Dodaj do ulubionych

Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ?

01.02.13, 22:31
Nie mam na myśli zwiedzania
na szybko, w biegu, zaliczanie koljenych miejsc w tempie ekspresowym.

Ale czy da się wstąpić po drodze na Jadran lub z z Jadranu ?
Np. po południu, pospacerować bez wariactwa, zobaczyć najciekawsze rzeczy i na drugi dzień spokojnie odjechać

Jako miejsce noclegu po drodze są wskazywane różne miejsca, ale o Zagrzebiu cisza.
A miasto jest ciekawe, na razie 99% turystów z Polski " go omija szerokim łukiem ( autostradową obwodnicą )
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ? 02.02.13, 08:38
      Zawadziłam o Zagrzeb w drodze do Biogradu i na wyspę Pasman, gdzie kwaterowaliśmy i uważam, że w 4-5 godzin da się zobaczyć najciekawsze miejsca tego miasta. Dla turystów odwiedzających Zagrzeb znaczenie mają trzy dzielnice miasta: Kaptol, Gornji Grad ( Gradec ) i Donji Grad. Pierwsze dwa tworzą Starówkę z gmatwaniną wąskich, brukowanych kamieniami uliczek, z ukwieconymi kawiarenkami oraz bramami zdobnymi dekoracyjnymi kratami bramami i malowniczo rysują się na tle ciemnych zboczy góry Medvednicy. My pospacerowaliśmy głównie po Starówce, zaczynając od Trg bana Jaleczica, uważanego za serce miasta. Z Trgu bana Jaleczica kamienne schodki prowadzą na Dolac, gdzie znajduje się owocowy bazar i hale targowe. Na północ od Dolac biegnie Opatovina, malownicza, brukowana kamieniami uliczka, wytyczona w XV w. wzdłuż murów obronnych, przy której stoją zabytkowe, barokowe kamienice. Wąskie przejście wiedzie na Kaptol i do wzniesionej w średniowieczu katedry św. Stefana. Katedrę wieńczą dwie smukłe, wysokie na 110 m dzwonnice, a jej fasadę zdobi piękny gotycki portal z rozetą. We wnętrzu kościoła uwagę przyciąga wysokie sklepienie oraz przepiękne freski. Obok katedry stoi barokowy Pałac Biskupi, a całość otaczają okrągłe renesansowe baszty i pozostałości fortyfikacji, a nieopodal położony jest park Ribnjak, stanowiący zielone serce Starówki.
      Z Kaptolu na Gradec prowadzi Krwawy Most i schodki Zakmaro Stube. Spacerowy deptak wiedzie do kwadratowej wieży Lotrscak , z której rozciąga się widok na Stare Miasto i Donji Grad. Na prawo od wieży stoi barokowy kościół św. Katarzyny. Wąska uliczka Kamena prowadzi stąd do XIII-wiecznej Kamiennej Bramy ( Kamenita Vrata ) z cudownym obrazem Matki Bożej, przed którym o każdej porze dnia palą się świece.
      Centralnym punktem Gradca jest czworokątny Markov Trg z niewielkim kościołem św. Marka, którego dach pokrywają na przemian białe, czerwone i niebieskie dachówki. Dach zdobią również dwa herby: z lewej strony Chorwacji, a z prawej Zagrzebia. Wewnątrz uwagę przyciąga kamienny portal i boczny ołtarz dłuta Mestrvicia z figurą Matki Boskiej jako chorwackiej wieśniaczki. Ta niewielka świątynia odgrywała bardzo ważną rolę w życiu społecznym stolicy i kraju. To tu, przez wieki odbywało się zaprzysiężenie banów oraz najważniejszych urzędników miejskich, a w 1573 r. na placu przed kościołem straconoprzywódcę powstania chłopskiego Matiję Dubeca.
      Na wschód o kościoła stoi Sabor, wzniesiony w 1908 r. budynek chorwackiego parlamentu, a po przeciwnej stronie usytuowany jest Banski Dvori, będący siedzibą prezydenta kraju oraz budynki kilku ministerstw.
      Odpuszczając sobie zwiedzanie Dolnego Gradu, z jego muzeami i galeriami program jest w pełni do zrealizowania, co sama sprawdziłam.

• wislok1 Re: Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ? 02.02.13, 20:49
        Dzięki, ciekawe informacje.
        Tak się zastanawiam czy nie zwiedzić Zagrzebia latem
        • wislok1 Jeszcze jedno 02.02.13, 21:42
          Wpadła komuś w oko fajna knajpka na starówce ?
    • Gość: darek.59.pl Re: Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ? IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.13, 16:02
      Niestety zdecydowana większość turystów omija Zagrzeb. A szkoda, bo warto połazić po starych częściach miasta. Właściwie jak przejdziesz Górne i Dolne Miasto, katedrę, zrobisz fotkę pod pomnikiem bana Jelaćica, poplączesz się uliczkami to "złapiesz" klimat Zagrzebia. W centrum pełno sklepów, restauracji, ścisk, hałas, tramwajowy łoskot, itp. więc lepiej jak najdalej od takich miejsc. Cztery godziny wędrówki wystarczy, aby zobaczyć najważniejsze części Zagrzebia, a reszta to jak wszędzie osiedla mieszkaniowe, bloki, itp. A takich "atrakcji" oglądać nie musisz, bo w Polsce takie same widoki.
      Pamiętaj tylko o punktualnym powrocie do auta, bo skrupulatnie sprawdzają bilety parkometrowe i wlepiają mandaty za drobne spóźnienie. Nas spóźnienie 15 minutowe kosztowało 150 kun.
      • wislok1 Re: Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ? 02.02.13, 20:51
        Dzięki !
        Właśnie, jak jest parkowaniem, da się znaleźć miejsce koło Placu Jelacica, blisko starówki ?
        • Gość: darek.59.pl Re: Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ? IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.13, 21:38
          Parkowaliśmy na ul. Dalmatyńskiej (obok jest Warszawska), to bardzo blisko centrum i pomnika bana Jelaćica, targu, to absolutne centrum. Kawałek dalej za banem jest katedra. Wszystkie uliczki są z parkometrami, więc nie ma wyjścia, trzeba zapłacić. Im dalej od centrum, aż za dworcem są już osiedla mieszkaniowe, różne firmy i tam można zaparkować za darmo, ale to kawał drogi od centrum. Szkoda czasu.
          Prześledzić możesz szczegóły ludzikiem na google wiev.
          • wislok1 Re: Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ? 02.02.13, 21:41
            Dzięki, zabieram się do studiowania u wujka google
            • wislok1 Re: Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ? 02.02.13, 22:42
              Fakt, blisko na Plac Jelacica,

ile sobie życzą za godzinę ?
        • aseretka Re: Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ? 02.02.13, 21:52
          Oczywiście da się. Chociaż osobiście nie lubię parkomatów, bo nie wiadomo ile czasu zajmie zwiedzanie. Z reguły jednak wolę nadpłacić niż mieć obawy, ze zastanę za szybą mandat lub co gorsza blokadę kół. Dlatego wolę zapłacić za parkowanie z naddatkiem.
          • wislok1 Re: Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ? 02.02.13, 22:51
            W Zagrzebiu mój ojciec miał kilku przyjaciół, pracowali w tej firmie:
            Končar Elektroindustrija
            hr.wikipedia.org/wiki/Kon%C4%8Dar_Elektroindustrija
    • Gość: AN Re: Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ? IP: *.adsl.net.t-com.hr 15.02.13, 21:25
      Da sie bez klopotu. Zagrzeb nie przytlacza bogactwem atrakcji ;) ale jesli jest po drodze to warto sie zatrzymac na spacer po miescie.
      Parkingi miejskie w centrum: Langov Trg albo Tuskanac (www.zagrebparking.hr/default.aspx?id=57)
      Mozna tez rozwazyc parkowanie w centrum handlowym Cvjetni (najbardziej centralnie polozony, ale dwa powyzej sa rowniez w odleglosci krotkiego spaceru) www.centarcvjetni.hr/parking-u-centru-zagreba.aspx
      stad najblizej do lubianej tutaj lodziarni Millenium: www.slasticarnica-millennium.hr/index.html
      co w upalny dzien moze miec znaczenie :))
      A jak zostanie wolna godzinka po spacerze w centrum to warto wjechac na Sljeme w okolice Medvegrad i popatrzec na Zagrzeb z gory: www.pp-medvednica.hr/Medvednica_en/Medvednica_ponuda_Medvedgrad_en.htm
      albo zjesc obiad z widokiem : www.sestinski-lagvic.hr/
      • wislok1 Re: Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ? 15.02.13, 22:54
        Wielkie dzięki za tyle fajnych informacji !
      • wislok1 Re: Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ? 15.02.13, 23:26
        A jak jest z innymi centrami handlowymi w Zagrzebiu ?
        Jest coś takiego jak np. Złote Tarasy w Warszawie
        czy Sfera z Bielska-Białej ?
        Jest tylko Cvjetni ?
        Chodzi mi o połączenie zwiedzania starówki z dobrymi lodami dla dzieci ( dzięki jeszcze raz za link ), możliwością porównania oferty sklepów PL i HR ( dla żony )
        • Gość: ir-ed do > wislok1 IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 14:42
          wislok1 napisał:
          A jak jest z innymi centrami handlowymi w Zagrzebiu ?
          Jest coś takiego jak np. Złote Tarasy w Warszawie
          czy Sfera z Bielska-Białej ?

ARENA CENTAR < zerknij, tu parkujesz ile chcesz za free
          ...ustawiłem tak żeby było widać, nasze miejsce na parkingu (mapa niżej)
          i centrum handlowe z ruchomym obrazem=view street.
          Tu miejsca nie brakuje.
          Tu rano zostawiliśmy nasz zestaw auto+przyczepa,
          tramwajem (kilka przystanków) pojechaliśmy do miasta.
          Wróciliśmy wieczorem.

Pozdrawiam,
          e-tam, bardzo się cieszę że wreszcie zobaczysz Chorwację w realu + Zagrzeb.
          • wislok1 Re: do > wislok1 16.02.13, 15:17
            Dzięki za informację,

bez insynuacji się nie dało ?

PS:
            picasaweb.google.com/116371974351992964174/SavudrijaIInneMiejscaChorwackiejIstrii

• Gość: ir-ed Re: do > wislok1 IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 17:27
              wislok1 napisał:
              Dzięki za informację,
              bez insynuacji się nie dało ?

Tylko bez urazy.
              To nie są insynuacje to fakt.
              Savudrija < to tylko namiastka HR

Dane nam było w dalekiej przeszłości być w obu tych miejscach+inne za czasów Jugosławii.
              Bałkany odwiedzamy z małymi przerwami już od ponad 30 lat i jeszcze nie wszędzie byliśmy.
              Jeżdziliśmy zwykłymi drogami w stronę słońca na YUG, nie było autostrad dlatego dużo widzieliśmy po drodze.

Ostatni wyjazd < zerknij,
              W tym roku na pewno będziemy w HR n-ty raz żeby odwiedzić/odnależć miejsca=ślady naszej młodości.

Pozdrawiamy,
              PS
              Dopóki nie przejedziesz w realu całej trasy < niebieska linia, nie byłeś w HR

• wislok1 Re: do > wislok1 16.02.13, 18:59
                No to 99% Polaków, którzy byli w Chorwacji, nie byli w Chorwacji.
                Ja byłem wcześniej w Dalmacji, ale do głowy mi nie przyszło to, że ktoś to będzie kwestionował
                i nie robiłem wtedy fotek, hehe.

PS: w takim razie mój ojciec był w Chorwacji i zrobił trasę od Rijeki do Baru, \
                ale to było w latach 60-tych
                • Gość: ir-ed Re: do > wislok1 IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 20:30
                  wislok1 napisał:
                  Ja byłem wcześniej w Dalmacji, < WIRTUALNIE !
                  ale do głowy mi nie przyszło to,
                  że ktoś to będzie kwestionował
                  ...

A teraz dwa pytania autora watków.
                  Co możecie powiedzieć o Rijece ? < wislok1 > Czy Zagrzeb da sie zwiedzic w jeden dzien.

Takie pytania zadaje TYLKO ktoś kto nigdy nie był w HR.

wislok1 napisał:
                  ...w takim razie mój ojciec był w Chorwacji i zrobił trasę od Rijeki do Baru,
                  ale to było w latach 60-tych
                  ...

Na początku lat 60-tych ja byłem w "kamaszach" w Orzyszu,
                  nasz ulubiony kapral mówił tak: bujać las a nie nas

Pozdrawiam z soboty na niedzielę,
                  • wislok1 Re: do > wislok1 16.02.13, 20:51
                    Napisałem wyraźnie, że byłem w Dalmacji i na Istrii.
                    W Rijece i zatoce Kvarner jeszcze nie i zamierzam to zmienić.
                    Tak samo mam zamiar zwiedzić centrum Zagrzebia.
                    Podejrzewam, że z Polaków, którzy byli w Chorwacji, centrum Zagrzebia odwiedził 1%, a Rijekę odwiedziło 5-10%

Ja do tej pory w życiu nie byłem w Lublinie, Zamościu, Koszalinie, Pile, Mielnie, Ustce.
                    Czy z tego wynika, że nie byłem w Polsce ?

PS: rozumiem, że masz żal o to:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,201,135856863,136103696,W_planowaniu_wirtualnych_podrozy.html
                    Jeśli tak, przepraszam
    • upeeska Re: Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ? 19.02.13, 17:55
      Pamiętam Zagrzeb począwszy od wspomnień mojej ciotki, która zwiedzała go z zachwytem jeszcze w latach siedemdziesiątych i przywiozła, choć wszyscy przywozili wtedy inne rzecz :D - całą masę zdjęć, które o ile pamiętam dokładnie wywoływała przez kilka miesięcy, nie mogąc jednym rzutem sfinansować całej operacji fotograficznej. Co dość jasno pokazuje, że nie byłą zamożną osobą - ale udało się jej uciułać wtedy na taki wyjazd i nie miała ani trochę chęci na "komercyjne" wykorzystanie tego wyjazdu. Ja oglądałam Zagrzeb po raz pierwszy jakieś trzydzieści lat później - i nie mogłam się nadziwić jak bardzo zmienił się w relacji z tym co widziałam na zdjęciach... warto tam zaglądać...
      • upeeska Re: Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ? 19.02.13, 18:06
        A jeśli już wreszcie wyruszyć z Zagrzebia do autostrady A1 i tamtędy kierować się na Dubrovnik, nie można przeoczyć maleńkiej miejscowości na północ od Dubrovnika, nazywającej się Slano, gdzie wiele ciekawych śladów starożytnych i średniowiecznych i zupełnie niepowtarzalna atmosfera.
      • wislok1 Re: Czy Zagrzeb da się zwiedzić w jeden dzień ? 19.02.13, 20:07
        Ja muszę poszukać w domu fotek zrobionych przez ojca w latach 60-tych,
        ciekawe, jak to się wszystko zmieniło.
        Na razie znalazłem stare widokówki z Chorwacji, mają przeszło 100 lat, postaram się zeskanować i wrzucić do internetu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka