Dodaj do ulubionych

Chorwacja w lipcu

15.06.10, 16:19
Witam

Wybieram się z rodziną (2+2) do Chorwacji w I połowie lipca i mam pytanie, jak
praktycznie wygląda w sezonie szukanie apartamentu.
Zdecydowałem się na taki ruch ze względów kosztowych. Wydaje mi się, że ceny
80-100 Euro jakie spotykam w necie są zawyżone.
Poza tym sądzę, że lepiej zobaczyć coś na własne oczy aby podjąć dobrą decyzję
(wyposażenie, dojście do morza, stan apartamentu itp.).

Dlatego interesuje mnie wasze doświadczenie w tej kwestii.
Może doradzicie w jaki dzień tygodnia lepiej przyjechać: np. w sobotę ze
względu na kończenie turnusów (duży wybór), a może w poniedziałek kiedy cena
może będzie niższa ze względu mniejszą liczbę szukających.

dzięki i pozdrawiam
Bodek

Obserwuj wątek
    • katja_24 Re: Chorwacja w lipcu 15.06.10, 17:51
      Wiesz co, ja co prawda bylam we wrzesniu, ale wydaje mi sie, ze w srodku sezonu
      cena 80-100e za apartament 2+2 to w miare normalna cena. Zalezy jeszcze, gdzie
      sie wybierasz.
    • stola.1 Re: Chorwacja w lipcu 15.06.10, 18:37
      Cena może iść w parze z jakością, popularnością miejsca, bliskością do morza,
      wyposażenia apartamentu, jego wielkością, standardem itd.
      Apartament rezerwowany internetowo przyzwoity, z klimatyzacją dla 2+2 znam w
      cenie 45 euro za dobę, 80m od morza.
      W sąsiednim domu apartament, zajmujący całe piętro, z ekstra wyposażeniem
      kosztuje ok.75 euro doba.
      Na pewno taniej jest w miesiącach czerwiec i wrzesień.
    • jactru Re: Chorwacja w lipcu 15.06.10, 18:38
      80-100 E to rzeczywiście zawyżona cena,normalna cena apartamentu 60E.
      Jest tam tyle apartamentow, ze nie bedzie problemu coś sobie
      wyszukac.
    • Gość: tom Re: Chorwacja w lipcu IP: *.tvkstella.pl 15.06.10, 21:52
      Nie ma reguł, bywa, że znajdziesz coś atrakcyjnego w pół godziny, a bywa, że
      dopiero w piątej miejscowości po trzech godzinach. Poza tym: to, co zadowoli
      jednego, drugi uzna za badziew i będzie szukał dalej - każdy ma prawo do innych
      kryteriów oceny atrakcyjności apartmanu i atrakcyjności ceny. Nic nie poradzisz.
      Nie piszesz, w jakim wieku masz dzieci, ani po ilu godzinach jazdy dotrzesz nad
      morze i rozpoczniesz poszukiwania, ale - to moje prywatne zdanie - jestem na 200
      proc. przekonany, że nie masz pojęcia jaka to frajda chodzić od domu do domu w
      40-stopniowym skwarze, po kilkunastu godzinach podróży i ze świadomością, że
      nieletni współpasażerowi są być może poza granicą swych możliwości. Ja bym aż
      tak odważny nie był...

Święta racja, że lepiej zobaczyć, wybrać świadomie itd., itp. Ale szczyt sezonu
      - a połowa lipca to szczyt - to pora, kiedy podaż i popyt rozmijają się na ogół
      zdecydowanie. Nadto - nikt nie wie, jak to naprawdę będzie w tym roku, kiedy
      kilkaset tysięcy lub parę milionów Niemców oleje - głównie ze względów
      politycznych ale i ekonomicznych - wakacje w Grecji. Gdzie pojadą? Część do
      Turcji, część na Kanary, a część do Chorwacji, bo ma najbliżej. Wtedy może się
      okazać, że cena 80-100 € to nie będzie rzadkość...

Jeśli już jednak decyzje podjąłeś, mówmy praktycznie. Po pierwsze - szukając w
      ciemno mieszkania nie dojeżdżaj do docelowej miejscowości po południu lub pod
      wieczór. Najlepiej być przed południem - ma się więcej czasu na selekcję, nie ma
      się noża na gardle (co sprytny gospodarz potrafi wykorzystać i narzucić np. cenę
      na poziomie, o którym by nwet nie pomarzył sześć godzin wcześniej...). Jaki
      dzień tygodnia? Nie ma reguł, choć bywa tak, że wiekszość osób chce spędzać
      urlop do samego końca wolnych dni, toteż wyjazdy znad morza (a więc i zwalnianie
      apartmanów) zaczyna się w sobotę od rana (dla tych, co jadą dalej) i trwa do
      niedzielnego popołudnia (dla tych, ktorzy jadą bliżej). To sa bardzo nieformalne
      "turnusy", bo formalnie czegoś takiego nie ma, ale to sami turyści taki rytm
      narzucają. Można przyjechać w poniedziałek, można we wtorek - nawet nie tyko
      dlatego, że jest mniej szukających kwater, ale i na drogach dojazdowych mniejszy
      tłok.

Jaka cena jest dobra? Każda, którą godzisz się zaplacić. Niektorzy naprawdę
      demonizują kwestię standardu, komfortu itp. Ale zapominają, że najważniejsze
      jest, aby było na czym wygodnie się wyspać, aby była sprawna i pojemna lodówka,
      niezbyt nasłoneczniona sypialnia, sensownie wyposażony aneks kuchenny. TVSat,
      klima - to sprawy drugorzędne (szczególnie klima - w przypadku alergików),
      ważniejszy jest w wielu miejscach (gdzie jest to towar wybitnie deficytowy, na
      południu) parking, najlepiej ocieniony, duża odległość mieszkania od dróg
      ogólnodostępnych, knajpek, dyskotek, placów zabaw i podobnych przybytków.
      Świetnie,jeśli jest duży taras np. z markizą lub stabilnym parasolem
      przeciwsłonecznym. W samym mieszkaniu spędza się naprawdę niewiele czasu, więc
      ważna jest głownie jego funkcja socjalna, a nie nadkomfort i gadżety, które je
      wypełniają. A już takie pierdoły jak pralka automatyczna, żelazka i inne
      wynalazki... Darujmy sobie - na urlop jedzie sie też po to, by było inaczej niż
      na co dzień w domu...
      • bach28 Re: Chorwacja w lipcu 16.06.10, 22:35
        w Chorwacji byłam dwa razy i za kazdym razem w ciemno i z małymi dziecmi
        polecam południowe rejony jest tam przepięknie
        nigdy nie bylo problemu ze znalezieniem apartamentu zajmowało nam to ok poł do
        maks godziny
        teraz wybieram sie po raz trzeci :)
    • Gość: Alina Re: Chorwacja w lipcu IP: *.adsl.net.t-com.hr 17.06.10, 18:03
      Serdecznie zapraszam do Mariny. Wiecej informacji na www.apartmani-alina.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka