Gość: 0.teresa IP: *.chello.pl 29.03.10, 21:39 UVALA LOZICA ROGOZNICA - czy ktoś może przybliżyć mi położenie tego adresu? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karambaaa Re: do znających Rogoznicę 29.03.10, 21:59 Lozica to dzielnica Rogoznicy w kierunku Zeceva, na przeciw wysepki Lukvenjak. Dzielnica bardzo spokojna, do centrum ok. 15 minut spacerkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: do znających Rogoznicę 29.03.10, 22:02 Uvala to polsku zatoka. Najprościej na googlowskiej mapie sobie przybliżyć.Kilometr od samej Rogoznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: do znających Rogoznicę 29.03.10, 22:21 Co nie zmienia faktu, że jak w Marinie jest jakaś impreza, to słychać. Za to woda 10 razy czystsza niż w Zatoce Rogoznickiej, bo tamto jest kiszka i wymiana wody następuje raz na parę lat, nawet jak Bura wieje, co więcej, nie uwierzę, żeby stojące tam setkami jachty nie zrzucały nic do wody, a w Lozicy woda wymienia się na bieżąco, a łódek stoi tam ledwo kilka. Salaamu Wa-alleikum Chaladia Bolandi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0.teresa Re: do znających Rogoznicę IP: *.chello.pl 29.03.10, 22:22 Dziękuję za odpowiedzi. W Chorwacji będę po raz pierwszy i w tym temacie jestem całkiem "zielona", ale chyba właśnie szukałam takiego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0.teresa Re: do znających Rogoznicę IP: *.chello.pl 29.03.10, 22:29 A może uzyskam trochę więcej informacji o Rogoznicy: gdzie "dają" dobrze jeść, gdzie najlepsze lody (dużo o nich czytałam), gdzie kupić świeżą rybkę i o jakiej porze itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: do znających Rogoznicę IP: *.tvkstella.pl 30.03.10, 08:31 Świeży ryby kupisz praktycznie codziennie na ribarnicy, która mieści się w części targowiska, tuż przy grobli łączącej wyspę ze stałym lądem. Najlepiej wcześnie rano. Tak też zaopatrzysz się w świeże owoce, natomiast tuż obok jest supermarket spożywczy. Co do tego, gdzie są wyśmienite lody odpowiedź jest krotka - wszędzie. Mogą różnić się sposobem podawania, nutą smakową, ale wszędzie są znakomite, w sezonie po 5-6 kun za kruglę, czyli pokaźną gałę (podobne porcje można dostać czasami w Kraku na Kazimierzu, gdzie lody naklada się taką specjalną szpatułą a nie jakimś mechanicznym wynalazkiem ograniczającym wielkość porcji). Które lokale dobrze karmią? Większość. Na wyspie znajdziesz ich multum, w tym kilka, gdzie są m.in. jadłospisy po polsku także, obsługa komunikuje się w miarę nieźle po polsku. Warto zajrzeć każdego wieczoru do innej knajpki - po tą są wczasy, by poznawać jak najwięcej, a ni czuć się jak na FWP z jedna stołówką tylko... ;-)) Jeśli mogę cos polecić, to mesna platę - wielki talerz mięch rozmaitych, z dużą ilościa jagnięciny i np. jagnięcej wątróbki. Acha - kilka razy zdarzyło nam się kupic rybę prosto z kutra - znacznie taniej niż na targu, ale trzeba wiedzieć, jak i kiedy trafić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0.teresa Re: do znających Rogoznicę IP: *.chello.pl 30.03.10, 22:41 Dziękuję za wszystkie wskazówki, bo rzeczywiście nawet nie wiem co zamawiać - absolutnie nie znam kuchni chorwackiej. Jeżeli będą jeszcze jakieś podpowiedzi to chętnie wysłucham. Do tej pory zbierałam informacje dotyczące zwiedzania, a teraz czas zadbać o żołądek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: do znających Rogoznicę IP: *.tvkstella.pl 31.03.10, 07:41 Tym, że nie wiesz, co zamówić, aż tak się nie przejmuj ;-) W licznych knajpkach jadłospisy są ilustrowane fotografiami dań, więc można dość łatwo ustalić, co jest co. Wiele knajpek ma jadłospisy w kilku językach - oprócz chorwackiego po angielsku, francusku, niemiecku, włosku, czasami tez po polsku. Dasz sobie radę - jestem przekonany. Tylko - to chyba ważna uwaga - pozbądź się nawyków żywieniowych z Polski, gdzie np. najpopularniejszym i jednym z najtańszych dań jest drób, kurczak. W Chorwacji to jedna z najdroższych posiłków. Warto pokosztować małży, ośmiornic na różne sposoby, kalmarów, ryb (choc te piekielnie drogie). Zapamiętaj takie słowa kluczowe w knapkach jak dagnje, skolkje, ribica, hobotnica, ale też piepieline, girice, teleta jetrica, mesna plata, ribna plata. Nie wiem, jakim dysponujesz urlopowym budżetem, ale przeciętny polski turysta raczej ma nikłe szanse, by przez cały urlop żywić się wyłącznie w knajpkach, niestety... :-(( Zacznij może od teorii: www.gastronaut.hr/recepti.asp i tu: www.google.pl/search?q=Kuchnia+chorwacka&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a smacznego! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: do znających Rogoznicę 01.04.10, 18:27 Pizze są wszędzie na świecie takie same. A trzeba pamiętać, że Dalmacja to dawne dobra Wenecji, przynajmniej do Neum (dalej były ziemie Republiki Dubrownickiej). I pizza w Rogoznicy jest równie dobra, jak we Włoszech, jeśli nie lepsza. Polecam pizzerie wzdłuż bulwaru zm widokiem na Marinę. Są tam co najmniej dwie, jeśli nie trzy. Przy rondzie (tam gdzie zaczyna się grobla na wyspę) jest kilka sklepów piekarniczych, w których można dostać burek, choć zwykle koło południa już go brakuje. Z restauracji na wyspie polecałbym drugą od grobli (pierwsza to Ribarska). Warto zwrócić uwagę, że "od frontu" jest ogródek pod namiotem, z reguły mocno zatłoczony i rozpalony słońcem (wychodzi na zachód), zaś nie każdy wie, że w środku jest sala ze zdemontowanym dachem, ocieniona ze wszystkich stron, gdzie zawsze jest chłodno, a wysokie mury wokół tworzą rodzaj komina i zawsze jest tam przyjemny przepływ powietrza. Polecam tam pljeskavicę i cevabcici Mają tam też doskonałe dania z ryb, choć Oslica na żaru się niestety nie dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0.teresa Re: do znających Rogoznicę IP: *.chello.pl 02.04.10, 21:40 No więc oglądając zdjęcia Rogoznicy widzę same "plusy", zobaczymy jaka będzie rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Re: do znających Rogoznicę IP: 82.177.46.* 08.04.10, 14:08 czy ktoś posiada adres fajnego apartamentu (6 osób),Lozice , Rogoznica Odpowiedz Link Zgłoś