oraz podobne
      śródlądowe atrakcje zwiedza się niejako przy okazji, zwykle wrażeń wystarcza na
      1-2 dni w jednym miejscu. Trudno mi sobie wyobrazić 2 tygodnie w tej części
      Chorwacji. Zwłaszcza, że poza otoczeniem NP Plitvicka Jezera infrastruktura
      turystyczna jest taka sobie.
      • sofia41 Re: Okolice Pltvickich jezior 20.10.09, 07:46
        Zwłaszcza, że poza otoczeniem NP Plitvicka Jezera infrastruktura
        > turystyczna jest taka sobie.

zgadzam się ale jesteś gotów za lepszą płacić ?
        • Gość: zen Re: Okolice Pltvickich jezior IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 11:21
          Infrastruktura może być kiepska(czasem to nawet lepiej). Ważne żeby było coś
          ciekawego do oglądania. Ale skoro poza jeziorkami ( które pewnie są warte
          obejrzenia) nic ciekawego nie ma w promieniu kilkudziesięciu km to rzeczywiście
          nie warto się tam zatrzymywać na dłużej.
          • Gość: darek.59.pl Re: Okolice Pltvickich jezior IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 20.10.09, 13:20
            W tym roku w Plitwicach spędziłem 2 dni (kolejny raz). Maksymalnie 3 wystarczą
            na pobyt w okolicach z zwiedzenie jezior. Wynajmowałem apartament ok. 4 km od
            głównego wejścia do Parku (Seliśte Dreżnićko)po 15 euro od osoby (po sąsiedzku
            był też po 13 euro), komfortowo wyposażony z owocowym ogrodem, blisko sklepu i
            restauracji. Slunj i Rakowice można zaliczyć po drodze. Największa atrakcja to
            jeziora, wodospady, jaskinie, wycieczki stateczkami i oczywiście wędrówka wokół
            kompleksu jezior. 5-6 godzin marszu ścieżkami przy wodzie i górnymi tarasami w
            słońcu nie każdy wytrzymuje. Najlepiej wyruszyć rano 7.30-8, bo nie ma jeszcze
            tłumów i ludzi idących z psami, wózkami, kobiet w szpilkach, tabunów japończyków
            tamujących przejście nawet w najwęższych przejściach między jeziorami, itp.
            Plitwice nie są już takie jak 10 lat temu, gdy zwiedzałem je pierwszy raz. Szkoda.
          • Gość: tom Re: Okolice Pltvickich jezior IP: *.tvkstella.pl 20.10.09, 16:32
            pisząc o kiepskiej infrastrukturze miałem na celu zwrocenie uwagi na to, że poza
            najbliższą okolicą NP PJ praktycznie jej nie ma. Chodzi głownie o miejsca
            noclegowe i jaką-taką bazę gastronomiczną. To, co sąsiaduje z NP PJ nastawione
            jest na obsługę turystów 1-2-dniowych, noclegi są drogie (przywołana przez kogoś
            tutaj 15 € za dobę od osoby to i tak jeszcze przyzwoicie, bywa gorzej...),
            gastronomia ogranicza sie w praktyce tylko do najbliższych okolic parku. Nawet
            gdyby było co zwiedzać kilkadziesiąt km od parku, nie masz specjalnie się gdzie
            zakotwiczyć, choćby na zasadzie przypominającej naszą agroturystykę beskidzką
            chociażby. A sam park... Cóż, co z tego, że nawet piękny dla niektórych bardzo,
            ale ile razy można go w ciągu jednego urlopu zwiedzać? Miesięcznych biletów nie
            sprzedaja, a jednorazowe każdego dnia puściłyby Cię z torbami. Zwykle tutaj
            warto zatrzymać się na jedną noc i jeden dzień w drodze ku morzu lud znad morza
            do domu. Zwiedzić park, przenocować i rankiem dalej w drogę. Albo przenocować,
            zwiedzić park i... też w drogę. Zależnie od tego, czy jedzie się na, czy po
            urlopie... Powtarzam: dwóch tygodni tutaj jakos sobie nie potrafię wyobrazić... ;-))
            • sofia41 Re: Okolice Pltvickich jezior 20.10.09, 17:33
              chyba nikt w Chorwcji odpowiedzialny za turystykę, nie miał zamiaru
              robić z tego miejsca, machiny urlopowej, jestem przekonana, iż od
              początku powstania parku, zatrzymanie się tam było oblicznoe na
              turystykę jednodniową, czyli jeden max dwa noclegi, dzięki Bogu

• bah77 Re: Okolice Pltvickich jezior 21.10.09, 12:01
      Warto spędzić kilka godzin w Rastoke w Slunju:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,67707829.html

Pzdr

bah77
      • Gość: vvv Re: Okolice Pltvickich jezior IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.09, 19:59
        Dodam jeszcze jaskinię Baracevską.
        • bah77 Re: Okolice Pltvickich jezior 21.10.09, 21:36
          No to może jeszcze klika dni w chorwackiej Slawonii, o której
          pisałem tu:

forum.gazeta.pl/forum/w,201,28094109,32630237.html

Pzdr

bah77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka