Dodaj do ulubionych

pytanie o miejsce?

09.07.12, 15:42
Witam wiem że było już dużo wątków i sporo czytałam ale czas goni a ja sie nie mogę zdcecydować. Chcemy jechać pierwszy raz do chorwacji my plus 10 i 2 -latek jaki region najlepiej wybrąć. Po pierwsze jedziemy ze świętokrzyskiego i chcemy maksymalnie skrócić drogę ale głownie zalęzy nam na ładnej miescowości i fajną plażą niekoniecznie sam piasek ale nie kamienista żeby mały mógł wejśc do wody. Myślałam o Omis,Primosten, Trogir, Wyspie Rab (Lopar),Ciovo ale im wiecej czytam tym mam większy dylemat. Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: tom Re: pytanie o miejsce? IP: *.tvkstella.pl 09.07.12, 17:08
      Kiedy się wybierasz? Masz już określony termin pobytu, a w zasadzie - termin urlopu? Na Twoim miejscu nie liczyłbym na znalezienie czegoś sensownego na tegoroczne wakacje drogą internetową. To co lepsze - wynajęte, branie czegokolwiek i np. dochodzenie z dziećmi na plażę kilkaset metrów - niezdrowy pomysł na lipcowo-sierpniowe upały (domyślam się, że w grę wchodzi tylko termin wakacji szkolnej - dedukuję po wieku starszego dziecka...). Zaś szukanie w ciemno - z 2-latkiem i po ciężikiej podróży? Nie wyobrażam sobie. Nie wyobrażam tez sobie dalekiej jazdy na południe, gdzie na ogół plaże są trudniejsze, tzn. zejścia do plaż są bardziej strome, podejścia z plaż - męczące. Z uwagi na płaski teren najlepsza bylaby północna Dalmacja, z uwagi na ceny - niedobra byłaby Istria, choć leży najbliżej. Szukałbym czego albo na Kvarnerze, albo na odcinku Zadar-Sibenik, te tereny są obecnie nieco mniej modne, więc tam może być przestronniej na plażach oraz jeszcze nie morderczo drogo... Wyspy jak np. Krk, raczej odradzałbym, aby nie być uwiązanym do jednego tylko miejsca bądź nie ponosić kosztów przepraw na stały ląd i nie tracić na to czasu. Omis sobie daruj, w wysokim sezonie to masakra, zaś Primosten...? Wbrew pozorom plaże nie są nadzwyczajne, ale za to tłoczno i dość hałaśliwie. Nie sądzę, by kogoś z małymi dziećmi to szczególnie kręciło. Primosten jest ciasny, a jedyną zaletą - według mnie - jest widok na pełne morze, jeśli ma się mieszkanie od strony zachodniej wyspy...
    • Gość: marek Re: pytanie o miejsce? IP: *.radionet.info.pl 09.07.12, 17:28
      Jedz w okolice Omisia tam są super plaże i piękne widoki.Apartamentu dłużej tam nie szukałem jak 10min,a byłem tam już 4 razy.Szczególnie polecam ci miejscowość Nemira to jest z 2km od Omisia w kierunku Makarskiej.
      • Gość: tom Re: pytanie o miejsce? IP: *.tvkstella.pl 09.07.12, 17:36
        Zrobi jak uważa. Nemirę akurat znam i mogę zapewnić, że schodzenie po 45-stopniowym zboczu na plażę z dwójką dzieci, a tym bardziej - powrót z niej do domu, niekoniecznie jest tym, co tygrysy lubią najbardziej. Po jednym wyjściu na plażę - piękna zresztą nadzwyczaj - już woleliśmy jeździć kilkanaście km do Promajnej i na inne plaże.
        A ta jej część od Omisu... Widoki - owszem. Tłok, ścisk, korki i ceny typowe dla Omisu - też. Nie wiem, co 2-latek zapamięta z tych widoków. A plaża w samym Omisu - owszem, niebrzydka, ale morze - Jadran wymieszany pól na pół z Cetiną, chłodniejszy, mnie zasolony, trochę inny niż w większości miejsc. No i Omis - patrząc z perspektywy czasu dojazdu - to o kilka godzin dłużej w aucie niż np. w przypadku okolic Zadar-Sibenik. Fajnymi miejscami na tym odcinku są np. Pakostane, sv. Filip i Jakov, sv. Petar, a nawet Turanj, nieco dalej na południe - nawet Pirovac, który ma fajny klimat dalmatyńskiego mini-miasteczka i świetną infrastrukturę (oraz jeden z najlepszych kantorów w okolicy przystani), a nawet boisko do baloty (boule) w centrum ...
    • Gość: slavko12 Re: pytanie o miejsce? IP: *.pools.arcor-ip.net 09.07.12, 18:37
      Witam. Kiedys czytalem ze Omis jest piekne lecz ma jeden mankament. Do morza wpada rzeka, ktora plynie z gor i jest wtedy zimna woda. W innych miejscach woda to 26 i 28 stopni. Tam niestety 19 i 24 max. Szkoda bo piekna okolica. Ja osobiscie z dziecmi....LOPAR.
    • lillylive Re: pytanie o miejsce? 09.07.12, 19:42
      Omiś,Trogir,Primosten owszem ładne ale na 2 dni i nie w sezonie!!! Polecam riwiere makarską.Zresztą musisz zdecydowac sam każdy poleci cos innego. Ja w ubiegłym roku wybrałam na pierwsze wakacje w CRO Brele było super(czerwiec_polecam_,w tym roku jestem po Tucepi i po Primosten (Trogir Omiś zaliczone też)
    • Gość: darek.59.pl Re: pytanie o miejsce? IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.12, 22:14
      Jeśli jednym z głównych założeń jest skrócenie maksymalnie podróży to wyprawa (proponowana w innych postach) aż do Omiś, jest moim zdaniem niezrozumiała. Wbrew temu co pisze "tom" ja jednak zaproponowałbym Kvarner i właśnie wyspę Krk. Połączona jest mostem z kontynentem (koszt 30 kun, auto z pasażerami), a więc nie ma problemów z poruszaniem się w różne kierunki. Oprócz wyspy warto wpaść do Opatii, Crikvenicy, wyprawić się do Puli, oczywiście Plitvice w drodze do Chorwacji lub w drodze powrotnej. Sama wyspa to mieszanka różnorodności. Na wypoczynek polecam Njivice, Śilo, ew. Punat, Starą Baśke dla spokojnego otoczenia i przyjaznej plaży w zatoczce. Sama Baśka (warto tam się zapuścić na wędrówkę staróweczką) dość blisko, ale nie spacerem.
      Ćiżici to osiedle w płytkiej zatoczce wypełnionej leczniczym (ponoć) błotkiem. To zabawa w "czarnego" luda dla całej rodziny. Jaskinia Biserujka, Vrbnik położony nad urwiskiem gdzie raczą świetnym winem, które warte jest zakupu do domu. Dobrinj, wieś do której nie można wjechać samochodem, a po wędrówce "dostaje" się wspaniały widok z dziedzińca b. starego kościółka na leśną zieloną dolinę. Omiśalj to małe miasteczko z ruinami starego kamiennego portu rybackiego nad zatoką i wielkimi socjalistycznymi (po Ticie) hotelowcami, niektóre są w kompletnej ruinie ale robią wrażenie i można gdzieniegdzie wleźć do środka.
      Osobiście nigdy bym się nie zdecydował na wypoczynek w lub blisko Trogiru, na wyspie Ćiovo, w Primośten (niesamowity tłok). Wyspa Rob choć urocza z kapitalnymi wypiaszczonymi plażami w zatoczkach (i gromady naturystów-FKK) wokół półwyspu loparskiego ale też w Gonar, Kampor, Supetarskiej Drage, to jednak połączenie promem bardzo ogranicza przemieszczanie się i podnosi koszty.
      Inna bliższa lokalizacja to tzw. riwiera zadarska (np. Petrćane, Privlaka) lub wyspa Pag połączona mostkiem ze stałym lądem.
      • jm2412 pytanie do gość Tom 09.07.12, 22:45
        Czy uważasz że nic nie znajdziemy przez internet, urlop mamy od 20 lipca możemy przesunąc i tym że 26 sierpnia musimy bć już po urlopie ,pobyt około 10 dni.
        • Gość: tom Re: pytanie do gość Tom IP: *.tvkstella.pl 09.07.12, 23:14
          Wiesz, jeśli jedziesz pierwszy raz do Chorwacji to - takie przyjmuję założenie - nie masz żadnych doświadczeń. Więc nawet szukając czegoś przez internet nie wiesz dokładnie, na co zwrocić uwagę, co jest ważne, a co bez znaczenia. Darek 59 ma dużo racji, z wyjątkiem jednego się z nim jednak nie zgodzę: jestem świadom, że obecność 2-latka w grupie sprawia, że zdolność do zwiedzania i poznawania nawet najfajniejszych miejsc jest zredukowana znacznie. Za to docenia się bliskość plaży, łagodne zejście do morza, czystość mieszkania, spokojne otoczenie domu beż uciążliwej drogi, źródeł hałasu itp. Wystarczy, że 20 m od domu będziesz miał knajpkę czynną do 2 w nocy albo pod oknami drogę - i jaki to wypoczynek - z dzieckiem? A takich szczegółów w ofercie internetowej może nie być. Dlatego uważam, że szukanie przez internet o tej porze to rosyjska ruletka. Kwatery na tę część sezonu, te najfajniejsze, są już zaklepywane z listopadzie-grudniu.
          Ale - nigdy nie mów nigdy. Może coś poradzimy. Jeśli masz pewną swobodę w terminie urlopu, to może uda się coś dla Was dobrać.
          Napisz do mnie: jureszcz@wp.pl
          podaj, jeśli możesz, skąd jedziesz, (świętokrzyskie to średnio precyzyjne określenie), do jak długiej drogi jesteś w stanie być zdolny (masz jednego czy dwóch kierowców w aucie), i czy masz jakieś extra oczekiwania (niektorzy muszą mieć basen, inni - klimatyzację, albo ceną jakąś tam...)
          Poszperam w swojej bazie danych, postaram się znaleźć coś sensownego co odpowiadałoby parametrom rodziny o takie, za przeproszeniem, strukturze.,.. ;-)) Nie mam nic złego na myśli, chodzi mi tylko o dzieci i ich potrzeby i dobro. Błbym nie fair, podsuwając Ci mieszkanie, z którego na plażę schodzić trzeba po 389 schodkach, albo odległa od plaży o półtora kilometra bądź bez bezpiecznej dla dzieci plaży. Wiem, co to znaczy wywaczasować z maluchami... ;-))
    • Gość: opolamka Re: pytanie o miejsce? IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.12, 15:17

Odpuść sobie Lopar. Byłam tam prawie 2 tygodnie. Wczoraj wróciłam. Dwulatek by miał tam fajnie bo woda ciepła i płytka . Natomiast 10-latek znudzi się po kilku dniach. Mało atrakcji na dłuższy wyjazd a ceny wysokie. Fajne są dzikie plaże ale z małym będzie ciężko dojść. My trafiliśmy na upały, klimat tropikalny. Było tak parno,że pranie nawet nie schło. Po kilku dniach byliśmy padnięci, dzieci zmęczone i marudne. Po Rab przenieśliśmy się do Crikvenicy na 6 dni i było lepiej. Tą miejcowość mogę polecić Ci dla rodziny. Na plaże można dojechać wózkiem, dużo atrakcji a jednak w miare spokojnie. Ceny kwater 45/50 euro.
      • alfa36 opolamka 21.07.12, 21:13
        Napisz, proszę, czy widziałas wolne apartamenty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka