Dodaj do ulubionych

Droga przez Węgry a winiety?

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.07.11, 23:24
Witam

Czy jadąc trasą CSORNA-SZOMBATHELY-KORMED-ZALALOVO-REDICS musimy kupić jakieś winiety?Byłem na stronie PZMotu ale tam nie mogę wyczytać czy winiety są wymagane?
Na mapce jest tylko informacja które drogi są płatna a które nie?

Czy ktoś z szanownych forumowicżów wie albo ma jakiś link do dobrej stronki gdzie temta opłat za autostrady i winiet jest szczegółowo opisany?

Szczerze mówiać już nie wiem czy na Węgry potrzebna jest winieta czy nie?

Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Droga przez Węgry a winiety? 25.07.11, 23:43
      Winiety są na autostrady.
      Jak nie jedziesz autostradą, to nie płacisz.
      A koło Szombathely nikt do tej pory autostrady nie widział i szybko nie zobaczy
      • sztyrlic69 Re: Droga przez Węgry a winiety? 25.07.11, 23:54
        Z tego co napisałeś wnioskuję, że planujesz jechać do Chorwacji przez Węgry drogą nr 86. Ta droga nie jest płatna. Wjeżdżając na Węgry jedziesz przez kilka minut autostradą ale nie jest ona płatna do wjazdu na drogę nr 86. Musisz tylko w odpoiednim miejscu zjechać z autostrady gdyż dalej już wymagana jest winieta. Polecam abyś poczytał na forum wątki o drodze nr 86 tam się wszytkiego dowiesz na przedmiotowy temat. Pozdrawiam.
    • hepik1 Re: Droga przez Węgry a winiety? 26.07.11, 06:20
      Tutaj w pdf broszura po polsku z wszystkimi wiadomościami o węgierskich autostradach:

Tekst linka

Jeśli granicę słowacko-węgierską przekraczasz w Rajce :

i25.tinypic.com/2a6l6k6.jpg
      to dojazd do autostrady i kilka km w kierunku Budapesztu do zjazdu na Jonossomorja / Csorna:
      i26.tinypic.com/2vd4pic.jpg
      jest bezwinietkowy ,zakładając,że Twoje auto ma poniżej 3,5 tony ;)
      Zjazd na 86-stkę jest pierwszym możliwym,kilkaset metrów wcześniej mijasz po prawej stację benzynową.

• hepik1 Re: Droga przez Węgry a winiety? 26.07.11, 06:23
        Aha,przy dojeździe do przejścia w Rajce ściśle przestrzegać ograniczeń szybkości,które następują dosyć szybko po sobie.
        W innym wypadku można być lżejszym o kilkadziesiąt euro.Chłopcy radarowcy tam są prawie codziennie ;)
    • Gość: Irek Forinty czy karta za winietę IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.11, 12:21
      Przy okazji zapytam. Czy można za winietę na granicy między Koszycami a Miskolcem zapłacić kartą czy trzeba forintami? Nie pamietam jak nazywa się ta miejscowość ale zaraz za granicą słowacko-wegierską po prawej jest taka budka. Byłem tam parę lat temu ale płaciłem gotówką.
      • hepik1 Re: Forinty czy karta za winietę 26.07.11, 13:09
        A musisz płacić za e-matricę w tej akurat budce?
        Do autostrady w Miszkolcu z 60 km,podejrzewam ,że na takim odcinku jakas stacja benzynowa chyba jest? ;)

• Gość: Irek Re: Forinty czy karta za winietę IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.11, 13:55
          Jesli tak to fajnie. A czy kupując na stacji też będzie mój nr rejestracyjny od razu wrzucony do węgierskiego centrum?
          • hepik1 Re: Forinty czy karta za winietę 26.07.11, 14:04
            Na tym ta e-matrica działa.Na stacji dostajesz kwit,paragon ,że opłatę uiścileś a dane samochodu sa w systemie.
            Nalepek już nie ma ,chyba z pięc lat.
            • hepik1 Re: Forinty czy karta za winietę 26.07.11, 14:06
              Przesadziłem,w 2008 jeszcze były,pamiętam ,że jadąc na ME w Austrii jeszcze kleiłem.
              • Gość: Irek Re: Forinty czy karta za winietę IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.11, 20:23
                Hepiku ty na tym kąciku ojcem i matką więc jeszcze Cię wykorzystam (w pozytywnym dla prawdziwego faceta znaczeniu) i spytam o 2 sprawy. Gdzie sprawdzić stan dróg i ich przejezdność w Polsce i na Słowacji bo w wiadomościach zapowiadają na jutro wezbranie rzek i opady a jadę do Chorwacji via Dębica Barwinek w czwartek rano (chcę spędzic jeszcze parę godzin w Egerze) ale jesli by coś nie tak to wyjechałbym popołudniem. I sprawa druga (I raz do Chorwacji) to techniczna sprawa na bramkach w Chorwacji. Nie mogę znaleść o tym wątku o tym a był bo czytałem kilka tygodni temu choć jeszcze nie wiedziałem czy będę jechał. Chodzi mi po kolei co robię. Nie wiem też czy kupic na wszelki wypadek kuny na granicy w Gorican (chciałem wybrać dopiero w odpowiedniku mojego PKO SA czyli Zagrebacka Banka w Sibeniku) czy też śmiało płacić karta Maestro na bramce (wyczytałem że nie warto Euro ale też że czasem karta nie wchodzi i lepiej mieć przy sobie tych 200 kun). Najbardziej jednak chcę się dowiedzieć co robię po wjeździe na autostradę w Gorican (coś mi swita jakiś pobór świstka) oraz czy płacę przy zjeździe w Sibeniku? Dzięki Guru za odpowiedź?
                • hepik1 Re: Forinty czy karta za winietę 26.07.11, 21:05
                  Przez Słowację jakoś sie przemkniesz,nawet na rezerwie w baku ;)
                  To cos masz o utrudnieniach ewentualnych:

www.ndsas.sk/upozornenie/10826s
                  O wypadkach i remontach na Węgrzech,po prawej stronie na pomarańczowym tle:
                  www.motorway.hu/
                  W CRO podjeżdżasz pod bramkę ,spuszczasz szybę ,naciskasz guzik,wyskakuje bilet,bierzesz,chowasz w kieszeń,bramka sie otwiera, jedziesz.
                  W Sv Helenie,przed Zagrzebiem ,dajesz bilecik panu(i) z budki ,płacisz,jedziesz.
                  Tam mi się zdarzyło ,że gosciu twierdził,że terminal mu nie działa i płaciłem te ok 30 kun w gotówce.
                  Potem obwodnica Zagrzebia i następne bramki w Lucko.Czyli procedurę powtarzasz.Przy dużej kolejce do bramek,bywa,że odpada naciśnięcie guzika.Robi to facet z obsługi i podaje bilet prosto do ręki(nie wolno zapomnieć opuścić szybę ;))
                  Przy zjazdach z A1 nigdy mi się nie zdarzyło,by nie dalo sie kartą i to na na największych zad..piach.
                  Ale te 200 kun zawsze warto mieć.Tak czy siak je wydasz.
                  Szerokiej drogi.
                  • Gość: Irek Re: Forinty czy karta za winietę IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.11, 21:27
                    O to to to mi chodziło. Hepiku! jesteś Wielki! Pozdrov!
                    • hepik1 Re: Forinty czy karta za winietę 26.07.11, 21:31
                      Bo pije mleko ;)
                      Tu masz jeszcze Słowację,choć chyba nie wszystko im działa
                      www.zjazdnost.sk/map/view.html
                      • hepik1 Re: Forinty czy karta za winietę 26.07.11, 21:55
                        Jak tak popatrzeć na tych z łopatą w Słowacji i Polsce:
                        www.gddkia.gov.pl/10/serwis-dla-kierowcow
                        to jednak jesteśmy dużo bardziej robotni ;)
                      • Gość: Irek Re: Forinty czy karta za winietę IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.11, 22:30
                        Jeszcze zawrócę gitarę. Jadę 28.07 a wracam 7.08. Jakby nie liczył wychodzi 11 dni. Czyli logicznie trzeba kupic winiety na Węgrzech na 4 dni 2 x - tam i wracając ?
                        • hepik1 Re: Forinty czy karta za winietę 26.07.11, 22:49
                          Tygodniowa za 2750 ft ważna przez 10 dni.Ale 10<11.
                          Czyli 2x 4dniowa.
                          • Gość: Irek Re: Forinty czy karta za winietę IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.11, 22:59
                            Rzeczywiście logiczne. A może kolega podrzuci jeszcze namiary na aktualne ceny odpowiednika naszego Euro 95 i LPG na Węgrzech i w Chorwacji. Jakby jeszcze jakieś mapy stacji to już bym się nie wypłacił.
                            • Gość: JODkiewka Re: Forinty czy karta za winietę IP: *.ip.mgk.pl 27.07.11, 00:53
                              Dodam, że Zagrebacka Bank jest w grupa UniCredito czyli Pekao SA.
                              LPG raczej na większości stacji w CRO (autostrada). U Madziara LPG jest, ale trzeba wypatrywać :)
                              Cena LPG ok. 3 pln na całej trasie (z wyłączeniem PL). Benzyna droższa, tankuj w kraju.
                            • hepik1 Re: Forinty czy karta za winietę 27.07.11, 09:57
                              www.ina.hr/default.aspx?id=203
                              www.hak.hr/info/cijene-goriva/
                              • Gość: Irek Ceny LPG na Węgrzech i na Słowacji IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.11, 11:22
                                I ostatnie pytanie, bo w tej fajnej tabelce na całą Europę nie ma cen LPG (są tylko w Chorwacji). Benzynę zatankuję w Polsce. Natomiast chodzi mi generalnie o to gdzie tańsze LPG - na Węgrzech czy na Słowacji, bo nie wiem gdzie się dotankować. W Chorwacji przy autostradzie po przeliczeniu wychodzi 2,75 zł.
                                • jarecki1970 Re: Ceny LPG na Węgrzech i na Słowacji 27.07.11, 21:47
                                  W Słowacji tańszy gaz w/g moich obliczeń ze stron w danym państwie
                                  Słowacja 0,63 euro - 2,52 zł
                                  Węgry 217 HUF - 3,36 zł

najtaniej Czechy 14,80 CZK- 2,37 zł

Ja wyjeżdżam w piątek i liczę ze przejadę przez Węgry bez tankowania gazu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka