Dodaj do ulubionych

Słowenia camping

07.05.12, 08:26
Witam. Wybieram się w sierpniu do Słowenii z dziećmi (11 i 15 Lat) i mam kilka pytań. Wybieramy się pod namiot i myślałam o campingu Sobec, czy nie będzie problemu z wolnymi miejscami? Jakie warto zobaczyć miejsca ( mamy trochę doświadczenia w chodzeniu po górach).
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Słowenia camping 07.05.12, 12:45
      Camping jest niedaleko wioski Lesce ( czyt. Leszcze ).
      Jest blisko do Bledu, Niedaleko jest ładne miasteczko Radovljica.
      Jest fantastyczny wąwóz Vintgar.
      Można chodzić po Alpach ( Bohinj jezioro, Triglavski park narodowy),
      więcej konkretów w wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,201,135530963,135530963,Gdzie_lepiej_sie_zahaczyc_Bled_czy_Bohinj_.html
      Na samym campingu nie byłem
      • annawy72 Re: Słowenia camping 07.05.12, 16:33
        Dzięki. Fora już mam oczytane, przewodnik zamówiony ale największe obawy mam o camping. Może ktoś się orientuje jak jest z miejscami w pełni sezonu na polach namiotowych.
        Pozdrawiam
        • annawy72 Re: Słowenia camping 09.06.12, 22:46
          Będąc w Słowenii chcielibyśmy wjechać drogą na Przełęcz pod Mangartem i może zdobyć szczyt oczywiście najłatwiejszą trasą. Potrzebuję informacji czy jest to realne jeżeli będziemy mieszkać w okolicach Bled, jaką drogą dojechać aby było najkrócej, a może warto przenieść się gdzieś bliżej na camping. Dzięki za każdą informacje.
          • wislok1 Re: Słowenia camping 09.06.12, 23:26
            No, to raczej nie jest trasa dla amatorów:
            www.zdobywcygor.pl/relacje/trekking/101-dwudniowy-wypad-do-sowenii-w-dniach-16-17-lipiec-2009
            Sama droga dojazdowa pod Mangart jest już lekko szokująca, a kierowca z lękiem wysokości odpada :
            www.youtube.com/watch?v=xQ_A5OyX5ME
            Najkrócej jest autostradą z Bledu do Jesenic, potem zjazd na Kranjsą Gorę, w Kranjskiej droga do Bovec, potem skręcić pod Mangart, NIE MA INNEJ z waszego kempingu

Jak dacie radę, to jesteście wielcy !

• wislok1 Re: Słowenia camping 09.06.12, 23:28
              Sorki, nie ten link z trasą na Mangart, ten jest dobry:
              forum.turystyka-gorska.pl/viewtopic.php?t=12177
              • annawy72 Re: Słowenia camping 10.06.12, 09:13
                Dzięki bardzo za odpowiedź
                Widzę, że jesteś prawdziwą kopalnią wiedzy jeżeli chodzi o Słowenię.
                Mam nadzieję, że mąż pokona drogę na przełęcz a potem zdecydujemy czy zdobyć szczyt czy podziwiać te niesamowite widoki z parkingu.
                Zdjęcia rewelacyjne.
                Pozdrawiam
    • lafenda Re: Słowenia camping 10.06.12, 09:46
      Witam :)
      Byliśmy na campingu Sobec w sierpniu 2009r. Spędziliśmy tam tydzień i byliśmy bardzo zadowoleni z campingu. My spędziliśmy tam ostatni tydznień sierpnia i na campingu było raczej pustawo, jest bardzo duży i nie sądze, żeby w sezonie były problemy z wolnym miejscem. Camping położony w zakolu rzeki, jest małe kąpielisko (ale woda bardzo zimna), fajny plac zabaw (choć Twoje dzieci już chyba za duże), boiska, restauracja, sklep. Cisza, spokój i dobra baza wypadowa, żeby zobaczyć okolicę.
      My sporo jeździliśmy i zwiedzaliśmy, troche chodziliśmy po górach, więcej znajdziesz na moim blogu, na który serdecznie zapraszam -> Słowenia 2009r :)

Pozdrawiam i życzę udanych wakacji
      Joanna.
      • annawy72 Re: Słowenia camping 10.06.12, 18:00
        Dziękuję za informacje.
        Pani Joanno pani blog przejrzałam jakiś rok temu (wielki szacunek do takich wojaży z dziećmi). I właśnie pani relacja ze Słowenii sprawiła, że na 99% właśnie w sierpniu pakuję rodzinę namiot w samochód i kierunek Słowenia. Mam pytanie do pani jaka jest temperatura wody w jeziorze w Bled czy można korzystać z kąpieli ( dzieci muszą mieć tą atrakcje po trudach dnia na szlakach ). I drugie co pani sądzi na którym campingu lepiej się zatrzymać Sobec czy Bled.
        Pozdrawiam
        • lafenda Re: Słowenia camping 10.06.12, 20:04
          Bardzo się cieszę, że moje relację są pomocne. My byliśmy Słowenią zachwyceni.
          Niestety nie znam odpowiedzi na Pani pytania. W jeziorze Bled się nie kąpaliśmy, jedynie moczyliśmy ręce, woda wydawała się dość ciepła. Na campingu Bled nie byliśmy więc nie moge porównać.

Pozdrawiam
          Joanna.
    • Gość: iwa Re: Słowenia camping IP: *.play-internet.pl 12.06.12, 13:20
      Witam,
      co prawda my nie bylismy na tym campingu ale na Terme Catez, ale chcialam ten wlasnie camping bardzo polecic. Bylismy tam w zeszlym roku i mimo ze nie lubimy dublowac miejsc, w tym roku (za 3 dni) wybieramy sie tam znowu. To raj na ziemi!! Ogromny aqua park, odkryty i drugi kryty, z atrakcjami dla ludzi w kazdym wieku. Osobiscie podarlam w zeszlym roku 2 stroje:) Moje dzieci takze byly zachwycone.
      • Gość: Agata Re: Słowenia camping IP: 195.20.110.* 17.07.12, 13:40
        Czy jadąc z Vacansoleil wstęp na baseny kryte w Terme Catez są dodatkowo płatne?
    • Gość: gosc Re: Słowenia camping IP: 85.117.29.* 12.06.12, 18:26
      dzień dobry, byłam z rodzinką na kempingu Sobec w 2010 r, potwierdzam wcześniejszą opinię - jest świetny,sanitariaty czyste, jedzenie w restauracji b. drogie - lepiej się stołować w Lesce - mają tam fajną knajpkę, woda w jeziorze kempingowym faktycznie baaardzo zimna, ale za to Bohnijskie Jezioro miodzio :-), Bled także chociaz troche zamulone. Polecam wycieczki po Triglavskim Parku, zwłaszcza Vintgar, Vogel, Wodospady Savica i mało uczęszczany ale przeuroczy Pericnik, poza parkiem oczywiscie jaskinie. Atrakcji jest mnóstwo i bardzo Ci zazdroszczę że się wybierasz do Słowenii, chętnie bym jeszcze raz tam pojechała.
      • annawy72 Re: Słowenia camping 14.06.12, 19:50
        Dzięki za informacje. Na pewno te miejsca, które wymieniłaś będą miedzy innymi celem naszej wyprawy. Fotki, które przeglądam z tych miejsc, które wymieniłaś są niesamowite i na pewno będą celem naszej wyprawy. Mam pytanie do Ciebie, który Ty byś camping ( miejsce) poleciła Bled, Sobec czy nad Bohnijskim Jeziorem. Mamy zamiar zwiedzić także okolice Kranjskiej Gory.
        Pozdrawiam
        • Gość: dziadek Re: Słowenia camping IP: 89.174.56.* 18.07.12, 12:36
          a orientujecie się jak wygląda sprawa wędkowania na Słoweńskich rzekach i jeziorach ?
          • dokto Re: Słowenia camping 18.07.12, 12:53
            google: slovenia fishing rules
            np. www.ribiska-druzina-bled.si/eng/dovolilnice_eng.asp
    • Gość: SingSing74 Re: Słowenia camping IP: *.piekary.net 29.09.12, 12:40
      Byliśmy w zeszłym roku z Vacansoleil w Słowenii na kempingu Terme Catez. Trzeba zaznaczyć, że namioty nie leżą bezpośrednio na terenie aquaparku. Jest to specjalnie wydzielony plac z kilkudziesięcioma namiotami i niewielką ale czystą łazienką oczywiście z równie czystymi ubikacjami. Do basenów idzie się spokojnym spacerkiem kilka minut (kilkaset metrów). Na posiadaną kartę magnetyczną można wjechać na kemping ale tylko w celu wypakowania się. Auta stoją na parkingu za bramą (blisko). Aquapark jest duży z dużą ilością atrakcji lecz karta upoważnia tylko do dwukrotnego wstępu na baseny w ciągu jednego dnia lub jednorazowego wstępu na baseny kryte, co z reguły wystarcza. Zjeżdżalnie po wejściu nie wymagają dodatkowej opłaty. Wychodząc z kempingu w przeciwnym kierunku do basenów dochodzi się do rzeki w której woda jest idealna do kąpieli. Kiedy byliśmy stan wody był niski i można było sobie tam pójść późnym popołudniem i spokojnie posiedzieć lub popływać. W Słowenii należy KONIECZNIE zwiedzić jaskinię Postojna - KONIECZNIE :)
    • Gość: Terme_Catez_imigra Re: Słowenia camping IP: *.121.rt.ibs.net.pl 29.12.15, 09:08
      Kilka kilkometrów od Terme Catez jest granica z Chowacją (przejście kolejowe ze stacją graniczną Dobrawa, przejście drogowe na głównej autostradzie do Zagrzebia i graniczna rzeka Sutla, przez którą imigranci nielegalnie przekraczają granicę). Na stronach słoweńskiej policji można sprawdzić, że codziennie (od pazdziernika, do teraz, tj. końca grudnia), dzień w dzień granicę przekracza od 2000 do ponad 4000 imigrantów - prawie wszyscy przez te przejścia graniczne położone w promieniu kilku kilometrów do Terme Catez. Kilometr od Terme Catez w Brezicach jest obóz przejściowy dla imigrantów, w którym imigranci podpalili namioty i doszło do zamieszek. Mam zatem poważne obawy co do bezpieczeństwa i spokojnego odpoczynku na tym kempingu!!! Wiecie coś na ten temat???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka