Dodaj do ulubionych

Jeziora Plitwickie?!

IP: *.torun.mm.pl 05.06.12, 21:36
Potrzebuje informacji na temat jezior Plitwickich-parkingi noclegi wejsciowki czasy zwiedzania drogi dojazdoweitp kiedy najlepiej jechać ?Za odpowiedz Serdeczne Dzięki!!!
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Jeziora Plitwickie?! 06.06.12, 06:06
      Najprosciej wejśc na stronę NP Plitvice,tam wszystkie informacje ,które cie interesują.
      Tutaj akurat ceny biletów i parkingu:
      Tekst linka
      Korzystając z poszczególnych zakładek,cała reszta.
      Jeśli nie włada się żadnym jezykiem poza polskim,skorzystać z googlowskiego translatora,kulawo ,bo kulawo ale bedzie i po polsku.
      • Gość: ruda Re: Jeziora Plitwickie?! IP: *.foodcare.pl 06.06.12, 09:29
        jak pisałam pod gazetowa fotorelacją - uważam, że Plitice tylko wiosną. ja byłam na przełomie maja i kwietnia i było cudnie, natomiast mam wrażenie, że wczasowicze wakacyjni nie są zachwyceni. Ponoć kolor wody latem nie jest turkusowy ;-)
    • Gość: e-tam Parking + więcej... IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.12, 22:22
      asd napisał(a):
      Potrzebuje informacji na temat jezior Plitwickich-parkingi noclegi wejsciowki czasy zwiedzania drogi dojazdowe itp kiedy najlepiej jechać ?

Nasze doświadczenia:
      Zawsze dojazd wieczorem na nocleg kemping Korana, znajdziesz klikając.
      Na kempingu domki do wynajęcia lub własny sprzęt.
      Następnego dnia rano dojazd tylko autem do parkingu, zwiedzanie ~5-6h
      Po "udeptanym" zwiedzaniu powrót ~godz.16-17:00 na kemping na odpoczynek, drugi nocleg lub inaczej wg potrzeb.

Parking < kliknij będzie info
      ... jak poklikasz na inne obrazki dowiesz się więcej
      ... jak oddalisz dowiesz się jeszcze więcej

ciekawostki:
      1. Parking położony jest na pochyłym terenie=bez niwelacji (gruntu) w stylu amerykańskim. Parkingowy rozprawadzający auta na parkingu ulokował nasze auto mimo protestu na pochylemiu ~3-5%. Po zwiedzaniu samodzielnie nie mogłem wyjechać z tego miejsca. Parkingowy sprowadził traktor który nas wyciągnął z tego spadku terenu. Na szczęście miałem ze sobą linkę holowniczą.
      Inne sąsiednie auta oferowały pomoc niestety "buksowały" bez rezultatu.
      Niestety sporo bieżnika tam zostawiłem.

2. Na każde zwiedzanie tego uroczego zakątka namawiam do zabierania ze spobą ZAWSZE czegoś od deszczu: parasol, kurtka...
      Przy bezchmurnej i słonecznej pogodzie znikąd pojawia się chmurka z której LEJE 20 min, jak z wiadra.
      Po ulewie znowu świeci słoneczko "suszymy się" spacerując.
      Doświadczyliśmy tego kilka razy tylko "w ustach" mieliśmy sucho.

Pozdrawiam,
      • abwehrstelle_breslau Re: Parking + więcej... 11.06.12, 13:19
        3. noclegi - mozliwości noclegu w okolicach jezior jest od cholery i ciut, ciut... ale w czasie wakacyjnych weekendów, trzeba się śpieszyć (tradycyjna wymiana "turnusów" i wielu podróżnych decyduje się zachaczyć o plitwice i tam przenocować).
        • jakanu Re: Parking + więcej... 11.06.12, 16:09
          Jeziora są urokliwe a noclegów jest dość dużo w okolicach. Sprawdź na Booking.com - mają do wyboru chyba z 50 ofert noclegowych w pobliżu jezior.
    • le5zek Re: Jeziora Plitwickie?! 19.06.12, 13:06
      Radzę z doświadczenia:
      - dojechać wieczór
      - przenocować na któreś z okolicznych kwater lub (droższa opcja) w jednym z 2 hoteli należących do parku narodowego
      - ruszyć na jeziora rano po otwarciu parku (8:30) rozpoczynając od górnych jezior
      W tej opcji spędzisz pierwsze 3-4 godziny bez tłumu. Potem koło południa jest tłum, szczególnie przy dolnych jeziorach i wodospadzie.
      Do 13-14 obejdziesz wszystko i możesz jechać dalej. Zdążysz nawet przed nocą do Dubrownika.
      • Gość: dziadek Re: Jeziora Plitwickie?! IP: *.wask.wroc.pl 09.07.12, 22:01
        1 - dojazd na jeziora sami sobie zaplanujcie w zależności jak daleko macie od miejsca kwatery, jeżeli podróż zajmie Wam nie więcej jak dwie godziny w jedną stronę to myślę że obejdzie się bez noclegu w okolicy Plitwic, najważniwjsze aby dotrzec na miejsce najpóźniej do godz 9,00
        2 - najlepszy plan zwiedzania wg. mnie to dojazd do wejścia nr 1 ( obok jest parking)
        www.np-plitvicka-jezera.hr/hrv/index.php?option=com_content&task=view&id=52&Itemid=68
        tam płacimy za bilety, wchodzimy i kierujemy sie cały czas lewą stroną do punktu ST1( nie dajmy się pokusie odbicia w prawo i od razu podziwiania jezior), jest to początkowa stacja tkz. kolejki.(przejazd free) pakujemy się do niej i jedziemu do samego końca ST4
        Tutaj wiadomo wysiadka, przerwa na śniadanko siusiu itp i rozpoczynamy zwiedzanie schodząc cały czas w DÓŁ !!!, czyli lajt - gdybyście po wejściu do parku poszli w prawo cal czas podchodzilibyście w górę...
        Tak sobie idziecie,podziwiacie i dochodzicie do przystani, pakujecie się na styatek ( free) i przepływając przez jedno z jezior praktycznie docieracie do końca wycieczki.
        wychodzicie z parku tym samym wejściem którym weszliście a stąd kawałeczek do parkingu.
        Warto zabrac ze sobą prowiant ( o napojach chyba nie trzeba wspominac ? )bo ceny na terenie parku astronomiczne i lepiej zjeśc obiad gdzieś w drodze powrotnej, no chyba że budżet to nie problem.

i nie przypominam sobie żeby na tym parkingu był jakiś problem z spadkiem terenu, nieutwardzonym grzązkim podłożem, na tym parkingu było płasko i wszystko OK.

my byliśmy w tygodniu i nie mam porównania jak natłok turystów jest w weekend kiedy to jedni zaliczają plitwice na powrocie. a inni przy wjeździe do CRO, mogę się tylko domyślac że jest "ciasno".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka