Dodaj do ulubionych

LPG - ciekawostki

IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 11:31
ceny - Chorwacja przy autostradzie 5.12 kuna poza 4.98 (ceny stałe w całej Chorwacji we wszystkich koncernach) , Słowacja podobne ceny od 0.65 do 0.7 euro. Węgry katastrofa - od 220 do 240 forintów. Sprawa druga ważna bo się przeliczyłem. Zatankowałem full za Koszycami i myślałem, że do Chorwacji wystarczy. Niestety prędkość swoje spala i brakło mi gdzieś zaraz za balatonem. Myślę - dojadę do granicy i zatankuję taniej w Chorwacji. Niestety ku mojemu zdumieniu najbliższa stacja z Autoplinem w Chorwacji była dopiero ok. 30 km za Zagrzebiem. Straciłem benzyny za więcej kasy niż gdybym zatankował gaz na Węgrzech nawet do pełna.
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: LPG - ciekawostki 09.08.11, 11:59
      Nie uczył dziadek,że chytry dwa razy traci?
      Choć chyba nie do końca miał rację ;)
      Ile razy kosztowało cię więcej te kilkadzasiąt km do Zagrzebia na benzynie ,zamiast na gazie?
      5 złotych?10 złootych?
      Gdyby jeszcze policzyć procent(promil?) w ogólnych kosztach?
      Tak,żeby przybliżyć rozmiar tragedii... ;)
      PS
      Autoplinu nie ma na stacji w Lucko?Bo Lucko na pewno nie jest 30 km za Zagrzebiem.Zaryzykuję twierdzenie,że jest w Zagrzebiu ;)
      • Gość: Irek Re: LPG - ciekawostki IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 12:28
        Hepiku masz rację - chytry 2 razy traci. Ale dokładnie było tak. Chciałem zaoszczędzić na tańszym Chorwackim LPG jednak jazda na benzynie i dotankowanie jej oraz LPG ok. 30 km za Zagrzebiem wyszło mi drożej. Chodzi o to , że nie opłacało mi się to wszystko zwłaszcza czasowo bo zaglądałem na parę kolejnych stacji Chorwackich i ze wzgledu na stres bo na ogół mam gdzieś tylko z 20l E95. Kilometrów na benzynie przejechałem nie kilkadziesiąt tylko prawie 200. Na kolejnej ze stacji przed Zagrzebiem spytałem pracownika stacji gdzie najbliżej autoplin i ten odpowiedział, że w Zagrzebiu. Natomiast gdy spytałem gdzie przy autostradzie (nie chciałem zjeżdżać z autostrady i pchać się w miasto w duży ruch bo juz było rano) to wymienił mi nazwę stacji (teraz nie pamiętam) i powiedział, że za 40 km. Naprawdę wcześniej nie było przy autostradzie.
    • Gość: e-tam Re: LPG - ciekawostki IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 12:33
      A-B-C < zerknij
      A < zjazd z A3
      B < I stacja autoplin=gaz
      C < II stacja autoplin=gaz

Pozdrawiam,
      Widać jak na dłoni brak umiejętności korzystania z nawigacji GPS.
      Cóż powiedzieć...
      Mój kolejny sąsiad/krajan o podobnym IP oberwał.
      • Gość: Irek Re: LPG - ciekawostki IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 12:50
        Nie miałem najmniejszego zamiaru zjeżdżać z autostrady czy dokładniej z obwodnicy. Szukałem przy drodze. Mam GPS bez wskazań stacji z LPG. Powtarzam - najbliższa stacja przy autostradzie od granicy węgierskiej jest ok 30 km za Zagrzebiem. Więcej tematu nie ciągnę.
        • hepik1 Re: LPG - ciekawostki 09.08.11, 13:15
          Z tego co ludzie piszą(nie miałem nigdy auta na gaz)w Goriczan,200m za granicą jest stacja Tifon z lpg.
          Może się przydać w przyszłym roku.
          • hepik1 Re: LPG - ciekawostki 09.08.11, 13:30
            Na tej stronce(mapie):
            map.hak.hr/
            zaznaczając stacje benzynowe (INA,Tifon)
            potwierdzenie.
            Przegapiłeś.
          • Gość: Irek Re: LPG - ciekawostki IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 13:39
            Dobrze wiedzieć bo z autostrady jej nie widać a dla jeżdżących na LPG szukanie gazu to spory stres. Przede mną jechali Polacy na 3 auta i tak jak ja po raz I-szy do Chorwacji. Podobnie jak ja próbowali sie czegos dowiedzieć przez CB ale bez odzewu. Potem szukalismy razem i twardo trzymaliśmy sie autostrady. W końcu gdy już znaleźliśmy tą stację za Zagrzebiem to po wyjściu z auta przybiliśmy piątki jak starzy znajomi. Nie wiem dokładnie gdzie ta stacja była ale na pewno po zjeździe z obwodnicy kawałek za Lucko. Pytałem tuż przed Zagrzebiem i stamtąd 40 km.
            • Gość: Irek Re: LPG - ciekawostki IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 13:52
              Rzeczywiście teraz z mapy widzę gdzie. Niestety z drogi jej nie widać. Ta na rozjeździe w Lucko też nie po drodze. Zresztą po informacji tego gościa ze stacji jechaliśmy do tej jak odczytuję na mapie Tifon w Draganic tuż przed Karlovacem. Na drugi raz juz będę wiedział, że w Gorican mam odbić w prawo na stację. Dzięki Hepiku.
              • Gość: Irek Jak tam dojechać? IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 15:21
                Pytam z ciekawości bo ja najwcześniej będę tam jechał za rok ale może komuś to pomoże. Na mapie nie widzę zjazdu na tą stację a tylko wjazd z niej na A4. Czy to trzeba odbić przed granicą? A co z przejściem granicznym i odprawą?
                • Gość: Irek Re: Jak tam dojechać? IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 15:35
                  Chyba już wiem sądząc po google map. Tam jest drugie przejście graniczne. Nawet bardziej rozbudowane sądząc po zdjęciach. Tylko trzeba przed tą granica co teraz jechałem odbić w prawo i zaraz zjechać ślimakiem i za chwilkę w prawo na rondzie. Czy tam normalnie można przekroczyć granicę osobówką? Czy to tylko jakieś przejście dla miejscowych?
    • Gość: jery27 Re: LPG - ciekawostki IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.13, 23:09
      witam, czy ktoś ma informacje czy na wyspie Hvar są stacje LPG ?
      • hepik1 Re: LPG - ciekawostki 24.06.13, 10:05
        Nie ma.
        Poza tym jadąc od Sucuraju ,pierwsza stacja dopiero w Jelsie .
        • aleksandraa_f Re: LPG - ciekawostki 25.06.13, 20:18
          Witaj hepik1,

czy mógłbyś podzielić się informacjami, w jakich miejscowościach na wybrzeżu [od Zadaru po Dubrownik] można znaleźć LPG?
          Z góry wielkie dzięki.
      • Gość: 177 Re: LPG - ciekawostki IP: *.multimo.pl 02.07.13, 22:58
        Chorwacja

B

Miejscowość: Baska Voda : INA
        Lokalizacja : droga ze Splitu na Dubrovnik, widoczny kierunkowskaz w lewo, około 2 km
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka, Czynne: 7-19
        Uwagi: w niedziele nieczynne, mają reduktor do zaworu "Euro Schraub Adapter"
        Miejscowość: Bast - Bast b.b. : Biston Plin "BAST"
        Lokalizacja : Za Splitem, 5 km przed Makarską (skrzyżowanie do B. Polje)
        Cena: 3.05 Płatność: gotówka, Czynne:
        Uwagi: Dosyć nowy dystrybutor (w porównaniu z innymi jakie widziałem), przez co można zatankować parę litrów gazu więcej
        Miejscowość: Bjelovar : INA
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka Czynne: 00:00-24:00
        Miejscowość: Buje : INA
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka Czynne: 07:00-20:00 (zima 07:00-18:00)

D

Miejscowość: Dubrovnik : INA
        Lokalizacja : Komolac bb, tel.:020/453-383, po lewej stronie w kierunku Dobrownika 100 m przed stacją INA
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka
        Czynne: 07:00-19:00, w niedzielę nieczynne
        Uwagi: można płacić American Express i Diners'em
        K

Miejscowość: Karlovac : INA
        Lokalizacja : Bogoviceva bb, tel.:047/645-460, po wyjeździe z płatnej autostrady trasa nr 1 (E71, E65) z Zagrzebia na pierwszych światłach (50 metrów za bramkami) w lewo dalej będą już drogowskazy na LPG INA
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka, Czynne: 7-19 - w niedziele NIECZYNNE

Miejscowość: Kastel Sucurac : INA
        Lokalizacja : Cesta 9, tel.:021/224-044, na trasie nr. 8 (E65) ze Splitu do Trogiru. Właściwie można odnieść wrażenie, że to obrzeża Splitu. Kierując się na Trogir po kilku km będą również drogowskazy na LPG INA
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka Czynne: 07:00-21:00, niedz. 07:00-14:00 (zima 07:00-19:00, niedz. 07:00-12:00)

Miejscowość: Krizevci : INA
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka Czynne: 06:00-20:00 (zima 07:00-19:00)

L

Miejscowość: Labin : INA

Miejscowość: Labin : OMV
        Cena: 3.05kn Inne paliwa: etylina, olej napędowy, butle z gazem, Płatność: gotówka, karta płatnicza,

M

Miejscowość: Makarska : INA
        Lokalizacja : 4-5 km od Makarskiej w stronę Splitu skręcić w prawo, będzie znak - AUTOPLIN
        Cena: 3.05 Kn Inne paliwa: butle z gazem, Płatność: gotówka, Czynne: codziennie w godz. 10-17
        Miejscowość: Metkovic : INA
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka Czynne: 07:00-19:00

O

Miejscowość: Osijek : INA
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka Czynne: 00:00-24:00
        Miejscowość: Osijek : INA
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka Czynne: 07:00-20:00 ned. 07:00-13:30

P

Miejscowość: Pazin : INA
        Miejscowość: Porec : Prywatna w podwórku, między domami mieszkalnymi
        Lokalizacja : Z Poreca w stronę Novigradu odbić prawo skos na Vizinade. Drogowskazy "Autoplin"
        Cena: Inne paliwa: butle z gazem, Płatność: gotówka, Czynne: ? wagi: otwarta w lipcu 2001
        Miejscowość: Pula : INA
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka Czynne: 07:00-21:00 (zima 07:00-19:00)

R

Miejscowość: Rijeka : INA
        Lokalizacja : 8 km za Rijeką, przy drodze nr 8 (na południe), zjazd z drogi za znakami
        Cena: Płatność: gotówka, Czynne: całodobowo
        Miejscowość: Rijeka : INA
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka
        Miejscowość: Rovinj, Gripole : INA
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka Czynne: 00:00-24:00 (zima 07:00-22:00)
        Miejscowość: RUDINE : INA
        Cena: 3.05 Płatność: gotówka, Czynne: 7-21
        Uwagi: słabo oznaczony skręt w lewo (jadąc od Trogiru) następnie w górę drogi 1,5 km
        S

Miejscowość: Sibenik, Razine zapad : INA
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka Czynne: 06:00-21:00
        Miejscowość: Sibenik : INA
        Lokalizacja : przy wyjeździe z Sibenika na Split przy głównej drodze po lewej stronie
        Cena: 4.2 kuna Inne paliwa: etylina, olej napędowy, butle z gazem, Płatność: gotówka,
        Uwagi:
        Miejscowość: Slavonski Brod : INA
        Cena: 3.05Kn Inne paliwa: Płatność: gotówka Czynne: 07:00-20:00 (zima 07:00-19:00)
        Miejscowość: Split - Trogir : Zovko
        Cena: 3.05 HRK Inne paliwa: etylina, olej napędowy, butle z gazem, Płatność: gotówka, czek, karta płatnicza,
        Czynne: całodobowo
        Miejscowość: Split : Plin Auto GAS
        Lokalizacja : Droga w stronę Trolgiru 1 stacja (Kastel Sucurac), druga na drodze do Sibenika
        Cena: 3.05 Płatność: gotówka, Czynne: chyba do 19-tej
        Uwagi: Jadąc ze Splitu zwracać uwagę na znaki drogowe "PLIN" lub "PLINAUTOGAS"
        T

Miejscowość: Trogir : prywatna stacja
        Cena: 3.05 kn Inne paliwa: etylina, olej napędowy, Płatność: gotówka, karta płatnicza, Czynne: całodobowo
        Uwagi: nowa stacja na magistrali "nad" Trogirem
        Miejscowość: Trogir :
        Cena: 3.05 Kn Inne paliwa: etylina, olej napędowy, Płatność: gotówka, karta płatnicza, Czynne: całodobowo
        Uwagi: Jedyna prywatna stacja (nie- INA), która sprzedawała GAZ, jaką spotkałem w Chorwacji..
        V

Miejscowość: Varazdin : INA
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka Czynne: 07:00-19:00
        Z

Miejscowość: Zadar : INA
        Cena: 3.05Kn Płatność: gotówka Czynne: 07:00-14:00, w niedzielę nieczynne
        Miejscowość: Zagreb : INA
        Cena: 3.05Kn Inne paliwa: butle z gazem Płatność: gotówka Czynne: 07:00-19:00
        Miejscowość: Zagreb : INA
        Cena: 3.05Kn Inne paliwa: butle z gazem Płatność: gotówka Czynne: 07:00-19:00

Przy nowej autostradzie w zeszłym roku były już czynne dwie stacje LPG. Generalnie da się przejechać całą Cro na LPG. Można trafić także na "przydomowe" stacje, ale trzeba np. zjechać "w bok" z trasy 1-2km.

Austria: praktycznie tylko stacja Loipersdorf, ok. 105 km za Wiedniem, po prawej stronie. Drogo. Wskazane jest zatankować np. w Mikulowie lub trochę wcześniej, następnie w Loipersdorf, następnie w Slo, a Chorwacja już bez problemu. W Graz u - zapomnij. Jest jedna stacja w środku miasta, ale b. pogmatwany dojazd, nie warto.

W Czechach stacje LPG są dość gęsto rozmieszczone, nie ma problemu z tankowaniem

Słowenia - pierwsza stacja zaraz po przekroczeniu granicy A/Slo, widać ją z trasy
    • Gość: ja12 Re: LPG - ciekawostki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.13, 14:30
      Nie ma jak diesel :)
      Bez marki ale auta klasy passat/ mondeo, opel vectra - spalanie po trasie na tempomacie 5l.
      Średnie całej drogi 4500km 5,6L. Najtaniej tankować w BIH :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka