Dodaj do ulubionych

Ominąć autostrady w Chorwacji?

IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.12, 16:29
Witam!
Wybieramy się w 4 osoby pierwszy raz do Chorwacji. Nie będę ukrywała, że chcemy jechać jak najtańszym kosztem- na studencką kieszeń ;) Czy mógłby ktoś opisać samą drogę w Chorwacji omijającą autostrady? Jedziemy w okolice Splitu. Czy dużo km się nadrabia? Jaka jest trasa, korki?
Obserwuj wątek
    • Gość: tom Re: Ominąć autostrady w Chorwacji? IP: *.tvkstella.pl 23.06.12, 16:53
      Wybór należy do Was, jak najbardziej. Tylko weź pod uwagę, że jazda autostradą wiąże się z dwoma aspektami: kosztuje, ale i skraca czas. Jazda przez gory, starymi drogami, wcale nie musi się wziązać np. z oszczędnością paliwa. Trasa przez gory jest ciężka i dla kierowcy, i dla pojazdu, ktoremu stawia najwyższe wymagania co do wszystkich istotnych systemów, głównie chłodzenia, hamulcowego itp. Mimo, że jedziesz wolniej, nie spalisz mniej paliwa, bo góry zrobią swoje. Trasę, którą autostradą zrobisz w 3 godziny, starymi drogami przez góry - w 6-7 godzin. Za to trasa poza autostradą jest piekielnie widokowa, nie ma dwóch zdań, stanowi wspaniałe przezycie, stwarza możliwość poznania wielu ciekawych miejsc, ale też i trzeba umieć je dostrzec i wiedzieć, na co zwrocić uwagę. Alternatywą dla starych dróg górami jest jazda Jadranką. Kilometraz znajdziesz w programach komputerowych, a zakładana prędkość przemieszczania się - nie jest w realu większa od 50 km/godz., a jeśli chce się jeszcze od czasu zatrzymać i coś zobaczyć - jeszcze mniej.
      Wiele też zależy, skąd w Polsce jedziecie, bo jeśli zechcecie całą rasę zrobić budżetowo, bez autostrad, to w centralnej Polski w okolice Splitu - choć to ok. 1500 km tylko - liczcie około 25-27 godzin czystej jazdy, i to - jeśli nie będzie utrudnień. Ale wtedy najsensowniej jechać przez Bośnię – od Budapestu na południe, na Seged... Autostradami odległość jest zbliżona, ale czas jazdy - około 15-16 godzin... Wybór należy do Was... ;-))
      • Gość: Zbyszek Re: Ominąć autostrady w Chorwacji? IP: *.sileman.net.pl 24.06.12, 00:50
        Zgadza się do dziś pamiętam tą prawdziwą Chorwację z początku lat 2000 gdy autostrada się kończyła w Karlovac, a potem Jeziora Plitvickie,Knin,Sinj itp jechało się długo sznur aut ale te wioski,miasteczka,ludzie nie żałujcie sobie tylko tak odkryjecie prawdziwa Chorwację ja dziś jadąć do Czarnogóry wybieram tylko drogę przez Bośnię doświadczam tego samego co kiedyś jak pierwszy raz na Chorwację.
    • Gość: marek Re: Ominąć autostrady w Chorwacji? IP: 212.200.246.* 13.07.12, 16:48
      Jestem aktualnie w Czarnogórze (13.07.2012). Ja polecam jednak podróż autostradą. Całkowity koszt to: z Krapiny do Zagrzebia 42 kuny, z Zagrzebia do Ploce (tam aktualnie sięga autostrada) 220 kun. Warto kupić kuny na powrót w Chorwacji lub MNE. Za100 kun w banku w MNE zapłaciłem w 13.79 euro
      • Gość: ruda Re: Ominąć autostrady w Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 19:00
        Marku, to się czasowo nie opłaca, w zeszłym roku w Czarnogórze zamieszkaliśmy płot w płot z Polakimi, którzy jechali przez CRO do Czarnogóry. Kompletnie bez sensu czasowo - zwłaszcza że trzymają granice. Wracać mieli naszą trasą przez Bośnię, jak się wymienilismy doświadczeniami.
        Inna sprawa, że jezioro na Neretwie i ona sama są cudowne (nie nocowaliśmy, ale zmoczyliśmy tyłki). Potwierdzam, z czasów oszczędzania, czyli dawno, skoda mojego ówczesnego kochanka a obecnego męża zagotowała się lekko... Na autostradzie czasem możliwe, w korkach.
        Czym jedziecie?

Studenci, poza wszytskim zdroworosządkowo winni jechac we wrześniu - 30% taniej i ludzi mniej.... i można w ciemno. Za cholerę nie rozumiem ludzi, którzy jeżdżą na wczasy lipiec sierpień a nie mają małoletnich w szkole...
        dla przykładu podam, że w tym samym miejscu w Zadarze płacilismy w sezonie za noclegi ponad 3000 zł, a złapawszy przełom sierpnia i września - 1300 zł
        • golden-pl Re: Ominąć autostrady w Chorwacji? 03.08.12, 10:21
          Witam
          Utwierdziliście mnie w przekonaniu, żeby jechać ta trasą. Dzięki.
          Znalazłem tutaj odpowiedzi na moje pytania. Wyjeżdżam w jutro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka