Dodaj do ulubionych

EUR czy USD

IP: 213.17.233.* 30.06.04, 17:48
jaką walutę bardziej oplaca się wymieniać w HR - dolary czy euro? może juz
ktoś wrócił z wakacji i ma świeże informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: arko Re: EUR czy USD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.04, 18:44
      Euro tylko na przejazdy tranzytowe i opłaty za apartamenty u Chorwatów. reszte
      możesz śmiało wymieniać złotówki. Korzystniejszy kurs niż euro. Sam sprawdziłem
      na stronie Splitbanku.
      • Gość: wojti Re: EUR czy USD IP: *.vip / *.devs.futuro.pl 07.07.04, 18:24
        najważniejsze, żeby sprawdzić to na miejscu wymieniając w kantorze - przecież
        splitska banka nie ma oddziałów w małych miejscowościach. czy w ogóle w
        chorwackich kantorach można wymieniać PLN-y na kuny???
    • Gość: arko Re: EUR czy USD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.04, 22:20
      Niewiem czy w małych miejscowościach można wymienić PLN na złotówki, ale zawsze
      można podjechać przy okazji do jakiegoś większego miasteczka i w banku bez
      problemu wymienić. Nie należy robić tego w kantorach bo przecież dobrze wszyscy
      wiedzą że tam pobierają prowizję a jeżeli nie ma prowizsji to kurs jest tak
      skslkulowany że wymieniający i tak będzie do tyłu
    • Gość: Sosiu Re: EUR czy USD IP: *.KSZ.K.pl 07.07.04, 23:12
      najkorzystniej jest płacic kartą i wybierać z bankomatu ale większe kwoty np.
      1000 kn (ta sama prowizja co za 100 kn), też korzystniej jest wymienic PLN na
      kuny w większości kantorów przyjmują złotówki wymieniaja też na poczcie za 100
      pln dostaniemy około 162 kn
      • staruch5 Re: EUR czy USD 08.07.04, 13:23
        nie wierze w ten kurs!
        W Krakowie za 100 zl mozesz dostac w kantorze 145 zl.To spora roznica (~11%)
        Czy ktos moze to potwierdzic?
        • Gość: mac1 Re: EUR czy USD IP: *.katowice.pl 08.07.04, 14:13
          Bo kantory w PL drą ile wlezie i nie mają aktualnych kursów kn/zł.

Za każdym razem jak byłem w HR opłacało się wymieniać wyłącznie marki - teraz
          eurasy. Nie patrzcie na kursy narodowego banku HR i innych. To rozliczenia
          międzybankowe. Prawda jest taka że w kantorze wolą walute a nie zł i zawsze
          pomimo że kupisz w Polsce EUR wyjdziesz na tym lepiej. Oczywiście gdzie się da
          płacić należy KK (Visa lub MC), bo jest to bezprowizyjne.
          Ja z bankomatu nie wybieram bo mój bank pobiera 4% !!! prowizji min. 10 zł.
          Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka