gosiap71 20.06.10, 12:05 czy ktoś może mi powiedzieć czy w pobliżu miasta hvar jest targ rybny oczywiście ze świeżą rybą?.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hepik1 Re: targ rybny na hvarze 20.06.10, 20:57 Typowa ribarnica (w dalmatyńskim dialekcie peškarija) jest w Jelsie idąc od parkingu w stronę starówki (chodnikiem po prawej stronie ulicy) należy skręcić w prawo za Kerum a przed wejściem na głowny plac starego miasta . Na zakupy trzeba się udać bardzo wcześnie; przed 8.00, potem jest już pozamiatane. Można też w Kerum przy porcie w Starim Gradzie,tam sprzedaje się ryby z miejscowej hodowli morskiej (ribogojilište) - w sezonie dostawa nawet codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Kubicki Re: targ rybny na hvarze IP: *.adsl.net.t-com.hr 20.06.10, 22:53 W samym mieście Hvar jest przy parkingu w poblizu głównego placu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paddy Re: targ rybny na hvarze IP: *.szpitalmsw.rzeszow.pl 21.06.10, 15:04 maps.google.pl/maps?q=43.172713,16.444108&ie=UTF8&t=h&ll=43.172259,16.43795&spn=0.010986, 0.043817&z=15 Odpowiedz Link Zgłoś
gosiap71 Re: targ rybny na hvarze 21.06.10, 17:34 bardzo wam dziękuję za przydatne info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paddy Re: targ rybny na hvarze IP: *.szpitalmsw.rzeszow.pl 21.06.10, 18:27 Bylem w Hvarze w ostatni piatek, ludzi mniej to i rybek niewiele. W czwartek grilowalem ryby w zatoce Stiniva na Visie. Po paru dniach pysznych biesiad w konobach jeszcze wieksze niebo w gebie. Grill (wlasny) rulez. Btw, moze ktos podrzucic technike grilowania lignji, pls? Paddy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paddy Re: targ rybny na hvarze IP: *.szpitalmsw.rzeszow.pl 21.06.10, 18:35 Bo wyszly nam prazynki.... Paddy Odpowiedz Link Zgłoś
etmp Re: targ rybny na hvarze 22.06.10, 09:13 witam, ...co prawda w grillowaniu Ci nie pomogę ale mam nadzieję, że może Ty pomożesz mnie ;) - masz jakieś sprawdzone kwatery na Hvarze? Interesują mnie app. 2+1, 2+2 Wybieram się za kilka dni - co prawda w ciemno - ale zawsze warto mieć jakieś zabezpieczenie ;) pozdrawiam mp Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: targ rybny na hvarze 22.06.10, 10:11 Kalmary na grila to takie nieduże ,6-7 czm.Z góry powinne byc lekko przybrązowione ,wtedy w środku miękkie jak masło. Smażone na głebokim tłuszczu,jak frytki, też niezłe. PS Ten Vis i Stiniva ,to tylko wycieczka z Hvaru czy na dłużej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paddy Re: targ rybny na hvarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.10, 13:57 masz jakieś sprawdzone kwatery na Hvarze? Interesują mnie app. 2+1, 2+2 Jasne, ze mam. Ruchomy domek na wodzie, czyli jacht Sun Oddysey 54. Mieszkasz, gdzie chcesz, czujesz sie potomkiem Marco Polo, Kolumba, Drake'a i paru innych. Branie murowane. Zabierz gitarke. Z góry powinne byc lekko > przybrązowione ,wtedy w środku miękkie jak masło. Jekie powinny byc to ja dobrze wiem, tylko jak to osiagnac... Paddy Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: targ rybny na hvarze 22.06.10, 14:24 >> Jekie powinny byc to ja dobrze wiem, tylko jak to osiagnac... > Paddy Pomijając kwestię marynaty -oliwa plus różne tam dodatki ,przyda się jakis czasowmierz-włączyc stoper na dwie minuty nad żarem na każdą stronę i juz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Kubicki Re: targ rybny na hvarze IP: *.adsl.net.t-com.hr 22.06.10, 16:39 Zależy, jakiej wielkości masz kalmary. Najlepsze są większe ok.20- 30cm, takie piecze się na mocnym ogniu po około 5minut z każdej strony. No i jeszcze jedna z najważniejszych rzeczy - dobre, czyli miękkie i smaczne są lignje (kalmary żeńskie), a twarde i gumowate lignjuni, czyli niestety męskie osobniki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiap71 Re: targ rybny na hvarze 22.06.10, 20:21 od razu widać że gotowanie powinno być domeną facetów.... i niech tak zostanie , mam nadzieję że mój facet też się do tego dostosuje...hi Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: targ rybny na hvarze 22.06.10, 22:15 Łukasz Kubicki napisał(a): > smaczne są lignje (kalmary żeńskie), a twarde i gumowate lignjuni, > czyli niestety męskie osobniki Smaczniejsza żeńskość sprawdza się u jeżowców. Lignje i lingnjuni to dwa różne gatunki wśród głowonogów czyli w tym wypadku gorszość rodzaju męskiego to nieprawda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiap71 Re: targ rybny na hvarze 22.06.10, 20:41 poproszę o jeszcze kilka ciekawych przepisów , równie prostych tak aby mój facet dał radę... i koniecznie nazwy tych rybek , co kupić Odpowiedz Link Zgłoś