Dodaj do ulubionych

Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ?

IP: *.orneta.arkusnet.pl 01.05.11, 19:49
Witam !
Chcielibyśmy pierwszy raz wybrać się do Chorwacji i trochę zobaczyć. Wśród miejsc które wydają się obowiązkowe jest na pewno Dubrovnik. Interesuje nas pobyt w hotelu ***+ do ***** z opcją All i koniecznie przelot samolotem. Bardzo proszę o informacje co do biur i miejsc które polecacie - może konkretne hotele. Wyprawę planujemy na wrzesień ( czy tam jest w tedy pogoda do wypoczynku?) Dodam że jesteśmy rodzina 2+1 (dziecko 5 lat)
Zależy nam na pięknym hotelu w pięknej okolicy z ogrodami, basenem i z pięknymi widokami.
Nie zależy nam na dyskotekach, nocnych klubach i pubach. Chcemy aby były restauracyjki, kawiarenki najlepiej piękny deptak do podziwiania okolicy i miejsca na długie spacery. Zależy nam również na fakultetach / tj. wspomniany Dubrovnik i może okoliczne wyspy oraz inne atrakcyjne wypady w zatoki czy nurkowanie/
Bardzo prosimy o rady i podpowiedzi gdyż większość przeglądanych wątków dotyczy wypadów na własną rękę autem lub wypraw autokarowych a o tych wyjazdach samolotowych i hotelach biur podróży jest niewiele treści.
Mamy za sobą urlopy w Turcji , Tunezji i Egipcie wszędzie z dzieckiem / od 2-go jej roku życia / zatem odległości od lotniska, fakultety nawet te dalsze nie są nam straszne - córa super sprawiła się na wyjeździe z Hurghady do Luksoru (ok. 500 km) oraz do Kairu (ok. 500 km) zatem zaprawiony z niej globtroter :)
Serdecznie proszę o wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? 01.05.11, 21:36
      Admiral w Slano,30 km od Dubrovnika.
      We wrześniu niespełna 200 euro/doba za dwuosobowy pokój z widokiem na morze.za to ze śniadaniem w cenie ;)
    • wislok1 Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? 01.05.11, 21:37
      Obawiam się, że taka oferta to tylko z niemieckich biur podróży.
      Z Ornety do Niemiec jest kawałek.
      Nie ma problemu zeznalezieniem bogatej oferty z dojazdem własnym do Dubrownika. Ale samolot we wrześniu z Polski ? Wątpię
      • wislok1 Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? 01.05.11, 21:38
        Oczywiście słowo "kawałek" ma charakter ironiczny.
        Najbliżej dla was jest Berlin, a to daleko.
        • Gość: kiara Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.orneta.arkusnet.pl 01.05.11, 21:57
          Ktoś w jakimś wątku podrzucił biuro Rainbow Tours ale czy w ogóle z polskich biur któreś oferuje wyjazdy do Chorwacji samolotem ?
          Czy pozostaje tylko własne auto lub autokar.
          • wislok1 Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? 01.05.11, 22:24
            Rainbow organizuje wyjazdy autokarowe, np. tydzień zwiedzania + tydzień na plaży.

Autokar jest zbyt męczący ( oczywiście to subiektywna opinia ).
            Własne auto może być fajne, jeśli po drodze zaplanujecie nocleg. I najlepiej taki, żeby nie jechać na wariata do 23, tylko zaplanować kolację o 18, relaks, spanko i rano w dalszą drogę.

Co do ofert biur podróży, to nie chcę tu nikomu robić reklamy.
            Moim zdaniem warto skorzystać z thomas.cook. To nie jest biuro podróży, tylko oferta różnych biur, taka urlopowa burza mózgów.

Adres:
            tt.thomascook.de/hotel/index.html
            Wpisać :
            Kroatien Süd Dalmatien Festland
            w "Geben Sie hier Ihr Reiseziel ein:"

Trzeba wpisać termin, ilość osób, przy "Veprlegung" zaznaczyć All Inclusive

I jest oferta.

• wislok1 Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? 01.05.11, 22:46
              A ha, koniecznie trzeba wpisać
              "Reisedauer", np. 14 dni, przy "kind 1" wybrać 5 Jahre

Jak wam się coś spodoba, to pytajcie dalej o szczegóły, np. co jest ciekawego w danej miejscowości.
          • hepik1 Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? 01.05.11, 22:30
            Z Rainbow samolotem bym nie ryzykował-patrz:
            i53.tinypic.com/23hqafr.jpg
            Dla marketingowców z tego biura- gratulacje-choć powinni dodać ,że latają TU 154-sukces byłby 200% ;)
            • Gość: kiara Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.orneta.arkusnet.pl 01.05.11, 22:44
              helpik1 : ależ mnie rozbawiłeś :D
              Serdeczne dzięki dla was za linki i podpowiedzi - kto wie może jednak auto nie będzie takie złe :)
              W końcu z postojami na odpoczynek i relaks też może być ciekawie i na pewno widoki południowych sąsiadów i Chorwacji pozostaną w pamięci na lata.
              dziękuję za wpisy :)
              • wislok1 Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? 01.05.11, 22:49
                No, po wybraniu hotelu, pozostaje jeszcze ustalić trasę podróży i miejscie noclegu po drodze, tu na forum są eksperci w tej sprawie
                • Gość: ania Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.aster.pl 02.05.11, 00:10
                  wczasy samolotem Rainbow Tours Chorwacja 25 hoteli do wyboru we wrzesniu
                  ja polecam hotel olimpia miejscowosci Vodice.
                  • wislok1 Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? 02.05.11, 09:44
                    Zgadza się, ale do Dubrownika nie ma
                    • Gość: kiara Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.orneta.arkusnet.pl 02.05.11, 10:45
                      Serdecznie dzięki za podpowiedzi :)
    • Gość: JJ Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.11, 10:49
      W Polsce ofertę samolotową ma tylko Rainbow Tour ale wyloty z Warszawy , Gdańska i chyba ze Szczecina. Grand hotel w Orebicu spełnia częśc Twoich wymagań, ale w Chorwacji będzie trudno spełnić wszystkie np położenie hotelu w ogrodzie czy klub dla dzieci takie jak miały hotele np w Turcji czy Grecji / np nie jestem pewna czy w Grandzie taki klub działa we wrzesniu/. Od kilku lat wyjeżdzam na wakacje z wnukami i nie udało nam sie wyjechac do Chorwacji,bo nie udało się spełnić warunkow ,ktore w innych krajach znalazłam wg oczekiwań.Na pewno można znależć coś czego oczekujesz jeśli weżmiesz pod uwagę ofertę autokarem lub z dojazdem własnym,ale piszesz ze koniecznie samolot a to nie bedzie proste.
      • Gość: kiara Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.orneta.arkusnet.pl 02.05.11, 12:02
        Nam z miejsc wylotu najlepiej pasowałby Gdańsk :) Przejrzałam ofertę hoteli RT i faktycznie nie jest to niestety forma pobytu ja w Turcji czy Egipcie - z masą atrakcji do najmłodszych tj. mini-disco , club animatorów, basenami, aqua parkami itp. Po ostatnim pobycie w Egipcie w 2010 r. w hotelu Albatros Palace Resort &Spa ***** byliśmy maga zadowoleni - to raj na ziemi, komfort, i zasłużone ***** ach...przecudne wspomnienia. Serdecznie polecam wszystkim to miejsce - o ile sytuacja w tamtych kierunkach świata uspokoi się i opanuje.
        Dlatego reasumując - faktycznie macie rację że Chorwacja to może nie Egipt jeśli chodzi o standardy hoteli i atrakcje za to mam ogromną ochotę zwiedzić ten kraj, zasmakować w ich kuchni, trunkach, poczuć ten adriatycki klimat i nacieszyć oczy przecudnymi krajobrazami. Przecież apartamenty są tam równie piękne - może nawet usytuowane w cudniejszych zakątkach niż hotele. Dlatego tak jak zaznaczył i ostatecznie zniechęcił mnie do lotu i pobytu "na upartego" w hotelu forumowicz "JJ" rozważyliśmy z mężem że jesteśmy w stanie podjąć się "przygody" wyjazdu na własna rękę. Zawsze wykupowaliśmy wyjazd z biura podróży samolotami i może dlatego mamy obawy co do wyjazdu samochodem w tak daleką trasę ale skoro tysiące Polaków co roku realizuje ten plan to dlaczego nam miałoby się nie udać.
        Zatem na pobyt i miejsce wypoczynku atakujemy najprawdopodobniej Południową Dalmację -może znacie jakieś ciekawe miejscowości z cudnymi widokami z pokoi apartamentowców na zatokę , port lub wyspy - takie miłe klimatyczne i urocze miejsca. Proszę o konkretne miasta jakie warto wybrać na odpoczynek. Z góry dziękuję za zainteresowanie.
        • cinnamongirl1 Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? 02.05.11, 15:35
          Piszesz: -> faktycznie macie rację że Chorwacja to może nie Egipt jeśli chodzi o standardy hoteli i atrakcje za to mam ogromną ochotę zwiedzić ten kraj, zasmakować w ich kuchni, trunkach, poczuć ten adriatycki klimat i nacieszyć oczy przecudnymi krajobrazami. Przecież apartamenty są tam równie piękne - może nawet usytuowane w cudniejszych zakątkach niż hotele.

Jesli chcecie zasmakowac w ich kuchni itp to dajcie spobie spokój z all inclusive.
          Chorwacja i mozliwosći wypoczynku tma porównuję do np Zakopanego - wiecej kwater prywatnych o róznych standardach niż Hoteli. Owszem hotele sdą jak najbardziej ale zwykle besn to niewielki dodatek a nie obowiazkowy punkt hotelu. To sako z ogrodami - tam jest na około tak zielono że nie ma potrzeby zazieleniać na siłę otoczenia hotelu (np jak w Egipcie).

Co do kierunku w jakim warto podążać biorąc pod uwagę to że chcecie zwiedzić Dubrownik to może jakaś miejscówka począwszy od Riwiery Makarskiej aż do Dubrownika. Riwiera Makarska jest piekna krajobrazowo (wysokie góry i morze) jest z tamtąd też w miarę blisko aby zwiedzić Dubrownik, Split, Trogir (cudne miasteczko)
          Np na riwierze makarskiej miasteczka większe i całkiem malutkie są co kilka km. Takim 'modnym' miejscem jest Brela - aczkolwiek tu warto brać apartamenty bardzo blisko morza (pierwsza lub 2 linia brzegowa) bo jest osadzone na zboczach czyli bywa sporo pod górkę. Brela jest połaczona promenadą z Baska Woda (tez przyjemnie ;)) więc jest gdzie spacerować.
          • Gość: kiara Re: do cinnamongirl1 IP: *.orneta.arkusnet.pl 02.05.11, 18:20
            do cinnamongirl1:
            Masz rację co do tych uprawianych i tworzonych na potrzeby turystów ogrodów i przestrzeni wokół hoteli w Egipcie przecież Chorwacja takie miejsca ma wszędzie więc kto by się miał specjalnie troszczyć o rzeczy ogólnie dostępne - o tym nie pomyślałam. Co do tych wspomnianych przez Ciebie miejscowości faktycznie przejrzałam na stronach piękne klimatyczne miejsca aż ból głowy łapie na co się zdecydować, co wybrać gdzie zakwaterować aby potem powrócić z takim uśmiechem do kraju :D
            Bardzo dziękuję za podpowiedzi
    • Gość: JJ Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.11, 14:27
      Nie tylko nie chce Cię zniechecać ale zachecić na urlop w ukochanej Chorwacji. Już jedna sprawa ,że odpowiada Ci lotnisko w Gdańsku z ktorego biuro ma wyloty. Wasza sytuacja jest inna niż moja . Co innego wyjazdmłodych rodzicow w dobrej kondycjiz jednym dzieckiem a nie z dwojka wnukow roznej płci z, roznych temperamentow, odpowiedzialnośc decyzji w razie choroby itp. Musimy brać pod uwagę każdy element czego Wy nie musicie robic. Wybierając hotel Grand macie wysoki standard mieszkania , wspaniała kuchnię , dobrą lokalizację / ale nie w ogrodzie/ , nad samym morzem ze wspaniałym widokiem na Korculę , możliwośc zwiedzenia Dubrownika , Mostaru , 10 min stateczkiem do Korculi itp . Jeśli planujecie dwa tyg . to może zapytac w biurze o pobyt w 2 roznych hotelach , dodatkowo np . Marco Polo na Korculi albo Faraon. Musicie tylko wiedziec ,ze ten pobyt jest inny niż w Turcji , Grecji czy Hiszpanii. Nie rezygnujecie z tego wyboru.
    • Gość: Aga Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.dmbos.com.pl 02.05.11, 17:28
      Ja tez zwiedziłam Egipt Turcję i inne All Ultra itp itd. Samolotem i full wypas hotele.
      Rok temu wybrałam się do Chorwacji i wracam tam w tym roku ;)

Do Egiptu czy Tunezji never ever.

Samolotem ciężko do Chorwacji, samochodem całkiem znośnie (nocleg po drodze obowiązkowy!). Podróżujemy z 2 dzieci i jest ok.
      Rok temu hotel 4* z Neckermanna. Polecam jak jesteś zainteresowana. Opcja all oczywiście :)
      • Gość: kiara Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.orneta.arkusnet.pl 02.05.11, 18:13
        Napisz proszę jaki to hotel i jaka lokalizacja w Chorwacji ta opcja z Neckermannem
        • Gość: kiara Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.orneta.arkusnet.pl 02.05.11, 19:26
          Mam pytanko co do Jezior Plitwickich - czy lepiej zwiedzić je wjeżdżając do Chorwacji czy na powrocie do domu ? Podpowiedzcie :)
          • Gość: Ted Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.11, 21:37
            Wszystko zależy od waszego planu podróży. Zwiedzanie zajmuje kilka godzin
          • cinnamongirl1 Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? 02.05.11, 21:57
            Co do plitwickich to jak pisze przedmówca - przeznacz na to z 6 h (polecam trasę H) - zobaczycie prawie wszystko a trasa jst na tyle fajna ze do przejscia z dzieckiem - do górnych jesior podwozi kolejka potem idzie siecały czas w dół potemm jest 2 x stateczek i zwiedza sie dolne jeziora - gdiz ejest w sumie tylko 1 podejcie na sam koniec ale niewielkie. Jak ja tam byłam tą trasą miomo ze dłuższa szło sporo rodzin z dziećmi.

A kiedy je zwiedzać- w zależności skąd będziecie jechać. Często trusyci robia sobie w ich ojkolicach nocleg w czasie podróży - od rana zwiedzają i jadą dalej ;) z tym że jesli znad polskiego morza to troche daleko ;) ten nocleg jakbyscie jechali w drodze do Chorwacji.
            Za to np wracajac mozecie je pozwiedzać - i jechac dalej i nocleg zrobic sobie gdzieś 3 dalej.

Ja np jeżdzę ze śląska i plitwice zwiedzałam wracając. Z wybrzeza chorwackiego wyjechalismy ok 6 rano od 10-17 Plitwickie. My jechalismy do samego domu ale w przypadku noclegu można przejchać jakies 4-5 h i zatrzymać sie gdzieś na nocleg a potem juz dojechać do północnej pl. Jak widzisz wszystko zalezy od tego jak rozplanujecie sobie podróż czy z 1 czy z 2 noclegami.
            • cinnamongirl1 Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? 02.05.11, 22:08
              aha - sama tez nocowąłam w hotelach jak jedziłam do Grecji czy Egiptu. W choprwacju strefa apartamentów jest niezwykle rozbudowana - od tańszych za ok 10e za osobę w czerwcu i wrześniu do dużo droższych - wszystko zalezy od standardu i miejsca.
              Przez apartamenty nalezy rozumiec samodzielne mieszkania z pokojami, często z salonem no i oczywiscie w pełni wyposażoną kuchnią (choćby kawka bez wychodzenia z pokoju pit ao poranku na tarasie z widokiem na morze) i łazienką (nie tak jak nad polskim morzem mini pokoik z łazienką). Trzeba też wspomnieć o niebywałej gościnności Chorwatów.
              Myślę że warto przemyśleć wybór apartament czy hotel - osobiście jak na Chorwacje dla mnie atrakcyjniejsze są apartamenty min. że są bez wyżywienia. Zamiast wydawać 3 x wiecej za hotel wydać to na codzienne kolacje w knajpach, na swieże rybki grilowane wieczorkiem z właścicielami, rozmowy przy tamtejszym winku (np. jesli lubicie grilować zwórcić na to uwagę szukajac apartamentu czy jest gril) no i pyszne chorwackie lody z budki ;) anie jakieś z pudełka na deser w hotelu.

• Gość: Aga Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.dmbos.com.pl 04.05.11, 10:36
          Wyspa Brac. Watermann Supertus Hotel/Resort.
          pozdrawiam
    • Gość: Ted Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.11, 21:40
      Jeśli myślicie o Dubrowniku, to dobry wybór, najładniejsze miejsce w Chorwacji.
      Na pierwszy raz jak znalazł.
      Pooglądajcie na spokojnie hotele, macie podane linki,
      pamiętajcie tylko, że AI w Chorwacji może być różne.
      Zwykle nie obejmuje np. wszystkich alkoholi, a ciastka czy lody są tylko po południu, przed kolacją.

• Gość: JJ Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.11, 22:31
      Widze ze przymiarka do wyjazdu samochodem i apartamenty. na wyjazd we wrzesniu nic nie rezerwowac , wybrac na miejscu to co będzie odpowiadać beż ryzyka ze będziecie nocować " pod mostem"
      • Gość: kiara Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.orneta.arkusnet.pl 02.05.11, 22:47
        Wszyscy jesteście niezwykli i bardzo serdeczni - od razu widać że Polak jak Chorwat serce ma na dłoni. Wstępnie upatrzyliśmy sobie albo Baśka Voda albo Brelę - urzekły nas krajobrazy z zdjęć forumowiczów i niewielkie odległości do Splitu, Makarskiej, Dubrownika czy na wyspy Hvar i Brać. Co wy na to - jakie macie zdanie co do tych miejscowości ?
        Pozdrawiam z zimnej północy kraju.
        • Gość: bjk Re: Wylot do Chorwacji - biuro i hotel ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 14:09
          Może jednak Makarska... Byliśmy w Chorwacji 4 razy i tam było naj :) Piękne widoki - tak jak w Baśce ale dużo więcej atrakcji - urocza promenada w porcie, masa knajp, na plaży drobniejszy żwirek, hotele - które są zbliżone do Twoich wcześniejszych wyjazdów Dalmacija i Meteor z NECKA. Jedyny minus to większa drożyzna w porównaniu do mniejszych miejscowości i dużo...dużo ludzi:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka