Dodaj do ulubionych

Co przywieźć z Chorwacji?

IP: *.60.citypartner.pl 05.09.11, 14:03
No właśnie? Jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Co przywieźć z Chorwacji? 05.09.11, 14:25
      Wrażenia i wspomnienia.
      Wystarczy ;)
    • Gość: Foxer Re: Co przywieźć z Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 15:38
      stroje ludowe :
      spe.fotologs.net/photo/46/29/80/caug20/1211677431_f.jpg

• wislok1 Re: Co przywieźć z Chorwacji? 05.09.11, 17:33
      Wino od winiarza, rakija, domowy miód, domowa oliwa z oliwek
      • justyna_korcz Re: Co przywieźć z Chorwacji? 29.09.11, 16:29
        podbijam oliwę ale bron Boże ze sklepu :) musi być od gospodarza ;) i pachnąca =- uwielbiam i zapijam się w domu , a jak dla mnei rakija jest do wypicia tylko tam na miejscu ale moze to takie damskei podejście do tematu mozcniejszych trunków
    • Gość: A Re: Co przywieźć z Chorwacji? IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.11, 18:27
      Ja przyniosłam kilogram kamieni i muszelek jako drobiazgi dla znajomych, bo miałam ograniczone środki finansowe :)
      • hepik1 Re: Co przywieźć z Chorwacji? 06.09.11, 20:09
        Się mi przypomniało...ja mam kilkadziesiąt kg kamienia w ogrodzie żwirowym,przywiezione z Braczu a dokładnie z drogi do pustelni Blaca ;)
        • Gość: Foxer Re: Co przywieźć z Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.11, 21:10
          Nikt się nie przyczepił na granicy ?
    • nuova cała masa pomysłów 06.09.11, 22:26
      Gość portalu: blok napisał(a):

> No właśnie? Jakieś pomysły?

wyszukiwarka nie gryzie
    • grandtourblog Re: Co przywieźć z Chorwacji? 08.09.11, 01:45
      Ja przywożę zazwyczaj:

1.nalewki domowego wyrobu (są całkiem dobre - Chorwaci sprzedają je przy drogach),

2. rakiję (nie przepadam ale zawsze dobre jak wpadną goście - niektórzy uwielbiają),

3. koniecznie suszone figi! w dużych ilościach - (spokojnie można kupić ilości hurtowe ;) wytrzymują ponad rok, są super jako dodatek do ciast np keksa bądź chlebów, do musli też się nadadzą, nie wspominając, że można samemu je zjeść)
      4. oliwę domowej roboty (najpierw skosztuj, czasami może być średnia)
      5. koronki z wyspy Pag (jak będziecie w pobliżu to warto bo są ładne, Pag i okolice podobno z nich słyną)
      6. jeżeli chodzi o wina to hmm... zależy co lubisz i czy się znasz czy nie, jeśli nie to nie będzie Ci przeszkadzało że w Chorwacji raczej ciężko trafić na coś wyśmienitego, tak czy owak polecam D'Vino Wine Bar w Dubrovniku można dowiedzieć się czegoś ciekawego

Jeśli chcesz coś więcej poczytać na temat Chorwacji to zapraszam na swojego bloga: Chorwacja
      • Gość: aron Re: Co przywieźć z Chorwacji? IP: *.paradowski.pl 13.09.11, 05:23
        alkohol i papierosy - o to pytają Węgrzy na granicy
        • nuova Re: Co przywieźć z Chorwacji? 13.09.11, 08:08
          Gość portalu: aron napisał(a):

> alkohol i papierosy - o to pytają Węgrzy na granicy

Przejście graniczne Sahy - żaden celnik ani węgierski ani chorwacki [w Mohacsu] nie raczył nawet spojrzeć na bagaże a przekraczałam tę granicę 8x i to w różnych miesiącach (od czerwca do września).
          • Gość: Foxer Re: Co przywieźć z Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 21:34
            Celnicy od razu widzą, czy ktoś jedzie naprawdę turystycznie, czy też coś kombinuje.
            Mają nosa i ograniczają się do drugiej grupy
            • Gość: Lucjan zMjM Re: Co przywieźć z Chorwacji? IP: *.alan.krakow.pl 29.09.11, 23:22
              musztarde podravka snef estragonową :)
              • sofia41 Re: Co przywieźć z Chorwacji? 30.09.11, 17:06
                My przywieźliśmy trochę zdjęć, które możemy sobie pooglądać. O pardon kłamię, zabraliśmy prawie litr oliwy z oliwek, której nie zdążyliśmy zużyć ale była to oliwa włoska.
          • Gość: tom Re: Co przywieźć z Chorwacji? IP: *.tvkstella.pl 30.09.11, 17:52
            ...moze nie było na tym przejściu granicznym - mam na myśli wymienione przez Ciebie Sahy przy drodze E77 Budapest - Banska Bystrica - chorwackich ani węgierskich celników z jednego prostego powodu: Sahy są przejściem granicznym pomiędzy Słowacją a Węgrami, a więc chorwaccy celnicy nie za bardzo co mieliby do roboty... ;-)). Z definicji jest to granica wewnętrzna UE, a więc obowiązują na niej inne regulacje niż na granicach zewnętrznych Unii, a takimi są granice m. in. Węgier czy Słowenii z Chorwacją. Wracałem z Chorwacji w sobotę 24 września przez przejście Letenye/Gorican. Granica UE powitała nas otwieraniem bgażników wszystkich po kolei samochodów po kolei - przed nami jechali jacyś Czesi, za nami - Chorwaci robiący jakieś przygraniczne interesy, jechała też grupa austrackich motocyklistów. Wszyscy otrzymywali to samo polecenie i komunikat:"Baggage controle". Przekraczałem tę granicę samochodem pewno około 20 razy (z tym że przejściem autostradowym dopiero od 2 czy 3 lat), i taka sytuacja miała miejsce po raz pierwszy. Nie problem, ale - tak było... ;-))
            • wislok1 Re: Co przywieźć z Chorwacji? 30.09.11, 21:48
              W takich sytuacjach widać jakim dobrodziejstwem jest układ z Schengen i Unia Europejska.
              W zawodzie celnika zawsze mnie odpychało grzebanie ludziom w bagażach na granicy.
              Okropne
              • Gość: tom Re: Co przywieźć z Chorwacji? IP: *.tvkstella.pl 01.10.11, 09:20
                ...i tak, i nie. W myśl układy a Schengen celnicy państw UE mają prawo działać na terytorium całego kraju, nie tylko na granicach. Nasi np. robią wspólnie ze Strażą Graniczną naloty na bazarach, gdzie handlują obcokrajowcy, nie tylko z pozaunijnej mołdawii, ale też będący obywatelami UE Rumunii i Bułgarzy, a niemieccy - trzepią polskie samochody i autokary np. na rastplatzach przy autostradach wewnątrz Niemiec.
                • wislok1 Re: Co przywieźć z Chorwacji? 01.10.11, 20:50
                  W porównaniu do tego co było przed wejściem do Schengen, to kontrole są obecnie jedną setną tego, co było wcześniej.
                  Rozumiem kontrole nielegalnych imigrantów, ale grzebanie w walizkach i torbach polskich turystów przez węgierskich celników w poszukiwaniu rakiji wiezionej do Polski w celu wypicia na imprezie rodzinnej ?
              • sofia41 Re: Co przywieźć z Chorwacji? 01.10.11, 09:27
                A mnie zawsze odpycha gdy widzę jak celnicy wyciągają z walizek sterty słoików i byłabym szczęśliwa, gdyby tego nie było. A rodacy wiozą wszystko bezsensownie obciążając dodatkowo samochód. Ile w tak krótkim czasie można zaoczczędzić ?
                • wislok1 Re: Co przywieźć z Chorwacji? 01.10.11, 20:55
                  Co to obchodzi celników ? To jest problem tych turystów. Jak lubią jedzenie ze słoików, to ich sprawa.
                  Rozumiem, że celnicy szukają przemytu alkoholu na skalę handlową ( od kilkudziesięciu flaszek, szukają przemytu na podobną skalę papierosów, szukają narkotyków.
                  Tak się dzieje na wewnętrznych granicach UE.
                  Ale grzebanie w słoikach ?
                  Z nudów albo z frustracji, bo jak Chorwacja wejdzie do Unii, to stracą robotę
            • Gość: vvv Re: Co przywieźć z Chorwacji? IP: *.ists.pl 02.10.11, 20:25
              To Węgrzy pilnują swojego budżetu przed napływem bezakcyzowego alkoholu i papierosów. Na naszych przejściach ukraińskich i białoruskich jest chyba podobnie, bo skąd by się brały te dlugachne czasy oczekiwania?
              • wislok1 Re: Co przywieźć z Chorwacji? 03.10.11, 00:29
                Bądźmy poważni, ceny alkoholu i papierosów w Chorwacji są takie jak na Węgrzech.
                Rozumiem jeszcze przemyt z Czarnogóry i Serbii
                • Gość: tom Re: Co przywieźć z Chorwacji? IP: *.tvkstella.pl 03.10.11, 07:36
                  ...a kto i po co miałby przemycać z Czarnogóry do UE alkohol, skoro jest on w tej Czarnogórze droższy? Jak wspominałem - mocne alkohole destylowane są dostępne w cenie ok. 10 € za litr, wina - od 3-5 € wzwyż. Jakiż więc miałby być interes na wwożeniu ich do krajów UE, gdzie to samo można kupić taniej? Taniej jest też w Chorwacji niż w Czarnogórze właśnie. Serbii i jej realiów cenowych jeszcze nie znam, więc się nie wypowiadam... ;-))
                  • sofia41 Re: Co przywieźć z Chorwacji? 03.10.11, 07:51
                    Szczęśliwi muszą być ludzie, którzy nie mają takich problemów i jadąc na urlop zabierają jedynie ciuszki a wracając zdjęcia i wspomnienia.
                    • Gość: vvv czy oni stoją w innych kolejkach? IP: *.ists.pl 09.10.11, 22:03
                      ci ludzie od ciuszków i fotek
                  • Gość: rd2 Re: Co przywieźć z Chorwacji? IP: *.pl 07.10.11, 14:51
                    ...a kto i po co miałby przemycać z Czarnogóry do UE alkohol, skoro jest on w tej Czarnogórze droższy? Jak wspominałem - mocne alkohole destylowane są dostępne w cenie ok. 10 € za litr, wina - od 3-5 € wzwyż. Jakiż więc miałby być interes na wwożeniu ich do krajów UE, gdzie to samo można kupić taniej? Taniej jest też w Chorwacji niż w Czarnogórze właśnie. Serbii i jej realiów cenowych jeszcze nie znam, więc się nie wypowiadam... ;-

A nic podobnego! W Czarnogórze w sklepach ceny są o połowę niższe niż w Chorwacji. W Serbii w supermarkecie za 1 litrową butelkę śliwowicy zapłaciłem w przeliczeniu 10 zł.
                    • wislok1 Re: Co przywieźć z Chorwacji? 07.10.11, 22:58
                      Znajomi kupili z 10 litrowych flaszek rakiji w Bułgarii i przewieźli przez Serbię, na granicy z Węgrami w Tompa do flaszek doczepił się węgierski celnik,
                      ale w końcu machnął ręką.
                    • Gość: tom Re: Co przywieźć z Chorwacji? - do rd2 IP: *.tvkstella.pl 09.10.11, 19:44
                      ...jeśli już się upierasz, to podaj adres e-mail - wyslę Ci skany paragonów z czarnogorskich sklepów, gdzie za litr (niezłej jakości, fakt) rakiji płaciłem po ok. 10 €. W tym samym czasie w Chorwacji podobnej jakości trunek można było kupić w sklepie za ok. maksymalnie 60-70 kun, czyli nieco poniżej 10 €. Tzw. domace trunki wysokoprocentowe, kupowane u gospodarzy, w Czarnogórze były zasadniczo w cenach tych w markecie, podczas gdy w Chorwacji - mniej więcej po około 30-35 kun, czyli poniżej 5 €. I na porównywaniu tych cen oparłem wywód o nonsensowności przemytu alkoholu z Czarnogóry do np. Chorwacji. Co nie znaczy, że pamiątki o takim charakterze w Montenegro nie przywiozlem. Ale to nie ma nic wspólnego z przemytem i rachunkiem opłacalności takiego "importu", a raczej z ciekawostkowo-egzotyczną stroną zakupu.
                      A tak w ogóle Czarnogóra i Serbia to jednak obecnie dwa różne państwa, dwa różne rynki i systemy walutowe. Przynajmniej ja jestem o tym święcie przekonany... ;-)) Jeśli jest inaczej, to przepraszam...
                      • wislok1 Re: Co przywieźć z Chorwacji? - do rd2 09.10.11, 23:02
                        Wierzę.
                        Czasy się zmieniają i ceny.
                        Kiedyś pielgrzymki alkoholowe z Polski odwiedzały Czechy, teraz wódka w Polsce jest tańsza.
                        Jeśli ktoś kupuje flaszkę na pamiątkę, to OK. Inaczej tylko idiota kupuje obecnie wysokoprocentowy alkohol w Czechach.
                        Co do piwa, tu jakość czeskiego piwa to mistrzostwo świata. Browary w Polsce produkują jakiś koszmarek z alkoholem pow. 5%, tak jakby ktoś dolewał do piwa wódki.

Co do rakiji, to tego świństwa nie piję. W Czechach jest koszmarnie droga śliwowica koszerna, ale jako jedyna nie śmierdzi. Rakiję przywoże jako prezent.
                        Włosi mają grappę, Słoweńcy śliwówkę, obie tak samo śmierdzą.

• Gość: cert Re: Co przywieźć z Chorwacji? IP: 80.54.10.* 08.10.11, 10:38
      Najlepiej przywieźć dużo zdjęć, zrobić fotoalbum i oglądać w zimowe wieczory planując kolejny wyjazd do Chorwacji
      • Gość: tom Re: Co przywieźć z Chorwacji? IP: *.tvkstella.pl 10.10.11, 18:14
        Kwestia picie lub nie picia takich trunków jaki czysta rakija, to sprawa na zupełnie idrębny wątek. Skoro ten nosi jednak tytuł "Co przywieźć...", więc dyskusja ma inny charakter. Jeśli kupujemy wlaśnie rakiję, to głownie jako podstawowy surowiec na nalewki. Oparte na zbieranych tamże i dostępnych w czasie naszego pobytu owocach. Rewelacyjna jest nalewka na żiżuli, zaskakująca pod względem walorów smakowych - nalewka na suszonych figach i migdałach, interesujące efekty daje kompozycja na bazie rogaca, czyli chleba świętojańskiego. Niestety, za wcześnie jest na to, aby zbierać już dojrzałe jagody planiki (magunja), oprócz Peljesaca dostępne też w regionie Sibenika, gdzie dość szybko się rozpowszechnia, planika dojrzewa dopiero w listopadzie, czasem pod koniec października. ale nasi przyjaciele wiedzą, że nam to pasuje, więc zawsze coś dla nas uzbierają. Ciekawostka stołową są też zalewane rakiją dobrze dojrzałe, swieże figi; robi się z tego fantastyczny, aromatyczny likier, zanomiast same owoce - wyjęte z takiej zalewy, w której przebywają jakiś czas, czasem wystarczy nawet kilka tygodni - są zaskakującym wielu naszych gości dodatkiem do deserow. Ciekawostką, którą warto przywieźć jako wybitny oryginał jest takie specyficzne "salami" produkowane z... mielonych suszonych fig oraz mielonych migdałow. Rewelacyjny dodatek do wina, albo jako samoistny deser.
        Co do zdjęć to w ogóle nie ma o czym mówić; nie jestem w stanie wyobrazić sobie wyjazdu, z którego nie przywiozłoby się ze 2-3 tysięcy "slików". To jest poza jakąkolwiek dyskusją... ;-))
        • wislok1 Re: Co przywieźć z Chorwacji? 10.10.11, 21:47
          Bardzo smakowicie piszesz.
          Naprawdę. Z nalewek lubię te z pigwy
          • Gość: pitia Re: Co przywieźć z Chorwacji? IP: 82.139.160.* 12.10.11, 14:57
            przywieź rakiję , oraz zdjęcia z wakacji i wrzuć je tu)) holiday-photos.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka