Dodaj do ulubionych

Brac - Supetar - bez samochodu

IP: *.ip69.fastwebnet.it 04.04.10, 20:33
Witam wszystkich i pytam o rade.
To juz moja druga podroz do Chorwacji, w 2008 roku samochodem z polnocy na
poludnie (do Zadaru - nie az tak na poludnie). W tym roku samolotem do
Split i potem promem na wyspe Brac. Bedziemy bez samochodu i
myslelismy o tym zeby sie zatrzymac w Supertar, potem na miejscu wypozyczyc
skuter lub rowery i (bardziej skuter) i zwiedzic wyspe. Czy Supetar to dobre
rozwiazanie czy bez samochodu da rade pojechac tez troche dalej (do Bolu czy
do Splistka)? polecacie jakies fajne noclegi nie daleko od plazy w Supeter?
Bede wdzieczna za wszelkie wskazowki.
Dzieki.
AAA
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Brac - Supetar - bez samochodu 04.04.10, 21:56
      O rowerach zapomnij.
      Żeby pojechać z Supetaru do Bolu,pomijając te kilkadziesiąt km,to
      jeszcze trzeba pamiętać,że trzeba się wspiąć znad 0 poziomu morza na
      700mnpm a potem zjechać.
      Nawet na skuterach nie jest to takie proste dla laika,choć widzę,że
      masz wloski adres ,to może i jakies doświadczenie ;)
      Ale Bracz jak najbardziej warta grzechu.Polecam moja relację z
      wycieczek po wyspie:
      cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25935&start=0
      • hepik1 Re: Brac - Supetar - bez samochodu 04.04.10, 22:39
        Sporo info o Supetarze(i nie tylko) plus namiary na noclegi

www.supetar-brac.eu/pl/supetar.html
        • Gość: Wakacje 2010 w Cho Re: Brac - Supetar - bez samochodu IP: *.ip69.fastwebnet.it 05.04.10, 17:59
          co do wspinania to akurat sie zgadza i pewne doswiadczenie mam :-) mieszkam w
          gorach na 1200 m.npm, ale moze w taki upal to sobie darujemy. w przedowniku(glob
          troter) widzialam, ze kursuja rowniez autobusy? jak wlasnie wyglada komunikacja
          miejska? da sie z niej korzystac?
          dzieki za info, zaraz sie zabieram za lekture relacji.
          pozdrawiam
          • Gość: Wakacje 2010 w Cho Re: Brac - Supetar - bez samochodu IP: *.ip69.fastwebnet.it 05.04.10, 18:04
            a i mam jeszcze pytanie co do wynajecia pokoi, moze macie (helpik moze ty masz)
            namiary na jakies fajne pokoje, w jakmis klimatycznym miejscu, blisko do morza w
            Supetar? wszedzie znajduje tylko apartamenty, ale my bedziemy we 2 i pokoj nam
            wystarczy.
            • hepik1 Re: Brac - Supetar - bez samochodu 05.04.10, 19:23
              Komunikacja oczywiście istnieje.Przystanki widzialem ale szczegółów
              nie będzie,bo tym akurat sie nie interesowałem a w necie rozkładow
              jakos też nie widzę.
              |Do Bolu czy pustelni Blaca pływają wodne taxi.Może to jakis pomysł
              na wycieczkę ewentualnie fish picnik do Omisza i ujścia Cetiny.
              Z dwójkami faktycznie kłopot,trzeba szukac pod hasłem "studio
              Supetar"
              Ja byłem w Sutivanie-6 km od Supetaru i u pani Eli(Polka mieszkajaca
              na Wegrzech)) studia były:
              www.brac-agava-apartman.hu/PLindex.html
              Supetar dla mnie trochę za ludny,za tłoczny i za ruchliwy.
              • hepik1 Re: Brac - Supetar - bez samochodu 05.04.10, 20:20
                Jeszcze taka rada:
                na transfer z lotniska raczej autobusy -Croatia airlines - jadą
                bezpośrednio do centrum, do portu, bez przystanków autobus miejski (nr
                37) często się zatrzymuje, a jego przystanek końcowy znajduje się
                jakieś 15 min. dobrego marszu do portu
                • Gość: Wakacje 2010 w Cho Re: Brac - Supetar - bez samochodu IP: *.ip69.fastwebnet.it 05.04.10, 21:09
                  ooo to akurat bardzo przydatne info, bo wlasnie sprawdzalam, ze 37 niby jest,
                  ale gdzie sie zatrzymuje to juz mniej :-)
                  poza tym, mam pytanie dotyczace miejscowosci polozonych niedlaeko supetar mirca
                  i splitska. Ja nie za bardzo przepadam za tlumami i lubie bardziej odludne
                  miejsca ( i tak wlasnie bylo w 2008 roku, ale wtedy bylismy samochodem i
                  jezdzilismy po kempingach), ale z drugiej strony nie chce tez spedzic 10 dni na
                  odludziu (doslownie), bo bez samochodu to wszedzie daleko. Czy z tych dwoch
                  miejscowosci (mirca i splitska) jest szansa sie wydostac, albo cos robic
                  wieczorem? z Supetar do mirca niby tylko 3 km, ale jakos mozna sie w ciagu dnia
                  dostac z jedej miejscowosci do drugiej???
                  poza tym planujemy wypozyczyc skuter na kilka dni zeby tez pozwiedzac, ale tak
                  ogolnie to wolalabym jakies spokojne miejsce i stad moje pytanie czy taka
                  splitska czy mirca nadaja sie dla turystow bez samochodu czy to bedzie dosyc
                  uciazliwe?
                  • hepik1 Re: Brac - Supetar - bez samochodu 05.04.10, 21:48
                    Mirca to osiedle nowych apartamentowców.Kompletnie bez klimatu.Ta stara
                    ,wlaściwa, to kilkanascie domów jakies 1,5 km od morza.
                    Splitska urok ma,choć też mikroskopijna.
                    Z najbliższej okolicy-zdecydowanie Sutivan.
    • Gość: bebe Re: Brac - Supetar - bez samochodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.10, 12:14
      Spokojnie można jechać bez samochodu - skuterem dotrzesz wszędzie
      choć podróż przez wyspę bedzie trwała dłużej niż samochodem
      • Gość: W Re: Brac - Supetar - bez samochodu IP: *.ip69.fastwebnet.it 06.04.10, 20:51
        dziekuje za wszelkie porady. wlasciwie to juz ustalone. jedziemy na 10 dni,
        tydzien w supetar, znalazlam juz nocleg, w pokoju z lazienka, 70 m od plazy za
        36 euro za noc za dwie osoby.
        Ostatnie 3 dni w Splicie, jakos moze przezyje te 3 ostatnie dni :-) w tlumie.
        dzieki!!!
        • hepik1 Re: Brac - Supetar - bez samochodu 06.04.10, 21:20
          Jeden dzień na Split,drugi na Trogir,trzeci na Omisz-tam juz spokojnie
          komunikacją publiczną...bedzie git.Miłych wakacji.
          • Gość: Wakacje 2010 w Cho Re: Brac - Supetar - bez samochodu IP: 217.76.208.* 07.04.10, 08:23
            wlasnie taki jest plan!
            dziekuje jeszcze raz za wszelkie wskazowki!
            pozdrawiam!
            • Gość: mgog Re: Brac - Supetar - bez samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 14:07
              Czy może ktoś się orientuje czy prom, który płynie ze Splitu do Stariego Grodu
              na Hwarze zatrzymuje się w Supetarze?
              • hepik1 Re: Brac - Supetar - bez samochodu 09.04.10, 14:33
                Nie
    • Gość: Norbi Re: Brac - Supetar - bez samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 19:02
      Mogę zaproponować kwaterę u znajomego Chorwata, do którego jadę również w tym
      roku. Nie wiem, czy ma same pokoje, ale ma apartamenty dla 2 osób, ja właśnie do
      takiego sie wybieram. Nie mieści sie bardzo blisko plazy, trzeba przespacerować
      sie z górnej części miasta do rynku (ok 10-15 min) i 5 min na plaże. jeśli
      jestes zainteresowana adres przesle emailem. magdaszk75@wp.pl. Pozdrawiam Marcin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka