IP: *.au.poznan.pl 06.08.10, 12:25
Byłam na Visie jeżeli ktoś ma pytania odpowiem. Wyspa piękna i dzika.
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Wyspa Vis 06.08.10, 15:12
      Vis,Komiża czy któreś osiedle nad zatokami?
      Moze sama sie podziel spostrzeżeniami?
      Na Vis zbyt wielu rodaków nie trafia.Ceny promu troche mordercze ;)
      Będę sie wahał w tym roku do końca,gdzie skręcić.
      • Gość: swój Re: Wyspa Vis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.10, 11:49
        Oj Hepik1 nie dla wszystkich mordercze bo te 50 euro w jedną stronę za 3 osoby isamochód to dużo ? Pamiętaj o poczuciu humoru.
        • hepik1 Re: Wyspa Vis 14.11.10, 13:50
          Osoba -54 kn
          Samochod osobowy do wysokości 2m oraz do długości 5m- 370 kn

Jak by nie liczyć to samochód i 3 osoby to 532 kuny i nijak nie przeliczy sie to na 50 euro.Raczej powyżej 70 euro.
          Biorac pod uwagę ,że nijak nie da sie inaczej wrócić jak tym samym promem to już 140 euro.
          A to sporo ponad 500 zł.
          Jeśli całkowite moje koszty do Dalmacji to trochę ponad 1000 pln ,to jednak 50% tej sumy tylko za prom to jednak sporo.
          Reasumując -niekoniecznie z tych wzgledów ale ostatecznie wylądowałem w tym roku na Hvarze.
          Moze kiedyś...choć co roku promy drozeją ok 15 % czyli taniej nie bedzie ;)
          • Gość: derek12 Re: Wyspa Vis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 19:19
            Byłem w tym roku i muszę przyznać rację Hepikowi że prom jest drogi.A po za tym,kwatery w sezonie nie do zdobycia i szalenie drogie.Płaciłem za dobę 70 euro bez aneksu kuchennego z surowym zakazem korzystania z turystycznej butli.Zobaczyć warto jak wszystko w Chorwacji.W sumie polecam ale po sezonie.
          • Gość: derek12 do hepika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 19:30
            Przepraszam Hepik że sie wtrącam,uważam że jesteś fachowcem od wczasów w Chorwacji i pomimo że byłem kilkanaście razy nie będę z tobą się dochodził bo zauważylem że Chorwacja to twoja pasja.Mam tylko jedno ale teraz dopiero doczytałem się że wydajesz 1000 zł.Czy to możliwe !!! ja też nie należę do rozrzutnych ale sama droga,nawet pole namiotowe nie jest darmo.Może popełniłeś błąd.Bez urazy
            • Gość: swój Re: do hepika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 20:17
              Odpowiem tak "Polak potrafi" Tylko co o nas sądzą inni. Jak czytam oglądam apartamenty to stwierdzam, że nie mamy wysokich wymagań. Ludzie biorą często co popadnie. Zaraz będzie krzyk na 2010/2011 można rezrwować w końcówce sezonu tak od 20 sierpnia apartamenty w cenie 50/60 euro na europejskim poziomie. Z pięknym widokiem, dobrym wyposażeniem, czyściutkie tylko problem tam Polak nie jest dobrze widziany przykre. Ten sam apartament rezerwowany przez rodzinę z Włoch mam tańszy niż rezerwowany przez przyznanie się skąd jestem. Wytłumaczono mi to pewnego razu będąc na zlocie rodzinnym w Postirze bo jak przyjadą te ze wschodu to wszystko by chciały klime załączą na cały dzień, gotują oni nie odpoczywają, nie zwiedzają oni przyjechali mieszkać. Obrywają kwiatki, piją, wyją, niezadowolone a przecież przyjechali w gości. W przyszłym roku jadę do Komiży na Visie i powiem tak, znów mam zarezerwowany apartament za 50 euro per day 3 0s0by z widokiem jak z katalogu na Komiż i zatokę, z klimatyzacją na pierwszym piętrze, osobną sypialnią dziennym pokojem. Czasem się śmieje bo zachwalają płaski telewizor i ceramiczną płytę do przygotowania posiłków. No cóż chętnie znów tam się widzi Koreańczyków, Szwedów, Niemców, Włochów ja znów jadę jako Włoch :( Po paru dniach jak się właściciel dowiaduje, że jestem z Polski to nie jest w stanie uwierzyć że .... i znów pada ale ty i twoja rodzina to wyjątek. Do przemyślenia ... . Acha takie Polskie targowanie się o każdy grosz nie jest poniżające dla Chorwata ono tylko utwierdza opinię o nas. Świat rozumie i docenia oszczędność i skromność, ale nie chciwość. Dla innych próbujcie na piechotę będzie jeszcze taniej 800pln może 700pln. A że prom kosztuje to i całe szczęście bo te za 1000zł, czy 2000zł zostaną na brzegu. Nie należę do ludzi majętnych ale za wakacje dla 3-osobowej rodziny na 14 dni to 5000zł do 8000zł tyle to kosztuje i już .
              Wiele osób nie uwierzy w to co napisałem, nie musi.
              • Gość: swój Re: do hepika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 20:23
                Co do hepika to typowy człek rodem z ..., wszystko wie najlepiej, zna się na prądzie, leczy, a obrotny olala .... . Inni to puste głowy. Dwa lata temu coś próbowałem napisać na forum. Cóż on znów wszystko wiedzaił najlepiej. T niech wie a ja wiem swoje i słucham co inni mówią o nas w kraju i poza nim.
            • hepik1 Re: do hepika 16.11.10, 20:18
              Chodziło oczywiście o koszty podróży.W przybliżeniu 1200 kmx2 ,5-6 l benzyny/100km,winieta słowacka +autostrada chorwacka)
              Promowa przeprawa na Vis to 50% tych kosztow.
              Czyli proporcja jakoś takoś zachwiana się wydaje.
          • Gość: swój Re: Wyspa Vis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 22:16
            Wziałem cennik Jadrolinii x 3 osoby + samochód = 443 kuna x 0.55 (zawyżony kurs) = 243,65 pln 243 / 4zł euro = 60 euro. Politechnika blisko można zawsza zaocznie matematykę :)))
            • hepik1 Re: Wyspa Vis 17.11.10, 05:52
              swój napisał(a):

> Wziałem cennik Jadrolinii x 3 osoby + samochód = 443 kuna

Cały problem polega na tym,że "normalni" turyści jeżdżą do Chorwacji w miesiącach letnich tj czerwcu,lipcu,sierpniu i wrześniu a niewielu po 1 październiku 2010

Reasumując-latem 2010 za samochód i 3 osoby trzeba było zapłacić 532 kuny.

Po 1 października 2010-443 kuny.

Jeśli ktos sie wybierze na Vis na święta Bożego Narodzenia zapłaci wg Twojego cennika i tu masz racje ;)

Tyle w temacie na dziś.
              Możemy powrócić do niego ,gdy przed sezonem 2011 Jadrolinja ogłosi nowe cenniki,zapewne jak co roku wyższe o 10-15 % .
              • Gość: derek12 Re: Wyspa Vis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 16:52
                Jeszcze raz.Byłem na Visie od 1.08 do 4.08 2010.I jak pisałem hepik ma racje,zresztą uważam że jako chorwacki maniak (hepik przepraszam)ma ją często.Po prostu się tym interesuje więcej niż inni.Co do drugiego kolegi(swojego)to ma też dużo racji ale musi brać pod uwagę fakt że chcąc jechać w sezonie na dwa tygodnie i jadać w restauracjach potrzeba na dwie osoby co najmniej 7000zł a na to nie każdego stać a jeżeli stać to nie koniecznie chce tyle wydać.Natomiast każdy chce coś zobaczyć i odpocząć.Co do zachowania byłem kiedyś w Trogirze i przyjechali młodzi Włosi do 22 były śmiechy i krzyki.Po 22 jak makiem zasiał.Jeżeli chodzi o zachowanie naszych rodaków to często mam ochotę się nie przyznawać że jestem jednym z nich
    • Gość: Rybka Re: Wyspa Vis IP: 193.111.174.* 17.11.10, 08:45
      Mam pytanie czy wybranie Komiży to dobry pomysł. Jak wygląda sprawa plaż, zatoczek i dojazdu do nich. Byłaś samochodem ? Czy przez 2-tygodnie się nie zanudzę? Życie nocne ? Sklepy, kawiarnie - ceny dużo wyższe ? Dostęp do bankomatów ? Wycieczki do Bisievo czy jak się pisze w jakiej cenie i czy warto ? Stragany, warzywa, itp ? Co Ci się spodobało na tej wyspie a co nie ? Najważniejsze jak byś zaplanowała 2-tygodniowy pobyt w przypadku powtórnego wyjazdu ? To tylko tyle. Bardzo czekam na wszelkie info !
      • habibi_sun Re: Wyspa Vis 12.12.10, 20:47
        odswiezam watek licząc na to, że ktos odpowie na pytania Rybki
        Mąż sie uparł, że jezeli cHorwacja to wyspa Vis i nurkowanie na wrakach wiec każda odpowiedż bedzie cenna
        czy mozecie polecic jakies apartamenty na Visie? konkretną baze nurkową? sa moze połaczenia z Visu na Korcule? ( mam do niej ogromy sentyment)
        i jeszcze pytanie ogolne - pierwszy raz pojedziemy autem ( z Krakowa) z trzylatka - jak rozplanowac drogę ? jedno czy dwa noclegi? i gdzie?
        • hepik1 Re: Wyspa Vis 12.12.10, 21:33
          W google hasło-Nautica Vis-bedzie o bazie nurkowej.

Z Vis tylko prom do Splitu ewentualnie katamaranem na Hvar.
          Z Krakowa do Splitu da rady na raz,13-15 h,choć może byc męczące,to juz zależy od indywidualnych predyspozycji kierowcy,jak i miesiąca podróży.
          Dwa noclegi po drodze to już przesada,jeden wskazany,wtedy można spokojnie spacerkiem,odpoczywajac np nad Balatonem albo na basenach termalnych na płd Węgier.
        • Gość: derek12 Re: Wyspa Vis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:08
          Jeszcze raz.Jak pisałem byłem w tym roku od 1.08 do 5.08.Znalezienie jakiegoś lokum to masakra.Zjeżdżając z promu od razu pojechałem do Komizy mając nadzieję że będę przed tymi którzy sa zmuszeni jechać tam autobusem a trochę ich było.Niestety nic mi to nie dało i tak na pytanie o wolne pokoje słyszałem słowo problem.Tak na marginesie, Komiza to dziura.Następnie powrót do Visu i tu z bólami po paru godzinach jest ,doba 70 euro.bez aneksu kuchennego sam pokoik.Parking tak stromo że wjeżdżając pod dom widziałem chmury zamiast drogi.Co do nurkowania nie mogę pomóc ja tylko snurkóję,chociaż muszę przyznać że woda czyściuteńka i super ciepła.Co do połączeń promowych to wiem że raz w tygodniu jest prom na Hwar.Dziwię się że nie pomógł Hepik. Noclegi.Otóż jadąc w "ciemno"mało tego w szczycie sezonu w tamtą stronę jadę dwa dni jedną noc śpię nad Balatonem zawsze w Zamardi (jadę z Częstochowy)około 17 jestem nad Balatonem i szukam pokoju.Następnie wyjeżdzam rano i powoli jadąc po drodze zwiedzając (zjeżdzam z autostrady jade np.do Rjeki i jadąc jadranką podziwiam widoki bądż zwiedzam Plitwice czy Krka.Pod wiecząr zaczynam szukać drugiego noclegu i tutaj jest problem jak dotąd udalo mi się znależć dwa razy jak się nie uda śpimy w samochodzie.Nie krzywduję sobie lubię cygańskie życie,tym bardziej raz do roku.Następnego dnia rano w drogę.Prom, wyspa i szukanie pokoju.Jest w tym pewien sens,otóż jadąc w tzw.ciemno w szczycie sezonu nie mam pewności czy w ogóle znajdę jakiś nocleg tym bardziej popołudniu zajeżdżając do upatrzonej miejscowości.Więc dlatego robię wszystko żeby być tam rano zabijam czas zwiedzając.Powrót to inna sprawa jade non stop i zajmuje mi to kilkanaście godzin.Jeżeli chcesz jeszcze coś wiedzieć pytaj.
          • hepik1 Re: Wyspa Vis 13.12.10, 20:52
            >Co do połączeń promowych to wiem że raz w tygodniu jest prom na
            > Hwar.Dziwię się że nie pomógł Hepik.

Sie nie zgadzam z powyższym. ;)
            Jedyne połączenie z Vis promem ma Split.
            Nie ma połączenia promowego z Hvarem (nawet raz w tygodniu)
            Można ewentualnie z Vis do miasta Hvar na wyspie Hvar katamaranem ale siła rzeczy bez samochodu.
    • Gość: ola Re: Wyspa Vis IP: *.au.poznan.pl 04.01.11, 13:23
      Jak wiecie Vis był zamknięty przez długi czas- baza wojskowo. Pojechaliśmy tam ze względu na tą dzikość wyspy . Miałam wynajęty dom wakacyjny. Pięknie położony. Byliśmy tam 10 dni.Wyspa ta nie jest miejscem dla ludzi lubiących imprezy czy tłumy turystów i szeroko pojęte szaleństwo. Jest cicha, ma małe miasteczka (wcale nie dziury!) w których jest trochę turystów, są kawiawrenki . Ma też kilka atrakcji jak wycieczki na inne wysepki , bunkry czy kwatery po panu Tito, i zabytki. Jej największą atrakcją jest krystalicznie czysta woda ,liczne dzikie zatoczki i możliwość obserwacji nawet bogatego jak na Morze Śródziemne życia podwodnego - przybrzeżnego("snorkowanie"). Cudowne widoki i naprawdę dzika przyroda. Rzeczywiście na Visie jest mało hoteli ( no i dobrze) . Przede wszystkim zakwaterownie opiera się na apartamentach i domach wakacyjnych. Prom- musi być stosunkowo drogi . Wypłwa się ze Splitu 2 lub 3 razy dziennie. Nie jest tak pełny jak np przy przeprawie na Korćulę. Polecam wszystkim ,którzy lubią ciszę i piękne widoki ,jadą samochodem i są dobrymi kierowcami bo drogi na wyspie są kręte i wąskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka